Att vandra Via de la Plata är en genuin upplevelse av stillhet och ro på den spanska landsbygden. Du vandrar långt från allfarvägarna. Söker du lugnet är kan detta vara rätt väg.
Mer infoSevilla – Mérida
10 vandringsdagar
Pris från 10.740 :-
Mérida – Cáceres
4 vandringsdagar
Pris från 5.695 :-
Cáceres – Salamanca
9 vandringsdagar
Pris från 10.810 :-
Salamanca – A Gudiña
10 vandringsdagar
Pris från 12.860 :-
A Gudiña – Ourense
5 vandringsdagar
Pris från 5.595 :-
Ourense – Santiago de Compostela
5 vandringsdagar
Pris från 7.225 :-
Tilltalande med färre människor
Färre personer väljer att vandra Via de la Plata jämfört med många av de andra kända pilgrimslederna. Möten med lokalbefolkningen blir därför ofta intressantare. Här får du lätt hjälp om du skulle behöva. Via de la Plata går genom ett fascinerande och varierat landskap med storslagen natur och romerska lämningar. Vin- och fruktodlingar kommer att följa dig på vägen liksom solen, särskilt om du startar din vandring längst söderut.
Långt från allfarvägarna
Här är det ofta lite längre till civilisationen. Ensligheten längs leden ställer därför lite större krav på dig som vandrare. Var beredd på att det kan vara svårt att hitta någon att fråga från tid till annan och att det bitvis är långt mellan byarna. Det är således extra viktigt att ha gott om vatten och något att äta med sig under vandringarna.
Fest och fåglar
Under sensommaren är det skördesäsong och en trevlig tid att vandra Via de la Plata. Du kan då uppleva de “fiestas” som hålls i byarna längs leden. Oavsett vilken tid du väljer att vandra bör du smaka på den lokala maten. Jamón Serrano är en delikatess du inte bör missa och tycker du om vin är det inte dumt att avnjutas den tillsammans med ett lokalt vin. Under tidig höst har du chans att se många fåglar längs leden, då den går längs en av fåglarnas “flyttvägar”. Fåglarna kommer då från norr och flyger söderut till sin vinterdestination.
Vandra längs Via de la Plata
Via de la Plata, som betyder Silvervägen, startar i Sevilla och sträcker sig 100 mil från söder till norr genom Spanien och vidare väster ut till slutmålet Santiago de Compostela. Vägen var en romersk handelsväg mot metallgruvorna i norra Spanien, men det har konstaterats att vägen användes redan innan romartiden. Namnet Via de la Plata har uppstått genom ett fonetiskt missförstånd. Troligen härstammar det från det latinska ordet “platea”, som betyder väg. Ordet påminner om ordet för silver, “plata”, och ur detta har troligen namnet uppstått. Leden passerar genom Cáceres och Salamanca som båda finns med på UNESCOs världsarvslista och bjuder således både på kultur och historia. Oavsett vilket paket du väljer ingår det alltid bagagetransport mellan boendena medan du vandrar med lätt packning.
Katedralen i Santiago de Compostela
En viktig och oförglömlig upplevelse i Santiago de Compostela är att besöka Katedralen. Dels för att genomföra pilgrimsritualen och dels för att vara med om pilgrimsmässan. Före nattvarden läser prästen upp vilka pilgrimer som har anlänt det senast dygnet. Många har också som mål att vandra in i Santiago de Compostela och hämta ut sitt pilgrimsbevis. För att kunna hämta ut ett pilgrimsbevis krävs att du har vandrat de sista 10 milen in till Santiago de Compostela och att du har stämplat ditt pilgrimspass längs vägen.
Recensioner
Via de la Plata
Har du vandrat leden?
Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.
Tack!
Sevilla – Cáceres (oktober)
Hej
Så är vi hemma igen efter nästan tre veckor i Spanien.
