Ourense – Santiago de Compostela

Vandra längs fridfulla Via de la Plata in till Santiago de Compostela

Via de la Plata (Silvervägen) startar i Sevilla och sträcker sig 1 000 kilometer från söder till norr genom Spanien och vidare västerut till slutmålet Santiago de Compostela. Vägen användes ursprungligen av Romarna som handelsväg och för att sprida kunskap om Romarrikets kultur.  En stor del av Via de la Plata går längs den gamla romerska vägen och på flera platser kan man se den romerska stenläggningen. Landskapet längs leden bjuder på långsträckta åsar, högplatåer och bergsområden och grönskande floddalar.

Det här vandringspaketet tar dig genom det kuperade landskapet där det finns en del utmanande stigningar och sänkningar. Lövskogar och små byar ger fina tillfällen till pauser. Från höjderna kan du njuta av härliga vyer över det gröna landskapet. I Oseira har du möjlighet att köpa ost och honung från klostrets munkar. Klostret är det viktigaste klostret i Galicien. Mot slutet av vandringen väntar små pittoreska byar, tall- och eukalyptusskog och till sist katedralen i Santiago de Compostela.

Notera att det, för att få ett Compostela (pilgrimsbevis), krävs att man vandrar minst 100 km. I detta paket kommer du inte upp i 100 km, då du har en transfer mellan Cea och Oseira. Återkom om du vill plocka bort transfern och istället vandra hela vägen från Cea (denna dags sträcka blir då 37 km lång).

Ourense – Santiago de Compostela

Se pris och boka
Via de la Plata 7 nätter Total sträcka 94 km Svårighetsgrad 2,8/5 Avresa dagligen 1 mar - 30 nov Från 7.225 :- 5 vandringsdagar
 • Det goda brödet från Cea
 • Oseira, en by med Galiciens viktigaste kloster
 • Magnifik utsikt över bland annat bergskedjan Martiña
 • Små pittoreska byar
 • Pico Sacro med utsikt över omgivningen och Santiago de Compostela
 • Santiago de Compostela

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Ourense
Dag 2: Ourense – Cea, 21 km
Dag 3: Transfer Cea – Oseira, vandring Oseira – Lalín tågstation – Lalín, 22 + 2 km (2 km mellan Lalín tågstation och centrala Lalín)
Dag 4:  Vandring Lalín – Lalín tågstation – Bandeira, 2 + 16 km (2 km mellan centrala Lalín och Lalín tågstation)
Dag 5: Bandeira – Ponte Ulla, 15 km
Dag 6: Ponte Ulla- Santiago de Compostela, 20 km
Dag 7: Santiago de Compostela
Dag 8: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 94 + 4 km

Restaurering av Katedralen i Santiago de Compostela

Notera att Katedralen i Santiago de Compostela håller på att restaureras. Arbetet påbörjades våren 2019 och beräknas vara klart i november 2020. Katedralen kommer att vara öppen för besökare men delar av den kommer att vara påverkad av byggnadsställningar och skynken. Under arbetet med restaureringen kommer Pilgrimsmässan att genomföras i kyrkan S.Francisco som ligger ca 350 meter från katedralen. Nattvardsceremonier genomförs i kyrkan Santa María Salomé som ligger på Rua Nova 31, cirka 400 meter från katedralen. Den jättelika metallkannan ”Botafumerion” (rökelsekärlet) kommer inte att svingas under restaureringen. Pilgrimsritualen kommer, med vissa undantag, att kunna genomföras under restaureringen. Undantag gäller under kortare perioder då restaurering genomförs i de delar som passeras under ritualen.

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Ourense

Ourense är en medelstor stad med en vacker katedral i den gamla delen av staden där också ditt hotell denna natt ligger. Romarna kallade staden för Ourense Aquae Urentes efter en het källa som finns här. Fontänen vid Praca as Burgas sprutar fortfarande ut hett vatten från källan.

Dag 2 – Ourense – Cea

Från Ourense upp till Cea kan du välja mellan två vägar. Oavsett val har du en rejäl uppförsbacke att klara av innan du efter någon timmes vandring njuter av fin utsikt över Ourense. De två vägarna möts åter i byn Casasnovas. Du har nu cirka 10 km kvar till Cea, din övernattningsort. Cea är en vacker stad som är känd för sitt fantastiska bröd gjort av det lokala vetet.

Medel, 21 km, + 643 meter, – 307 meter

Dag 3 – Transfer Cea – Oseira, vandring till Lalín

Från Cea får du en transfer till Oseira, en by med ett gammalt kloster som delar samma namn. Klostret är det viktigaste i hela Galicien och är än idag hem för flera munkar. Munkarna säljer hemmagjord ost och honung. Från klostret har du en uppförsvandring framför dig, varefter du belönas med en magnifik utsikt över bland annat bergskedjan Martiña. Du vandrar på smala stigar, congostras, och passerar ett antal små byar, bland annat A Gouxa. Din vandring avslutas med 2 kilometers vandring mellan Lalíns tågstation och centrala Lalín.

Medel, 22 + 2 km, + 468 meter, – 674 meter

Dag 4 – Transfer till Lalín tågstation, vandring till Bandeira

Efter frukost tar du dig tillbaka till tågstationen där du fortsätter din vandring längs Via de la Plata. Efter Laxe kommer du fram till Prado, varifrån den som har energi över kan göra en avstickare till flera olika spännande mål, A Nosa Señora do Corpiño (cirka 10km från leden), floden Toxas vattenfall, klostret Carboeiros ruiner och kyrkan Ansemil. Från Prado följer leden en mindre väg och vidare över den gamla bron Ponte Taboada, från år 912, över floden Deza. Härifrån går det uppför och du passerar byn Trasfontao och Silleda innan du når Bandeira och ditt boende.

