St Jean Pied de Port – Santiago de Compostela, 37 nätter

Gör en lång pilgrimsvandring genom Spanien mot målet Santiago de Compostela

Den mest kända av pilgrimslederna genom Spanien till Santiago de Compostela är Camino Francés. På svenska säger vi ofta Den franska vägen, troligen för att den börjar i Frankrike. Camino Francés ger dig cirka 80 mil vandringsled att utforska. Under vandringen passerar du mer och mindre kända byar, öppna landskap och eukalyptus- och pinjeskogar, historia och kultur, sträckor med fler vandrare och sträckor där du träffar färre personer. Många vittnar om den tillfredsställande känslan de upplever under och efter en lång vandring. Att vara ”här och nu” är en av vandringens stora förtjänster! Väl framme i Santiago de Compostela kan du stolt hämta ut ditt pilgrimsbevis.

Prisinformation

Bokningar under och omkring San Fermín fiesta i Pamplona (andra veckan i juli) görs mot förfrågan av tillgänglighet och pris.

St Jean Pied de Port – Santiago de Compostela, 37 nätter

Se pris och boka
St Jean – Santiago de Compostela 35 vandringsdagar Total sträcka 793 km Svårighetsgrad 3,2/5 Avresa dagligen 1 mar - 15 nov Från 29.865 :-
 • Cruz de Peregrinos
 • Pamplona
 • Vandring bland vingårdar, olivträd, sädesfält och genom skogar
 • Burgos medeltida gator och intressanta byggnader
 • Minnesvärda möten med andra vandrare
 • Klostret Convento de Comendadors del Espíritu Santos kyrka
 • O Cebreiro
 • Santiago de Compostela – med katedralen Obradoiro
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till St Jean Pied de Port
Dag 2: St Jean Pied de Port – Roncesvalles, 25 km
Dag 3: Roncesvalles – Zubiri, 22 km
Dag 4: Zubiri – Pamplona, 22 km
Dag 5: Pamplona – Puente la Reina, 22 km
Dag 6: Puente la Reina – Estella, 21 km
Dag 7: Estella – Los Arcos, 22 km
Dag 8: Los Arcos – Logroño, 28 km
Dag 9: Logroño – Nájera, 29 km
Dag 10: Nájera – Santo Domingo de la Calzada, 21 km
Dag 11: Santo Domingo de la Calzada – Belorado, 24 km
Dag 12: Belorado – San Juan de Ortega, 24 km
Dag 13: San Juan de Ortega – Burgos, 27 km
Dag 14: Burgos – Hornillos del Camino, 21 km. Transfer till Isar
Dag 15: Transfer till Hornillos del Camino och vandring till Castrojeriz, 20 km
Dag 16: Castrojeriz – Frómista, 25 km
Dag 17: Frómista – Carriòn de los Condes, 20 km
Dag 18: Carriòn de los Condes- Calzadilla de la Cueza, 17 km
Dag 19: Calzadilla de la Cueza – Sahagún, 22 km
Dag 20: Sahagún – El Burgo Ranero, 18 km. Transfer till Sahagún
Dag 21: Transfer till El Burgo Ranero och vandring till Mansilla de la Mulas, 19 km
Dag 22: Mansilla de la Mulas – León, 19 km
Dag 23: León – Villadangos del Páramo, 22 km
Dag 24: Villadangos del Páramo – Astorga, 29 km
Dag 25: Astorga – Rabanal del Camino, 21 km
Dag 26: Rabanal del Camino – Molinaseca, 27 km
Dag 27: Molinaseca – Villafranca del Bierzo, 31 km
Dag 28: Villafranca del Bierzo – O Cebreiro, 31 km
Dag 29: O Cebreiro – Triacastela, 21 km
Dag 30: Triacastela – Sarria, 25 km
Dag 31: Sarria – Portomarín, 23 km
Dag 32: Portomarín – Palas de Rei, 26 km
Dag 33: Palas de Rei – Melide, 15 km
Dag 34: Melide – Arzúa, 15 km
Dag 35: Arzúa – Rúa, 19 km
Dag 36: Rúa – Santiago de Compostela, 20 km
Dag 37: Vilodag Santiago de Compostela
Dag 38: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: Cirka 793 km

Notera:

