Sevilla – Mérida

En vandring genom det lugna och vackra jordbrukslandskapet i södra Spanien

Via de la Plata (Silvervägen) startar i Sevilla och sträcker sig 1 000 kilometer från söder till norr genom Spanien och vidare västerut till slutmålet Santiago de Compostela. Vägen användes ursprungligen av Romarna som handelsväg och för att sprida kunskap om Romarrikets kultur. En stor del av Via de la Plata går längs den gamla romerska vägen och på flera platser kan man se den romerska stenläggningen. Landskapet längs leden bjuder på långsträckta åsar, högplatåer och bergsområden och grönskande floddalar.

Detta vandringspaket tar dig längs den första södra delen av Via de la Plata, från Sevilla i Andalusien till Méridain som ligger i regionen Extremadura. Efter den lite tråkiga inledningen ut ur Sevilla tar det stilla jordbrukslandskapet över med blomsterprakt, olivlundar, skogar, vida vyer och ett rikt fågelliv. Senare under vandringen blir marken mer sandig och vinfälten tar vid. Bitvis är leden ganska kuperad men för det mesta är det en behaglig vandring som väntar dig.

Sevilla – Mérida

Se pris och boka
Via de la Plata 11 nätter Total sträcka 221 km Svårighetsgrad 3,1/5 Avresa dagligen 1 mar - 30 nov Från 10.740 :- 10 vandringsdagar
 • Sevilla – med katedralen, Torre del Oro och Alcázar
 • De romerska ruinerna efter staden Itálica
 • Ett levande jordbrukslandskap
 • Calvarios lusthus
 • Vinodlingar samt apelsin-, plommon- och olivträd
 • De vackra byggnaderna i Puebla de Sanchos Pérez

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Sevilla
Dag 2: A Sevilla – Guillena, 22 km
Dag 3: Guillena – Castilblanco de los Arroyos, 19 km
Dag 4: Castilblanco de los Arroyos – Almadén de la Plata, 29 km
Dag 5: Almadén de la Plata – El Real de la Jara, 17 km
Dag 6: El Real de la Jara – Monesterio, 21 km
Dag 7: Monesterio – Fuente de Cantos, 22 km
Dag 8: Fuente de Cantos – Zafra, 26 km
Dag 9: Zafra – Villafranca de los Barros, 21 km
Dag 10: Villafranca de los Barros – Almendralejo, 18 km
Dag 11: Almendralejo – Mérida, 26 km
Dag 12: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 221 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Sevilla

Du ankommer till Sevilla, Spaniens fjärde största stad med kända byggnadsverk så som katedralen i Sevilla, Torre del Oro och Alcázar. Klimatmässigt är Sevilla Spaniens varmaste stad. Här återfinns Christofer Columbus gravvård, då det var härifrån färden som ledde till upptäckten av Amerika utgick. Sevilla är en otroligt vacker stad med mycket att upptäcka. En extra natt innan du startar din vandring kan varmt rekommenderas.

Dag 2 – Sevilla – Guillena

Leden startar vid katedralen, håll utkik efter pilgrimsmusslan som visar vägen. Du tar dig över Tiana Bridge som går över floden Guadalquivir. Du fortsätter förbi Patrociniokyrkan, vidare förbi Camas och senare även Santiponce. Här går du igenom byn och passerar de magnifika romerska ruinerna efter staden Itálica. Inträdet är gratis, ett besök rekommenderas. Härifrån fortsätter du genom ett öppet landskap till Guillena.

Medel, 22 km, + 186 meter, – 173 meter

Dag 3 – Guillena – Castilblanco de los Arroyos

Du tar dig över floden Rivera de Huelva och fortsätter på grusvägar som går parallellt med den lite större vägen. Grusvägarna går förbi vackra apelsin-, plommon- och olivträd samtidigt som du får njuta av dofter från solvändor och betesdjur. Du kommer att gå igenom ett par fincas, Cañuelo Alto och El Chaparral. I slutet av dagen kommer du fram till Castilblanco de los Arroyos, vackert beläget i det kuperade landskapet.

Medel, 19 km, + 425 meter, – 133 meter

Dag 4 – Castilblanco de los Arroyos – Almadén de la Plata

Den här vandringsdagen är ganska tråkig och går längs asfalterade vägar. Många väljer därför att ta en taxi till finca Los Berrocales, vid Sierra Norte Natural Park. Denna finca ägs av Andalusiens autonoma regering och därför underhålls den väldigt väl. Du går förbi ek, tall, hjortar och fritt betande kor. En kort men brant uppstigning tar dig till Calvarios lusthus, 550 meter över havet. Väl uppe får du en helt fantastisk panoramavy åt alla håll. Du kommer bland annat kunna se Almadén och dess två torn, stadshuset och kyrkan. Vandringen ner till Almadén är ganska utmanande, med ojämn och stenig grund.

