Camino Francés

En vandring med tusenåriga anor till Santiago de Compostela

Din vandringsresa längs Camino Francés går i historiens fotspår. Målet för vandringen är Santiago de Compostela i Galicien, i Spaniens nordvästra hörn. Camino Francés är den mest populära vandringsleden till Santiago de Compostela. Leden startar i Saint-Jean-Pied-de-Port vid franska gränsen och går därifrån västerut hela vägen till målet. En vandringsresa längs Camino Francés kommer att ge dig många minnesvärda upplevelser från möten med människor. Ledens popularitet gör att du får räkna med att du kommer att träffa och prata med såväl andra vandrare längs leden som lokalbefolkningen. För många är den gemensamma vandringen in till Santiago de Compostela ett av de bästa minnena från vandringen.

Mer info

Sträcka 288 km
Pris från 14.825 :-

Sträcka 162 km
Pris från 9.195 :-

Sträcka 69 km
Pris från 4.820 :-

Sträcka 93 km
Pris från 5.525 :-

Sträcka 125 km
Pris från 6.330 :-

Sträcka 181 km
Pris från 8.995 :-

Sträcka 161 km
Pris från 6.315 :-

Sträcka 158 - 164 km
Pris från 8.735 :-

Sträcka 158 - 164 km
Pris från 8.180 :-

Sträcka 118 km
Pris från 6.490 :-

Sträcka 118 km
Pris från 5.995 :-

Varierad natur

En vandringsresa längs Camino Francés bjuder på ett varierat landskap. Här finns allt från flackt landskap till kuperad terräng, mer och mindre kända byar, öppna landskap och eukalyptus- och pinjeskogar, historia och kultur. Går du hela leden kommer du att ha passerat ca 350 byar och orter på din väg till Santiago de Compostela.

Katedralen i Santiago de Compostela

En viktig och oförglömlig upplevelse i Santiago de Compostela är att besöka Katedralen. Dels för att genomföra pilgrimsritualen och dels för att vara med om pilgrimsmässan. Före nattvarden läser prästen upp vilka pilgrimer som har anlänt det senast dygnet. Många har också som mål att vandra in i Santiago de Compostela och hämta ut sitt pilgrimsbevis. För att kunna hämta ut ett pilgrimsbevis krävs att du har vandrat de sista 10 milen in till Santiago de Compostela och att du har stämplat ditt pilgrimspass längs vägen.

Vandring längs Camino Francés

Camino Francés, eller Den franska vägen som den också kallas, ger dig 80 mil vandringsled att utforska. Kanske har du tid, lust och ork att gå hela leden? Många vittnar om den tillfredsställande känslan de upplever under och efter en lång vandring. Att vara ”här och nu” är en av vandringens stora förtjänster! För många av oss är det dock svårt att vara bort så länge varför vi har paketerat hela leden flera kortare paket. Nu gäller det bara för dig att välja! Vad är det du vill se och vilken karaktär vill du ha på din vandring? Som sagt, valen är många men kontakta oss gärna så hjälper vi dig att välja rätt utifrån dina önskemål! Det ingår alltid bagagetransport mellan boendena medan du vandrar med lätt packning.

Referenser

Camino Francés, St Jean Pied de Port – Santiago de Compostela

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

St Jean Pied de Port - Calzadilla de la Cueza, 24 augusti - 9 september 2022

Allting fungerade utmärkt, bagagetransporter, boende mm. Vissa boenden var bättre och vissa var mer modesta av helt naturliga skäl, såsom mindre orter. Men det var alltid rent och fint.

Ulla Vedin

Astorga - Santiago de Compostela, 14 nätter,13-27 september 2019

Toppen med all skriftlig information, tydligt och mycket användbart. Hade stor hjälp av alla kartor och vägbeskrivningar.

Otroligt bra boenden, rena och fräscha. Hög standard med tanke på priset på resan! Något hotell låg en bit utanför staden, lite långt från vandringsleden att gå men boendet var fint. (boendet i Portomarin)

Tack för en välorganiserad resa! Kommer definitivt att rekommendera Er till vänner och bekanta!