 • Roncesvalles är en liten ort med få hotellbäddar. Är det är fullt bokar vi rum i Burguete, 3 km efter Roncesvalles

Restaurering av Katedralen i Santiago de Compostela

Notera att Katedralen i Santiago de Compostela håller på att restaureras. Arbetet påbörjades våren 2019 och beräknas vara klart i november 2020. Katedralen kommer att vara öppen för besökare men delar av den kommer att vara påverkad av byggnadsställningar och skynken. Under arbetet med restaureringen kommer Pilgrimsmässan att genomföras i kyrkan S.Francisco som ligger ca 350 meter från katedralen. Nattvardsceremonier genomförs i kyrkan Santa María Salomé som ligger på Rua Nova 31, cirka 400 meter från katedralen. Den jättelika metallkannan ”Botafumerion” (rökelsekärlet) kommer inte att svingas under restaureringen. Pilgrimsritualen kommer, med vissa undantag, att kunna genomföras under restaureringen. Undantag gäller under kortare perioder då restaurering genomförs i de delar som passeras under ritualen.

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Saint Jean Pied de Port

Det finns flera möjligheter att ta sig till St Jean Pied de Port med flyg eller tåg. Den sista biten fram till går oftast via Bayonne där det är byte till lokaltåg. St Jean Pied de Port befolkas till stor del av pilgrimer från hela världen. Har du några timmar över finns det möjlighet att träffa andra vandrare eller att utforska byns historiska byggnader med anor från medeltiden.

Dag 2 – St Jean Pied de Port – Roncesvalles

Den första vandringsdagen anses av många vara den mest krävande längs leden. Du kan välja mellan att följa Napoleonrutten eller vägen vi Valcarlos, men båda innebär många höjdmeter och bitvis brant är det rejält brant.Du vandrar genom fina skogar oavsett vilken väg du väljer. De båda vägarna möts i Roncevalles där du övernattar.

Krävande, 23 km/ 25 km, + 1 148 meter /+ 1 335 meter, – 426 meter / – 552 meter

Dag 3 – Roncesvalles – Zubiri

En bit in i vandringen kommer du fram till det första medeltida stenkorset, Cruz de Peregrinos. Dessa kors finner du, i flera olika varianter, längs hela leden. Efter byn Linzoain går det uppför en bit. Du får en skön vandring genom ek- och tallskog innan du når fram till en ås. Berget Erro bjuder på en ljuvlig utsikt och så småningom går det nerför mot byn Zubiri. Zubiri är baskiska och betyder ”staden vid bron”. Staden har anor ända från år 1040.

Utmanande, 22 km, + 435 meter, – 766 meter

Dag 4 – Zubiri – Pamplona

Dagen bjuder på relativt flack vandring med endast ett par höjder som du ska ta dig över.  Efter 4 kilometers vandring når du Larrasoaña, ett samhälle som på 1100-talet var betydelsefullt och hade speciella stadsrättigheter. Leden fortsätter längs floden Argas stränder ner till Pamplona som är Navarras provinshuvudstad. Genom den franska porten kommer du till den gamla delen av staden. Den sista biten fram till hotellet går längs med kullerstensbelagda gator genom gamla gränder.

Medel, 22 km, + 410 meter, – 589 meter

Dag 5 – Pamplona – Puente la Reina

Efter frukost lämnar du Pamplona via dess charmiga gator och lummiga parker. Dagens utmaning är att ta dig över Alto de Perdón (Sierra del Perdón), 790 m.ö.h. Vandringen upp är väl värd mödan då du, väl uppe, möts av strålande utsikt över Pamplona och Puente la Reina som du har framför dig. Leden tar dig genom jordbrukslandskap med popplar och ekskog, över floden Tejerfa och genom vingårdar innan du når Puente de la Reina.

Medel, 22 km, + 553 meter, – 653 meter

Dag 6 – Puente la Reina – Estella

Du lämnar den medeltida staden Puente la Reina som en gång byggdes just för att tjäna pilgrimer. Leden tar dig över floden Arga till Convento de Comendador del Espíritu Santo, som under medeltiden var mycket viktig för pilgrimsvägen. Klostrets kyrka är väl värd ett besök innan du vandrar vidare mot Estella, som har ett underbart läge vid floden Ega.

