Cáceres – Salamanca

Längre vandringsdagar genom ett öppet landskap med milsvida vyer

Via de la Plata (Silvervägen) startar i Sevilla och sträcker sig 1 000 kilometer från söder till norr genom Spanien och vidare västerut till slutmålet Santiago de Compostela. Vägen användes ursprungligen av Romarna som handelsväg och för att sprida kunskap om Romarrikets kultur.  En stor del av Via de la Plata går längs den gamla romerska vägen och på flera platser kan man se den romerska stenläggningen. Landskapet längs leden bjuder på långsträckta åsar, högplatåer och bergsområden och grönskande floddalar.

 Denna vandring tar dig från en världsarvsstad till en annan. Till en början går vandringen genom en lätt kuperad terräng för att mot slutet bjuda på lite större höjdskillnader. Naturen är i början kargare för att bli frodigare när du kommer upp mot Galisteo. Halvvägs in i vandringen lämnar du regionen Extremadura för att istället gå in i Castilla y León. Castilla y León domineras av högplatån Meseta Central med sin röda lerjord och milsvida vyer. Bitvis vandrar du längs den antika romerska vägen. Slutmålet Salamanca finns på UNESCO’s världsarvslista.

Cáceres – Salamanca

Se pris och boka
Via de la Plata 10 nätter Total sträcka 223 km Svårighetsgrad 3,3/5 Avresa dagligen 1 mar - 30 nov Från 10.810 :- 9 vandringsdagar
 • Världsarvsstaden Cáceres med sina kyrkor
 • Den smakrika och exklusiva osten Torta del Casar
 • Santiago-eremitaget, vars torn toppas av ett stort kors
 • Små pittoreska byar
 • Pico de las Dueñas
 • Den magnifika bron över floden Tormes
 • Salamanca

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Cáceres
Dag 2: Cáceres – Casar de Cáceres, 13 km
Dag 3: Casar de Cáceres – Cañaveral, 34 km
Dag 4: Cañaveral – Galisteo, 29 km
Dag 5: Galisteo – Venta Quemada, 24 km. Transfer till Aldeanueva del Camino
Dag 6: Transfer till Venta Quemada och vandring till Aldeanueva del Camino, 26 km
Dag 7: Aldeanueva del Camino – Calzada de Béjar, 22 km
Dag 8: Calzada de Béjar – Fuenterroble, 20 km
Dag 9: Fuenterroble – San Pedro de Rozados, 30 km
Dag 10: San Pedro de Rozados – Salamanca, 25 km
Dag 11: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 223 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Cáceres

Under dagen ankommer du till Cáceres, som sedan 1986 finns med på UNESCO’s världsarvslista. Det är en stad med historia, kultur och fantastiska människor. Ta en tur och besök några av stadens kyrkor, som alla är unika på sitt sätt.

Dag 2 – Cáceres – Casar de Cáceres

Din första vandringsdag blir inte den mest spännande under vandringen. Du tar dig ut ur Cáceres vid tjurfäktningsarenan varifrån du följer en asfalterad och trafikerad väg. Efter några kilometer svänger leden av på en liten grusväg, som under resten av dagens vandring kommer att gå parallellt med den trafikerade vägen. Casar de Cáceres är en liten trevlig by som stoltserar med sin smakrika och exklusiva ost, Torta del Casar.

Mycket lätt, 13 km, + 97 meter, – 176 meter

Dag 3 – Casar de Cáceres – Cañaveral

Du börjar med att ta dig upp till Santiago-eremitaget, vars torn toppas av ett stort kors. Här börjar en bred grusväg och du kommer att se en liten skyld med initialerna VP (via pecuaria, nötkreatursstig). Du ska alltså gå längs en boskapsstig. När du så småningom kommer fram till stora vägen kommer du på avstånd att se reservoaren Alcántara, Florines medeltida torn och det lilla som finns kvar av Alconétars medeltida bro. Via bron San Benito tar du dig över till Cañaveral.

Krävande, 34 km, + 463 meter, – 470 meter

Dag 4 – Cañaveral – Galisteo

Du går mot Grimaldo och här kommer du att stöta på ledens första allmänna fontän vid vägen. Du fortsätter längs huvudgatan ut ur byn och mot Holguera. Efter du gått under motorvägen kommer ett stort granitblock och en pil visa dig vägen till att öppna den första grinden av många de kommande kilometerna. Du går längs grusvägar i buskig terräng, med tjurar, får och kor omkring dig. Natten spenderar du i Galisteo som är känt för sin maffiga stadsmur.

Utmanande, 29 km, + 429 meter, – 527 meter

Dag 5 – Galisteo – Venta Quemada – Aldeanueva del Camino

Du tar dig ut ur Galisteo genom stadsporten och ner till floden Jerte som du tar dig över. Du kommer nu att följa en mindre trafikerad väg till Aldehuela del Jerte, med svartpoppelskogar till höger och tobakstorksbyggnader till vänster. Mot slutet av dagen följer du en vattenkanal. Sträckan till Venta Quemada är flack och lättvandrad. Härifrån får du en privat transfer till ditt boende i Aldeanueva del Camino.

Medel, 24 km, + 301 meter, – 168 meter

Dag 6 – Aldeanueva del Camino – Venta Quemada – Aldeanueva del Camino

Dagen börjar med en transfer tillbaka till Venta Quemada, där du avslutade gårdagens vandring. Idag ska du vandra vidare och avsluta i Aldeanueva del Camino. Dagens vandring är flack men kanske något torr och stekande vid soligt väder. Vid Cáparra passerar du det vackra fyrväga stenvalvet som byggdes under de första åren e.Kr. Från valvet följer leden en grusväg och stigar till Aldeanueva del Camino.

