Hallandsleden

Hallandsleden är en totalt 453 km lång led som går genom det Halländska inlandet, med anslutningar från Varberg och Halmstad. Det mångskiftande och underbara landskapet Halland bjuder den som vandrar på allt från ljuva bokskogar till trolska granskogar. Leden passerar ett större antal kulturhistoriska lämningar, allt från järnåldern fram till våra dagar. En annan självklar del av ledens karaktär är de fridfulla små byarna med omgärdande betesmarker och strävsamt uppbyggda stengärdsgårdar. Betande får och kor betar håller betesmarkerna fina och liv i landsbygden. Längs leden ligger ett otal klara små sjöar som ger den som vandrar många fina möjligheter till rast och vila. I skogarna kring sjöar och led kan du se och höra ett otal olika fågelarter. Likaledes finns många möjligheter att se både rådjur, älg, hjort och hare.

 

Mer info

Sträcka 161 km
Pris från 12.245 :-

Sträcka 158 km
Pris från 10.945 :-

Sträcka 36 km
Pris från 5.780 :-

Sträcka 36 km
Pris från 4.920 :-

Sträcka 30 km
Pris från 6.160 :-

Sträcka 122 km
Pris från 7.220 :-

Sträcka 67 km
Pris från 7.050 :-

Sträcka 64 km
Pris från 5.765 :-

Sträcka 68 km
Pris från 5.210 :-

Sträcka 71 km
Pris från 6.560 :-

Vandringspaket längs Hallandsleden

Vandringspaketen längs Hallandsleden är framtagna i samarbete med Region Halland och Europeiska regionala utvecklingsfonden. Att vandra i Halland ger dig allt från det vida havet till de magiska skogarna.

Hallandsleden

Hallandsleden invigdes i maj 1984 vid Åkulla friluftsgård öster om Varberg, mitt i Halland. Längst i söder ansluter Hallandsleden till Skåneleden i den lilla byn Koarp och längst i norr ansluter leden till Bohusleden i Lindome. Hallandsleden delar sig i  två delar norr om Simlångsdalen. Den västra delen av leden går via Oskarström och den östra delen via Rydöbruk och Ullared.  De östra och västra delarna återförenas vid Åkulla för en gemensam sträckning mot Lindome i norr.

Åkulla bokskogar

Åkulla bokskogar ligger cirka 20 km öster om Varberg och anses vara ett av Sveriges främsta bokskogsområden när man ser till rikedomen av ovanliga och hotade arter. Det ljuva, välbesökta området är cirka 5 200 hektar stort och här finns ett tjugotal glittrande sjöar. I området finns tolv naturreservat varav tio av dem bildades på 70-talet för att bevara bokskogarna för friluftsliv. Genom området går Hallandsleden och det finns även 12 markerade stigar, allt från 1,6 km till 6 km långa.

Antalet deltagare

I våra vandringspaket längs Hallandsleden har vi priser för minimum 2 personer. Detta på grund av att några boenden endast har dubbelrum och att det blir höga kostnader för transporter när du vandrar på egen hand.  Det går naturligtvis att vandra på egen som solovandrare, men räkna med ett väsentligt högre pris. Om du är intresserad kontakta oss för pris.

 

Referenser

Hallandsleden

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Varberg - Ästad, 5 - 8 september 2022

Allt perfekt utom middagarna på Fregatten. Men rummet fint och välstädat

Inger Persson

Varberg till Ästad Vingård, juni 2022

Vi har tidigare vandrat med Vandra och är mycket nöjda med hela upplägget kring bokning, information, bagagetransport och de olika boendena.

Denna gång valde vi en vandring längs Hallandsleden, Varberg till Ästad. Det står i broschyren att från Varberg till Åkulla är det vandring längs banvall och milsvida fält och det stämmer. Fält efter fält, spikrakt. Urtråkigt faktiskt tyckte vi. Från Åkulla är det fint med bokskog och Ästad är värt ett besök.

Vi kommer igen hälsar Malin.

Varberg - Ästad, maj 2022

Jag har tidigare rest med Vandra. Mycket bra information och kontakt med Vandra.

