A Coruña – Santiago de Compostela, 6 nätter

Pittoreska galiciska byar, charmiga stenhus och fridfull landsbygd

Camino Inglés, som är den kortaste pilgrimsleden till Santiago de Compostela, tar dig igenom ett klassiskt galiciskt landskap. Du startar din vandring ut ur den livliga staden A Coruña för att komma ut på den galiciska landsbygden med alla dess pittoreska byar och charmiga stenhus. Väldoftande eukalyptusskogar och vackra kyrkor är några av dina följeslagare längs leden. Camino Inglés har tidigare varit ganska okänd, men fler och fler väljer att göra just denna pilgrimsvandring. År 2000 registrerades endast 98 pilgrimer som vandrat Camino Inglés till Santiago de Compostela. Men år 2017 hade antalet stigit till 11 321 pilgrimer!

I detta paket startar du i A Coruña. När du når Santiago de Compostela har du vandrat cirka 76 kilometer – notera att detta inte är tillräckligt för att få utfärdat ett pilgrimsbevis. För att få ett pilgrimsbevis måste du ha vandrat minst 100 km innan nu når Santiago de Compostela.

A Coruña – Santiago de Compostela, 6 nätter

Se pris och boka
A Coruña – Santiago de Compostela 4 vandringsdagar Total sträcka 76 km Svårighetsgrad 2,9/5 Avresa dagligen 1 jan - 31 dec Från 5.490 :-
 • Metropolen A Coruña, Galiciens huvudstad
 • Klassiskt galiciskt landskap
 • Väldoftande eukalyptusskogar
 • Fridfull landsbygd med genuina små byar
 • Santiago de Compostela och dess katedral
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till A Coruña
Dag 2: Vandring A Coruña – Sarandóns, 24 km
Dag 3: Vandring Sarandóns – San Paio de Buscás (A Rua), 17 km
Dag 4: Vandring San Paio de Buscás (A Rua) – Sigüeiro/Marantes, 18/22 km
Dag 5: Vandring Sigüeiro/Marantes – Santiago de Compostela, 17/13 km
Dag 6: Santiago de Compostela
Dag 7: Hemresa

Total sträcka att vandra: 76 km

Restaurering av Katedralen i Santiago de Compostela

Notera att Katedralen i Santiago de Compostela håller på att restaureras. Arbetet påbörjades våren 2019 och beräknas vara klart i november 2020. Katedralen kommer att vara öppen för besökare men delar av den kommer att vara påverkad av byggnadsställningar och skynken. Under arbetet med restaureringen kommer Pilgrimsmässan att genomföras i kyrkan S.Francisco som ligger ca 350 meter från katedralen. Nattvardsceremonier genomförs i kyrkan Santa María Salomé som ligger på Rua Nova 31, cirka 400 meter från katedralen. Den jättelika metallkannan ”Botafumerion” (rökelsekärlet) kommer inte att svingas under restaureringen. Pilgrimsritualen kommer, med vissa undantag, att kunna genomföras under restaureringen. Undantag gäller under kortare perioder då restaurering genomförs i de delar som passeras under ritualen.

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till A Coruña

Du ankommer till A Coruña, Galiciens huvudstad. A Coruña är en stad med mycket historia och starka kopplingar till dess fiske- och handelshamn. Den moderna, livliga hamnen kombineras med den gamla stadens romanska gator, torg och gamla kyrkor. I A Coruña blir du inte uttråkad. Staden är full av sevärdheter, museum, torg och butiker.

Dag 2 – Vandring A Coruña – Sarandóns

Efter frukost startar din vandring mot Santiago de Compostela. Din vandring startar med 10 kilometer ut från staden och dess förorter. Här är det viktigt att vara uppmärksam på de ledmarkeringar som finns, de är lätta att tappa bort i stadspulsen. Det finns ett par alternativa rutter du kan välja under dagen för att undvika de stökiga stadsgatorna, din vandring blir då ett par kilometer längre. Du fortsätter på mindre landsvägar, genom små byar och förbi de fina kyrkorna i bland annat O Burgo och Sigrás.

Medel – Utmanande, 24 km, + 587 meter, – 541 meter

Dag 3 – Vandring Sarandóns – San Paio de Buscás (A Rua)

Du fortsätter din vandring längs lugna landsvägar och genom små genuina orter. Strax efter Sarandóns får du en härlig vandring förbi gårdsbyggnader och deras odlingar. Framme i As Traversas har du 1,6 km framför dig längs en trafikerad landsväg. Här sammansluts också Camino Inglés från Ferrol och A Coruña. Du fortsätter igenom mysiga små byar på landsbygden och du passerar bland annat en skulpturpark. Slutligen når du orten A Rua där du finner ditt boende för natten.

Medel, 17 km, + 484 meter, – 245 meter

Dag 4 – Vandring San Paio de Buscás (A Rua) – Sigüeiro/Marantes

Idag väntar en härlig mix av lugna landsvägar och grusvägar genom såväl små samhällen som skogar. Från Baixoia har leden dragits om till att gå parallellt med motorvägen, men du kan fortfarande välja att vandra enligt den äldre sträckningen som tar dig igenom skogen fram till utkanten av Sigüeiro. Då Sigüeiro är en blomstrande, modern med en hel del industri vandrar du ett par kilometer igenom förortens industriområde innan du når centrum. Bor du inte i Sigüeiro fortsätter du 4 km längs leden till Marantes.