Allt fungerade bra. På dom två hotellen man sa sig inte ha någon bokning var det bara ’no problema’. Till boendet i Alcuescar kom vi ju lite sent (ca kl 18) efter den långa dagen (inte så jobbig, men ganska tråkig efter Aljucen) med vandring från Meria. När vi kom fram satt det en skylt vid dörren med ett par telefonnummer som man skulle ringa. Lyckades förklara att vi var där nu (hon trodde först att jag ringde för att boka ett rum längre fram). Då kom hon direkt i dörren och vi lämnade vouchern till henne. Hon tittade på den, pratade med sin man, men vi förstod att dom inte väntat någon den kvällen. Men som sagt: ”No problema”. Vi fick sitta ner i en soffgrupp medan hon fixade till rummet. Frukosten dagen efter bjöd bl a på hembakade bullar o hemlagad citrusmarmelad.
Alla vi träffade på där nere var mycket vänliga. Att dom bara kunde spanska och vi kan mycket lite spanska var inga problem.
Jämfört med att vandra Franska vägen så är det större omväxling på Franska vägen. Vissa dagar var lite enformiga. T ex 14 km längs en asfaltväg + 12 km genom en ekskog. Dom flesta dagarna passerades inga byar mellan start och mål. Och så är det ju inte så många som vandrar på leden. Fuskade en dag och tog bussen (Almendralejo – Merida) eftersom det började regna på eftermiddagen när vi kom till Almendralejo och prognosen för nästa dag var mycket regn. Vägen var ju fortsättningen som vi gått tidigare innan vi svängde av till Almendralejo, så vi visste vilken underlag det var: lera. Alltså mycket halt att gå i. Så vi (tillsammans med några andra vandrare) tog bussen.
Frukost ingick alla dagar. Enligt dagsprogrammet skulle det inte vara frukost i El Real de la Jara, men det var som frukost som dom andra dagarna.
Det är alltså bra att ha lite vana både från Spanien i allmänhet och från att vandra längs pilgrimsvägarna. Och man behöver kunna lite spanska, åtminstone hjälpligt förstå och kunna säga några ord.
Dom stora städerna vi passerade, Sevilla, Zafra, Merida och Caceres var ju fantastiska. I framför allt Merida och Caceres bör man absolut ha en heldag (och givetvis i Sevilla).
Hälsningar
Ingrid o Lars Olof
Ourense – Santiago de Compostela (maj)
Hej Stefan!
Nu är Irene och jag hemma igen efter en mycket fin vandring. Vi hade en helt otrolig tur med att få solsken på dagarna och några regnskurar nattetid då god mat och sömn gör sitt.
Första dagens tre mil slutade dock klockan nio på kvällen en kilometer innan klostret Oseira. Där stannade vi en bilist som mycket väl kände till trakten och som också skjutsade oss över bergen till Casarellos för vårt logi. Vi var cirka åtta kilometer ur led!
Vi hade gått den Camino som beskrivs i boken ”Walking the Via de la Plata” som var ett av boktipsen du gav. Boken beskriver den gamla/vanliga leden, boken är mycket detaljrik och informativ, bra att vandra efter, men i Cea har det gjorts en liten modernare led och det viste inte vi om. Den var också inte så lätta att finna på – fick oss berättat av en pilgrim i Punta Ulla. Du får en karta av oss som visar båda lederna, den du sände oss var den nyare leden det har vi förstått efteråt. Men vi hade turen med oss som träffade på en av alla dessa vänliga spanjorer. Vi tog oss en tur till klostret dagen efter, ditt tips.
Caminon går vidare via Lalin. Hotellet som vi ska till ligger i Lalin fyra kilometer vid sidan om den Caminon vi gick, det borde ha gett oss en varningssignal men någonstans utmed Caminon skulle vi ha vikit av vet bara inte var? Även nu så stannar det en vänlig spanjor om inte i en Mercedes så han kör oss ända fram till hotellet i Lalin.
Nästa dag efter cirka tre kilometer utmed vägen till Santiago så finner vi på Caminon alldeles vid ett nybyggt härbärge, mycket vackert.
Boendet har varit bra – undrar ibland över varför en spansk grandelie säng är så kort så att fötterna får hänga utanför? Men det har säkert någon anatomisk betydelse.
Tack för den här gången och på återhörande
Torbjörn och Irene