Medel, 21 km, + 532 meter, – 437 meter

Dag 7 – Estella – Los Arcos

Från Estella ska du ta dig över en höjd innan du kommer ner till Azqueta. Härefter går det återigenom uppför mot Villamayor de Monjardín, med sitt slott, på toppen av berget. Kyrkan i Monjardìn är väl värd ett besök innan du vandrar vidare. Härifrån blir det en lätt och flack vandring ända fram till Los Arcos vid floden Odrón.

Medel, 22 km, + 529 meter, – 510 meter

Dag 8 – Los Arcos – Logroño

När du lämnar Los Arcos går vandringen genom ett öppet landskap mot Viana, den sista staden innan du lämnar Navarra. Förr i tiden fanns det många köpmän i Viana. På grund av detta samt pilgrimsvägen, byggdes här många ståtliga hus. Även om staden har förändrats mycket sedan dess kan man fortfarande se tydliga spår från denna tid. I slutet av dagen går du över floden Ebro via den välkända bron i Logroño.

Utmanande, 28 km, + 567 meter, – 619 meter

Dag 9 – Logroño – Nájera

När du lämnar Logroño korsar du ”Puerta de Revellín”, även känd som Caminos port. Några kilometer längre fram kommer du till ett grönområde och fortsätter sedan vandringen i skuggan av bl.a. paradisträd, mimosa, poppel och cypress. Härifrån går leden uppför till Alto de Grajera. Du får en fin utsikt över vinodlingarna och går sedan åter nedför mot Navarrete och vidare uppför till Ventosa. Leden kantas nu av vingårdar, olivträd och sädesfält. Högsta punkten för dagen är Poyo de Roldán, 600 m.ö.h. varifrån du har en fantastisk utsikt. Dagen avslutas i Nájera.

Utmanande, 29 km, + 489 meter, – 384 meter

Dag 10 – Nájera – Santo Domingo de la Calzada

Du lämnar Nájera och kommer till en brant stigning kantad av pinjeträd. Så småningom  når du en platå med vingårdar. Större delen av den här etappen går genom vacker jordbruksbygd. Det är glest med skog och träd vilket gör att möjligheten till skugga är i stort sett obefintlig. Sista delen av dagens vandring går längs med en trafikerad väg in till Santo Domingo de la Calzada.

Medel, 21 km, + 397 meter, – 271 meter

Dag 11 – Santo Domingo de la Calzada – Belorado

Du lämnar Santo Domingo de la Calzada för att så småningom gå över den fjorton spann långa medeltida bron över floden Oja. Leden fortsätter med en svag lutning tills du når tapperhetskorset Cruz de los Valientes. Leden korsar sedermera byn Grañón som är så liten att den knappt märks. Strax efter Grañón når du gränsen mellan Rioja och Castilla y León.  Vandringen till Belorado går till stor del längs väg N-120. Som tur är förgyller floderna Relachigo och Villamayor din tillvaro.

Medel, 24 km, + 470 meter, – 318 meter

Dag 12 – Belorado – San Juan de Ortega

Dagens vandring är lång och går genom skiftande terräng. Till skillnad från gårdagen vandring går större delen längs stigar eller små grusvägar. Från utkanten av Belorado går leden genom öppna landskap och genom några enstaka skogspartier som erbjuder lite skugga. En rejäl uppförsstigning ska klaras av innan du når fram till den lilla pilgrimsbyn San Juan de Ortega. I byn lever man ett lugnt och rofyllt liv långt från en stressfylld vardag.

Medel, 24 km + 481 meter, – 251 meter

Dag 13 – San Juan de Ortega – Burgos

Dagens vandring börjar genom en underbar ek- och tallskog ner till den fridfulla dalen vid floden Vena och Atapuerca. Du fortsätter med en tur upp över Sierra Atapuerca, 1 080 m.ö.h. Här bjuds du på en underbar utsikt mellan ek och tall. Vägen till  Burgos är bitvis omtumlande. Efter ett par fridfulla dagar i bergen befinner du dig nu närmare trafik och vardagsstress. Burgos är en stad med många sevärdheter så för den som har tid rekommenderar vi en eller flera extranätter här.

