Sarria – Santiago de Compostela, 8 nätter

Slå följe på vägen mot Santiago de Compostela

Den mest kända av pilgrimslederna genom Spanien till Santiago de Compostela är Camino Francés, eller Den franska vägen som den också kallas. Camino Francés ger dig cirka 80 mil vandringsled att utforska. Förutom sitt andliga värde har leden även ett kulturellt värde och är därför upptagen på UNESCO’s världsarvslista. Skälet till detta är alla att pilgrimer som kom vandrande från t.ex. Sverige, Polen, Holland, Irland, Storbritannien och Turkiet sammanstrålade i Frankrike för att sedan som en enda ström bege sig till Galicien och Santiago de Compostela.

Det här vandringspaketet passar dig som vill genomföra en behaglig vandring in till Santiago de Compostela. Sträckan från Sarria är den bekvämaste då servicen runt leden är väl utbyggd. Från starten i Sarria kommer du att ha följe med många andra vandrare som har samma mål som du. Väl framme i Santiago kan ni fira tillsammans innan du stolt hämtar ut ditt ”Compostela”, beviset på att du har genomfört pilgrimsvandringen.

Sarria – Santiago de Compostela, 8 nätter

Se pris och boka
Sarria – Santiago de Compostela 6 vandringsdagar Total sträcka 118 km Svårighetsgrad 3,0/5 Avresa dagligen 1 mar - 30 nov Från 7.490 :-
 • San Nicolàskyrkan i Portomarín
 • Galiciens vackraste medeltida kors i Melide
 • Öppna fält, eukalyptus- och pinjeskogar
 • Smaka på utsökt ost i Arzúa
 • Monte do Gozo med utsikt över Santiago de Compostela
 • Santiago de Compostela med katedralen Obradoiro
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Sarria
Dag 2: Sarria – Portomarín, 23 km
Dag 3: Portomarín – Palas de Rei, 26 km
Dag 4: Palas de Rei – Melide, 15 km
Dag 5: Melide – Arzúa, 15 km
Dag 6: Arzúa – Rúa, 19 km
Dag 7: Rúa – Santiago de Compostela, 20 km
Dag 8: Santiago de Compostela
Dag 9: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 118 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Spanien/Sarria

Kommer du till Santiago de Compostela eller A Coruñas flygplats tidig eftermiddag tar du lämpligen lokalbussen via Lugo till Sarria. Om du landar sent och sista bussen har avgått är alternativen att antingen göra ett tillägg för transfer eller lägga till en extra natt för att sedan följande dag ta bussen till Sarria. Väl framme i Sarria har du kanske tid för en promenad och ett besök i Madalenakyrkan för få den första stämpel i ditt pilgrimspass.

Dag 2 – Sarria – Portomarín

Efter frukost startar din vandring mot Santiago de Compostela. När du lämnar Sarria kan du känna av atmosfären från medeltiden i kvarteren utefter huvudgatan upp mot ruinerna av fortet Fortaleze de Sarria och klostret Monsterio da Magdalena. Du lämnar Sarria bakom dig och vandringen går genom typisk Galiciskt inlandslandskap med ekskogar och öppna fält. Landskapet är lätt kuperat så det blir många uppför- och nerförsbackar. I Portomarín möts du av San Nicolàskyrkan, vilken är en av ledens mest intressanta Romanska kyrkor på grund av dess ovanliga arkitektur.

Utmanande, 23 km, + 518 meter, – 570 meter

Dag 3 – Portomarín – Palas de Rei

Via en smal hängbro tar du dig över reservoaren innan du börjar den lätta uppstigningen längs den norra sidan av San Antonioberget. Därefter fortsätter du genom ett lätt böljande landskap med öppna fält och ek- och pinjeträd, vilket är typiskt för denna region. Efter Ligondebergets topp går det svagt nerför mot den fridfulla byn Palas de Rei.

Utmanande, 26 km, + 614 meter, – 391 meter

Dag 4 – Palas de Rei – Melide

Dagens vandring är behagligt kort. Du lämnar Palas de Rei efter att ha korsat floden Pambre. Det går till att börja med lite uppför genom ett magert landskap som domineras av eukalyptus- och pinjeskogar, samt en och annan korkek. Byarna du passerar är små. När du passerat Río Pambre blir naturen mjukare med både ek och ask, och prydd av en mängd natursköna blommor. Melide är ett litet samhälle där du kan beundra ett av Galiciens vackraste medeltida kors, som finns utanför kyrkan.

Lätt, 15 km, + 268 meter, – 375 meter

Dag 5 – Melide – Arzúa

Efter frukost bjuds du åter på en kort lugn vandring. Du vandrar över små kullar täckta av eukalyptus. I Ribadiso, strax efter att du har korsat floden Iso över en charmig medeltida bro, anländer du till Hospital de San Antón från 1400-talet. Arzúa är ett litet samhälle där bland annat det före detta klostret La Magdalena finns. Arzúa är mest känt för sin årliga ostfestival. Om du inte kommer hit under festivalen så har du alltid möjlighet att smaka på traktens utsökta ost.

Lätt, 15 km, + 355 meter, – 403 meter

Dag 6 – Arzúa – Rúa

Den här dagen går vandringen genom grönsaksodlingar och ek-, pinje- och eukalyptusskog. På vägen passerar du Santa Irene som är väl värt ett besök. Kapellet från 1700-talet tillägnades den portugisiska martyren Santa Irene. Den lilla byn Rúa är slutmålet på din vandring den här dagen.

