A Gudiña – Ourense

Behaglig vandring i det gröna och frodiga Galicien

Via de la Plata (Silvervägen) startar i Sevilla och sträcker sig 1 000 kilometer från söder till norr genom Spanien och vidare västerut till slutmålet Santiago de Compostela. Vägen användes ursprungligen av Romarna som handelsväg och för att sprida kunskap om Romarrikets kultur.  En stor del av Via de la Plata går längs den gamla romerska vägen och på flera platser kan man se den romerska stenläggningen. Landskapet längs leden bjuder på långsträckta åsar, högplatåer och bergsområden och grönskande floddalar.

Med start i den kontrastrika staden A Gudiña går vandringen i ett kuperat landskap. Från topparna på över 1 000 m.ö.h är utsikten milsvid och vacker. Vid klart väder kan du se långt in i Portugal. Galicien är grönt och jordbruken är många. Små byar passeras, en del med faciliteter och andra utan. Den behagliga vandringen genom den frodiga naturen tar dig till sist till slutmålet Ourense. Staden ligger vackert i en dal som delas av floden Miño.

A Gudiña – Ourense

Se pris och boka
Via de la Plata 6 nätter Total sträcka 113 km Svårighetsgrad 3,2/5 Avresa dagligen 1 mar - 30 nov Från 5.595 :- 5 vandringsdagar
 • A Gudiña
 • Topparna av bergen bjuder på strålande utsikt
 • Berget Castillo de Monterrei
 • Grönt och frodigt landskap
 • Små pittoreska byar
 • Ourense och dess katedral

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till A Gudiña
Dag 2: A Gudiña – Riós, 18 km
Dag 3: Rios – Verín, 24 km
Dag 4: Verin – Xinzo de Limia, 33 km
Dag 5: Xinzo de Limia – Allariz, 19 km
Dag 6: Allariz – Ourense, 19 km
Dag 7: Ourense och hemresa

Totalt sträcka att vandra: 113 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till A Gudiña

A Gudiña är en stad med kontraster. Den gamla delen kan liknas vid en liten by med höns och andra djur på gatorna. Den nya huvudgatan som är lite blek ligger bara ett kvarter från den gamla delen med sina enkla men moderna butiker, barer och restauranger.

Dag 2 – A Gudiña – Riós

Från A Gudiña tar du den södra rutten via Verín. Vägen är kuperad och du passerar efter 10 km utanför byn San Lorenzo. Efter ytterligare 6 km når du bron som korsar floden Río Mente. Efter bron går det uppför och den tredje byn du kommer till är Ríós. Här ligger vårt hotell där du somnar skönt efter en rejäl sen middag.

Medel, 18 km, + 209 meter, – 584 meter

Dag 3 – Riós – Verín

Troligen är det en tupp som väcker dig denna morgon och innan du fortsätter din vandring äter du en typisk spansk frukost med te/kaffe och bröd med marmelad och kanske ost och skinka. Vandringen fortsätter som dagen innan med både upp- och nerförsbackar. Topparna av bergen bjuder på strålande utsikt och många tillfällen att stanna för att njuta av omgivningen. De sista 10 km går det mest nerför och du når den lilla staden Verín som ursprungligen är en Spa-stad. Strax utanför staden ligger Veríns mest kända turistmål, slottet Monterrey.

Medel, 24 km, + 189 meter, – 384 meter

Dag 4 – Verín – Xinzo de Limia

Du lämnar Verín genom att korsa floden Tamega och vidare upp över berget Castillo de Monterrei. Utsikten över dalen är slående! När du lite senare når Albarellos de Monterrei är det kanske lämpligt med en förmiddagsfika så att du orkar vidare till nästa café. Vandringen fortsätter bland böljande kullar och jordbrukslandskap i det gröna Galicien. I Viladerrei kan du äta en rejäl lunch innan du fortsätter mot Xinzo de Limia som du når sent på eftermiddagen. Den lilla staden bjuder på flera gemytliga matställen och den ligger fint vid den mytomspunna floden Límia.

