Bjärehalvön

Båstad, med dess vackra småbåtshamn och sköna natur, är utgångspunkten för din vandring på Bjärehalvön. Här är havet starkt närvarande med vågor som slår mot strand & sten och doften av hav i luften. Efter anrika Norrvikens trädgårdar lämnar du sedan kusten, för att här ta dig uppför Hallandsåsen med sina lövskogar, rishedar, ängs- och hagmarker. Vid Hovs Hallar når du åter kusten där urbergshorsten möter Hallandsåsen och havet på ett dramatiskt sätt. Efter Hovs Hallar vandrar du över strandnära ängar, klapperstensfält och betesmarker med betande hästar och får. En vandring på Bjärehalvön bjuder på en storslagen utsikt i ett öppet kuperat landskap med levande lantbruk och små byar.

Sommarmånaderna på Bjäre

Det är många som vill besöka Bjäre under sommarmånaderna vilket innebär att det framför allt i juli och i början av augusti är väldigt svårt att hitta lediga rum om du bokar nära inpå avresa. Vi rekommenderar därför att du bokar i god tid om du vill vandra under semesterperioden. Vill du vandra när det är lite mindre folk på leden rekommenderar vi varmt april – maj eller september – oktober månad. Då får du dessutom rabatterat pris på ditt vandringspaket om du vandrar under lågsäsong.

Mer info

Sträcka 57 km
Pris från 6.995 :-

Sträcka 57 km
Pris från 6.075 :-

Sträcka 26 km
Pris från 4.765 :-

Fiskeläget Torekov

Längst ut på Bjärehalvöns spets ligger det gamla fiskeläget Torekov. Efter Torekov präglas vandringen mycket av den mäktiga siluetten av Kullaberg som skjuter ut på andra sidan Skälderviken. Du lämnar kusten för att vandra in över Bjärehalvöns bördiga jordbrukslandskap och naturreservatet Grevie åsar med dess böljande landskap. Sista dagen tar du dig åter ut till kusten som du följer förbi härliga badstränder som inbjuder till svalkande dopp och passerar genom idylliska små samhällen innan du når slutmålet Ängelholm.

Kust till kustleden på Bjärehalvön

På din vandring på Bjärehalvön följer du till största delen Kust till Kustleden. Kust till kustleden startar i Sölvesborg, slutar i Ängelholm och är en del av Skåneleden. Skåneleden är uppdelad i sju olika leder, totalt cirka 1 000 km vandringsled med 78 dagsetapper.

Vandring på Bjärehalvön

Oavsett vilken av vandringarna du väljer transporterar vi ditt bagage mellan boendena medan du vandra med lätt packning. Några av boendena erbjuder dig att bada bastu och badtunna eller nyttja spa och relaxavdelning. Du äter gott på restauranger som gärna lagar mat med lokala råvaror.

Referenser

Bjärehalvön

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här. Tack!

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Bjärehalvön, Hovs Hallar - Ängelholm, 4 nätter, 19 - 23 september 2022

Hej bästa Stefan,
Vi har precis avslutat vandringen. Tack, det var absolut fantastiskt!
Allt fungerade som en klocka och med hjälp av din lilla bok hade vi alla våra steg välplanerade och noggrant beskrivna. Ett speciellt tack för små info-bitar om Bjärehalvöns historia och natur!
Vädret, maten och boenden var alla perfekta.
Kanske en sak: jag blev plötsligt allergisk mot klor i spa, de verkar använda jättemycket. Kanske bra att informera gästar; jag tror dock att sådan allergi är mycket sällsynt.
Vi går gärna med Vandra.se flera gånger!
Med vänlig hälsning,
Maja och Julia

Bjärehalvön, Båstad - Torekov, juni 2022

Allt funkade perfekt!

Omväxlande och vacker natur med allt ifrån bokskogar till strandängar. Första etappen var jobbigare än väntat med stora höjdskillnader, medan andra dagen var mer lättvandrad. Skönt att de inte kom i omvänd ordning!

