Ferrol – Santiago de Compostela, 8 nätter

Dramatisk kustlinje, pittoreska byar och väldoftande eukalyptusskogar

Camino Inglés, som är den kortaste pilgrimsleden till Santiago de Compostela, tar dig igenom ett klassiskt galiciskt landskap. Du vandrar längs dramatisk kustlinje och flertalet flodmynningar, genom eukalyptusskogar och över böljande kullar. Camino Inglés var på medeltiden populär bland pilgrimer som ankom till Spanien via havet. Leden har tidigare varit ganska okänd, men fler och fler väljer att göra just denna pilgrimsvandring. År 2000 registrerades endast 98 pilgrimer som vandrat Camino Inglés till Santiago de Compostela. Men år 2017 hade antalet stigit till 11 321 pilgrimer!

I detta paket startar du i Ferrol. När du når Santiago de Compostela har du vandrat cirka 119 kilometer – och du är berättigad ett pilgrimsbevis!

Ferrol – Santiago de Compostela, 8 nätter

Se pris och boka
Ferrol – Santiago de Compostela 6 vandringsdagar Total sträcka 119 km Svårighetsgrad 3,1/5 Avresa dagligen 1 jan - 31 dec Från 6.620 :-
 • Dramatisk kustlinje omkring Ferrol
 • Klassiskt galiciskt landskap
 • Väldoftande eukalyptusskogar
 • Fridfull landsbygd med genuina små byar
 • Santiago de Compostela och dess katedral
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Ferrol
Dag 2: Vandring Ferrol – Cabanas, 30 km (kan kortas ner med alternativa sträckor)
Dag 3: Vandring Cabanas – Betanzos, 22 km
Dag 4: Vandring Betanzos – Presedo, 13 km. Transfer till Betanzos
Dag 5: Transfer till Presedo. Vandring Presedo – San Paio de Buscás (A Rua), 19 km
Dag 6: Vandring San Paio de Buscás (A Rua) – Sigüeiro/Marantes, 18/22 km
Dag 7: Vandring Sigüeiro/Marantes – Santiago de Compostela, 17/13 km
Dag 8: Santiago de Compostela
Dag 9: Hemresa

Total sträcka att vandra: 119 km

Restaurering av Katedralen i Santiago de Compostela

Notera att Katedralen i Santiago de Compostela håller på att restaureras. Arbetet påbörjades våren 2019 och beräknas vara klart i november 2020. Katedralen kommer att vara öppen för besökare men delar av den kommer att vara påverkad av byggnadsställningar och skynken. Under arbetet med restaureringen kommer Pilgrimsmässan att genomföras i kyrkan S.Francisco som ligger ca 350 meter från katedralen. Nattvardsceremonier genomförs i kyrkan Santa María Salomé som ligger på Rua Nova 31, cirka 400 meter från katedralen. Den jättelika metallkannan ”Botafumerion” (rökelsekärlet) kommer inte att svingas under restaureringen. Pilgrimsritualen kommer, med vissa undantag, att kunna genomföras under restaureringen. Undantag gäller under kortare perioder då restaurering genomförs i de delar som passeras under ritualen.

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Ferrol

Kommer du till Santiago de Compostela eller A Coruñas flygplats tidig eftermiddag tar du dig in till centrum och sedan vidare med tåg alternativt buss till Ferrol. Om du landar sent och sista tåget/bussen har avgått är alternativen att antingen göra ett tillägg för transfer eller lägga till en extra natt för att sedan följande dag ta dig till Ferrol. Ferrol är en hamnstad med stor charm, där det gamla möter nytt i en härlig kombination. Staden erbjuder en stor variation av butiker, restauranger, caféer och barer.

Dag 2 – Vandring Ferrol – Cabanas

Efter frukost startar din vandring mot Santiago de Compostela. Du väljer själv om du idag vill vandra ordinarie rutt via Neda (29 km), eller om du viker av på någon av de alternativa rutterna (24/19 km). Dagen börjar med en vandring längs floden Ferrol, på stadsgator, landsvägar, skogsvägar och mindre stigar. Efter Fene väntar en kraftig uppförsbacke längs landsvägar och småstigar till Vilar do Colo och därefter en brant nedförsbacke till Cabanas. Njut av den fina sandstranden innan du beger dig till ditt boende för natten. I de fall då det är fullbokat i Cabanas fortsätter du ytterligare 2 km till Pontedeume, och det tillkommer då en extra kostnad p.g.a. uppgraderat boende.