Madeleine Frick

Palas de Rei – Santiago de Compostela, 5 nätter, 30 oktober – 4 november 2016

Nu är vi i mål! 80 mil fördelade på 8 år! Tack för ännu en fantastiskt väl organiserad resa med utmärkt boende och mycket trevligt bemötande! Vi kommer tillbaka!

Annika Karnland

St Jean Pied de Port – Santiago de Compostela, 7/9 – 14/10 2016

Hej Stefan

Nu är vi hemkomna och måste bara skriva och berätta om resan.
Vi är sååå nöjda.
Allt har funkat perfekt, alla hotell har varit jättemysiga och legat perfekt placerade i staden, visst några hade som du förvarnade oss om inte den lyxigaste frukosten, men det var inga problem.
Det fanns ju så många mysiga cafeér längs vägarna!
Och så mycket trevliga människor man möter.
Och vilka naturupplevelser!
Det enda som inte funkat perfekt, och det kan ju inte ni hjälpa, var att flyget från Santiago var försenat så vi missade flyget från Madrid och fick stanna kvar en extra natt där innan vi kom hem.

Vi är helt överväldigade av härliga intryck och pilgrimsvandringar har nästan blivit som en drog. Vi vill göra flera!
Vi funderar på den Camino del norte nästa gång ?

Tack så jättemycket för en underbar resa!

Marianne och Bjarne

St Jean Pied de Port – Santiago de Compostela, 26/4 – 31/5 2014

Jaha då var man hemma igen. Allt har fungerat perfekt förutom den första natten i St Jean Pied de Port men det är glömt nu, jag överlevde ? En annan sak också, från Leon kan man ta 2 vägar, i detta fallet var valet Villadangos del Parmo och den var inte speciellt rolig. Dom flesta tog den andra vägen och Hostal Libertad var inte bra faktiskt det sämsta på hela vägen. Som sagt för övrigt har det fungerat fantastiskt bra. Ett fantastiskt ställe som jag bodde på var Albergueria del Camino i Mansilla de la Mulas, det var ett otroligt trevligt bemötande från mannen som hade stället, allt var riktigt smakfullt inrett. Ett sånt där ställe som man skulle ha tagit med sig sin sambo för en mysig övernattning.

Så tack för ett bra ordnat paket med övernattningar samt all övrig information. Nu är det bara resten av arbetet som jag behöver ta tag i dvs. alla insikter som jag har fått till mig.

Bosse

Camino Francés, St Jean Pied de Port – Santiago de Compostela, vandring och tåg

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

St Jean Pied de Port – Pamplona/ Ponferrada– Santiago de Compostela 1/5 – 18/5 2011

Hej Stefan,

Vad det var kul i Spanien. Allt funkade jätte bra. Hotellen låg väldigt nära leden och var lätta att hitta och bra. Dock hade vissa hotell jätte hårda sängar (spec Roncesvalles). Väsktransporten funkade bra.

Sen var det svårt med middan -man vill inte vänta till 21:00 när restaurangerna öppnar, utan man vill ha mat när man har gjort sin dagliga sträcka.
I vissa städer hittade vi öppna ställen redan vid ankomsten dit på eftermiddag.
Ja – det enda jobbiga med resan var att hitta mat på kvällen och inte behöva vänta till natten.
Det enda tråkiga var att Meeri tappade sitt körkort som hon hade nyligen fått och det är ganska dyrt att skaffa en ny. Tack för hjälpen att undersöka om det fanns kvar i något av hotellen. Tack.

JA, det var väldigt kul.

Hälsningar Helene

Camino Francés, St Jean Pied de Port – Logroño

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

St Jean Pied de Port – Logroño, juli 2022

Det var en fantastisk upplevelse.

Bitvis utmanande. Häftig vandring över Pyreenerna. Vackra landskap - byar-städer - kultur. Trevlig stämning på leden, folk från hela världen.
Allt fungerande mycket bra med bagagetransport, bra/mycket bra boende. Mycket proffsig, hjäpsam och kunnig personal.

