Hallandsleden

Hallandsleden är en totalt 453 km lång led som går genom det Halländska inlandet, med anslutningar från Varberg och Halmstad. Det mångskiftande och underbara landskapet Halland bjuder den som vandrar på allt från ljuva bokskogar till trolska granskogar. Leden passerar ett större antal kulturhistoriska lämningar, allt från järnåldern fram till våra dagar. En annan självklar del av ledens karaktär är de fridfulla små byarna med omgärdande betesmarker och strävsamt uppbyggda stengärdsgårdar. Betande får och kor betar håller betesmarkerna fina och liv i landsbygden. Längs leden ligger ett otal klara små sjöar som ger den som vandrar många fina möjligheter till rast och vila. I skogarna kring sjöar och led kan du se och höra ett otal olika fågelarter. Likaledes finns många möjligheter att se både rådjur, älg, hjort och hare.

 

Mer info

Sträcka 161 km
Pris från 10.785 :-

Sträcka 158 km
Pris från 9.485 :-

Sträcka 36 km
Pris från 4.920 :-

Sträcka 36 km
Pris från 3.935 :-

Sträcka 30 km
Pris från 4.770 :-

Sträcka 95 km
Pris från 9.965 :-

Sträcka 91 km
Pris från 8.680 :-

Sträcka 67 km
Pris från 6.420 :-

Sträcka 64 km
Pris från 4.995 :-

Sträcka 112 km
Pris från 8.680 :-

Vandringspaket längs Hallandsleden

Vandringspaketen längs Hallandsleden är framtagna i samarbete med Region Halland och Europeiska regionala utvecklingsfonden. Att vandra i Halland ger dig allt från det vida havet till de magiska skogarna.

Hallandsleden

Hallandsleden invigdes i maj 1984 vid Åkulla friluftsgård öster om Varberg, mitt i Halland. Längst i söder ansluter Hallandsleden till Skåneleden i den lilla byn Koarp och längst i norr ansluter leden till Bohusleden i Lindome. Hallandsleden delar sig i  två delar norr om Simlångsdalen. Den västra delen av leden går via Oskarström och den östra delen via Rydöbruk och Ullared.  De östra och västra delarna återförenas vid Åkulla för en gemensam sträckning mot Lindome i norr.

Åkulla bokskogar

Åkulla bokskogar ligger cirka 20 km öster om Varberg och anses vara ett av Sveriges främsta bokskogsområden när man ser till rikedomen av ovanliga och hotade arter. Det ljuva, välbesökta området är cirka 5 200 hektar stort och här finns ett tjugotal glittrande sjöar. I området finns tolv naturreservat varav tio av dem bildades på 70-talet för att bevara bokskogarna för friluftsliv. Genom området går Hallandsleden och det finns även 12 markerade stigar, allt från 1,6 km till 6 km långa.

Antalet deltagare

I våra vandringspaket längs Hallandsleden har vi priser för minimum 2 personer. Detta på grund av att några boenden endast har dubbelrum och att det blir höga kostnader för transporter när du vandrar på egen hand.  Det går naturligtvis att vandra på egen som solovandrare, men räkna med ett väsentligt högre pris. Om du är intresserad kontakta oss för pris.

 

Referenser

Hallandsleden

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Hallandsleden, Varberg - Simlångsdalen, 8 - 19 april 2021

Hej Stefan.
En liten utvärdering av vår vandring på Hallandsleden.
Som vanligt fungerade allt till 100%.
Att inte behöva tänka på mat och boende, utan bara njuta och ta till sig av friheten i naturen gjorde vandringen fullständig.
Det trevligt bemötande, och deras goda middagar på alla boende blev en extra belöning av dagsetapperna.
Att det fanns så många sjöar, vattendrag, broar, sågverk,kvarnar, banvallar och gårdar i Halland var en överraskning.

Detta upplägget var perfekt för oss som ville koppla av yttervärlden och Coronan och bara njuta av friheten i naturen.
Ps
Vågen stod på 2 kg mer när vi kom hem efter 8 dagars vandring.
Det är bevis nog att upplägget inte sakna näring.
Tack Stefan.
2 trogna vandrare.
Ros-Marie o Kjell