Medel – Utmanande, 19-30 km, + 361-549 meter, – 372-556 meter (beroende på vilken väg du väljer)

Dag 3 – Vandring Cabanas – Betanzos

Från Cabanas börjar du med att korsa bron över floden Eume. Bron är från 1500-talet och stoltserade en gång med imponerande 79 bågar samt ett kapell. Idag återstår endast 15 bågar, men ger dig likväl en fin vandring in i Pontedeume. I Pontedeume finns bland annat en vacker kyrka, Gothic Iglesia de Santiago. Från Pontedeume har du en brant uppförsbacke framför dig, som snabbt belönar dig med en fin utsikt över floden och dess mynning. Du vandrar på småvägar av grus, asfalt och på naturstigar till den livliga staden Miño. Här kan du passa på att pausa för lunch innan du fortsätter i kuperad terräng längs lugna landsvägar, genom tallskog och små samhällen. Du avslutar med en nedförsvandring till floden Mandeo och staden Betanzos.

Medel – Utmanande, 22 km, + 696 meter, – 661 meter

Dag 4 – Vandring Betanzos – Presedo. Transfer till Betanzos

Idag har du en kortare dag framför dig, men den börjar med några tuffa kilometers uppförsvandring. Du vandrar genom härliga eukalyptusskogar, längs lugna landsvägar och små skogsvägar fram till den lilla orten Presedo, där du blir upphämtad och transporterad tillbaka till Betanzos för ytterligare en natt.

Medel, 13 km, + 478 meter, – 343 meter

Dag 5 – Transfer till Presedo. Vandring Presedo – San Paio de Buscás (A Rua)

Efter frukost får du en transfer tillbaka till Presedo, där du avslutade gårdagens vandring. Du fortsätter på lugna landsbygdsvägar, stigar genom eukalyptusskog och förbi en liten vattenreservoar med picknickplats. Framme i As Traversas har du 1,6 km framför dig längs en trafikerad landsväg. Här sammansluts också Camino Inglés från Ferrol och A Coruña. Du fortsätter igenom mysiga små byar på landsbygden och du passerar bland annat en skulpturpark. Slutligen når du orten A Rua där du finner ditt boende för natten.

Medel, 19 km, + 356 meter, – 468 meter

Dag 6 – Vandring San Paio de Buscás (A Rua) – Sigüeiro/Marantes

Idag väntar en härlig mix av lugna landsvägar och grusvägar genom såväl små samhällen som skogar. Från Baixoia har leden dragits om till att gå parallellt med motorvägen, men du kan fortfarande välja att vandra enligt den äldre sträckningen som tar dig igenom skogen fram till utkanten av Sigüeiro. Då Sigüeiro är en blomstrande, modern med en hel del industri vandrar du ett par kilometer igenom förortens industriområde innan du når centrum. Bor du inte i Sigüeiro fortsätter du 4 km längs leden till Marantes.

Medel, 18/22 km, + 287/432 meter, – 358/429 meter

Dag 7 – Vandring Sigüeiro/Marantes – Santiago de Compostela

Nu är det bara en vandringsdag mellan dig och slutmålet, Santiago de Compostela. Det blir en vandring med böljande karaktär och du följer skogsvägar en tredjedel av dagen. Du passerar flera möjligheter för mat och dryck samt en liten pilgrimshandel på Hotel Castro i Formarís. När du närmar dig storstaden gäller det att vara uppmärksam på ledmarkeringarna, det är lätt att tappa bort dem! När du kommit fram till Santiago de Compostela går du till pilgrimskontoret där du lämnar passet med dina stämplar och får ditt Compostela. För troende förr i tiden berättigade La Compostela till ett avdrag på halva tiden i skärselden.

Lätt, 17/13 km, + 318/292 meter, – 292/218 meter

Dag 8 – Santiago  de Compostela

Denna dag tillbringar du i Santiago de Compostela, staden som, enligt UNESCO, är del av världsarvet. Att besöka katedralen Obradoiro, Quintana, Plateríastorgen samt Hospital of the Catholic Kins betraktas mer eller mindre som ”måsten”. Ett tips är därför att du stannar flera nätter i Santiago de Compostela för att även hinna upptäcka dess kaféer, dess marknader och andra sevärdheter. Om du har tid rekommenderar vi dig att göra en utflykt till Fisterra som ligger  vid kusten och av många anses vara det rätta slutmålet på en pilgrimsvandring.