Vi kan verkligen rekommendera vår vandring samt Vandra som är en mycket professionell och hjälpsam resebyrå hälsar Shahla och Christian Pestat.

St Jean Pied de Port – Logroño, mars 2022

Serviceminded och kunnig personal som svarat på frågor om både utrustning och vandringsled på ett proffsigt och samtidigt personligt sätt. När jag var på plats längs Caminon och behövde rådfråga någon kändes det naturligt att ringa Vandra och de fanns de tillhands via telefon och mail för att hjälpa till och stötta. Jag fick både praktisk hjälp och fick "coachning" kring min vandring vidare.

Guideboken har varit till mycket stor glädje för mig och jag har haft stor användning av den. Framför allt har jag använt den i förberedelserna inför nästa dags vandring och läst på om sträckning, höjdskillnader med mera. Vid dagens slut har jag läst igen för att återuppleva dagen och tänka kring "vad har jag upplevt?". Väldigt bra och trygg guidebok, helt enkelt.

Tråkigt väder, regnigt och molnigt nästan hela tiden - men medvind! Men trots det slitiga och monotona så har det varit en fantastisk upplevelse och vandring som jag alltid kommer att bära med mig i mitt hjärta. "The Camino Spritit", gemenskapen bland oss vandrare är det som har gjort allra störst avtryck i mig. Omtanke och stöttning, respekt och glädje, är ord som präglat de pilgrimer jag mött, som alla gjort sin egen Camino.

Det har känts tryggt att som ensamvandrare veta att ett hotellrum är bokat för mig och någon väntar min ankomst - och förhoppningsvis saknar/efterlyser mig om jag inte dyker upp i tid. Att som nybörjarvandrare ha bagagetransport har jag tyckt varit väldigt bra. Trots transportstrejk i Spanien under tiden som jag vandrade så fungerade bagagetransporten helt som förväntat. Hotellen har varit väldigt, väldigt fina! Underbart för en trött vandrare att få sova i ordentliga sängar och att ha egen toalett med dusch. Framför allt vill jag uttrycka tacksamhet över att få ha bott och upplevt Casa Txantxorena i Zubiri. Vilket vackert hotell!

Mitt hjärta längtar redan tillbaka till Caminon och att få fortsätta mot Santiago de Compostela. När jag återvänder kommer jag att boka min resa genom Vandra, det känns som ett självklart val!

Tack ❤. Eva Hammarström Olsson.

Återkoppling från Vandra:
Hej Eva,
Tusen tack för en fantastiskt tydlig och fin återkoppling. Du har verkligen fått uppleva den härliga med att pilgrimsvandra - gemenskap, värme, kärlek och kontemplation. Ja, tyvärr är det så att vi inte kan göra något åt vädret eller klimatet men du verkar ha tagit det på rätt sätt, med ro och medvind. Varma hälsningar. Sussi, Vandra.

St Jean Pied de Port – Logroño, 8 nätter, 5-13 april 2018

Hej, vi har vandrat st Jean pied de port till Logrono med er resebyrå …måste bara säga att det har fungerat så fantastiskt bra och vilka enormt fina hotell som ni bokat in åt oss . Tusen tack , vi kommer att åka med er många ggr och även rekommendera till alla som funderar på vandringsresor .

Detta har varit det roligaste, jobbigaste, våtaste och vänligaste vandring som vi någonsin gjort !!

Något som man skulle kunna lägga till är att välja att vandra några veckor senare…Kanske var det ovanligt mycket regn o kallt i år ?

Med många varma , lyckliga hälsningar

Inger Olsson ??‍♀️??‍♀️⛰❤️

Hej Inger!

Tack för dina fina ord!

Det är härligt att höra att ni har njutit av vandringen trots att ni nog har haft otur med vädret. Statistiskt sett är det 10 regndagar i april i det området och ni verkar ha fått de flesta under er vandring. Man får alltid räkna med lite regn i den regionen, men det gör ju också att där är så grönt och vackert. För att minska risken för regn kan man välja att vandra under juni – september, då det vanligtvis är färre regndagar.