Det regnade en del vilket påverkade upplevelsen. Sträckan Varberg-Åkulla mycket väg första delen. Sedan fin led. Lyxigt avslut med fantastiskt SPA och mat. Boendena i Åkulla och Ästad mycket bra. Clarion i Varberg var lite sämre.

Hälsningar. Eva Westerberg

Varberg - Simlångsdalen, 9 nätter, 5 - 14 oktober 2021

Lite svårt att hitta till Pensionat Sågknorren sista biten längs med sjön Stora Frillen. Jag missförstod ledbeskrivningen och fick ringa till pensionatet så det ordnade sig. Värdparet sa att andra vandrare också haft problem där. Det kanske behövs skrivas om lite. Annars var både kartorna och ledbeskrivningarna utmärkta och lätta att följa.

Mycket fin och varierad vandring. Bra blandning av jordbruksbygd och skog. Jag har fått en helt annan bild av Halland. Ett vackrare och "vildare" Halland. Det blev ju inte sämre av det fina vädret och de vackra höstfärgerna. Leden var lättgången och lagom varierad. Man kan också de flesta dagar delvis välja om man vill gå mer i skog eller mer på små landsvägar. Leden var ojämnt markerad, ibland bra, ibland långt mellan markeringarna. Det kompenserades dock av den utmärkta och detaljerade ledbeskrivningen. Jag saknade också bord o bänkar som nästan saknades helt. Hallandsleden verkar mer "oorganiserad" än tex Skåneleden.

Förutom Sweet Dreams i Ullared där det blev problem med bagaget och värdinnan verkade ganska ointresserad så var övriga boenden jättebra. Fantastiska B&B/Pensionat med god mat, vänliga värdar. Gårdar som dessutom ligger på vackra platser som man knappast skulle kommit till annars. En särskild eloge till Lahult Gård Bed and Breakfast där jag blev uppassad som en prinsessa! Tallhöjdens hotell har ju sett bättre dagar, mycket bättre dagar! Men ganska god mat och vänlig personal. De praktiska arrangemangen fungerade perfekt. Jag är mycket nöjd och återkommer snart.

Barbara Stigsson

Halmstad - Ulvered, 5 nätter, 4 - 9 oktober 2021

Halmstad-Ulvered
Fyra avkopplande vandringsdagar. Fint väder och trevliga boenden med mycket mat och väldigt god mat. Fantastisk variation på boenden och bra exempel på hur innovativa människor bygger upp verksamheter på landsbygden.
Att sitta i bokskogen med en fika är rogivande. Mjuka fina stigar med Danska Fall som höjdpunkt.
Och lite mental support fick vi av Vandra när vi på rent slarv kom av leden vid ett par tillfällen. Så kan det bli om man stoppar ner kartan i fickan och pratar med varandra och missar ledmarkeringar.
Hälsningar Peter och Mats

Torup - Ulvered, 22 - 26 september 2021

Alltid trevligt bemötande och snabb o bra service

Ett digert underlag av färdhandlingar och information

Bra sammansatt paket. Transfers enligt tidplan, bra val av boende, mycket trevlig personal och god mat

Alltid ett nöje att anlita Vandra när det gäller vandringsupplevelser, kan verkligen rekommenderas.

Roger Abrahamsson

Varberg - Ästad, 9 - 12 september 2021

Underbart, världsklass.

Så prisvärd vandring och underbart att avsluta med spa

Evelynn Söderlund

Torup - Ulvered, 10 - 15 augusti 2021

Snabb, trevlig respons vid kontakt med Vandra

Hade ett litet frågetecken inför "stämma av med" middag. Verkade som om det räckte att stämma av när man kom fram (vid fyra fem på em). Försökte ibland ringa under färden, men skulle vara skönt att "koppla av" det.
Eftersom en av oss (jag) läste både karta (papper) och gps-punkter, så hade det varit bra att ha avvikelserna från leden med på kartan (om man får önska).
Vacker natur och trevliga människor hela vägen.
Alla var mycket tillmötesgående. Ett tips är att när man startar vid Rydöbruk skjutsa direkt till leden, inte P-platsen.
I Torup blev de överraskade över att vi frågade efter lunchpaket, men det var inga svårigheter att få köpa ett, så ni kan säkert göra en överenskommelse med dem.
Sista biten, gick vi i högt gräs till Ulvereds Hjorthägn. Det var ingen överraskning, eftersom ni skrivit det. Men jag tror att landsvägssträckan (man kan välja enligt er) är vackrare.
Tack för att det gick att få transfern första dagen från Ulvered (där vi skulle avsluta resan) till Rydöbruk!