Utmanande, 27 km, +  263 meter, – 407 meter

Dag 14 – Burgos – Hornillos del Camino och transfer till Isar

Du lämnar Burgos och kommer så småningom ut på landsbygden. Här breder vida fält ut sig och landskapet domineras av odlingar. Större delen av vandringen till Hornillos del Camino går längs en lugn och minimalt trafikerad grusväg. Hornillos del Camino är en typisk caminoby. Den består av en enda gata med bebyggelse på båda sidor. Trots dess storlek fanns här förr i tiden två kloster. En chaufför möter dig i Hornillos del Camino och kör dig till den lilla byn Isar.

Medel, 21 km, + 488 meter, – 499 meter

Dag 15 – Transfer till Hornillos del Camino och vandring till Castrojeriz

Efter frukost hämtar en chaufför dig för transfer tillbaka till leden i Hornillos de Camino. Leden tar dig åter ut över det vida och platta landskapet. Hela vägen har du sjungande fåglar i skyn som sällskap och kanske möter du dessutom en herde med får. Du når Castrojeriz som har en två kilometer lång genomfartsgata. Byn har endast ca 1 000 innevånare och upplevs som behaglig och stillsam. Förr i tiden var det däremot betydligt livligare och flera ruiner från förr finns ännu kvar.

Medel, 20 km + 245 meter, – 241 meter

Dag 16 – Castrojeriz – Frómista

Du lämnar Castrojeriz genom att korsa floden Odrilla via en medeltida bro. Vandringen går vidare upp över Alto Mostelares, 900 m.ö.h., för att sedan åter ta dig ner till Meseta central, 780 m.ö.h. Du vandrar längs en lugn grusväg flankerad av oändliga öppna landskap. Vid dagens slut når du Frómista som under medeltiden var en av de viktigaste platserna utmed Camino Francés till Santiago de Compostela. En av Frómistas främsta sevärdheter är den underbara 1100-tals kyrkan Iglesia de San Martín.

Medel, 25 km, + 276 meter, – 322 meter

Dag 17 – Frómista – Carrión de los Condes

Fram till Población de Campos följer leden den trafikerade vägen. Efter att ha vandrat genom byn kommer du fram till floden Ucieza. Här kan du välja mellan att vandra längs floden eller landsvägen fram till Carrión de los Condes. Staden hade sin storhetstid under medeltiden. Många av byggnaderna från medeltiden finns bevarade och en av dem är det magnifika Monasterio San Zoilo beläget vid stranden av floden Carrión.

Lätt, 20 km, + 155 meter, – 106 meter

Dag 18 – Carrión de los Condes – Calzadilla de la Cueza

Den asfalterade vägen går förbi ruinerna efter ett kloster, Abadía de Santa María de Benevívere. Efter att ha korsat floden Carrion passerar du förbi San Zoilo-klostret. Landskapet är platt och erbjuder minimal skugga. Större delen av vandringen går längs en gammal väg, Via Trajana, byggd av romarna. Calzadilla de la Cueza är målet för etappen. I byn var alla byggnader, tills för inte så länge sedan, tillverkade av soltorkad lera och byn på väg att bli avfolkad. Idag har saker och ting förändrats och byn växer återigen.

Lätt, 17 km, + 113 meter, – 91 meter

Dag 19 – Calzadilla de la Cueza – Sahagún

När du lämnar Calzadilla de la Cueza kan du göra olika vägval. Den kortaste vägen går längs med väg N-120. Om du hellre vill vandra genom ekskog korsar du floden Cueza och följ stigen. När du vid horisonten kan se Sahagún befinner du dig på gränsen mellan regionerna Palencia och Leon. Sahagún hade sin storhetstid på 1600-talet då stadens kloster hade mer än 90 underlydande kloster spridda över hela Spanien. Idag finns inte mycket kvar av denna storhet.

Medel, 22 km, + 241 meter, – 235 meter

Dag 20 – Sahagún – El Burgo Ranero och transfer till Sahagún

En kort och behaglig vandring väntar dig. Du lämnar Sahagún och vandrar vidare till Del Canto, en nästan 1000 år gammal bro över floden Cea. Du passerar ”Prado de las lanzas”, som består av en samling popplar på höger sida om leden. Vid San Roques eremithydda är det dags att göra ett vägval. Antingen tar du vägen via ”Real Camino” eller så väljer du ”Via Traiana”. Båda vägarna leder fram till platsen för dagens övernattning, El Burgo Ranero. Här möter en chaufför dig och kör dig tillbaka till Sahagún för övernattning.

