Burgos – Léon, 10 nätter

Njut av stilla och meditativ vandring över Meseta Central

Den mest kända av pilgrimslederna genom Spanien till Santiago de Compostela är Camino Francés, eller Den franska vägen som den också kallas. Camino Francés ger dig cirka 80 mil vandringsled att utforska. Regionen Castilla y León är inte bara den till ytan största spanska region utan även EU: s största region. Castilla y León utgör en del av den spanska högplatån Meseta central och klimatet är kontinentalt med varma somrar och kalla vintrar.

Vandringen mellan Burgos och León går genom rik jordbruksbygd, rik för bönderna men enformig för pilgrimerna som vandrar här. Det är dock långt från alla pilgrimer som upplever vandringen som negativ då den erbjuder många stunder till eftertanke. Det öppna landskapet ger få chanser till skugga längs vägen, men desto vidare vyer.

Burgos – Léon, 10 nätter

Se pris och boka
Burgos – León 9 vandringsdagar Total sträcka 181 km Svårighetsgrad 2,6/5 Avresa dagligen 1 mar - 30 nov Från 8.345 :-
 • Burgos medeltida gator
 • Kyrkan Iglesia de San Martín från 1100-talet
 • Meditativ vandring över Meseta Central
 • De medeltida murarna i Mansilla de las Mulas
 • Öppna landskap och vida vyer
 • León
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Burgos
Dag 2: Vandring Burgos – Hornillos del Camino, 21 km, transfer till Isar
Dag 3: Transfer till Hornillos del Camino –Vandring till Castrojeriz, 20 km
Dag 4: Vandring Castrojeriz – Frómista, 25 km
Dag 5: Vandring Frómista – Carriòn de los Condes, 20 km
Dag 6: Vandring Carriòn de los Condes- Calzadilla de la Cueza, 17 km
Dag 7: Vandring Calzadilla de la Cueza – Sahagún, 22 km
Dag 8: Vandring Sahagún – El Burgo Ranero, 18 km, transfer till Sahagún
Dag 9: Transfer till El Burgo Ranero – Vandring till Mansilla de la Mulas, 19 km
Dag 10: Vandring Mansilla de la Mulas – León, 19 km
Dag 11: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 181 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Burgos

Burgos är full av vackra byggnader och monument och väl värd ett besök och om möjligt en extra dag. Flanera längs de medeltida gatorna med fantastiska adelshus och genom de moderna parkerna. Vidare så bör du besöka Sankta Maria-bågen, Katedralen och klostret vid San Huelva.

Dag 2 – Burgos – Hornillos del Camino/Isar

Du lämnar Burgos och kommer så småningom ut på landsbygden. Här breder vida fält ut sig och landskapet domineras av odlingar. Större delen av vandringen till Hornillos del Camino går längs en lugn och minimalt trafikerad grusväg. Hornillos del Camino är en typisk caminoby. Den består av en enda gata med bebyggelse på båda sidor. Trots dess storlek fanns här förr i tiden två kloster. Från Hornillos del Camino får du en transfer till den lilla byn Isar.

Medel, 21 km, + 488 meter, – 499 meter

Dag 3 – Isar/Hornillos del Camino – Castrojeriz

Efter en kort transfer tillbaka till Hornillos del Camino tar leden dig åter ut över det vida och platta landskapet. Hela vägen har du sjungande fåglar i skyn som sällskap och kanske möter du dessutom en herde med får. Du når Castrojeriz som har en två kilometer lång genomfartsgata. Byn har endast ca 1 000 innevånare och upplevs som behaglig och stillsam. Förr i tiden var det däremot betydligt livligare och flera ruiner från förr finns ännu kvar.

Medel, 20 km + 245 meter, – 241 meter

Dag 4 – Castrojeriz – Frómista

Du lämnar Castrojeriz genom att korsa floden Odrilla via en medeltida bro. Vandringen går vidare upp över Alto Mostelares, 900 m.ö.h., för att sedan åter ta dig ner till Meseta central, 780 m.ö.h. Du vandrar längs en lugn grusväg flankerad av oändliga öppna landskap. Vid dagens slut når du Frómista som under medeltiden var en av de viktigaste platserna utmed Camino Francés till Santiago de Compostela. En av Frómistas främsta sevärdheter är den underbara 1100-tals kyrkan Iglesia de San Martín.

Medel, 25 km, + 276 meter, – 322 meter

Dag 5 – Frómista – Carrión de los Condes

Fram till Población de Campos följer leden den trafikerade vägen. Efter att ha vandrat genom byn kommer du fram till floden Ucieza. Här kan du välja mellan att vandra längs floden eller landsvägen fram till Carrión de los Condes. Staden hade sin storhetstid under medeltiden. Många av byggnaderna från medeltiden finns bevarade och en av dem är det magnifika Monasterio San Zoilo beläget vid stranden av floden Carrión.

Lätt, 20 km, + 155 meter, – 106 meter

Dag 6 – Carrión de los Condes – Calzadilla de la Cueza

Den asfalterade vägen går förbi ruinerna efter ett kloster, Abadía de Santa María de Benevívere. Efter att ha korsat floden Carrion passerar du förbi San Zoilo-klostret. Landskapet är platt och erbjuder minimal skugga. Större delen av vandringen går längs en gammal väg, Via Trajana, byggd av romarna. Calzadilla de la Cueza är målet för etappen. I byn var alla byggnader, tills för inte så länge sedan, tillverkade av soltorkad lera och byn på väg att bli avfolkad. Idag har saker och ting förändrats och byn växer återigen.