Välkommen åter när du blir sugen på nya vandringsäventyr!

Lotta / Vandra

St Jean Pied de Port – Logroño, 8 nätter, 7 – 16 oktober 2016

Vi hittade Vandra på Internet och fick snabbt svar och hjälp med vår bokning. Inför resan fick vi bra broschyrer med praktisk information, men då jag inte är så bra på engelska hade jag önskat en guidebok med svensk text.

Vi hade en mycket bra vandringsresa. Någon sträcka saknade dock café där det enligt kartan skulle finnas. Vi hade fantastisk tur med vädret alla dagar så det kunde inte ha varit bättre. Dagsetapperna var lagom länga. Det var hög standard på boendena. Frukosten varierade men var helt ok ändå. Transfer fungerade perfekt.

Jag är så nöjd över att vi bokade boende i förväg. Vandringen blev än mer avkopplande då vi slapp att tänka på att ordna sovplats varje dag. De var väl värt pengarna!

Erika Nemeth

St Jean Pied de Port – Logroño, 26 augusti – 3 september 2012

Hej!

Jag vill tacka för ett bra arrangemang, för vår första resa till el Caminovägen från S.t Jean Pied de Port, till Logrono, 8 dagar med en extra natt i Madrid. Min väninna som var med och skulle gå från början, som råkade ut för en MC-olycka, mår bra och går nu med krycka, och skall väl återgå till arbetet snart.

Jag och reskamraten Sarah, är väldigt nöjda över bokningen av de fina hotellen som vi bodde på under vår resa. Mången tack för bokningen, bra planering, och god service från dig/ert företag.
Vi tänkte nu beta av den 80 mil långa vägen till Santiago, med lika långa etapper som denna vi nu gjorde, uppdelat på en alt två tillfällen per år.

Mången tack och vi är så nöjda.

Varma hälsningar från Kristina Johansson

St Jean Pied de Port – Logroño, 16 – 24/9 2009

Hej

Hemma igen efter en fantastisk upplevelse. Har du förslag på fler vandringar så hör av dig. Vi ska försöka fortsätta nästa år.

På hemvägen tog vi buss från Logroño till Henday. Normalt sett så skulle det bli billigare och gå fortare, men en tågolycka i Dax försenade oss 5 timmar, men annars hade det varit jättebra. Bussarna i Spanien fungerar bra. Vi har träffat människor från hela världen, Canada, Australien, Brasilien, Panama, England, Tyskland, Danmark, Norge m.m.

Utanför Logroño träffade vi en Engelsman som satt upp sin husvagn på en bergskulle. Han bjöd på kaffe eller te (engelsk te) och erbjöd första hjälp till såriga fötter, en verklig idealist. Sista dagens vandring var på 32 km, lite i längsta laget, men oj vad vi kände oss duktiga.

Än en gång tack, (vi är lite sugna på att vandra i julhelgen, har du någon idé)?

Hälsningar från ett varmt Oleron 30 grader på eftermiddagarna och sol och bad. Ulla Olsen

Camino Francés, St Jean Pied de Port – Pamplona

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

St Jean Pied de Port - Pamplona, 15 - 20 september 2021

Lite knepigt att hitta hotellet i Pamplona. Fick använda Google Maps. (Inget större problem dock)

Kommentarer om svårigheter adekvata och korrekta.

Transfers utmärkta. Hotellet i Pamplona perfekt med läge och tyst rum. Besviken på La Posada de Roncesvalles- Kom dit trött efter den långa promenaden och möttes av besked att det inte fanns plats i matsalen (reservation krävdes) Fullt i baren. (Fick gå till annan restaurang på orten). Mycket störande ljud i rummet till sent på kvällen och från tidig morgon. En annan positiv attityd hade varit adekvat- nu blev bara kommentarerna "sorry".

Återkommande kund till Vandra med mycket positiva erfarenheter av kontakten

Leif Lindblad

St Jean Pied de Port – Pamplona, 5 – 10/5 2011

Hej Stefan!