Lätt, 18 km, + 147 meter, – 113 meter

Dag 21 – Transfer till El Burgo Ranero och vandring till Mansilla de la Mulas

Efter frukost möter en chaufför dig för transfer till El Burgo Ranero. Du vandrar genom ett landskap utan asfaltsvägar, byar, broar eller gårdar. Du får gott om tid för egna tankar. Den enda byn du passerar är Reliegos belägen ca tre km från slutmålet Mansilla de las Mulas. När du kommer fram till Mansilla de las Mulas lägger du märke till  de mycket kraftiga medeltida murarna av vilka tre fjärdedelar finns kvar. Den norra sidan, mot floden Esla, är helt intakt och den enda porten, den östra Arco de la Concepción, har kvar sin valvbåge.

Lätt, 19 km, + 85 meter, – 165 meter

Dag 22 – Mansilla de la Mulas – León

Vandringen går längs vägar och stigar som följer väg N-160. Du lämnar Mansilla de la Mulas genom att korsa den medeltida bron över floden Esla. Ju närmare du kommer Léon desto intensivare blir trafiken. León är provins- och regionhuvudstad vilket är betydelsefullt i den här delen av Spanien. Du kommer inte att vara sysslolös under din tid i León. Om du har möjlighet kan en extra natt komma väl till pass för att se och upptäcka stadens alla lämningar.

Medel, 19 km, + 262 meter, – 184 meter

Dag 23 – León – Villadangos del Páramo

Du vandrar ut ur staden via katedralen och San Marcos. Vid avtagsvägen till Leóns flygplats finner du på höger sida ett modernt byggnadsverk med stora höga reliefer. Det är Sanctuarío Virgen del Camino som byggdes under åren 1961 – 1962. Detta är kanske den mest fantastiska moderna kyrkan längs med caminon. Villadangos del Páramo är ett lugnt och fridfullt samhälle och har varit så sedan ett blodigt slag år 1111.

Medel, 33 km, + 312 meter, – 248 meter

Dag 24 – Villadangos del Páramo – Astorga

Den här etappen, går liksom gårdagens vandring, genom en bygd med endast ett fåtal byar. Halvvägs finns det dock ett bra lunchstopp vid Hospital de Órbigo. Leden går genom ett platt landskap och är därför lättvandrad. Du går bitvis genom skönt svalkande skogar som ger skugga och möjlighet till vila i det fria. Du kommer in i den underbara staden Astorga via en mycket brant gata. Innanför stadsmuren är gatorna ganska smala. Staden Astorga är inte stor men här finns ändå mycket att se.

Utmanande, 29 km, + 241 meter, – 234 meter

Dag 25 – Astorga – Rabanal del Camino

Dagens vandring går mot bergen, från 870 m.ö.h. till 1 155 m.ö.h, och stadigt uppför mot Rabanal. Den högre höjden gör att det är betydligt svalare i Rabanal än i Astorga. Till skillnad från de tidigare dagarnas vandring passerar leden idag flera lantliga och gemytliga byar med möjlighet att njuta av god mat och dryck. Rabanal del Camino är en liten bergsby. På 1100-talet beskyddades byn av tempelriddarna.

Medel, 21 km, + 406 meter, – 81 meter

Dag 26 Rabanal del Camino – Molinaseca

Idag vandrar du mot ledens högsta punkt, Iragopasset vid Cruz Ferro. Leden går därefter brant nedför till Molinaseca. Du passerar flera byar med restauranger och kaféer så möjlighet att äta, dricka eller proviantera finns. Landskapet är kargt och vägen kantas av sten och ek. Väl framme i Molinaseca passerar du en romersk bro och möts av en fantastisk vy över byn och kyrkan som är helgad åt S: t Nicolás de Bari.

Utmanande, 27 km, + 496 meter, – 1 058 meter

Dag 27 – Molinaseca – Villafranca del Bierzo

Åter igen väntar en lång vandring genom ett flackt landskap. Från Ponferrada går leden genom vinodlingar och vandringen är lätt och flack. Efter Camponaraya gör många en avstickare från leden till klostret Santa María la Real i Carracedo. Klostret är mycket sevärt och härbärgerar dessutom ett intressant museum. Villafranca del Bierzo kallades under 900-talet ”främlingarnas stad” eftersom den då beboddes av folk från hela världen. Pilgrimer som på grund av sjukdom eller av någon annan anledning inte kunde fortsätta sin vandring kunde redan här få sitt Compostela i Santiagokyrkan.