Dag 9 – Hemresa

Om du inte valt att stanna flera nätter i Santiago de Compostela är det nu dags för hemresa eller vidare resa i Spanien.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 8 nätter inklusive frukost i Ferrol, Cabanas, 2 nätter i Betanzos, A Rua, Sigüeiro/Marantes och 2 nätter i Santiago de Compostela
 • Bagagetransport mellan övernattningarna, max 20kg/väska
 • Transfer Betanzos – Presedo T/R
 • Guidebok med kartor, engelsk text, en bok/rum
 • Pilgrimspass
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Spanien
 • Resan till Ferrol och från Santiago de Compostela
 • Luncher och middagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Uppgradering, boende i Pontedeume istället för Cabanas

Du kan välja att bo på ett finare hotell i Pontedeume, istället för vårt standardboende i Cabanas.
Tillägg 415:-/person i dubbelrum eller 730:-/person i enkelrum.
(I de fall då det är fullbokat eller stängt i Cabanas, blir du även inbokad i Pontedeume. Pristillägget är även då aktuellt)

Halvpension

Fem 3-trerättersmiddagar (Middag i Betanzos ingår ej)
Från 1 590:-/person

Extranätter

Extranätter Santiago de Compostela
Från 675:-/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 085:-/person och natt i enkelrum

Extranätter i Ferrol eller andra orter, kontakta oss för aktuellt pris.

Transfer, 1-4 personer

Från 2 150: -/bil Santiago de Compostelas flygplats – Ferrol, restid cirka 1 tim. 30 min.
Från 1 590: -/bil A Coruña flygplats – Ferrol, restid cirka 40 min.
Från 575: -/bil Santiago de Compostela centrum – Santiago de Compostela flygplats, restid cirka 20 minuter.
Från 1 500: -/bil Santiago de Compostela centrum – A Coruña flygplats, restid cirka 1 tim. 15 min.

Dagsutflykt till Fisterra

Avsluta din vandring med en dagsutflykt till Fisterra. Under ledning av guider kommer du upptäcka spektakulära platser längs den dramatiska och robusta kusten. Pittoreska fiskebyar som Muros, natursköna landskap med vattenfallet Ezaro och berget Pindo, magiska platser som Muxia och smakfull gastronomi väntar på dig. Bussen avgår från Santiago kl 09:00 och gör stopp i Muxía, Fisterra, Ézaro och Muros. Till Muros ankommer bussen kl 14:00 och här har du tid att äta lunch innan bussen avgår kl 16:00 för att vara åter i Santiago kl 17:30.

Pris från 430:-/person. I priset ingår transport och guide.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker.
Kostnaden är 170:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell längs Camino Inglés. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Då det är fullbokat eller stängt i Cabanas

I de fall då det är fullbokat eller stängt i Cabanas, blir du istället inbokad i Pontedeume. Detta innebär en uppgradering av boende, och följande kostnad tillkommer:  415:-/person i dubbelrum eller 730:-/person i enkelrum.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,1 / 5
 • Vissa dagar går att välja alternativa sträckor som påverkar det totala antalet kilometer samt svårighetsgrad.
 • Vandringen varierar från lätt till medel-utmanande. En dag är lätt, tre dagar är medel, en dag är medel-utmanande och en är utmanande.
 • Sträckan du vandrar inkluderar stigar/grusvägar (38%), mindre asfalterade vägar (54%) och trafikerade vägar (8%).
 • Att följa leden är enkelt då det finns blå skyltar med gula musslor som visar riktningen.
 • Total sträcka att vandra är 119 km fördelade på 6 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Ferrol är:
• A Coruña (45 km)
• Santiago de Compostela (86 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Santiago de Compostela är:
• Santiago de Compostela (15 km)
• A Coruña (68 km)

Buss-/tåganslutning utresan

Från A Coruña flygplats tar du taxi till centrum och sedan vidare med tåg till Ferrol. Tåget går flera gånger om dagen och tar cirka 1 timme och 15 minuter.

Från Santiago de Compostela flygplats tar dig först in till centrala Santiago de Compostela. Sedan reser du vidare med buss (Monbus) eller tåg (Renfe). Bussen går flera gånger om dagen och tar cirka 1 timme och 20 minuter. Tågen går inte lika ofta och tar cirka 1 timme och 50 minuter.

Det är även möjligt att nå Ferrol med taxitransfer från Santiago de Compostela och A Coruña.

Buss-/tåganslutning hemresan

Från Santiago de Compostela centrum kan du ta flygbuss till flygplatsen, restid cirka 20 minuter. Alternativet är taxi eller förbeställd taxitransfer.

Från Santiago de Compostela centrum kan du även resa till
• A Coruña busstation/tågstation med buss eller tåg, restid cirka 35 – 55 minuter. Från busstation/tågstation i A Coruña tar du lämpligen taxi till flygplats.
•  Vigo med buss eller tåg, restid cirka 2 timmar och vidare därifrån med taxi eller lokalbuss till flygplasten.
• Porto flygplats med buss, restid dryga 3 timmar.
• Madrid med tåg eller buss, restid 8 – 9 timmar.

Det är även möjligt att lämna Santiago de Compostela med taxitransfer för resa till flygplatsen.

Väderkalender

Tack vare sitt läge påverkas Galiciens klimat i hög utsträckning av Atlanten. Det regnar mer än övriga Spanien och medeltemperaturen är lägre.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led