Utmanande, 26 km, + 325 meter, – 199 meter

Dag 7 – Aldeanueva del Camino – Calzada de Béjar

Idag blir det en lite kortare etapp men som istället är mer kuperad. Du tar sikte på Baños de Montemayor knappt en mil bort. Byn är mest känd för sin spaturism och hit åker många för att få lugn och ro. Du vandrar ut ur Baños på den så kallade La Calzada romana, ”den romerska vägen”, en stenlagd väg som nu långsamt kommer att ta dig uppför under en timmes vandring. Efter vandring längs flod, kastanjeträd och ängar kommer du fram till dagens slutmål, Calzada de Béjar, en liten lugn by där det under vissa årstider endast bort ett 40-tal människor.

Medel, 22 km, + 542 meter, – 306 meter

Dag 8 – Calzada de Béjar – Fuenterroble

En grusväg tar dig ut ur byn och vidare till Valverde de Valdelacasa, genom en vacker Salamanca dehesa med ekskog, boskapsdjur och flertalet vägstenar. I Valverde finns det en kyrka, ett hostel och en bar. Strax härefter, i Valdelacasa finns det ytterligare en bar och en butik. Du lämnar Valdelacasa via Camino Real de la Plata, först på asfalterad väg och snart på grusväg. Dagen slutmål, Fuenterroble, är en stor by med alla faciliteter du kan tänka dig.

Medel, 20 km, + 321 meter, – 138 meter

Dag 9 – Fuenterroble – San Pedro de Rozados

Denna bit av leden innebär ett skifte i miljö och omgivning. Du har nu vidsträckta vyer och Salamancajorden har vackra rödaktiga toner. Vandringen går i öppna landskap längs en boskapsstig på en höjd av cirka 1 000 m. Efter en dryg mil kommer du till ett vägskäl, antingen klättrar du upp för Pico de las Dueñas eller så vandrar du mot Pedrosillo. Båda alternativen kommer fram till samma väg som du sedan följer resterande kilometer till San Pedro de Rozados.

Utmanande, 30 km, + 425 meter, – 402 meter

Dag 10 – San Pedro de Rozados – Salamanca

Under nästan hela dagen kommer du att vandra långsamt neråt, från en höjd på 980 m ner till ungefär 800 m. Du vandrar längs raka vägar, betesmark och odlingsmark, helt utan skugga. Du kommer att öppna och stänga några grindar på vägen, och några små uppförsbackar kommer du att stöta på. Efter ungefär 10 km vandring kommer du att se Salamanca framför dig. Du fortsätter rakt fram kommer så småningom fram till den magnifika bron över floden Tormes. Bron har 15 bågar och den tar dig över till staden Salamanca. Salamanca är med på UNESCOs världsarvslista och är en trevlig och välkomnande stad.

Medel, 25 km, + 235 meter, – 406 meter

Dag 11 – Hemresa

Om du inte valt att ha en extranatt i Salamanca eller fortsätta ditt äventyr i Spanien är det åter dags för hemresa.

Vad ingår

 • Boende 10 nätter inklusive frukost i Cáceres, Casar de Cáceres, Cañaveral, Galisteo, 2 nätter i Aldeanueva del Camino, Béjar, Fuenterroble, San Pedro de Rozados och Salamanca
 • Transfer Venat Quemada – Aldenueva del Camino tur och retur
 • Bagagetransport mellan övernattningarna, max 20kg/väska
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Pilgrimspass
 • Guidebok, svensk text, en bok per bokat rum
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Spanien
 • Resan till Cáceres och från Salamanca
 • Luncher och middagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

10 middagar
Från 2 445:- / person

Extranätter

Extra nätter går att ordna enligt dina önskemål, kontakta oss för pris.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker. Kostnaden är 260:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell längs Silvervägen. Rummen har sängkläder, handduk och vanligtvis även badrum i rummet.

Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,3 / 5
 • Vandringen är mycket lätt till krävande. En vandringsdag är mycket lätt, fyra är medel, tre är utmanande och en är krävande. Sträckan är överlag lättvandrad eftersom det är platt och inte några större höjdskillnader, men flera etapper är långa.
 • Leden varierar från vanliga stigar till mindre vägar och trafikerade landsvägar. Bitvis kan underlaget vara lite löst och stenigt.
 • Att följa leden innebär att du i regel har lunchen med dig, det är glest mellan faciliteterna.
 • Leden är markerad med gula pilar och blå skyltar med den gula symbolen för Camino de Santiago.
 • Bitvis kan det vara glest med ledmarkeringar och du behöver då vara extra noga med att följa ledbeskrivningen och vara uppmärksam.
 • Total sträcka att vandra 223 km fördelat på 9 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Väderkalender

Extremadura
Extremadura och Mérida har inlandsklimat med mycket het sommar då temperaturen många dagar överskrider 40 °C. Vintrarna är kalla och det kan nå temperaturer under fryspunkten. Normalt regnar det cirka 460 – 500 mm per år, men liksom i de övriga södra centrala delarna av Spanien förekommer torrperioder som kan vara under långa perioder.

Castilla y León
León är beläget på den spanska högplatån Meseta Central. Detta innebär kalla vintrar, ofta med snö och heta, torra somrar.  Högplatån har i stort inte några träd som skuggar dig som vandrar på sommaren.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led