Utmanande, 31 km, + 470 meter, – 555 meter

Dag 28 – Villafranca del Bierzo – O Cebreiro

Idag blir det vandring uppför mot O Cebreiro.  Den lilla byn med sin kyrka har ett fantastiskt läge med en ljuvlig utsikt över Galicien. Kyrkan Santa María la Real har flera skatter som bland annat inkluderar den heliga Graalen, skålen som Jesus sägs ha använt vid nattvardens instiftande, och en Mariaskulptur från 1100-talet. Denna skulptur firas den 8 september varje år av fler än 30 000 personer.

Krävande, 31 km, + 1 364 meter, – 522 meter

Dag 29 – O Cebreiro – Triacastela

Du fortsätter ytterligare lite uppför från O Cebreiro till Alto del Poio som ligger en aning högre än O Cebreiro. Utsikten är fantastisk och leden slingrar sig härifrån nerför mot Triacastela. Enligt många är det här en av Den franska pilgrimsvägens vackraste sträckningar. Den gradvisa nedstigningen går genom vild och till att börja med bitvis karg terräng. Längre ner i dalen tätnar de gröna skogarna och du når den lilla byn Triacastela där du får en välbehövlig vila.

Utmanande, 21 km, + 345 meter, – 977 meter

Dag 30 – Triacastela – Sarria

Vandringen från Triacastela till Sarria går genom vackert grönt landskap. Det finns två olika vägar att välja på. Den ena vägen går via det imponerande klostret i Samos. Den andra, som är något lättare, går via San Xil, Furela och Calvor. Dessa båda vägar möts sedan återigen strax innan Sarria. Sarria grundades av kelterna och den har många spår av medeltiden, som t.ex. kyrkor, kapell, kloster och pilgrimshospital.

Medel, 25 km / 19 km (beroende på vägval), + 402 meter, – 613 meter (korta vägen)

Dag 31 – Sarria – Portomarín

När du lämnar Sarria kan du känna av atmosfären från medeltiden i kvarteren utefter huvudgatan upp mot ruinerna av fortet Fortaleze de Sarria och klostret Monsterio da Magdalena. Du lämnar Sarria bakom dig och vandringen går genom typisk Galiciskt inlandslandskap med ekskogar och öppna fält. Landskapet är lätt kuperat så det blir många uppför- och nerförsbackar. I Portomarín möts du av San Nicolàskyrkan, vilken är en av ledens mest intressanta Romanska kyrkor på grund av dess ovanliga arkitektur.

Medel, 23 km, + 518 meter, – 570 meter

Dag 32 – Portomarín – Palas de Rei

Via en smal hängbro tar du dig över reservoaren innan du börjar den lätta uppstigningen längs den norra sidan av San Antonioberget. Därefter fortsätter du genom ett lätt böljande landskap med öppna fält och ek- och pinjeträd, vilket är typiskt för denna region. Efter Ligondebergets topp går det svagt nerför mot den fridfulla byn Palas de Rei.

Utmanande, 26 km, + 614 meter, – 391 meter

Dag 33 – Palas de Rei – Melide

Dagens vandring är behagligt kort. Du lämnar Palas de Rei efter att ha korsat floden Pambre. Det går till att börja med lite uppför genom ett magert landskap som domineras av eukalyptus- och pinjeskogar, samt en och annan korkek. Byarna du passerar är små. När du passerat Río Pambre blir naturen mjukare med både ek och ask, och prydd av en mängd natursköna blommor. Melide är ett litet samhälle där du kan beundra ett av Galiciens vackraste medeltida kors, som finns utanför kyrkan.

Lätt, 15 km, + 268 meter, – 375 meter

Dag 34 – Melide – Arzúa

Efter frukost bjuds du åter på en kort lugn vandring. Du vandrar över små kullar täckta av eukalyptus. I Ribadiso, strax efter att du har korsat floden Iso över en charmig medeltida bro, anländer du till Hospital de San Antón från 1400-talet. Arzúa är ett litet samhälle där bland annat det före detta klostret La Magdalena finns. Arzúa är mest känt för sin årliga ostfestival. Om du inte kommer hit under festivalen så har du alltid möjlighet att smaka på traktens utsökta ost.

