El Hierro, 7 nätter

El Hierro, den råa och okända skönheten

El Hierro, den kanske minst kända av Kanarieöarna, är en dold juvel bland öarna. Ön är liten, men full av överraskningar! Som besökare är du ganska ensam, endast ca 50 turister per vecka åker till El Hierro. Kanske beror det på att resvägen hit är lite längre, men den är väl värd varje minut. Här råder lugn och stillhet. Livet på ön är väldigt jordnära och maten likaså. Det mesta som serveras har antingen odlats på ön, sprungit runt på ön eller simmat i havet runt ön! Inte saknar de eget vin heller. Däremot saknas giftiga ormar, skorpioner eller insekter, så här kan du vandra lugnt. Då ön är liten kommer du att hinna se alla olika delar av ön. En vandring på El Hierro kommer sent att glömmas!

Under din vandringsvecka kommer du att uppleva många olika miljöer. Du går längs fina stigar, även om det bitvis är brant. Det förekommer partier som kan upplevas som obehagliga om du lider av höjdrädsla.

El Hierro, 7 nätter

Se pris och boka
Valverde – Las Playas 6 vandringsdagar Total sträcka 84 - 92,5 km Svårighetsgrad 3,8/5 Avresa dagligen 1 jan - 31 dec Från 9.230 :-
 • Lugn och stillhet på en ö som få har upptäckt
 • Lavaområdena i sydväst
 • Hänförande vyer över ön och den obrutna horisonten
 • Rik och unik flora och fauna
 • Varierade vandringar genom fyra olika vegetationszoner
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till El Hierro, transfer från flygplats/färjeterminal till Valverde.
Dag 2: Vandring Valverde – Mocanal, 13 km
Dag 3: Vandring Mocanal – Frontera, 17 km
Dag 4: Transfer till Sabinosa, cirkelvandring sydvästra på El Hierro, 15 km
Dag 5: Transfer Frontera – Pista el Derabado, vandring till El Pinar, 17 km
Dag 6: El Pinar – Restinga, 8,5 km. Valfri vandring tillbaka till El Pinar, 8,5 km
Dag 7: Vandring El Pinar – Las Playas, 13,5 km
Dag 8: Transfer till flygplats/färjeterminal. Hemresa på egen hand.

Total sträcka att vandra: 84 – 92,5 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Valverde

Du anländer till El Hierro och dess ”huvudstad” Valverde med flyg eller färja från Teneriffa eller Gran Canaria. Vid ankomst till El Hierro möts du av vår lokala samarbetspartner Ralf Hoffmeister som kommer att bistå dig under veckan. Om du anländer tidigt finns det möjlighet att göra en vandring från Valverde till La Caleta vid kusten och tillbaka igen. Alternativt tar du en lugn dag och utforskar den lilla staden.

Dag 2 – Valverde – Mocanal

Efter frukost startar din vandring som ska ta dig till Mocanal. Du följer en gammal pilgrimsled genom den lilla byn Tiñor där endast ett fåtal bybor bor kvar. Tiñor är en av de allra äldsta byarna på ön. Längs vägen kan du njuta av en härlig utsikt över havet. Du fortsätter upp mot det ”heliga” Garoé-trädet. Bimbacherna, dvs de forntida invånarna på El Hierro, avgudade trädet då det har en förmåga att ”mjölka” molnen på vatten. Detta vatten kunde samlas från bladen och förhindra att invånarna dog av törst. Härifrån fortsätter du genom ett unikt landskap med stelnad vulkanaska via Betenama till dagen slutmål Mocanal.

Medel, 13 km, + 530 meter, – 620 meter

Dag 3 – Mocanal – Frontera

Du lämnar Mocanal och vandrar uppåt till Guarazoca och vidare till en fantastisk byggnad, Mirador de la Peña, som ligger på Punta de Arelmo. Från Mirador de la Peña har du en fantastisk vy över El Golfo-bukten och dess fruktodlingar. Du fortsätter vidare över ett hedområde som har vissa likheter med Skottland och Irland. Vandringen går vidare till utsiktspunkten Mirador de Jinama, 1 230 m.ö.h. Här börjar den krävande vandringen nerför till Frontera. Stigen slingrar sig brant ner genom en vegetation med buskar och laurisilvaträd.