Utmanande, 29 km, + 614 meter, – 459 meter

Dag 5 – Almadén de la Plata – Real de la Jara

Även idag kommer du att vandra genom privata fincas, varav många ägs av tjurfäktare. Du kommer säkert att stöta på några ”Svarta grisar”, en art som i detta område strövar runt fritt i ekskogarna och äter ekollon. Detta gör köttet, Pata negra, till en delikatess. Du fortsätter längs grusvägar, på vissa ställen helt utan skugga. De sista kilometerna är något mer utmanande än resten av dagen, men slutligen kommer du fram till Real de la Jara. Här kan du ta ett dopp i den allmänna poolen, besöka slottet eller någon av byns barer.

Lätt, 17 km, + 272 meter, – 274 meter

Dag 6 – Real de la Jara – Monesterio

Snart kommer du att se ruinerna från ett gammalt slott, Los Torres. Nu lämnar du Andalusien bakom dig och välkomnar Extremadura och provinsen Badajoz. Vandringen blir nu flack en stund, om än något stenig. Efter att ha vandrat förbi en hel del betande djur, ska du ta dig upp till 450 m.ö.h. innan du så småningom ansluter till en lite större väg. Efter några kilometer är du framme vid dagens mål, staden Monesterio.

Medel, 21 km, + 419 meter, – 150 meter

Dag 7 – Monesterio – Fuente de Cantos

Idag blir vandringen lite lättare, men det kommer bli begränsat med skugga. Du börjar med att gå längs grusvägar förbi stenmurar som markerar fincas. Så småningom upphör träden nästan upphöra helt och ersättas av öppna fält. Snart är du framme i Fuente de Cantos. Här föddes den kända konstnären Zurbarán, men då han flyttade härifrån redan vid 8 års ålder finns det inga spår efter honom.

Medel, 22 km, + 191 meter, 355 meter

Dag 8 – Fuente de Cantos – Zafra

Vandringen idag är flack och du kommer att gå igenom två mindre städer innan du kommer fram till Zafra. Du börjar längs grusvägar längs en vinodling till Calzadilla de los Barros. I nästa stad, Puebla de Sanchos Pérez finns det flera vackra byggnader, så som en tjurfäktningsarena från 1300-talet. Det sägs vara den äldsta i Spanien. Efter Puebla de Sanchos Pérez vandrar du intill järnvägen fram till Zafras järnvägsstation, där du svänger in mot staden.

Utmanande, 26 km, + 197 meter, – 254 meter

Dag 9 – Zafra – Villafranca de los Barros

Efter en härlig frukost fortsätter du din vandring, idag mot Villafranca de los Barros. Du vandrar intill oliv- och vinodlingar via grusstigar som tar dig fram till Villafranca de los Barros. Detta är en lite mindre stad, men en framgångsrik sådan. Här finns gott om krukmakare och vin. En av de intressanta byggnaderna i byn är den gamla mjölfabriken, med vackra industriugnar. Imponerande är också den lokala Jesuitskolan med sin vackra byggnad och trädgård.

Medel, 21 km, + 226 meter, – 325 meter

Dag 10 – Villafranca de los Barros – Almendralejo

Du lämnar Villafranca de los Barros framför Jesuitskolan. Nu kommer du att se den gula pilgrimsmusslan för första gången på vägmarkeringarna. Du vandrar genom ett helt platt landskap med vin- och olivträdsodlingar så långt ögat når. Är det en väldigt solig dag kan det bli ganska varmt under dagens vandring. Regnar det kommer du vandra i den vackra röda leran som skapas när regnet möter gruset och sanden du går på. Idag bor du i Almendralejo som ligger 4 km väster om leden. Almendralejo är känt som Ciudad Internacional del Vino, internationella vinstaden. I staden firas ideligen mässor, ferias och fiestas.

Lätt, 18 km, + 72 meter, – 127 meter

Dag 11 – Almendralejo – Mérida

Den sista dagen börjar med en flack och lätt vandring till Torremejía och vidare fram till Mérida, med bra vägmarkeringar med gula pilar och pilgrimsmusslor. Du kommer att vandra igenom en vacker och skönt skuggig trädgård och över en imponerande romersk bro över floden Guadiana. Mérida är en av de fyra städerna längs leden som är med på UNESCOs världsarvslista på grund av sina intressanta romerska lämningar.

