Mérida – Cáceres

Lätt vandring med imponerande romerska lämningar

Via de la Plata (Silvervägen) startar i Sevilla och sträcker sig 1 000 kilometer från söder till norr genom Spanien och vidare västerut till slutmålet Santiago de Compostela. Vägen användes ursprungligen av Romarna som handelsväg och för att sprida kunskap om Romarrikets kultur.  En stor del av Via de la Plata går längs den gamla romerska vägen och på flera platser kan man se den romerska stenläggningen. Landskapet längs leden bjuder på långsträckta åsar, högplatåer och bergsområden och grönskande floddalar.

Detta vandringspaket är ett av de kortare längs Via de la Plata och utgörs av lätta – medelsvåra vandringar. Här kan vara mycket varmt på sommaren, särskilt som du vandrar genom ett mycket öppet landskap. Vackra vidsträckta vyer följer dig under vandringen på högplatån. Du kommer att passera förbi flera lämningar som vittnar om den imponerande romerska ingenjörskonsten. Vandringen avslutas i Cáceres där du inte ska missa den gamla staden med sina vackert utsmyckade palats och kyrkor.

Mérida – Cáceres

Se pris och boka
Via de la Plata 5 nätter Total sträcka 76 km Svårighetsgrad 2,5/5 Avresa dagligen 1 mar - 30 nov Från 5.695 :- 4 vandringsdagar
 • Staden Mérida med romerska byggnader och ruiner
 • Parken El Cornalvo
 • Kyrkan Ermita de Lucía
 • Vinodlingar
 • Milstolpen strax utanför byn Casas de Don Antonio
 • Världsarvsstaden Cáceres

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Mérida
Dag 2: Mérida – Aljucén, 16 km. Transfer till Alcuéscar för övernattning.
Dag 3: 09.00 transfer till Aljucén för vandring till Alcuéscar,20 km
Dag 4: Alcuéscar – Aldea del Cano, 17 km
Dag 5: Aldea del Cano – Cáceres, 23 km
Dag 6: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 76 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Mérida

Under dagen ankommer du till Mérida, Extremaduras huvudstad. Staden grundades år 25 före Kristus och var huvudstad för i stort sett hela Spanien under västgotisk tid.  Det finns vissa ”måsten” i Mérida. De romerska byggnaderna och ruinerna som är spridda över staden bör verkligen beskådas. Méridas mest kända byggnad är dess romerska teater.

Dag 2 – Mérida – Aljucén – Alcuéscar

Strax efter att du lämnar Mérida via den vackra romerska bron kommer du att stöta på Proserpinas dammområde. Hit kommer Méridas lokalbefolkning för att bada. När du fortsätter mot Aljucén har du El Cornalvo-parken till höger. Här finns det också en romersk damm, och gott om rovfåglar, storkar och hägrar. Du tar dig igenom den lilla byn Carrascalejo, via ekskog och säkert förbi en eller två grisar. Du avslutar din vandring i Aljucén, varifrån du har en transfer till ditt boende i Alcuéscar.

Lätt, 16 km, + 238 meter, – 172 meter

Dag 3 – Alcuéscar – Aljucén – Alcuéscar

En transfer tar dig tillbaka till samma ställe som du blev hämtad igår. Dagens vandring tar dig tillbaka till Alcuéscar. Alcuéscar ligger i dalarna som Montes de Toledo formar i trakten. Byn har ett antal vackra och påkostade Casas Señoriales, privata hem, nästan palats, byggda under årens lopp av förmögna bybor.  Men det man absolut inte ska missa ligger utanför byn. Ermita de Lucíakyrkan är den enda västgotiska byggnaden som fortfarande står kvar i södra delen av Spanien.

Medel, 20 km, + 312 meter, – 95 meter

Dag 4 – Alcuéscar – Aldea del Cano

Idag går vandringen flackt utan några större höjdskillnader. Du tar dig ut ur Alcuéscar och siktar på första anhalten åtta kilometer längre fram, byn Casas de Don Antonio. Strax efter byn kommer du fram till en välkänd milstolpe längs denna väg. På baksidan av den stora stenstolpen finns en bok och en penna där alla vandrare kan lämna en kommentar eller ett meddelande till kommande vandrare. Du fortsätter i det öppna landskapet till Aldea del Cano där du spenderar natten.

