Camino Francés, vandring och tåg, 16 nätter

Kombinera vandring med tåg längs Camino Francés

En naturlig startplats för en pilgrimsvandring på Camino Francés genom Spanien är Saint Jean Pied de Port i Frankrike. Här sammanstrålar tre pilgrimsvägar från mellersta och norra Europa. Dessutom är det ganska lätt att ta sig hit.

Detta vandringspaket innebär att du vandrar den första och sista delen av leden. Vandringen startar med att gå över Pyrenéerna. Vägen över bergen är krävande men mödan väl värd i den storslagna och lummiga miljön. Du vandrar fram till Pamplona varifrån du åker tåg till Ponferrada. Detta ger dig möjlighet att se lite mer av Pamplona samt få en vilodag på tåget. Du fortsätter sedan vandringen genom det gröna Galicien till Santiago de Compostela där du stolt kan hämta ut dit ”Compostela”, ett bevis på pilgrimsfärden.

Prisinformation

Bokningar under och omkring San Fermín fiesta i Pamplona (andra veckan i juli) görs mot förfrågan av tillgänglighet och pris.

Camino Francés, vandring och tåg, 16 nätter

Se pris och boka
St Jean – Santiago de Compostela 13 vandringsdagar Total sträcka 288 km Svårighetsgrad 3,4/5 Avresa dagligen 1 jan - 31 dec Från 14.195 :-
 • Det första medeltida stenkorset, Cruz de Peregrinos
 • Pamplona
 • Vandring bland vingårdar, olivträd och sädesfält
 • Lantliga och gemytliga byar
 • Tågresan över Meseta Central
 • O Cebreiro med kyrkan Santa María la Real
 • Santiago de Compostela med katedralen Obradoiro
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till St Jean Pied de Port
Dag 2: Vandring St Jean Pied de Port – Roncesvalles, 25 km
Dag 3: Vandring Roncesvalles – Zubiri, 22 km
Dag 4: Vandring Zubiri – Pamplona, 22 km
Dag 5: Tågresa Pamplona – Ponferrada
Dag 6: Vandring Ponferrada – Villafranca del Bierzo, 24 km
Dag 7: Vandring Villafranca del Bierzo – O Cebreiro, 31 km
Dag 8: Vandring O Cebreiro – Triacastela, 21 km
Dag 9: Vandring Triacastela – Sarria, 25 km
Dag 10: Vandring Sarria – Portomarín, 23 km
Dag 11: Vandring Portomarín – Palas de Rei, 26 km
Dag 12: Vandring Palas de Rei – Melide, 15 km
Dag 13: Vandring Melide – Arzúa, 15 km
Dag 14: Vandring Arzúa – Rúa, 19 km
Dag 15: Vandring Rúa – Santiago de Compostela, 20 km
Dag 16: Vilodag Santiago de Compostela
Dag 17: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: Cirka 288 km

Restaurering av Katedralen i Santiago de Compostela

Notera att Katedralen i Santiago de Compostela håller på att restaureras. Arbetet påbörjades våren 2019 och beräknas vara klart i november 2020. Katedralen kommer att vara öppen för besökare men delar av den kommer att vara påverkad av byggnadsställningar och skynken. Under arbetet med restaureringen kommer Pilgrimsmässan att genomföras i kyrkan S.Francisco som ligger ca 350 meter från katedralen. Nattvardsceremonier genomförs i kyrkan Santa María Salomé som ligger på Rua Nova 31, cirka 400 meter från katedralen. Den jättelika metallkannan ”Botafumerion” (rökelsekärlet) kommer inte att svingas under restaureringen. Pilgrimsritualen kommer, med vissa undantag, att kunna genomföras under restaureringen. Undantag gäller under kortare perioder då restaurering genomförs i de delar som passeras under ritualen.