Jättenöjd med konceptet med bagagetransport. Så smidigt att slippa kånka på en stor ryggsäck, och väskorna stod troget och väntade när vi kom fram! Bra boenden och god mat. Hjorten i Båstad hade inte lunchpaket, men lät oss göra egna vid frukosten, plastade in dem åt oss och tog inte ens betalt. Det får man verkligen kalla service!

Appen var superbra och exakt. Den var extremt tydlig med om man t ex missat att svänga eller liknande, och visade rätt utan fördröjning (som det kan vara t ex i Google Maps). Bra med information i pappersform som komplement till den digitala. Handfast och funkar även när mobilen är urladdad.

Sommarhälsningar. Lena

Bjärehalvön, Båstad till Torekov, juni 2022

Vi har tidigare rest med Vandra och är mycket nöjda med hela vandringsarrangemanget.

Transfer klockrent!. Samtliga boenden helt OK, hade det varit varmare hade det blivit besvärligt utan AC. Torekovs hotell har AC.

Beskrivning av led var tydliga och leden väl uppmärkt. Informationen/historian runt ikring var, för vår del, lagom informativ. Kanske kan det vara värt att notera att vandringen mellan Båstad och Hovs Hallar innehåller 6 stättor med start efter Norrvikens Trädgårdar. Ej nämnt i ledbeskrivningen. Vi vandrade med ung hund på 45 kg och kanske finns det andra som av olika anledningar inte klarar av stättorna. Det gick dock bra för oss.

Vi ses igen. Eva Lorenzi

Båstad - Ängelholm, 11 - 16 augusti 2021

Något enklare frukost på Hjortens i Båstad och Kvinnaböske hotel o krog. Torekov hotel har hög standard men känns lite för snobbigt för vandrare, de andra hotellen var mer personliga och trivsamma med trevlig personal. I Torekov fungerade det bra i receptionen, men i övrigt kändes det inget vidare bra.

På sträckan Båstad-Hovs hallar där man enligt ruttbeskrivningen har två fina utsiktspunkter, dessa var skymda av träd och buskar.

Margareta Svensson

Båstad - Kvinnaböske, 10 - 14 augusti 2021

Kontakten med Vandra: Snabb respons, omsorgsfull och fullödig information.

Saknade inget. Allt fanns, bara att följa.

Allt följde plan, tydliga och detaljrika beskrivningar. Fantastiska vandringar i varierad natur, man kommer nära allt och det var spännande att upptäcka/utforska de olika lederna/etapperna som var och en hade sin charm. Lagom långa sträckor. Levde helt upp till högt ställda förväntningar.

Bästa maten åt vi på Hjorten. Generöst då vi fick göra våra lunchmackor från frukostbuffén utan extra kostnad. Torekov hotell tråkigast i sin storskalighet. Kvinnaböske charmigast och god mat förutom frukosten som var sämst.

Kommer rekommendera till andra. Nyfiken på vad som kommer istället för Kvinnaböske krog som ju försvinner. Kan tänka oss göra fler resor i er regi.

Charlotte Uggla

Båstad - Ängelholm via Kvinnaböske, 29 juni - 4 juli 2021

Hej!
Nu är vi hemma efter vandring runt Bjärehalvön. Vi har haft det toppen och jag vill passa på att tacka för ännu en jättebra arrangerad resa! Ni har valt fina boenden och tillfört bra info kring lederna. Extra mysigt var Kvinnaböske hotell och restaurang, och det lyxigaste var Torekov hotell.
Ha en fortsatt fin sommar!
Med vänliga hälsningar
Ylva

Båstad - Ängelholm, 27 - 31 maj 2021

Den var nästan obeskrivligt härlig. Vacker, och omväxlande och med fint sommarväder. Havet, blommor, kossor, strandängar, klapperstensfält, vild natur vid Hovs Hallar och ett par badstopp, vad mer går att önska? Extra bonus att vi också hann med att besöka Hallands Väderö.

