O Cebreiro – Santiago de Compostela

En lite utmanade vandring genom ett böljande landskap mot slutmålet Santiago de Compostela

Den mest kända av pilgrimslederna genom Spanien till Santiago de Compostela är Camino Francés, eller Den franska vägen som den också kallas. Camino Francés ger dig cirka 80 mil vandringsled att utforska. Förutom sitt andliga värde har leden även ett kulturellt värde och är därför upptagen på UNESCO’s världsarvslista. Skälet till detta är alla att pilgrimer som kom vandrande från t.ex. Sverige, Polen, Holland, Irland, Storbritannien och Turkiet sammanstrålade i Frankrike för att sedan som en enda ström bege sig till Galicien och Santiago de Compostela.

De här vandringspaketet tar dig in till Santiago de Compostela från O Cebreiro. Ett grönt och böljande landskap med vackra och fridfulla skogar följer dig längs vägen. Vandringsetapperna är till viss del ganska ansträngande. Väl framme i Santiago kan du stolt hämta ut ditt ”Compostela”, bevis på pilgrimsvandringen.

Här kan du läsa mer om alla etapper längs Camino Francés. 

O Cebreiro – Santiago de Compostela

Se pris och boka
Camino Francés 10 nätter Total sträcka 158 - 164 km Svårighetsgrad 3,6/5 Avresa dagligen 1 feb - 30 nov Från 10.325 :- 7 vandringsdagar
 • O Cebreiro med kyrkan Santa María la Real
 • San Nicolàskyrkan i Portomarín
 • Galiciens vackraste medeltida kors i Melide
 • Öppna fält, eukalyptus- och pinjeskogar
 • Smaka på utsökt ost i Arzúa
 • Santiago de Compostela med katedralen Obradoiro

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Santiago de Compostela eller A Coruña
Dag 2: Resa till O Cebreiro
Dag 3: O Cebreiro – Triacastela, 21 km
Dag 4: Triacastela – Sarria, 25 / 19 km
Dag 5: Sarria – Portomarín, 23 km
Dag 6: Portomarín – Palas de Rei, 26 km
Dag 7: Palas de Rei – Arzúa, 30 km
Dag 8: Arzúa – Rúa, 19 km
Dag 9: Rúa – Santiago de Compostela, 20 km
Dag 10: Santiago de Compostela
Dag 11: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 164 / 158 km

 

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Spanien

De flesta flygen kommer till Santiago de Compostela och A Coruña på eftermiddagen eller kvällen. Lokal bussen till Piedrafita do Cebreiro avgår på förmiddagen eller tidig eftermiddag. Du bor därför första natten i Santiago de Compostela eller A Coruña.  Alternativet är privat transfer från ditt flyg direkt till O Cebreiro.

Dag 2 – Resa till O Cebreiro

Från Santiago de Compostela eller A Coruña tar du dig med den lokala bussen till Piedrafita do Cebreiro. I Piedrafita do Cebreiro väntar en taxichaufför på dig vid busshållplatsen för transport de sista 4 km upp till O Cebreiro. Den lilla välkända byn ligger 1 300 m ö h och utsikten här är ljuvlig. Efter check in på ditt hotell har du möjlighet att se dig om i den stillsamma byn. Förutom den fantastiska utsikten och träkorset är ett besök i kyrkan Santa María la Real ett måste.

Dag 3 – O Cebreiro – Triacastela

Du fortsätter ytterligare lite uppför från O Cebreiro till Alto del Poio som ligger en aning högre än O Cebreiro. Utsikten är fantastisk och leden slingrar sig härifrån nerför mot Triacastela. Enligt många är det här en av Den franska pilgrimsvägens vackraste sträckningar. Den gradvisa nedstigningen går genom vild och till att börja med bitvis karg terräng. Längre ner i dalen tätnar de gröna skogarna och du når den lilla byn Triacastela där du får en välbehövlig vila.

Utmanande, 21 km, + 345 meter, – 977 meter

Dag 4 – Triacastela – Sarria

Vandringen från Triacastela till Sarria går genom vackert grönt landskap. Det finns två olika vägar att välja på. Den ena vägen går via det imponerande klostret i Samos. Den andra, som är något lättare, går via San Xil, Furela och Calvor. Dessa båda vägar möts sedan återigen strax innan Sarria. Sarria grundades av kelterna och den har många spår av medeltiden, som t.ex. kyrkor, kapell, kloster och pilgrimshospital.