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Saint Jean Pied de Port

Det finns flera möjligheter att ta sig till St Jean Pied de Port med flyg eller tåg. Den sista biten fram till går oftast via Bayonne där det är byte till lokaltåg. St Jean Pied de Port befolkas till stor del av pilgrimer från hela världen. Har du några timmar över finns det möjlighet att träffa andra vandrare eller att utforska byns historiska byggnader med anor från medeltiden.

Dag 2 – St Jean Pied de Port – Roncesvalles

Den första vandringsdagen anses av många vara den mest krävande längs leden. Du kan välja mellan att följa Napoleonrutten eller vägen vi Valcarlos, men båda innebär många höjdmeter och bitvis brant är det rejält brant.Du vandrar genom fina skogar oavsett vilken väg du väljer. De båda vägarna möts i Roncevalles där du övernattar.

Krävande, 23 km/ 25 km, + 1 148 meter /+ 1 335 meter, – 426 meter / – 552 meter

Dag 3 – Roncesvalles – Zubiri

En bit in i vandringen kommer du fram till det första medeltida stenkorset, Cruz de Peregrinos. Dessa kors finner du, i flera olika varianter, längs hela leden. Efter byn Linzoain går det uppför en bit. Du får en skön vandring genom ek- och tallskog innan du når fram till en ås. Berget Erro bjuder på en ljuvlig utsikt och så småningom går det nerför mot byn Zubiri. Zubiri är baskiska och betyder ”staden vid bron”. Staden har anor ända från år 1040.

Utmanande, 22 km, + 435 meter, – 766 meter

Dag 4 – Zubiri – Pamplona

Dagen bjuder på relativt flack vandring med endast ett par höjder som du ska ta dig över.  Efter 4 kilometers vandring når du Larrasoaña, ett samhälle som på 1100-talet var betydelsefullt och hade speciella stadsrättigheter. Leden fortsätter längs floden Argas stränder ner till Pamplona som är Navarras provinshuvudstad. Genom den franska porten kommer du till den gamla delen av staden. Den sista biten fram till hotellet går längs med kullerstensbelagda gator genom gamla gränder.

Medel, 22 km, + 410 meter, – 589 meter

Dag 5 – Pamplona – Ponferrada med tåg

Efter frukost så kan du njuta av Pamplona innan du vid lunch tar dig till tågstationen för resan mot Ponferrada. Tågresan tar ca 6 timmar. Ponferrada är en stad vackert omgiven av berg. En tur upp till kyrkan Santa María de Vizbayo rekommenderas. Därifrån kan du njuta av utsikten över Ponferrada och utforska den gamla kyrkan som har anor från 1028.

Dag 6 – Ponferrada – Villafranca del Bierzo

Den första delen går genom vinodlingar och vandringen är lätt och flack. Efter Camponaraya gör många en avstickare från leden till klostret Santa María la Real i Carracedo. Klostret är mycket sevärt och härbärgerar dessutom ett intressant museum. Villafranca del Bierzo kallades under 900-talet ”främlingarnas stad” eftersom den då beboddes av folk från hela världen. Pilgrimer som på grund av sjukdom eller av någon annan anledning inte kunde fortsätta sin vandring kunde redan här få sitt Compostela i Santiagokyrkan.

Medel, 24 km, + 380 meter, – 396 meter

Dag 7 – Villafranca del Bierzo – O Cebreiro

Idag blir det vandring uppför mot O Cebreiro.  Den lilla byn med sin kyrka har ett fantastiskt läge med en ljuvlig utsikt över Galicien. Kyrkan Santa María la Real har flera skatter som bland annat inkluderar den heliga Graalen, skålen som Jesus sägs ha använt vid nattvardens instiftande, och en Mariaskulptur från 1100-talet. Denna skulptur firas den 8 september varje år av fler än 30 000 personer.