Jag vandrar mycket där jag själv bär allting och oftast bor på enkla, billiga ställen, ibland tält. Därför uppskattar jag så mycket att ibland unna mig allt detta som ingick, rena lyxen för mig med bagagetransport och fina hotell.

Hjärtligt tack för en väl planerad vandringsresa.
Birgitta Grane

Båstad - Ängelholm, 27 - 31 maj 2021

En helt magisk vandring men otroligt fina miljöer och vyer. Att sen komma fram till hotel med spa efter en lång vandring var verkligen lyxigt.

Peter Grane

Båstad - Ängelholm via Kvinnaböske, 18 - 23 maj 2021

Roligt att det är ”olika sorters” boende ... ifrån enklare pensionat/BB till mer ”lyxiga”hotell - men alltid varit BRA boenden - där vi blivit trevligt bemötta!

Eva-Maria Emilsson-Rütting

Båstad - Ängelholm via Kvinnaböske 15 - 20 maj 2021

Väldigt bra information av lederna, man kan nästan inte gå fel.😂
Bra koncept, vandring med liten ryggsäck och transport av bagaget.
Jättebra och trevliga boenden, bra tips i foldern angående middagarna.

Sara Olsson

Bjärehalvön, Båstad - Torekov, 18 - 23/8 2020

Hej Stefan,
Jag vill bara skriva och tacka för din och Vandras hjälp att göra min resa till fantastiska Bjärehalvön så smidig och bra!

Jag har aldrig rest med en researrangör förut, och är mer van att vandra utomlands än i Sverige, så det var en chansning att boka med Vandra. Anledningen till att jag kontaktade er var dels såklart att jag tilltalades av konceptet att slippa bära på all packning och kunna lyxa till det med säng och serverad mat på kvällarna. Men kanske mest för att jag varken hade tid eller ork efter en galen Corona-vår och sommar på jobbet att planera och genomföra en egendesignad resa.

Jag kommer definitivt boka fler resor med er! Allt har varit toppen - från trevligt bemötande och fantastiskt smidig bokning till tydliga resebeskrivningar. GPS-kartorna var suveräna! De kom mest till nytta när jag gick vilse i regnet när jag skulle till ICA i Torekov på min ”vilodag”, haha, men det var väldigt tryggt och smidigt att ha dem i telefonen hela tiden under vandringsdagarna.

Jag har haft en bättre minisemester än jag kunnat drömma om. Det enda misstaget var att jag trodde att jag skulle vara trött, och därför bokade en kort vandring. Jag hade velat gå längre och flera dagar! 😊 Men det kommer fler tillfällen då jag kan råda bot på det.

Allt gott!
Dana Hagström

Bjärehalvön, Båstad-Ängelholm, 28 augusti - 1 september 2019

Fantastisk miljö att vandra i och mer omväxlande natur än vi hade väntat oss. Vi missade leden en gång mellan Hovs hallar och Torekov men det kan berott att vi var för fokuserade på hur vi skulle gå förbi korna som låg precis framför grinden. Väldigt trevligt bemötande på samtliga boende och beskrivningarna stämde bra 2 mindre bra saker var: Väldigt dålig lukt i badrummet på Hotell Hjorten i Båstad, troligen pga stillastående avlopp så det försvann när vi använt duschen. Personalen på Hovs Hallar hade missat att köra vårt bagage vidare till vårt nästa boende men löste det snabbt efter att ni kontaktat dem.

Ni har varit underbara! Oerhört hjälpsamma och tillmötesgående. Så glada och tacksamma att ni hjälpte oss att skräddasy ett paket, både så vi kunde vandra våra datum trots att hotellet i Torekov var fullt, dels att vi kunde lägga till en extra natt i Kvinnaböske för att utnyttja vår ledighet optimalt. Ni var också lätta att få kontakt med när vårt bagage saknades i Torekov. Dessutom löste ni så vårt bagage kunde förvaras på Hotell Lilton tills vi kom fram till Ängelholm trots att vi inte bodde där. TACK !