Eva Toresson

Halmstad - Ulvered, 6 nätter, 1 - 7 augusti 2021

Allt fungerade perfekt och jag måste säga att boende var väldigt bra med mycket speciella ställen med karaktär.

En liten felrättning i ledbeskrivningen (vi hittade utan problem).
Rydöbruk - Knallhult (sidan 22) Km 15,6 när man skall lämna leden. Det står "...längs vägen. (Hallandsleden svänger här upp till vänster)."
Det skall vara "höger"
Mvh /Jonas

Rydöbruk - Ulvered, 5 nätter, 20 - 25 juli 2021

Mycket bra. Vi vill speciellt framhålla övernattningarna på Lahults gård (Morgan och Marit Erixon) och på Skallinge gård (Christel Carlsson) som vi tyckte var fantastiskt bra. Värdarna var otroligt gästfria och generösa.

Roland Nilsson & Helena Persson

Varberg - Ästad, 20 - 23 juli 2021

Vi tyckte överlag att detta har varit en jättebra vandringsresa. Vi visste att vandring dag 1 skulle vara lång och rak med väldigt liten variation, men dag 2 hade vi förväntat oss mer, det blev väldigt mycket grus- och landsväg. Österöö fårfarm var ett väldigt trevligt stopp, men om det går att hitta mer skogsvägar och varierad terräng så vore det bra. Vi tog en extra tur på 5,5km på hemresedagen, Skogsbostigen, den var riktigt utmanande och trevlig, med fem toppar att bestiga och en badplats kan varmt rekommenderas.

Vi hittade ett antal fel i ledbeskrivningen som vi har återkopplat separat.(GPS kartan gjorde att vi hitta rätt ändå :))

Åkulla Resport och Ästad vingård var helt fantastiska, mycket bra boende och mat, perfekta ställen att komma till när man har varit ute och vandrat. Hotell Frigatten i Varbeg var låg nivå både med mat och rum. Parkeringsmöjligheterna var väldigt begränsade, finns endast ett enda parkeringshus som har flerdygnsparkering i hela Varberg. Hotellets parkering var fullt, att kunna reservera plats ihop med vandringspaketet borde vara möjligt.

Detta är vår andra resa med er, och vi är jättenöjda med båda.

Richard och Camilla Nylander

Varberg - Ästad, 13 - 16 maj 2021

Första dagens vandring blev för lång för oss. Borde ha förstått det. När man har en lång väg till själva vandringsleden skulle ni kunna erbjuda anslutning med bil. Vi tänker oss mer vandring i naturen, så att gå genom Varberg var inte så bra. Under vägen Varberg - Åkulla, finns ingen toalett. Det är väldigt långt för att vara utan hela dagen. Öppet landskap, så inte lätt att hitta någon plats för naturbehov. Andra dagen vandring i natursköna områden mellan Åkulla och Ästad. Rastplatser på vägen, jättefint (förutom att det regnade hela tiden). Längden 15 km mer rimligt.

Lisbeth Svensson

Hallandsleden, Varberg - Simlångsdalen, 8 - 19 april 2021

Hej Stefan.
En liten utvärdering av vår vandring på Hallandsleden.
Som vanligt fungerade allt till 100%.
Att inte behöva tänka på mat och boende, utan bara njuta och ta till sig av friheten i naturen gjorde vandringen fullständig.
Det trevligt bemötande, och deras goda middagar på alla boende blev en extra belöning av dagsetapperna.
Att det fanns så många sjöar, vattendrag, broar, sågverk,kvarnar, banvallar och gårdar i Halland var en överraskning.

Detta upplägget var perfekt för oss som ville koppla av yttervärlden och Coronan och bara njuta av friheten i naturen.
Ps
Vågen stod på 2 kg mer när vi kom hem efter 8 dagars vandring.
Det är bevis nog att upplägget inte sakna näring.
Tack Stefan.
2 trogna vandrare.
Ros-Marie o Kjell