Krävande, 31 km, + 1 364 meter, – 522 meter

Dag 8 – O Cebreiro – Triacastela

Du fortsätter ytterligare lite uppför från O Cebreiro till Alto del Poio som ligger en aning högre än O Cebreiro. Utsikten är fantastisk och leden slingrar sig härifrån nerför mot Triacastela. Enligt många är det här en av Den franska pilgrimsvägens vackraste sträckningar. Den gradvisa nedstigningen går genom vild och till att börja med bitvis karg terräng. Längre ner i dalen tätnar de gröna skogarna och du når den lilla byn Triacastela där du får en välbehövlig vila.

Utmanande, 21 km, + 345 meter, – 977 meter

Dag 9 – Triacastela – Sarria

Vandringen från Triacastela till Sarria går genom vackert grönt landskap. Det finns två olika vägar att välja på. Den ena vägen går via det imponerande klostret i Samos. Den andra, som är något lättare, går via San Xil, Furela och Calvor. Dessa båda vägar möts sedan återigen strax innan Sarria. Sarria grundades av kelterna och den har många spår av medeltiden, som t.ex. kyrkor, kapell, kloster och pilgrimshospital.

Medel, 25 km / 19 km (beroende på vägval), + 402 meter, – 613 meter (korta vägen)

Dag 10 – Sarria – Portomarín

När du lämnar Sarria kan du känna av atmosfären från medeltiden i kvarteren utefter huvudgatan upp mot ruinerna av fortet Fortaleze de Sarria och klostret Monsterio da Magdalena. Du lämnar Sarria bakom dig och vandringen går genom typisk Galiciskt inlandslandskap med ekskogar och öppna fält. Landskapet är lätt kuperat så det blir många uppför- och nerförsbackar. I Portomarín möts du av San Nicolàskyrkan, vilken är en av ledens mest intressanta Romanska kyrkor på grund av dess ovanliga arkitektur.

Medel, 23 km, + 518 meter, – 570 meter

Dag 11 – Portomarín – Palas de Rei

Via en smal hängbro tar du dig över reservoaren innan du börjar den lätta uppstigningen längs den norra sidan av San Antonioberget. Därefter fortsätter du genom ett lätt böljande landskap med öppna fält och ek- och pinjeträd, vilket är typiskt för denna region. Efter Ligondebergets topp går det svagt nerför mot den fridfulla byn Palas de Rei.

Utmanande, 26 km, + 614 meter, – 391 meter

Dag 12 – Palas de Rei – Melide

Dagens vandring är behagligt kort. Du lämnar Palas de Rei efter att ha korsat floden Pambre. Det går till att börja med lite uppför genom ett magert landskap som domineras av eukalyptus- och pinjeskogar, samt en och annan korkek. Byarna du passerar är små. När du passerat Río Pambre blir naturen mjukare med både ek och ask, och prydd av en mängd natursköna blommor. Melide är ett litet samhälle där du kan beundra ett av Galiciens vackraste medeltida kors, som finns utanför kyrkan.

Lätt, 15 km, + 268 meter, – 375 meter

Dag 13 – Melide – Arzúa

Efter frukost bjuds du åter på en kort lugn vandring. Du vandrar över små kullar täckta av eukalyptus. I Ribadiso, strax efter att du har korsat floden Iso över en charmig medeltida bro, anländer du till Hospital de San Antón från 1400-talet. Arzúa är ett litet samhälle där bland annat det före detta klostret La Magdalena finns. Arzúa är mest känt för sin årliga ostfestival. Om du inte kommer hit under festivalen så har du alltid möjlighet att smaka på traktens utsökta ost.

Lätt, 15 km, + 355 meter, – 403 meter

Dag 14 – Arzúa – Rúa

Den här dagen går vandringen genom grönsaksodlingar och ek-, pinje- och eukalyptusskog. På vägen passerar du Santa Irene som är väl värt ett besök. Kapellet från 1700-talet tillägnades den portugisiska martyren Santa Irene. Den lilla byn Rúa är slutmålet på din vandring den här dagen.