Hoppas vi får anledning att använda er igen som arrangör av någon vandring

Ann Ljungdahl

Skummeslövsstrand – Torekov 12-15 maj 2016

Fantastiskt bra arrangerad vandring. Leden, boendet och servicen var över förväntan. Bokar gärna genom er igen!

Lisa Wiman

Båstad-Torekov-Kvinnaböske-Båstad, 14 – 16 maj 2015

Med facit i hand blev 1:a dagens vandring, precis som vi befarade, för lång för oss. Enligt telefonGPS uppåt 3 mil… Där borde vi “fuskat” och kapat en 5 km med bilkörning, t ex startat utanför Båstad samhälle. Men allt går på vandring ? FYI, fick vi bra tips från bageriet Axeltorp om att gå en stig genom naturreservatet med en häftig ravin och bokskog sista biten till Taxi.

Fantastisk service från er på Vandra. Allt klaffa och informationen var utmärkt. Fantastisk ledbeskrivning med all information och kuriosa!!

Johan Svensson

Skummeslövsstrand – Skälderviken, 29/8 – 2/9 2013

Hej Stefan !

Vi har nu kommit hem efter vår vandring mellan Skummeslövsstrand och Skälderviken och vi är mycket nöjda.
Vi vill tacka för en fint upplagd vandringsled med omväxlande underlag och fina vyer. Vädret var också omväxlande. Ibland lite blåst, ibland lite regn men mest soligt och lagom varmt.

Kartorna du infogat på varje ledbeskrivning blev perfekt tyckte vi.

Ett stort tack också för presentkortet vi fick. Det kom väl till pass i Hovs Hallar där skaldjursbuffén var dyr. Men den var riktigt god.

Att få lägga sig i den varma utomhuspoolen i Torekov efter vandringen var också en njutning.

Ledbeskrivningarna var i stort sett bra men på ett par ställen mellan Hovs Hallar och Torekov gick vi fel. Efter 3,0 km står det att markvägen svänger vänster men vi tyckte den gick rakt fram. Leden svängde höger som det står men markeringarna var ljusgula (inte orange) så vi trodde inte det var där vi skulle svänga. Irrade lite här innan vi kom rätt.
Vid 4,75 km tycker vi ni ska förtydliga att man inte ska gå upp till dasset om man inte har behov av att nyttja det. Eftersom det ät fet stil på dass och 350 m åt vänster tänkte vi att vi skulle gå däråt. Vi frågad en karl som var ute med sina hundar och han visade oss tillbaka till Skåneleden. Han sa att det var flera som kommit upp till dasset och frågat efter vägen.
Sista vandringsdagen, den från Torekov till Skälderviken beställde vi lunchlåda. Vi betonade flera gånger att den inte fick vara för stor och tung för vi skulle ju ha dem i ryggsäcken. Detta förstod de tydligen inte. Vi fick slänga hälften av potatisen i papperskorgen innan vi gick. Dessutom hade de skickat med juice i tung glasflaska. Allt var förpackat i papperskasse som man knappast kan stoppa ner i en ryggsäck. Snälla, förklara för dem att de måste skilja på lunchlåda till en vandrare och till en bilburen turist.

Än en gång tack för ett trevligt vandringspaket som gav mersmak.

Kanske kommer vi igen till nästa år och prövar på Österlenleden.
Hälsningar från Marianne och Marianne

Skummeslövsstrand – Skälderviken, 25 – 28/5 2013

Hej Stefan!

Tack än en gång för mycket trevlig vandring! Vi är otroligt nöjda=)
Här kommer en film som Michael gjort från vår vandring..

MVH Camilla Jansson