Utmanande, 33 km, + 584 meter, – 329 meter

Dag 5 – Xinzo de Limia – Allariz

Xinzo är en av Spaniens största producenter av potatis Leden kantas således av många grönskande potatisland. Du följer små grusvägar och landskapet växlar från jordbruk till tall- och ekskog. Första möjligheten till rast med möjlighet att äta är i Couso de Limia. Byn är den första av ett par stycken där du kan få ett mål mat. Därefter går leden genom landsbygd och via små byar utan faciliteter. Allariz är en liten stad som ligger vackert i den grönskande dalen vid floden Arnoia.

Medel, 19 km, + 166 meter, – 326 meter

Dag 6 – Allariz – Ourense

Du lämnar Allariz via kyrkorna Santiago och Santa María de Vilanova för att vandra vidare över floden Arnoia och ut ur Allariz. Leden är kuperad och Ourense ligger i en dal med floden Miño som går rakt genom de centrala delarna. Du bor i den gamla fridfulla delen av Ourense och kan avsluta din vandring med ett besök i katedralen.

Medel, 19 km, + 229 meter, – 631 meter

Dag 7 – Hemresa

Så har denna vandringsvecka kommit till sitt slut. Från Ourense är det lätt att resa vidare med både tåg och buss.

Vad ingår

 • Boende 6 nätter inklusive frukost i A Gudiña, Rios, Verin, Xinzo de Limia, Allaritz och Ourense
 • Bagagetransport mellan övernattningarna, max 20kg/väska
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Pilgrimspass
 • Guidebok, engelsk text, en bok per bokat rum
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Spanien
 • Resan till A Gudiña och från Ourense
 • Luncher och middagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

5 middagar (ej i Riós)
Från 1 460:- / person

Extranätter

Extra nätter går att ordna enligt dina önskemål, kontakta oss för pris.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker. Kostnaden är 260:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet.

Mellan A Gudína och Ourense är det glest mellan bra boende, flera av boendena vi bokar den här sträckan uppfyller tyvärr inte våra normala krav på standard, de är betydligt enklare. Men eftersom det inte finns alternativ bokar vi dem.

Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,2 / 5
 • Vandringen är medel – utmanande. Fyra vandringsdagar är medel och en är utmanande.
 • Sträckan A Gudína – Orense följer landsväg N-525.
 • Att följa leden innebär att du i regel har lunchen med dig, det är glest mellan faciliteterna.
 • Leden är markerad blå skyltar med den gula symbolen för Camino de Santiago.
 • Total sträcka att vandra 113 km fördelat på 5 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen A Gudiña är:

 • Santiago de Compostela flygplats (214 km)
 • A Coruña flygplats (268 km)
 • Madrid flygplats (413 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Ourense är:

 • Santiago de Compostela flygplats (114 km)
 • A Coruña flygplats (168 km)
 • Madrid flygplats (516 km)

 Buss -/ tåganslutning utresan

Flyger du till Santiago de Compostela tar du buss in centrum och vidare med tåg till
A Gudiña. Restid med direkttåg 1 timme och 45 minuter. Notera att det går endast ett fåtal tåg så räkna med övernattning i Santiago de Compostela.

Från A Coruña reser du lämpligen med tåg till A Gudiña. Restid med direkttåg cirka 2 timmar och 15 minuter. Endast ett fåtal avgångar så räkna med övernattning innan du kan resa vidare.

Du kan även flyga till Madrid och resa vidare med tåg till A Gudiña, restid 3 timmar och 45 minuter. Det går dock endast ett fåtal tåg så för att lyckas med detta måste du räkna med en extranatt i Madrid.

Buss -/ tåganslutning utresan

Från Ourense reser du lämpligen vidare till Santiago de Compostela (cirka 1 timme), A Coruña (1 timme och 30 minuter) eller Madrid (5 – 7 timmar) med tåg.

Väderkalender

Tack vare sitt läge påverkas Galiciens klimat i hög utsträckning av Atlanten. Det regnar mer än övriga Spanien och medeltemperaturen är lägre.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led