Lätt, 17 km, + 113 meter, – 91 meter

Dag 7 – Calzadilla de la Cueza – Sahagún

När du lämnar Calzadilla de la Cueza kan du göra olika vägval. Den kortaste vägen går längs med väg N-120. Om du hellre vill vandra genom ekskog korsar du floden Cueza och följ stigen. När du vid horisonten kan se Sahagún befinner du dig på gränsen mellan regionerna Palencia och Leon. Sahagún hade sin storhetstid på 1600-talet då stadens kloster hade mer än 90 underlydande kloster spridda över hela Spanien. Idag finns inte mycket kvar av denna storhet.

Medel, 22 km, + 241 meter, – 235 meter

Dag 8 – Sahagún – El Burgo Ranero/Sahagún

En kort och behaglig vandring väntar dig. Du lämnar Sahagún och vandrar vidare till Del Canto, en nästan 1000 år gammal bro över floden Cea. Du passerar ”Prado de las lanzas”, som består av en samling popplar på höger sida om leden. Vid San Roques eremithydda är det dags att göra ett vägval. Antingen tar du vägen via ”Real Camino” eller så väljer du ”Via Traiana”. Båda vägarna leder fram till El Burgo Ranero varifrån du sedan får en transfer tillbaka till Sahagún för övernattning.

Lätt, 18 km, + 147 meter, – 113 meter

Dag 9 – Sahagún/El Burgo Ranero – Mansilla de la Mulas

Dagen inleds med en transfer tillbaka till El Burgo Ranero. Du vandrar sen genom ett landskap utan asfaltsvägar, byar, broar eller gårdar. Du får gott om tid för egna tankar. Den enda byn du passerar är Reliegos belägen ca tre km från slutmålet Mansilla de las Mulas. När du kommer fram till Mansilla de las Mulas lägger du märke till  de mycket kraftiga medeltida murarna av vilka tre fjärdedelar finns kvar. Den norra sidan, mot floden Esla, är helt intakt och den enda porten, den östra Arco de la Concepción, har kvar sin valvbåge.

Lätt, 19 km, + 85 meter, – 165 meter

Dag 10 – Mansilla de la Mulas – León

Vandringen går längs vägar och stigar som följer väg N-160. Du lämnar Mansilla de la Mulas genom att korsa den medeltida bron över floden Esla. Ju närmare du kommer Léon desto intensivare blir trafiken. León är provins- och regionhuvudstad vilket är betydelsefullt i den här delen av Spanien. Du kommer inte att vara sysslolös under din tid i León. Om du har möjlighet kan en extra natt komma väl till pass för att se och upptäcka stadens alla lämningar.

Medel, 19 km, + 262 meter, – 184 meter

Dag 11 – Hemresa

Efter check ut från hotellet så är det kanske dags för hemresa om du inte har möjlighet att fortsätta din resa i Spanien.

 

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 10 nätter inklusive frukost i Burgos, Isar, Castrojeriz, Fròmista, Carriòn de los Condes, Calzadilla de la Cueza, Sahagùn (2 nätter), Mansilla de la Mulas och León
 • Bagagetransport mellan övernattningarna, max 20kg/väska
 • Transfer dag 2, 3, 8 och 9
 • Guidebok med kartor, engelsk text, en bok/rum
 • Pilgrimspass
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Spanien
 • Resan till Burgos och från Leon
 • Luncher och middagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

Tio 3-trerättersmiddagar
Från 2 545:-/person

Extranätter

Extranätter Burgos
Från 690:-/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 230:-/person och natt i enkelrum

Extranätter León
Från 745:-/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 160:-/person och natt i enkelrum

Bussresa

Från 410:-/person bussresa Madrid – Burgos
Från 275:-/person bussresa Bilbao – Burgos
Från 505:-/person bussresa León – Madrid

Transfer, 1-4 personer

Från 230:-/bil Burgos tågstation Rosa de Lima – Burgos centrum, restid cirka 15 min.
Från 4 220:-/bil Bilbao flygplats – Burgos, restid cirka 1 tim. 40 min.
Från 5 865:-/bil León – Bilbao flygplats, restid cirka 3 tim. 40 min.
Från 3 575: -/bil León – Oviedo flygplats, restid cirka 2 tim.
Från 6 435:-/bil León – Madrid flygplats, restid cirka 4 tim.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker.
Kostnaden är 170:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell längs Den franska vägen. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,6 / 5
 • Vandringen varierar från lätt till medel. Fyra dagar är lätta och fem är medel.
 • Sträckan du vandrar inkluderar stigar/grusvägar (67%), mindre asfalterade vägar (29%) och trafikerade vägar (4%).
 • Att följa leden är enkelt då det finns blå skyltar med gula musslor som visar riktningen.
 • Total sträcka att vandra är cirka 181 km fördelade på 9 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen i Burgos är:
• Bilbao (170 km)
• Madrid (235 km)
• Barcelona (602 km)

Närmaste flygplatser från slutmålet León är:
• Bilbao (340 km)
• Madrid (353 km)

León har egen flygplats dock med ett mycket begränsat utbud av flyg, så det bästa alternativet är att ta bussen vidare till Madrid

Buss-/tåganslutning utresan

Startplatsen Burgos når du enklast med buss från Bilbao eller Madrid.

Buss-/tåganslutning hemresan

Slutdestinationen León lämnar du med buss eller tåg. Enklast är resa med buss till Madrid.

Väderkalender

León är beläget på den spanska högplatån Meseta Central. Detta innebär kalla vintrar, ofta med snö och heta, torra somrar.  Högplatån har i stort inte några träd som skuggar dig som vandrar på sommaren.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led