Lätt, 15 km, + 355 meter, – 403 meter

Dag 35 – Arzúa – Rúa

Den här dagen går vandringen genom grönsaksodlingar och ek-, pinje- och eukalyptusskog. På vägen passerar du Santa Irene som är väl värt ett besök. Kapellet från 1700-talet tillägnades den portugisiska martyren Santa Irene. Den lilla byn Rúa är slutmålet på din vandring den här dagen.

Medel, 19 km, + 356 meter, – 468 meter

Dag 36 – Rúa – Santiago de Compostela

Pilgrimsleden går runt spetsen av Arca och fortsätter nedför en gata som snart övergår i en övervuxen lövad stig. Du passerar den lilla byn San Marcos, nära toppen av Monte do Gozo, från vilken du kan se Santiago de Compostela. När du kommit fram till Santiago de Compostela går du till pilgrimskontoret där du lämnar passet med dina stämplar och får ditt Compostela. För troende förr i tiden berättigade La Compostela till ett avdrag på halva tiden i skärselden.

Medel, 20 km, + 437 meter, – 428 meter

Dag 37 – Santiago de Compostela

Denna dag tillbringar du i Santiago de Compostela, staden som, enligt UNESCO, är del av världsarvet. Att besöka katedralen Obradoiro, Quintana, Plateríastorgen samt Hospital of the Catholic Kins betraktas mer eller mindre som ”måsten”. Ett tips är därför att du stannar flera nätter i Santiago de Compostela för att även hinna upptäcka dess kaféer, dess marknader och andra sevärdheter. Om du har tid rekommenderar vi dig att göra en utflykt till Fisterra som ligger  vid kusten och av många anses vara det rätta slutmålet på en pilgrimsvandring.

Dag 38 – Hemresa

Om du inte valt att stanna flera nätter i Santiago de Compostela är det nu dags för hemresa eller vidare resa i Spanien.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende totalt 37 nätter inklusive frukost enligt ovan nämnda program
 • Bagagetransport mellan övernattningarna, max 20kg/väska
 • Transfer enligt program
 • Guidebok med kartor, engelsk text, en bok/person.
 • Pilgrimspass
 • Resplan med anslutningstider och lägesbeskrivning för hotellen
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Frankrike/Spanien
 • Resa till St Jean Pied de Port och från Santiago de Compostela
 • Luncher och middagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

Vi rekommenderar att du inte inkluderar halvpension i detta vandringsarrangemang, vill du trots allt göra det kontakta oss så återkommer vi med pris.

Extranätter

Extranätter

Extranätter St Jean Pied de Port
Från 1 045:-/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 675:-/person och natt i enkelrum

Extranätter Pamplona
Från 830:-/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 295:-/person och natt i enkelrum

Priser gäller inte under San Fermin fiestan i Pamplona (tjurrusningen) under andra veckan i juli samt några dagar innan och efter. Kontakta oss för pris under perioden.

Extranätter Logroño
Från 730: -/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 230: -/person och natt i enkelrum

Extranätter Burgos
Från 690:-/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 230:-/person och natt i enkelrum

Extranätter León
Från 690:-/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 230:-/person och natt i enkelrum

Extranätter O Cebreiro
Från 560:-/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 875:-/person och natt i enkelrum

Extranätter Santiago de Compostela
Från 675:-/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 085:-/person och natt i enkelrum

Transfer, 1-4 personer

Från 2 290: -/bil Pamplona flygplats – St Jean Pied de Port, restid cirka 1 tim. 30 min.
Från 4 720: -/bil Bilbao flygplats – St Jean Pied de Port, restid cirka 2 tim. 30 min.
Från 575: -/bil Santiago de Compostela centrum – Santiago de Compostela flygplats, restid cirka 20 minuter.
Från 1 500: -/bil Santiago de Compostela centrum – A Coruña flygplats, restid cirka 1 tim. 15 min.