Utmanande, 26 km, + 151 meter, – 307 meter

Dag 12 – Hemresa

Om du inte valt att fortsätta ditt äventyr i Spanien är det dags att återvända hemåt.

Vad ingår

 • Boende 11 nätter inklusive 9 frukost i Sevilla, Guillena, Castilblanco de los Arroyos, Almadén de la Plata, El Real de la Jara, Monesterio, Fuente de Cantos, Zafra, Villafranca de los Barros, Almendralejo, och Mérida
 • Bagagetransport mellan övernattningarna, max 20kg/väska
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Pilgrimspass
 • Guidebok, svensk text, en bok per bokat rum
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Spanien
 • Resan till Sevilla och från Mérida
 • Luncher och middagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

11 middagar
Från 2 520:- / person

Extranätter

Extra nätter går att ordna enligt dina önskemål, kontakta oss för pris.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker. Kostnaden är 260:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell längs Silvervägen. Rummen har sängkläder, handduk och vanligtvis även badrum i rummet.

Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,1 / 5
 • Vandringen är lätt till utmanande. Två vandringsdagar är lätta, fem är medel och tre är utmanande. Det är längden på etapperna som gör vissa dagar utmanande och inte höjdskillnaderna.
 • Leden varierar från vanliga stigar till mindre vägar och trafikerade landsvägar.
 • Att följa leden innebär att du i regel har lunchen med dig, det är glest mellan byarna.
 • Leden är markerad med gula pilar och blå skyltar med den gula symbolen för Camino de Santiago.
 • Bitvis kan det vara glest med ledmarkeringar och du behöver då vara extra noga med att följa ledbeskrivningen och vara uppmärksam.
 • Total sträcka att vandra 221 km fördelat på 10 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Sevilla är:

 • Sevilla flygplats (8 km)
 • Málaga flygplats (214 km)
 • Madrid flygplats (550 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Mérida är:

 • Sevilla flygplats (196 km)
 • Madrid flygplats (359 km)
 • Málaga flygplats (404 km)

 Buss -/ tåganslutning startplats

Mellan Sevilla San Pablo flygplats och centrum går det bussar två gånger i timmen.

Från Málaga flygplats går det en direktbuss till Sevilla, annars måste du ta buss eller tåg in till centrum och sedan åka vidare med buss eller tåg till Sevilla. Räkna med ett byte på vägen vid tågresa.

Flyger du till Madrid tar du buss eller tåg in till centralstationen, och därifrån tåg till Sevilla, oftast med ett byte på vägen.

Buss -/ tåganslutning slutmål

Från Merida kan du ta buss direkt till Sevilla centrum och sedan flygbussen till flygplatsen.

Om du ska till Madrid tar du tåget från Mérida, ibland med ett byte innan du kommer till Madrid centralstation. Härifrån tar du sedan tåg eller buss till flygplatsen.

Ska du flyga från Málaga går det en väldigt tidig direktbuss från Mérida till Málagas flygplats. Vidare finns det tåg mellan Mérida och Málaga centralstation, med ett byte på vägen. Sedan kan du ta buss/tåg ut till flygplatsen.

Väderkalender

Andalusien
Andalusien har det varmaste och soligaste klimatet på den Iberiska halvön med 3 000 soltimmar per år. Klimatet är dock mycket varierande beroende på område, vilket delas in i fyra olika områden.

 • Det fuktiga medelhavs klimat med milda temperaturer i de områden som väter mot Atlanten, som i t.ex. Cádiz och Huelva
 • Inlandsklimatet med kallare vintrar och mycket hett på sommaren finner man i t.ex. Sevilla, Córdoba och Granada. Córdoba har uppmätt den högsta temperaturen någonsin i Spanien, 52°C i skuggan.
 • Subtropiskt klimat karakteriseras av behagliga temperaturer på vintern och hett på sommaren finner man i Costa del Sol och Almería kusten.
 • Klimatet i bergen karakteriseras av långa, kalla vintrar och somrarna som är korta och inte så heta. Detta är klimatet i Sierra Nevada och bergsområden högre än 2 000 meter över havet.

Extremadura
Extremadura och Mérida har inlandsklimat med mycket het sommar då temperaturen många dagar överskrider 40 °C. Vintrarna är kalla och det kan nå temperaturer under fryspunkten. Normalt regnar det cirka 460 – 500 mm per år, men liksom i de övriga södra centrala delarna av Spanien förekommer torrperioder som kan vara under långa perioder.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led