Medel, 18/22 km, + 287/432 meter, – 358/429 meter

Dag 5 – Vandring Sigüeiro/Marantes – Santiago de Compostela

Nu är det bara en vandringsdag mellan dig och slutmålet, Santiago de Compostela. Det blir en vandring med böljande karaktär och du följer skogsvägar en tredjedel av dagen. Du passerar flera möjligheter för mat och dryck samt en liten pilgrimshandel på Hotel Castro i Formarís. När du närmar dig storstaden gäller det att vara uppmärksam på ledmarkeringarna, det är lätt att tappa bort dem! När du kommit fram till Santiago de Compostela går du till pilgrimskontoret där du lämnar passet med dina stämplar och får ditt Compostela. För troende förr i tiden berättigade La Compostela till ett avdrag på halva tiden i skärselden.

Lätt, 17/13 km, + 318/292 meter, – 292/218 meter

Dag 6 – Santiago  de Compostela

Denna dag tillbringar du i Santiago de Compostela, staden som, enligt UNESCO, är del av världsarvet. Att besöka katedralen Obradoiro, Quintana, Plateríastorgen samt Hospital of the Catholic Kins betraktas mer eller mindre som ”måsten”. Ett tips är därför att du stannar flera nätter i Santiago de Compostela för att även hinna upptäcka dess kaféer, dess marknader och andra sevärdheter. Om du har tid rekommenderar vi dig att göra en utflykt till Fisterra som ligger  vid kusten och av många anses vara det rätta slutmålet på en pilgrimsvandring.

Dag 7 – Hemresa

Om du inte valt att stanna flera nätter i Santiago de Compostela är det nu dags för hemresa eller vidare resa i Spanien.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 6 nätter inklusive frukost i A Coruña, Sarandóns, A Rua, Sigüeiro/Marantes och 2 nätter i Santiago de Compostela
 • Bagagetransport mellan övernattningarna, max 20kg/väska
 • Guidebok med kartor, engelsk text, en bok/rum
 • Pilgrimspass
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Spanien
 • Resan till A Coruña och från Santiago de Compostela
 • Luncher och middagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

Fem 3-trerättersmiddagar
Från 1 720:-/person

Extranätter

Extranätter Santiago de Compostela
Från 675:-/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 085:-/person och natt i enkelrum

Extranätter i A Coruña eller andra orter, kontakta oss för aktuellt pris.

Transfer, 1-4 personer

Från 1 500: -/bil Santiago de Compostelas flygplats – A Coruña, restid cirka 1 tim. 15 min.
Från 520: -/bil A Coruña flygplats – A Coruña, restid cirka 15 min.
Från 575: -/bil Santiago de Compostela centrum – Santiago de Compostela flygplats, restid cirka 20 minuter.
Från 1 500: -/bil Santiago de Compostela centrum – A Coruña flygplats, restid cirka 1 tim. 15 min.

Dagsutflykt till Fisterra

Avsluta din vandring med en dagsutflykt till Fisterra. Under ledning av guider kommer du upptäcka spektakulära platser längs den dramatiska och robusta kusten. Pittoreska fiskebyar som Muros, natursköna landskap med vattenfallet Ezaro och berget Pindo, magiska platser som Muxia och smakfull gastronomi väntar på dig. Bussen avgår från Santiago kl 09:00 och gör stopp i Muxía, Fisterra, Ézaro och Muros. Till Muros ankommer bussen kl 14:00 och här har du tid att äta lunch innan bussen avgår kl 16:00 för att vara åter i Santiago kl 17:30.

Pris från 430:-/person. I priset ingår transport och guide.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker.
Kostnaden är 170:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell längs Camino Inglés. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,9 / 5
 • Vandringen varierar från lätt till medel-utmanande. En dag är lätt, två dagar är medel och en dag är medel-utmanande.
 • Sträckan du vandrar inkluderar stigar/grusvägar (41%), mindre asfalterade vägar (52%) och trafikerade vägar (7%).
 • Att följa leden är enkelt då det finns blå skyltar med gula musslor som visar riktningen.
 • Total sträcka att vandra är 76 km fördelade på 4 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen A Coruña är:
• A Coruña (13 km)
• Santiago de Compostela (69 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Santiago de Compostela är:
• Santiago de Compostela (15 km)
• A Coruña (68 km)

Buss-/tåganslutning utresan

Från A Coruña flygplats tar du taxi till centrum.

Från Santiago de Compostela flygplats tar dig först in till centrala Santiago de Compostela. Sedan reser du vidare med buss (Monbus) eller tåg (Renfe). Bussen tar cirka 1 timme och tåget cirka 30 minuter. Både buss och tåg går flera gånger om dagen.

Det är även möjligt att nå A Coruña med taxitransfer från Santiago de Compostela och A Coruña.

Buss-/tåganslutning hemresan

Från Santiago de Compostela centrum kan du ta flygbuss till flygplatsen, restid cirka 20 minuter. Alternativet är taxi eller förbeställd taxitransfer.

Från Santiago de Compostela centrum kan du även resa till
• A Coruña busstation/tågstation med buss eller tåg, restid cirka 35 – 55 minuter. Från busstation/tågstation i A Coruña tar du lämpligen taxi till flygplats.
•  Vigo med buss eller tåg, restid cirka 2 timmar och vidare därifrån med taxi eller lokalbuss till flygplasten.
• Porto flygplats med buss, restid dryga 3 timmar.
• Madrid med tåg eller buss, restid 8 – 9 timmar.

Det är även möjligt att lämna Santiago de Compostela med taxitransfer för resa till flygplatsen.

Väderkalender

Tack vare sitt läge påverkas Galiciens klimat i hög utsträckning av Atlanten. Det regnar mer än övriga Spanien och medeltemperaturen är lägre.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led