Dagsutflykt till Fisterra

Avsluta din vandring med en dagsutflykt till Fisterra. Under ledning av guider kommer du upptäcka spektakulära platser längs den dramatiska och robusta kusten. Pittoreska fiskebyar som Muros, natursköna landskap med vattenfallet Ezaro och berget Pindo, magiska platser som Muxia och smakfull gastronomi väntar på dig. Bussen avgår från Santiago kl 09:00 och gör stopp i Muxía, Fisterra, Ézaro och Muros. Till Muros ankommer bussen kl 14:00 och här har du tid att äta lunch innan bussen avgår kl 16:00 för att vara åter i Santiago kl 17:30.

Pris från 430:-/person. I priset ingår transport och guide.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell längs Den franska vägen. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma. T.ex. Roncesvalles är en liten ort med få hotellbäddar. Är det är fullt bokar vi rum i Burguete, 3 km efter Roncesvalles.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,2 / 5
 • Vandringen varierar från lätt till krävande. 6 dagar lätt, 18 dagar medel, 9 dagar är utmanande och 2 dagar krävande.
 • Över Pyrenéerna är höjdskillnaden ca. 1 250 meter, upp över Cruz de Ferro är höjdskillnaden 605 meter och upp till O Cebreiro är höjdskillnaden 700 meter.
 • Sträckan du vandrar inkluderar stigar/grusvägar (66%), mindre asfalterade vägar (28%) och trafikerade vägar (7%).
 • Att följa leden är enkelt då det finns blå skyltar med gula musslor som visar riktningen.
 • Total vandringssträcka är ca 793 km fördelade på 35 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till starten i St Jean Pied de Port är:
• Biarritz (53 km)
• Pamplona (79 km)
• Bilbao (192 km)
• Paris (820 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Santiago de Compostela är:
• Santiago de Compostela (15 km)
• A Coruña (68 km)
• Vigo (95 km)
• Porto (234 km)
• Madrid (614 km)

Buss-/tåganslutning utresan

Startplatsen St Jean Pied de Port når du enklast med lokaltåg från Bayonne. Till Bayonne kan du antingen resa med tåg eller flygbuss från Biarritz flygplats.
Från Pamplona är det lång resa med tåg/buss, enklast och snabbast är taxitransfer.
Från Bilbao är det lång dags färd med buss och tåg, en extranatt i Bilbao är normalt nödvändigt.
Från Paris reser du med dag- eller nattåg via Bayonne.

Buss-/tåganslutning hemresan

Från Santiago de Compostela centrum kan du ta flygbuss till Santiago de Compostela flygplats, restid cirka 20 minuter. Alternativet är taxi eller förbeställd taxitransfer.

Från Santiago de Compostela centrum kan du resa till
• A Coruña busstation/tågstation med buss eller tåg, restid cirka 35 – 55 minuter. Från busstation/tågstation i A Coruña tar du lämpligen taxi till flygplats.
• Vigo med buss eller tåg, restid cirka 2 timmar och vidare därifrån med taxi eller lokalbuss till flygplasten.
• Porto flygplats med buss, restid dryga 3 timmar.
• Madrid med tåg eller buss, restid 8 – 9 timmar.

Väderkalender

Pyrenéerna och Pamplona
Pamplonas väder påverkas ljumma vindar från Medelhavet, kalla vindar från Pyrenéerna och milda fuktiga vindar från Atlanten. Det regnar i genomsnitt 134 dagar/år och det kommer i snitt 833 mm/år (Stockholm 539 mm/år). Årstiderna växlar dramatiskt där den kalla vintern börjar i senare delen av oktober och håller i sig fram till mitten av april.  Under vinter regnar det mycket och december är den blötaste månaden med i snitt 147, 5 mm (Stockholm 46 mm i december). Sommaren kan bli varm upp till + 35 ˚C och relativt torrt då det i juli och augusti kommer i genomsnitt 45 mm/månad (Stockholm i genomsnitt 72 mm i juli och 66 mm i augusti).

Castilla y León
Leon är beläget på den spanska högplatån Meseta Central. Detta innebär kalla vintrar, ofta med snö och heta, torra somrar.  Högplatån har i stort inte några träd som skuggar dig som vandrar på sommaren.

Galicien
Tack vare sitt läge påverkas Galiciens klimat i hög utsträckning av Atlanten. Det regnar mer än övriga Spanien och medeltemperaturen är lägre.

Väderkalender Pamplona


Väderkalender León


Väderkalender Santiago de Compostela


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led