Nedstigningen från Mirador de Jinama är brant och kan upplevas hissande om du känner obehag inför höjder. Denna del av vandringen kan undvikas genom att ta buss/taxi från Mirador de la Peña eller San Andrès.

Utmanande, 17 km, + 690 meter, – 850 meter

Dag 4 – Transfer Frontera – Sabinosa, cirkelvandring i sydväst

En kort transfer tar dig till Sabinosa. Härifrån utgår dagens vandring som tar dig till de folktomma sydvästra delarna av ön. Du följer en gammal herdestig som gick till betesmarkerna uppe på berget. Här är det kargt och vulkanklipporna dominerar landskapet. I den varma och torra miljön växer de vindpinade Sabina-träden. I Los Reyes förvaras El Hierros skyddshelgon. Här passar det med en paus innan vandringen tillbaka ner till Sabinosa. En transfer tar dig tillbaka till Frontera.

Vandringen är bitvis brant och det är långa ihållande uppförs- respektive nerförsbackar.

Utmanande, 15 km, + 750 meter, – 750 meter

Dag 5 – Transfer Frontera – Pista el Derabado, vandring till El Pinar

Dagen bjuder på en fascinerande förändring av vegetationen. Från det karga brunsvarta sydvästra hörnet av ön, kommer du nu till den del av ön som alltid är grön. Leden tar dig till öns högsta punkt, Malpaso 1 501 m.ö.h. Härifrån kan du se bukten El Golfo i sin fulla prakt. Är det en klar dag kan du se ön La Palma i horisonten. Du vandrar sedan nerför tills du återigen kommer in i en väldoftande barrträdsskog och fortsätter vidare till El Pinar. Byn ligger på ca 800 meters höjd och bjuder på fantastisk utsikt över en obruten horisont.

Utmanande, 17 km, + 750 meter, – 850 meter

Dag 6 – Vandring El Pinar – La Restinga (ev vandring åter till El Pinar)

Vandringen går nerför genom lavafält från El Pinar till La Restinga. La Restinga är den mest betydelsefulla platsen för dykning och fiske på El Hierro. Idag ingår lunch i La Restinga, där du serveras färsk fisk samtidigt som du kan njuta av den ljumma vinden från havet. Den södra delen av ön bjuder nästan alltid på fint väder. Efter lunch kan du ta en transfer till Cala de Tacorón för en stunds sol och bad innan du tar en taxi tillbaka till El Pinar.

Medel, 8,5 km, + 25 meter, – 890 meter

Dag 7 – El Pinar – Las Playas

Idag kan du njuta av spektakulära vyer över de taggiga klipporna på östkusten och den djupt blåa Atlanten. Vandringen går längs klipporna som utgör gränsen mot östkusten och tar dig till byn Isora. Du fortsätter mot Las Casas, med sina två imponerande utsiktspunkter. Från den sista utposten börjar den ganska svåra och jobbiga nedstigningen till stranden. Väl nere kommer du fram till veckans finaste boende direkt på stranden i Las Playas.

Har du anlag för svindel är stigen ner till stranden inte att rekommendera.

Krävande, 13,5 km, + 430 meter, – 1 220 meter

Dag 8 – Hemresa

Efter frukost är det dags för hemfärd, om du inte väljer att stanna ytterligare några dagar på El Hierro eller någon av de andra Kanarieöarna.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 7 nätter boende inklusive frukost i Valverde, Mocanal, Frontera (2 nätter), El Pinar (2 nätter), Las Playas
 • Välkomstmöte med lokal representant (talar engelska, tyska, spanska)
 • Halvpension bestående av 6 st 3-rättersmiddagar och 1 lunch (lunch, men ej middag, ingår dag 6)
 • 1 glas vin/1 öl eller motsvarande alkoholfri dryck ingår i halvpension alla dagar utom dag 7
 • Transfer från flygplats/färjehamn till första boende samt åter från sista boende
 • Transfer enligt program dag 4 & 5
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Ledbeskrivning med kartor, engelsk text
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resor mellan Skandinavien och El Hierro
 • Lunch alla dagar utom dag 6
 • Middag dag 6
 • Dryck till middag dag 7
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsförsäkring
 • Personliga utgifter
 • Lokala skatter

Tillval

Extra nätter

Hotel Parador Nacional
Från 1 170: -/person och natt i dubbelrum eller trippelrum, inklusive halvpension
Från 1 515: -/person och natt i enkelrum, inklusive halvpension

Vill du boka en extra natt i någon ort under vandringen, kontakta oss för pris.

