Pamplona – Logroño, 5 nätter

Upptäck historien runt pilgrimsleden Camino Francés i Navarra

Den mest kända av pilgrimslederna genom Spanien till Santiago de Compostela är Camino Francés. Det här vandringspaketet tar sikte på historien kring pilgrimsleden. Kung Sancho III av Navarra arbetade hårt i början av 1000-talet för att göra pilgrimsvandringen genom Navarra mindre komplicerad. Han lät bygga sjukhus, härbärgen och broar längs pilgrimsvägen och omkring byggnadsverken växte städer och samhällen fram. Husen byggdes tätt in på leden och de flesta som bodde där hade koppling till arbetet med förbipasserande pilgrimer. Idag, många år senare, står husen fortfarande tätt inpå när du vandrar igenom städer och byar. Broarna står stadigt kvar trots år av prövningar och sjukhusen likaså, även om de kanske inte har samma betydelse idag som då. Kloster och kyrkor ligger tätt och de är i regel öppna för passerande pilgrimer.

Prisinformation

Bokningar under och omkring San Fermín fiesta i Pamplona (andra veckan i juli) görs mot förfrågan av tillgänglighet och pris.

Pamplona – Logroño, 5 nätter

Se pris och boka
Pamplona – Logroño 4 vandringsdagar Total sträcka 93 km Svårighetsgrad 3,3/5 Avresa dagligen 1 mar - 30 nov Från 4.840 :-
 • Pamplona, med ett besök i katedralen och på Plaza del Castillo
 • Alto de Perdón med utsikt över Pamplona och Puente la Reina
 • Klostret Convento de Comendadors del Espíritu Santos kyrka
 • Brunnen med två kranar på Bodegas Irache
 • Kyrkan i Monjardìn
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Pamplona
Dag 2: Pamplona – Puente la Reina, 22 km
Dag 3: Puente la Reina – Estella, 21 km
Dag 4: Estella – Los Arcos, 22 km
Dag 5: Los Arcos – Logroño, 28 km
Dag 6: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 93 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Pamplona

Provinshuvudstad i Navarra är Pamplona (Iruña på baskiska), omskriven och känd för den stora tjurrusningen längs gamla stadens gator i juli vart år. I Pamplona finns det mycket att se och uppleva så en extra dag här är väl spenderad tid. Ett besök i katedralen är en självklarhet liksom stilla vandring längs kullerstensgatorna till Plaza del Castillo i hjärtat av Pamplona. Här kan du innan middag äta underbart goda Pintxos (smårätter) med ett glas Navarra vin på något eller några av kaféerna.

Dag 2 – Pamplona – Puente la Reina

Efter frukost lämnar du Pamplona via dess charmiga gator och lummiga parker. Dagens utmaning är att ta dig över Alto de Perdón (Sierra del Perdón), 790 m.ö.h. Vandringen upp är väl värd mödan då du, väl uppe, möts av strålande utsikt över Pamplona och Puente la Reina som du har framför dig. Leden tar dig genom jordbrukslandskap med popplar och ekskog, över floden Tejerfa och genom vingårdar innan du når Puente de la Reina.

Medel, 22 km, + 553 meter, – 653 meter

Dag 3 – Puente la Reina – Estella

Du lämnar den medeltida staden Puente la Reina som en gång byggdes just för att tjäna pilgrimer. Leden tar dig över floden Arga till Convento de Comendador del Espíritu Santo, som under medeltiden var mycket viktig för pilgrimsvägen. Klostrets kyrka är väl värd ett besök innan du vandrar vidare mot Estella, som har ett underbart läge vid floden Ega.

Medel, 21 km, + 532 meter, – 437 meter

Dag 4 – Estella – Los Arcos

Från Estella ska du ta dig över en höjd innan du kommer ner till Azqueta. Härefter går det återigenom uppför mot Villamayor de Monjardín, med sitt slott, på toppen av berget. Kyrkan i Monjardìn är väl värd ett besök innan du vandrar vidare. Härifrån blir det en lätt och flack vandring ända fram till Los Arcos vid floden Odrón.