Medel, 19 km, + 356 meter, – 468 meter

Dag 15 – Rúa – Santiago de Compostela

Pilgrimsleden går runt spetsen av Arca och fortsätter nedför en gata som snart övergår i en övervuxen lövad stig. Du passerar den lilla byn San Marcos, nära toppen av Monte do Gozo, från vilken du kan se Santiago de Compostela. När du kommit fram till Santiago de Compostela går du till pilgrimskontoret där du lämnar passet med dina stämplar och får ditt Compostela. För troende förr i tiden berättigade La Compostela till ett avdrag på halva tiden i skärselden.

Medel, 20 km, + 437 meter, – 428 meter

Dag 16 – Santiago de Compostela

Denna dag tillbringar du i Santiago de Compostela, staden som, enligt UNESCO, är del av världsarvet. Att besöka katedralen Obradoiro, Quintana, Plateríastorgen samt Hospital of the Catholic Kins betraktas mer eller mindre som ”måsten”. Ett tips är därför att du stannar flera nätter i Santiago de Compostela för att även hinna upptäcka dess kaféer, dess marknader och andra sevärdheter. Om du har tid rekommenderar vi dig att göra en utflykt till Fisterra som ligger  vid kusten och av många anses vara det rätta slutmålet på en pilgrimsvandring.

Dag 17 – Hemresa

Om du inte valt att stanna flera nätter i Santiago de Compostela är det nu dags för hemresa eller vidare resa i Spanien.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 16 nätter inklusive frukost i St Jean Pied de Port, Roncesvalles, Zubiri, Pamplona, Ponferrada, Villafranca del Bierzo, O Cebreiro, Triacastela, Sarria, Portomarín, Palas de Rei, Melide, Arzúa, Rúa och Santiago de Compostela (2 nätter)
 • Bagagetransport mellan övernattningarna under vandringsdagarna, max 20kg/väska
 • Tågresa 2:a klass inklusive platsbiljett Pamplona – Ponferrada
 • Guidebok “A Pilgrim´s Guide to the Santiago de Compostela”, med kartor, av John Brierley, en bok/person
 • Pilgrimspass
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Frankrike/Spanien
 • Resa till St Jean Pied de Port och från Santiago de Compostela
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Luncher och middagar
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

15 stycken 3-rättersmiddagar (middag i Pamplona ingår inte)
Från 4 335:-/person

Extranätter

Extranätter Pamplona
Från 830:-/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 295:-/person och natt i enkelrum

Priser gäller inte under San Fermin fiestan i Pamplona (tjurrusningen) under andra veckan i juli samt några dagar innan och efter. Kontakta oss för pris under perioden.

Extranätter O Cebreiro
Från 560:-/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 875:-/person och natt i enkelrum

Extranätter Santiago de Compostela
Från 645:-/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 015:-/person och natt i enkelrum

Transfer, 1-4 personer

Från 2 290: -/bil Pamplona flygplats – St Jean Pied de Port, restid cirka 1 tim. 30 min.
Från 4 720: -/bil Bilbao flygplats – St Jean Pied de Port, restid cirka 2 tim. 30 min.
Från 575: -/bil Santiago de Compostela centrum – Santiago de Compostela flygplats, restid cirka 20 minuter.
Från 1 500: -/bil Santiago de Compostela centrum – A Coruña flygplats, restid cirka 1 tim. 15 min.

Dagsutflykt till Fisterra

Avsluta din vandring med en dagsutflykt till Fisterra. Under ledning av guider kommer du upptäcka spektakulära platser längs den dramatiska och robusta kusten. Pittoreska fiskebyar som Muros, natursköna landskap med vattenfallet Ezaro och berget Pindo, magiska platser som Muxia och smakfull gastronomi väntar på dig. Bussen avgår från Santiago kl 09:00 och gör stopp i Muxía, Fisterra, Ézaro och Muros. Till Muros ankommer bussen kl 14:00 och här har du tid att äta lunch innan bussen avgår kl 16:00 för att vara åter i Santiago kl 17:30.