Medel, 19 km, + 356 meter, – 468 meter

Dag 7 – Rúa – Santiago de Compostela

Pilgrimsleden går runt spetsen av Arca och fortsätter nedför en gata som snart övergår i en övervuxen lövad stig. Du passerar den lilla byn San Marcos, nära toppen av Monte do Gozo, från vilken du kan se Santiago de Compostela. När du kommit fram till Santiago de Compostela går du till pilgrimskontoret där du lämnar passet med dina stämplar och får ditt Compostela. För troende förr i tiden berättigade La Compostela till ett avdrag på halva tiden i skärselden.

Medel, 20 km, + 437 meter, – 428 meter

Dag 8 – Santiago de Compostela

Denna dag tillbringar du i Santiago de Compostela, staden som, enligt UNESCO, är del av världsarvet. Att besöka katedralen Obradoiro, Quintana, Plateríastorgen samt Hospital of the Catholic Kins betraktas mer eller mindre som ”måsten”. Ett tips är därför att du stannar flera nätter i Santiago de Compostela för att även hinna upptäcka dess kaféer, dess marknader och andra sevärdheter. Om du har tid rekommenderar vi dig att göra en utflykt till Fisterra som ligger  vid kusten och av många anses vara det rätta slutmålet på en pilgrimsvandring.

Dag 9 – Hemresa

Om du inte valt att stanna flera nätter i Santiago de Compostela är det nu dags för hemresa eller vidare resa i Spanien.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 8 nätter inklusive frukost i Sarria, Portomarín, Palas de Rei, Melide, Arzúa, Rúa och 2 nätter i Santiago de Compostela
 • Bagagetransport mellan övernattningarna, max 20kg/väska
 • Guidebok med kartor, engelsk text, en bok/rum
 • Pilgrimspass
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Spanien
 • Resan till Sarria och från Santiago de Compostela
 • Luncher och middagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

Åtta 3-trerättersmiddagar
Från 2 660:-/person

Extranätter

Extranätter Santiago de Compostela
Från 705:-/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 145:-/person och natt i enkelrum

Extranätter i A Coruña och andra orter, kontakta oss för aktuellt pris.

Transfer, 1-4 personer

Från 2 220: -/bil Santiago de Compostelas flygplats – Sarria, restid cirka 1 tim. 40 min.
Från 2 500: -/bil A Coruña flygplats/centrum – Sarria, restid cirka 1 tim. 20 min.
Från 630: -/bil Santiago de Compostela centrum – Santiago de Compostela flygplats, restid cirka 20 minuter.
Från 1 500: -/bil Santiago de Compostela centrum – A Coruña flygplats, restid cirka 1 tim. 15 min.

Dagsutflykt till Fisterra, 15/4 – 31/10

Avsluta din vandring med en dagsutflykt till Fisterra. Tillsammans med erfarna guider upptäcker du spektakulära platser längs den dramatiska kusten. Bussen avgår från Santiago kl 09:00 och gör stopp i charmiga byar som Muros och Fisterra, natursköna platser som vattenfallet Ezaro och Cape Fisterra samt kulturella sevärdheter som byn Muxia och Ponte Maceira. I Fisterra får du tid att äta lunch på egen hand. Du är tillbaka i Santiago cirka kl 18.30.

Pris från 490:-/person. I priset ingår transport och guide.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker. Kostnaden är 170:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell längs Den franska vägen. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,0 / 5
 • Vandringen varierar från lätt till utmanande. Två dagar är lätta, två medel och två utmanande.
 • Sträckan du vandrar inkluderar stigar/grusvägar (56%), mindre asfalterade vägar (35%) och trafikerade vägar (9%).
 • Att följa leden är enkelt då det finns blå skyltar med gula musslor som visar riktningen.
 • Total sträcka att vandra är 118 km fördelade på 6 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Sarria är:

 • Santiago de Compostela (111 km)
 • A Coruña (120 km)
 • Porto (297 km)
 • Madrid (516 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Santiago de Compostela är:
• Santiago de Compostela (15 km)
• A Coruña (68 km)
• Vigo (95 km)
• Porto (234 km)
• Madrid (614 km)

Ett tips är att du flyger ut till A Coruña och hem från Santiago de Compostela för att undvika att se slutmålet redan vid starten.

Buss-/tåganslutning utresan

Från A Coruña, Santiago de Compostela och Madrid finns bussförbindelse med Piedrafita do Cebreiro. Mellan Piedrafita do Cebreiro och O Cebreiro är det 4 km.

Taxitransfer

Om du inte vill eller kan åka med lokalbuss till Piedrafita do Cebreiro kan du beställa en privat transfer från ditt flyg direkt till O Cebreiro. Transferkostnaden tillkommer (se priser under ”Tillval”) och första nattens boende i Santiago de Compostela eller A Coruña avgår från ditt slutpris.

Buss-/tåganslutning hemresan

Från Santiago de Compostela centrum kan du resa till

 • A Coruña busstation/tågstation med buss eller tåg, restid cirka 35 – 55 minuter. Från busstation/tågstation i A Coruña tar du lämpligen taxi till flygplats.
 • Vigo med buss eller tåg, restid cirka 2 timmar och vidare därifrån med taxi eller lokalbuss till flygplasten.
 • Porto flygplats med buss, restid dryga 3 timmar.
 • Madrid med tåg eller buss, restid 8 – 9 timmar.

Väderkalender

Tack vare sitt läge påverkas Galiciens klimat i hög utsträckning av Atlanten. Det regnar mer än övriga Spanien och medeltemperaturen är lägre.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led