Medel, 25 km / 19 km (beroende på vägval), + 402 meter, – 613 meter (korta vägen)

Dag 5 – Sarria – Portomarín

När du lämnar Sarria kan du känna av atmosfären från medeltiden i kvarteren utefter huvudgatan upp mot ruinerna av fortet Fortaleze de Sarria och klostret Monsterio da Magdalena. Du lämnar Sarria bakom dig och vandringen går genom typisk Galiciskt inlandslandskap med ekskogar och öppna fält. Landskapet är lätt kuperat så det blir många uppför- och nerförsbackar. I Portomarín möts du av San Nicolàskyrkan, vilken är en av ledens mest intressanta Romanska kyrkor på grund av dess ovanliga arkitektur.

Medel, 23 km, + 518 meter, – 570 meter

Dag 6 – Portomarín – Palas de Rei

Via en smal hängbro tar du dig över reservoaren innan du börjar den lätta uppstigningen längs den norra sidan av San Antonioberget. Därefter fortsätter du genom ett lätt böljande landskap med öppna fält och ek- och pinjeträd, vilket är typiskt för denna region. Efter Ligondebergets topp går det svagt nerför mot den fridfulla byn Palas de Rei.

Utmanande, 26 km, + 614 meter, – 391 meter

Dag 7 – Palas de Rei – Arzúa

Du lämnar Palas de Rei efter att ha korsat floden Pambre. Landskapet är till en början lite magert och domineras av eukalyptus- och pinjeskogar. Byarna du passerar är små. När du passerat Río Pambre blir naturen mjukare med både ek och ask och prydd av en mängd natursköna blommor. I Melide kan du beundra ett av Galiciens vackraste medeltida kors. Hospital de San Antón från 1400-talet i Ribadiso är värt en titt. Arzúa är ett litet samhälle där bland annat det före detta klostret La Magdalena finns. Arzúa är mest känt för sin årliga ostfestival, men även om du inte är här under festivalen har du alltid möjlighet att smaka på traktens utsökta ost.

Krävande, 30 km, + 623 meter, – 778 meter

Dag 8 – Arzúa – Rúa

Den här dagen går vandringen genom grönsaksodlingar och ek-, pinje- och eukalyptusskog. På vägen passerar du Santa Irene som är väl värt ett besök. Kapellet från 1700-talet tillägnades den portugisiska martyren Santa Irene. Den lilla byn Rúa är slutmålet på din vandring den här dagen.

Medel, 19 km, + 356 meter, – 468 meter

Dag 9 – Rúa – Santiago de Compostela

Pilgrimsleden går runt spetsen av Arca och fortsätter nedför en gata som snart övergår i en övervuxen lövad stig. Du passerar den lilla byn San Marcos, nära toppen av Monte do Gozo, från vilken du kan se Santiago de Compostela. När du kommit fram till Santiago de Compostela går du till pilgrimskontoret där du lämnar passet med dina stämplar och får ditt Compostela. För troende förr i tiden berättigade La Compostela till ett avdrag på halva tiden i skärselden.

Medel, 20 km, + 437 meter, – 428 meter

Dag 10 – Santiago de Compostela

Denna dag tillbringar du i Santiago de Compostela, staden som, enligt UNESCO, är del av världsarvet. Att besöka katedralen Obradoiro, Quintana, Plateríastorgen samt Hospital of the Catholic Kins betraktas mer eller mindre som ”måsten”. Ett tips är därför att du stannar flera nätter i Santiago de Compostela för att även hinna upptäcka dess kaféer, dess marknader och andra sevärdheter. Om du har tid rekommenderar vi dig att göra en utflykt till Fisterra som ligger  vid kusten och av många anses vara det rätta slutmålet på en pilgrimsvandring.

Dag 11 – Hemresa

Om du inte valt att stanna flera nätter i Santiago de Compostela är det nu dags för hemresa eller vidare resa i Spanien.