Pris från 430:-/person. I priset ingår transport och guide.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker
Kostnaden är 170:- per extra guidebok

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell längs leden. Rummen har sängkläder, handduk och badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfer kan tillkomma.

Observera!
Roncesvalles är en liten ort med få hotellbäddar. Är det fullt bokar vi rum i Burguete, 3 km efter Roncesvalles.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittfärde svårighetsgrad: 3,4 / 5
 • Vandringen är lätt till krävande. Två vandringsdagar är lätta, sex är medel, tre är utmanande och två är krävande.
 • Över Pyrenéerna är höjdskillnaden ca 1 250 meter, samt upp till O Cebreiro är höjdskillnaden 900 meter.
 • Sträckan du vandrar varierar från stigar (ca 164 km) till byvägar (ca 101 km) och mindre trafikerade vägar (ca 23 km).
 • Att följa leden är enkelt då det finns blå skyltar med gula musslor som visar riktningen.
 • Total sträcka att vandra är cirka 288 km fördelade på 13 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Från t.ex. Paris reser du med dag- eller nattåg via Bayonne.

Flyg

Närmaste flygplatser till starten i St Jean Pied de Port är:
• Biarritz (53 km)
• Pamplona (79 km)
• Bilbao (192 km)
• Paris (820 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Santiago de Compostela är:
• Santiago de Compostela (15 km)
• A Coruña (68 km)
• Vigo (95 km)
• Porto (234 km)
• Madrid (614 km)

Lokala transporter, utresa

Startplatsen St Jean Pied de Port når du enklast med lokaltåg från Bayonne. Till Bayonne kan du antingen resa med tåg eller flygbuss från Biarritz flygplats.
Från Pamplona är det lång resa med tåg/buss, enklast och snabbast är taxitransfer.
Från Bilbao är det en lång dags färd med buss och tåg, en extranatt i Bilbao är normalt nödvändigt.

Lokala transporter, hemresa

Från Santiago de Compostela centrum kan du ta flygbuss till Santiago de Compostela flygplats, restid cirka 20 minuter. Alternativet är taxi eller förbeställd taxitransfer.

Från Santiago de Compostela centrum kan du resa till
• A Coruña busstation/tågstation med buss eller tåg, restid cirka 35 – 55 minuter. Från busstation/tågstation i A Coruña tar du lämpligen taxi till flygplats.
• Vigo med buss eller tåg, restid cirka 2 timmar och vidare därifrån med taxi eller lokalbuss till flygplasten.
• Porto flygplats med buss, restid dryga 3 timmar.
• Madrid med tåg eller buss, restid 8 – 9 timmar.

Väderkalender

Pyrenéerna och Pamplona
Pamplonas väder påverkas ljumma vindar från Medelhavet, kalla vindar från Pyrenéerna och milda fuktiga vindar från Atlanten. Det regnar i genomsnitt 134 dagar/år och det kommer i snitt 833 mm/år (Stockholm 539 mm/år). Årstiderna växlar dramatiskt där den kalla vintern börjar i senare delen av oktober och håller i sig fram till mitten av april.  Under vinter regnar det mycket och december är den blötaste månaden med i snitt 147, 5 mm (Stockholm 46 mm i december). Sommaren kan bli varm upp till + 35 ˚C och relativt torrt då det i juli och augusti kommer i genomsnitt 45 mm/månad (Stockholm i genomsnitt 72 mm i juli och 66 mm i augusti).

Castilla y León
Leon är beläget på den spanska högplatån Meseta Central. Detta innebär kalla vintrar, ofta med snö och heta, torra somrar.  Högplatån har i stort inte några träd som skuggar dig som vandrar på sommaren.

Galicien
Tack vare sitt läge påverkas Galiciens klimat i hög utsträckning av Atlanten. Det regnar mer än övriga Spanien och medeltemperaturen är lägre.

Väderkalender Pamplona

Väderkalender León

Väderkalender Santiago de Compostela

Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led