Flyg/färja mellan Teneriffa/Gran Canaria och El Hierro

Färjebiljett
Färja mellan Los Cristianos (på Teneriffa) och Puerto de la Estaca (på El Hierro), rederi Naviera Armas. Kontakta oss för pris.

Flyg
Flyg mellan Teneriffa Norte/Gran Canaria och Valverde (El Hierro), flygbolag Binter. Kontakta oss för pris.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga till ytterligare guideböcker.
Kostnaden är 230:- per extra guidebok.

Boende

Du bor 5 nätter på enkla men fina B&B eller landsortshotell, 1 natt på 2** hotell och 1 natt på 3*** Paradorhotel. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fall badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokat boende, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfer kan då tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,8 / 5
 • Vandringen är medel – krävande. 2 dagar är medel, 3 som utmanande och 1 dag som krävande. Du kan göra vandringen lättare genom att avstå cirkelvandringarna och istället lägga in vilodagar.
 • Leden varierar mellan naturstigar, djurstigar, grusvägar och mindre asfalterade vägar.
 • Det är en hel del brant vandring uppför och nedför på löst, stenigt och ojämnt underlag. Det kan bitvis vara halt om det är regnigt. Vandringsstavar bör användas.
 • Längs vandringen finns partier som kan upplevas som hissnande. Vissa av dagarna finns alternativa vandringsvägar eller möjlighet att beställa transfer för att undvika de hissnande partierna.
 • Du följer GR-, EH-leder samt andra lokalt markerade leder. Det är viktigt att följa med i ledbeskrivningen.
 • Total sträcka att vandra är 84 – 92,5 km fördelat på 6 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Flyg

Man tar sig lättast till El Hierro med flyg via Teneriffa (TFN, norra flygplatsen) eller Gran Canaria. Flyg mellan öarna trafikeras av Binter (www.binter.es). Om du flyger via Teneriffa och landar på Teneriffa södra flygplats (TFS) måste du byta flygplats till Teneriffa norra flygplats för den fortsatta resan till El Hierro. Bussar går mellan flygplatserna, se nedan.

Buss mellan TFN och TFS

Bussbolaget Aena trafikerar sträckan mellan flygplatserna. Buss 343 går direkt mellan flygplatserna. Restiden är satt till 50 minuter men räkna med två timmars tid för flygplatsbyte. Se mer information www.aena.es.

Färja

Som alternativ till flyg mellan öarna kan du ta färja från Los Cristianos på södra Teneriffa. Naviera Armas erbjuder en till två turer dagligen. Färjan tar mellan 2,5 – 3 timmar. Mer information www.navieraarmas.com eller www.directferries.com

Buss från flygplats till Los Cristianos (färja)

Flyger du till Tenerife Sur tar du dig in till Los Cristianos med buss eller taxi. Buss avgår direkt utanför ankomsthallen och stannar i centrala Los Cristianos. Det finns flera linjer att välja mellan, riktning Playa de la Americas, Los Cristianos eller Costa Adeje. Restid ca 30 minuter.

Anländer du till Tenerife Norte tar du buss mot TFS/Los Cristianos. Det är samma buss som går mellan flygplatserna. Andra alternativ finns också, se www.aena.es eller www.titsa.com.

Från busstationen i Los Cristianos till färjehamnen

Från busstationen är det knappt 20 minuters promenad ned till hamnen. Alternativt tar du en taxi. Du säger då att du ska till ”Estación Marítima”. I ditt program hittar du beskrivning över gångvägen till färjeterminalen.

Taxi från flygplatsen till Los Cristianos färjehamn

Från Tenerife Sur, TFS: Det är ca 18 km från flygplatsen till färjeterminalen.

Från Tenerife Norte, TFN: Det är ca 82 km från flygplatsen till färjeterminalen.

Väderkalender

Kanarieöarna är känt för att ha ett milt och behagligt varmt klimat året om. Passadvindarna bidrar till det trevliga klimatet och gör att hettan inte är lika stark som områdena i Afrika på samma breddgrad. På norra delarna av El Hierro är fuktigheten högre vilket också gör att vegetationen är frodigare. På södra delen av ön är vädret torrare och varmare, men här blåser ofta en lätt bris som gör att klimatet fortfarande är behagligt.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led