Camino Inglés

Variationsrik vandring i galiciskt landskap

En vandringsresa längs Camino Inglés bjuder på ett äkta galiciskt landskap. Här får du uppleva delar av den dramatiska kustlinjen som Galicien är känt för, i kombination med flodmynningar, väldoftande eukalyptusskogar, böljande kullar och charmiga små byar med stenhus. Leden, som börjar i Ferrol eller A Coruña, har en lång och varierad historia. På medeltiden var Camino Inglés populär bland pilgrimer som ankom till Spanien via havet. Leden har tidigare varit ganska okänd, men fler och fler väljer att göra just denna pilgrimsvandring. År 2000 registrerades endast 98 pilgrimer som vandrat Camino Inglés till Santiago de Compostela. Men år 2017 hade antalet stigit till 11 321 pilgrimer!

Mer info

Sträcka 119 km
Pris från 6.690 :-

Sträcka 76 km
Pris från 5.605 :-

Den kortaste pilgrimsleden till Santiago de Compostela

Camino Inglés är den kortaste pilgrimsleden till Santiago de Compostela. Väljer du att starta i Ferrol har du 119 härliga kilometer framför dig, medan det från A Coruña endast är 76 kilometer till slutmålet. Är du ute efter att få utfärdat ett pilgrimsbevis, ett compostela, väljer du vandringen som startar i Ferrol. Det krävs nämligen minst 10 mils vandring för att bli berättigad ett pilgrimsbevis.

Katedralen i Santiago de Compostela

En viktig och oförglömlig upplevelse i Santiago de Compostela är att besöka Katedralen. Dels för att genomföra pilgrimsritualen och dels för att vara med om pilgrimsmässan. Före nattvarden läser prästen upp vilka pilgrimer som har anlänt det senast dygnet. Många har också som mål att vandra in i Santiago de Compostela och hämta ut sitt pilgrimsbevis. För att kunna hämta ut ett pilgrimsbevis krävs att du har vandrat de sista 10 milen in till Santiago de Compostela och att du har stämplat ditt pilgrimspass längs vägen.

Jubelår 2021

Jubelåret 2021 tillägnas aposteln Jakob, vars kvarlevor bevaras i Santiago de Compostelas katedral. Det är när Jakobsdagen, den 25/7, infaller en söndag som det är det jubelår. Senast det var ett jubelår var 2010 och nästa gång är år 2027.  Normalt inleds jubelåret med att den heliga porten till katedralen öppnas, men i år är det lite speciellt. Dels på grund av pandemin och dels på grund av att katedralen genomgått en renovering de senaste två åren. Invändigt är katedralen färdigrenoverad och öppen för besökare, men med ett begränsat antal som får komma in samtidigt. Den heliga porten är ännu inte klar för att användas men man räknar med att det kommer att bli klart för öppning under året.

Vandring längs Camino Inglés

Under en vandringsresa längs Camino Inglés stöter du på färre vandrare än på många av de andra pilgrimslederna till Santiago de Compostela. Leden är nämligen för många ännu okänd, även om den ökar i popularitet för varje år som går. Du väljer om du vill starta i Ferrol eller i A Coruña. Oavsett vilket av våra program du väljer så transporterar vi ditt bagage mellan boendena. Allt för att göra din vandring som behaglig som möjligt!

Referenser

Camino Inglés

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!