Medel, 22 km, + 529 meter, – 510 meter

Dag 5 – Los Arcos – Logroño

När du lämnar Los Arcos går vandringen genom ett öppet landskap mot Viana, den sista staden innan du lämnar Navarra. Förr i tiden fanns det många köpmän i Viana. På grund av detta samt pilgrimsvägen, byggdes här många ståtliga hus. Även om staden har förändrats mycket sedan dess kan man fortfarande se tydliga spår från denna tid. I slutet av dagen går du över floden Ebro via den välkända bron i Logroño.

Utmanande, 28 km, + 567 meter, – 619 meter

Dag 6 – Hemresa

Om du inte har planer på att vandra vidare genom La Rioja så är det kanske dags att resa vidare med tåg eller buss.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 5 nätter inklusive frukost i Pamplona, Puente la Reina, Estella, Los Arcos och Logroño
 • Bagagetransport mellan övernattningarna, max 20kg/väska
 • Guidebok med kartor, engelsk text, en bok/rum
 • Pilgrimspass
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Frankrike/Spanien
 • Resan till Pamplona och från Logroño
 • Luncher och middagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

Fyra 3-trerättersmiddagar (middag i Pamplona är inte inkluderad)
Från 1 065:-/person

Extranätter

Extranätter Pamplona
Från 830:-/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 295:-/person och natt i enkelrum

Priser gäller inte under San Fermin fiestan i Pamplona (tjurrusningen) under andra veckan i juli samt några dagar innan och efter. Kontakta oss för pris under perioden.

Extranätter Logroño
Från 730: -/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 230: -/person och natt i enkelrum

Transfer, 1-4 personer

Från 490: -/bil Pamplona flygplats – Pamplona centrum, restid cirka 15 min.
Från 4 150: -/bil Bilbao flygplats – Pamplona centrum, restid cirka 2 tim.
Från 3 720: -/bil Logroño – Bilbao flygplats, restid cirka 1 tim och 40 min.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker.
Kostnaden är 170:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell längs Den franska vägen. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,3 / 5
 • Vandringen är medel till utmanande. Tre dagar är medel och en dag är utmanande.
 • Sträckan du vandrar inkluderar stigar/grusvägar (73%), mindre asfalterade vägar (23%) och trafikerade vägar (5%).
 • Att följa leden är enkelt då det finns blå skyltar med gula musslor som visar riktningen.
 • Total sträcka att vandra är cirka 93 km fördelade på 4 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till starten i Pamplona är:

 • Pamplona (10 km)
 • Biarritz (125 km)
 • Bilbao (169 km)
 • Madrid (385 km)
 • Barcelona (482 km)

Närmaste flygplatser från slutmålet Logroño är:

 • Logroño (17 km)
 • Bilbao (148 km)
 • Madrid (363 km)
 • Barcelona (473 km)

Buss-/tåganslutning utresan

Startplatsen Pamplona når du enklast med flygbuss från stadens egna lilla flygplats. Alternativ med större utbud av flyganslutningar är att flyga till Bilbao och resa vidare med buss till Pamplona.

Buss-/tåganslutning hemresan

Slutdestinationen Logroño har en egen liten flygplats. Alternativet är resa vidare resa med buss till Bilbao. Buss till Madrid fungerar även bra, även om det är lite längre bussresa. Barcelona når du med tåg.

Taxitransfer

Det är även möjligt att nå St Jean Pied de Port med taxitransfer från Biarritz, Pamplona och Bilbao. För information om pris se vår hemsida: www.vandra.se

Väderkalender

Pamplonas väder påverkas ljumma vindar från Medelhavet, kalla vindar från Pyrenéerna och milda fuktiga vindar från Atlanten. Det regnar i genomsnitt 134 dagar/år och det kommer i snitt 833 mm/år (Stockholm 539 mm/år). Årstiderna växlar dramatiskt där den kalla vintern börjar i senare delen av oktober och håller i sig fram till mitten av april.  Under vinter regnar det mycket och december är den blötaste månaden med i snitt 147, 5 mm (Stockholm 46 mm i december). Sommaren kan bli varm upp till + 35 ˚C och relativt torrt då det i juli och augusti kommer i genomsnitt 45 mm/månad (Stockholm i genomsnitt 72 mm i juli och 66 mm i augusti).


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led