Lätt, 17 km, + 62 meter, – 143 meter

Dag 5 – Aldea del Cano – Cáceres

Efter en dryg mil av dagens etapp kommer du fram till en liten speciell by, Valdesalor. Valdesalor grundades för att omvandla det torra landskapet till ett odlingslandskap med majs, bomull och tobak. Du fortsätter din sista sträcka till Cáceres. Tyvärr kommer du få stå ut med ganska tråkiga omgivningar den här biten av vandringen, med industriområden och militärområden. Belöningen får du när du kommer fram till Cáceres. Innanför de praktfulla murarna väntar den gamla staden med imponerande palats som saknar motstycke i Spanien. Av detta skäl är staden också utsett till  ett världsarv av UNESCO.

Medel, 23 km, + 268 meter, – 215 meter

Dag 6 – Hemresa

Om du inte valt att fortsätta ditt äventyr i Spanien är det dags att återvända hemåt.

Vad ingår

 • Boende 5 nätter inklusive 5 frukost i Mérida, 2 nätter i Alcuéscar, Aldea del Cano och Cáceres
 • Bagagetransport mellan övernattningarna, max 20kg/väska
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Pilgrimspass
 • Guidebok, svensk text, en bok per bokat rum
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Spanien
 • Resan till Mérida och från Cáceres
 • Luncher och middagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

5 middagar
Från 1 190:- / person

Extranätter

Extra nätter går att ordna enligt dina önskemål, kontakta oss för pris.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker. Kostnaden är 260:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell längs Silvervägen. Rummen har sängkläder, handduk och vanligtvis även badrum i rummet.

Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,5 / 5
 • Vandringen är lätt – medel. Två vandringsdagar är lätta och två är medel.
 • Leden varierar från vanliga stigar till mindre vägar och trafikerade landsvägar.
 • Att följa leden innebär att du i regel har lunchen med dig, det är glest mellan byarna.
 • Leden är markerad med gula pilar och blå skyltar med den gula symbolen för Camino de Santiago.
 • Bitvis kan det vara glest med ledmarkeringar och du behöver då vara extra noga med att följa ledbeskrivningen och vara uppmärksam.
 • Total sträcka att vandra 76 km fördelat på 4 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Mérida är:

 • Sevilla flygplats (196 km)
 • Madrid flygplats (359 km)
 • Málaga flygplats (404 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Cáceres är:

 • Sevilla flygplats (269 km)
 • Madrid flygplats (317 km)
 • Málaga flygplats (477 km)

Buss -/ tåganslutning startplats

Från Sevilla flygplats tar du bussen som går två gånger i timmen in till centrum. Härifrån går det sedan en direktbuss till Mérida.

Flyger du till Madrid tar du tåg eller buss in till centralstationen. Det går sedan tåg till Mérida, ibland med ett byte på vägen.

Från Málaga flygplats går det en direktbuss till Mérida, annars tar du buss eller tåg in till centrala Málaga. Härifrån tar du sedan tåget till Mérida, med ett byte på vägen.

Buss -/ tåganslutning slutmål

Från Cáceres går det direktbussar till Sevilla centrala station. Härifrån får du sedan ta buss ut till flygplatsen

För att ta dig till Madrid flygplats tar du lämpligast tåget från Cáceres till Mérida. Härifrån tar du sedan tåg vidare till Madrid centralstation och slutligen buss eller tåg ut till flygplatsen.

Till Málaga fungerar det på samma vis som till Madrid. Du tar tåget från Cáceres till Mérida och sedan tar du dig vidare med buss eller tåg Málaga. Slutligen tar du buss eller tåg ut till flygplatsen.

Väderkalender

Extremadura och Mérida har inlandsklimat med mycket het sommar då temperaturen många dagar överskrider 40 °C. Vintrarna är kalla och det kan nå temperturer under fryspunkten. Normalt regnar det cirka 460 – 500 mm per år, men liksom i de övriga södra centrala delarna av Spanien förekommer torrperioder som kan vara under långa perioder.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led