Vad ingår

 • Boende 10 nätter inklusive frukost i A Coruña/Santiago de Compostela, O Cebreiro, Triacastela, Sarria, Portomarín, Palas de Rei, Arzúa, Rúa och 2 nätter i Santiago de Compostela
 • Bagagetransport mellan övernattningarna, max 20kg/väska
 • Transfer Piedrafita – O Cebreiro
 • Guidebok med kartor, engelsk text, en bok/rum
 • Pilgrimspass
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Spanien
 • Resan till Piedrafita och från Santiago de Compostela
 • Luncher och middagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

Nio 3-trerättersmiddagar (middag första kvällen i A Coruña/Santiago de Compostela ingår inte)
Från 3 540:-/person

Extranätter

Extranätter Santiago de Compostela
Från 890:-/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 475:-/person och natt i enkelrum

Extranätter i A Coruña och andra orter, kontakta oss för aktuellt pris.

Transfer, 1-4 personer

Från 3 075: -/bil Santiago de Compostelas flygplats – O Cebreiro, restid cirka 2 tim. 15 min.
Från 3 150: -/bil A Coruña flygplats/centrum – O Cebreiro, restid cirka 2 tim. 5 min.
Från 750: -/bil Santiago de Compostela centrum – Santiago de Compostela flygplats, restid cirka 20 minuter.
Från 1 825: -/bil Santiago de Compostela centrum – A Coruña flygplats, restid cirka 1 tim. 15 min.

Dagsutflykt till Fisterra, 15/4 – 31/10

Avsluta din vandring med en dagsutflykt till Fisterra. Tillsammans med erfarna guider upptäcker du spektakulära platser längs den dramatiska kusten. Bussen avgår från Santiago kl 09:00 och gör stopp i charmiga byar som Muros och Fisterra, natursköna platser som vattenfallet Ezaro och Cape Fisterra samt kulturella sevärdheter som byn Muxia och Ponte Maceira. I Fisterra får du tid att äta lunch på egen hand. Du är tillbaka i Santiago cirka kl 18.30.

Pris från 625:-/person. I priset ingår transport och guide.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker. Kostnaden är 420:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell längs Den franska vägen. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,6 / 5
 • Vandringen är lätt till utmanande. Fyra är medel, två är utmanande och en är krävande.
 • Sträckan du vandrar inkluderar stigar/grusvägar (61%), mindre asfalterade vägar (32%) och trafikerade vägar (6%).
 • Att följa leden är enkelt då det finns blå skyltar med gula musslor och pilar som visar riktningen.
 • Total sträcka att vandra är 164/158 km fördelade på 7 vandringsdagar

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen O Cebreiro är:
• A Coruña (157 km)
• Santiago de Compostela (169 km)
• Madrid (455 km).

Närmaste flygplatser till slutmålet Santiago de Compostela är:
• Santiago de Compostela (15 km)
• A Coruña (68 km)
• Vigo (95 km)
• Porto (234 km)
• Madrid (614 km)

Ett tips är att du flyger ut till A Coruña och hem från Santiago de Compostela för att undvika att se slutmålet redan vid starten.

Buss-/tåganslutning utresan

Från A Coruña, Santiago de Compostela och Madrid finns bussförbindelse med Piedrafita do Cebreiro. Mellan Piedrafita do Cebreiro och O Cebreiro är det 4 km.

Taxitransfer

Om du inte vill eller kan åka med lokalbuss till Piedrafita do Cebreiro kan du beställa en privat transfer från ditt flyg direkt till O Cebreiro. Transferkostnaden tillkommer (se priser under ”Tillval”) och första nattens boende i Santiago de Compostela eller A Coruña avgår från ditt slutpris.

Buss-/tåganslutning hemresan

Från Santiago de Compostela centrum kan du resa till

 • A Coruña busstation/tågstation med buss eller tåg, restid cirka 35 – 55 minuter. Från busstation/tågstation i A Coruña tar du lämpligen taxi till flygplats.
 • Vigo med buss eller tåg, restid cirka 2 timmar och vidare därifrån med taxi eller lokalbuss till flygplasten.
 • Porto flygplats med buss, restid dryga 3 timmar.
 • Madrid med tåg eller buss, restid 8 – 9 timmar.

Väderkalender

Tack vare sitt läge påverkas Galiciens klimat i hög utsträckning av Atlanten. Det regnar mer än övriga Spanien och medeltemperaturen är lägre.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led