Medel, 2 + 16 km, + 382 meter, – 547 meter

Dag 5 – Bandeira – Ponte Ulla

Från Bandeira börjar du din vandring mot Ponte Ulla, först en bit längs N-525 och sedan längs en mindre asfalterad väg som tar dig förbi ängar och små hus. Förbi Dornelas med sin romerska kyrka kommer du snart till San Miguel de Castro. Härifrån går det nerför mot Gundiás och Ponte Ulla. Här finns barer, restauranger och en vacker kyrka att besöka. Du är nu inne i provinsen La Coruña.

Lätt, 15 km, + 147 meter, – 217 meter

Dag 6 – Ponte Ulla – Santiago de Compostela

Du inleder dagen med vandring genom tall- och eukalyptusskog. När du passerat Helegos fortsätter vandringen genom många små pittoreska byar och vid Santa María de Lestedo är det väl värt besväret att lämna leden för att gå upp på Pico Sacro. Från det 500 meter höga berget har du en underbar utsikt över omgivningen och Santiago de Compostela. Du finner även många gamla monument på och omkring toppen då den är förknippad med många gamla legender och kallas för det heliga berget. Väl framme i Santiago de Compostela njuter du av väl genomförd vandring. Nu kan du också hämta ut ditt Pilgrimspass, ”Compostela”.

Medel, 20 km, + 542 meter, – 613 meter

Dag 7 – Fridag i Santiago de Compostela

Fridag i staden som är del av världsarvet enligt UNESCO. Att besöka katedralen Obradoiro, Quintana och Platerías-torgen, Hospital of the Catholic Kins betraktas som ”måsten”. Vi rekommenderar att ni stannar flera nätter i Santiago de Compostela för att hinna upptäcka caféer, marknader och andra sevärdheter. Utflykter från Santiago de Compostela till Fisterra, A Coruña och Pontevedra kan särskilt rekommenderas.

Dag 8 – Hemresa

För er som inte väljer att stanna flera nätter i Santiago de Compostela är det dags för hemresa.

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Ourense, Cea, Lalin, Bandeira, Ponte Ulla och 2 nätter i Santiago de Compostela
 • Transfers enligt program
 • Bagagetransport mellan övernattningarna, max 20kg/väska
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Pilgrimspass
 • Praktisk information
 • Guidebok, svensk text, en bok per bokat rum
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Spanien
 • Resan till Ourense och från Santiago de Compostela
 • Luncher och middagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

6 middagar (ej sista natten i Santiago de Compostela)
Från 1 845:- / person

Extranätter

Extranätter Santiago de Compostela
Från 890:-/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 475:-/person och natt i enkelrum

Extranätter i övriga orter går att ordna utefter dina önskemål, kontakta oss för pris.

Transfer, 1-4 personer

Från 2 650: -/bil Santiago de Compostelas flygplats – Ourense, restid cirka 1 tim. 40 min.
Från 750: -/bil Santiago de Compostela centrum – Santiago de Compostela flygplats, restid cirka 20 minuter.

Dagsutflykt till Fisterra, 15/4 – 15/10

Avsluta din vandring med en dagsutflykt till Fisterra. Tillsammans med erfarna guider upptäcker du spektakulära platser längs den dramatiska kusten. Bussen avgår från Santiago kl 09:10 och gör stopp i charmiga byar som Muros och Fisterra, natursköna platser som vattenfallet Ezaro och Cape Fisterra samt kulturella sevärdheter som byn Muxia och Ponte Maceira. I Fisterra får du tid att äta lunch på egen hand. Du är tillbaka i Santiago cirka kl 18.30.

Pris från 625:-/person. I priset ingår transport och guide.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker. Kostnaden är 420:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell längs Silvervägen. Rummen har sängkläder, handduk och vanligtvis även badrum i rummet.

Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,8 / 5
 • Vandringen är lätt till medel. En vandringsdag är lätt och fyra är medel.
 • Leden varierar från vanliga stigar till mindre vägar och trafikerade landsvägar.
 • Leden är markerad med blå skyltar med den gula symbolen för Camino de Santiago.
 • Total sträcka att vandra 98 km fördelat på 5 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Ourense är:

 • Santiago de Compostela flygplats (114 km)
 • A Coruña flygplats (168 km)
 • Madrid flygplats (516 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Santiago de Compostela är:

 • Santiago de Compostela (15 km)
 • A Coruña (68 km)
 • Vigo (95 km)
 • Porto (234 km)
 • Madrid (614 km)

Buss -/ tåganslutning utresan

Startplatsen Ourense når du med tåg från Santiago de Compostela, restid cirka 1 timme.

Från A Coruña till Ourense reser du med tåg, restid cirka 1 timme och 30 minuter.

Från Madrid till Ourense reser du med tåg, restid 5 – 7 timmar.

Buss-/tåganslutning hemresan

Från Santiago de Compostela centrum kan du:

 • ta flygbuss till Santiago de Compostela flygplats, restid cirka 20 minuter. Alternativet är taxi eller förbeställd taxitransfer.
 • resa med buss eller tåg från centrum till A Coruña busstation/tågstation, restid cirka 35 – 55 minuter. Från busstation/tågstation i A Coruña tar du lämpligen taxi till flygplats.
 • resa med buss eller tåg till Vigo, restid cirka 2 timmar och vidare därifrån med taxi eller lokalbuss till flygplasten.
 • resa med buss till Porto flygplats, restid dryga 3 timmar.
 • kan du resa med tåg eller buss till Madrid, restid 8 – 9 timmar.

Väderkalender

Tack vare sitt läge påverkas Galiciens klimat i hög utsträckning av Atlanten. Det regnar mer än övriga Spanien och medeltemperaturen är lägre.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led