Nu är jag hemkommen efter kortvandringen St Jean – Pamplona. Allt fungerade mycket bra. Tack för all info och material.
Det jag missade var att införskaffa en regnponcho – den hade behövts en eftermiddag och de flesta andra pellegrinos hade en.
Men äventyr, motion, lite reflektionstid och goda nya vandringskontakter gav verkligen mersmak. Återkommer med nya beställningar då andan faller på igen.

Bon Camino
/Thomas Ström

St Jean Pied de Port – Pamplona, 26 – 30 oktober 2009

Hej Stefan!

Vi har nu varit hemma en dryg vecka efter vår vandring till Pamplona och längtar redan efter nästa etapp! Tack för ett jättefint arrangemang! Allt klaffade perfekt med resa och hotell. Dessutom strålande sol och 22 grader!
Eftersom vi hade lite svårt att bestämma oss för om vi skulle gå Napoleonleden eller vägen via Valcarlos så tog vi båda ! Vi hade bestämt oss för Valcarlos-leden men några km efter Valcarlos vid Gañecoleta följde vi en jättefin skogsväg uppåt, uppåt. När vägen tog slut och vi inte sett några skyltar på ett tag blev vi lite fundersamma. Träffade en man med två hundar som tittade till sina djur. Han kunde bara spanska och vi ingen alls, så det var inte så lätt att kommunicera. Han var emellertid så vänlig och följde med oss och visade vägen. Efter ytterligare några km och höjdmeter befann vi oss så på Napoleonleden vid Fontaine de Bentare och det var bara att bege sig uppför till Lepoederpasset och vidare till Roncesvalles. Det blev en lång dags vandring som avslutades med en jättegod måltid och en fantastiskt skön säng. Lite snopet att gå fel men å andra sidan är det nog inte många som gått båda lederna samma dag :-).

De andra två dagarna var vi lite mer uppmärksamma och gick rätt väg. Denna vandring gav mersmak och vi planerar att nästa år fortsätta från Pamplona till Logroño, så då återkommer vi.

Tack än en gång för all din hjälp!
Vänliga hälsningar
Annika och Agneta

Saint Jean Pied de Port – Pamplona, 9 – 13 oktober, 2008

Hej Stefan!

Vi hade det jättebra på resan. Kommunikationerna fungerade, vi hann tom med flygbussen i Bordeaux på hemresan med ett byte på 3 minuter.
Vi bodde bra och väskorna kom fram.

Vi hade tur med vädret. Temperaturen låg på ca 15-20 grader. Gick i T-shirt den mesta tiden.
Ca 10 minuter regn sista vandringsdagen. Så oktober känns helt ok att vandra i.
Första dagens vandring var en utmaning men vilka vyer vi fick uppleva. Den upplevelsen skulle jag inte vilja vara utan. Dimman låg kvar i dalen när vi började vandra men redan när vi kom ut ur byn började den försvinna och vi gick sedan i solsken. Stötte på kanske 5 vandringspar på hela den dagen. Väl inne i Spanien så var de fler personer på lederna.
Nu när vi provat på är vi helt klart bitna hoppas att vid ett annat tillfälle kunna gå en längre sträcka.

Tack för din hjälpsamhet i samband med bokningen.

Hälsningar Ida

Camino Francés, Pamplona – Logroño

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Pamplona – Logroño, 6 – 15 september 2018

Som alltid när jag har bokat igenom Vandra så är allt väl organiserat med bra information och man kan glömma allt kring boende och väskor. Det ger möjlighet att njuta och få ut så mycket det går av sin vandring. Genomgående bra boende med varierande standard på frukost men helt ok. Allt skall inte var som hemma för då finns det ingen upplevelse att minnas tillbaka på. Vi hade svårt att hitta en bus från Logrono till Bilbao så det fick bli tåg med Renfe från Logrono. Vi kan rekommendera det ! Tar lite längre för det kör långsamt och man får se mycket då det slingrar sig fram i landskapet.

Lars Wennergren

Pamplona – Logroño, 14 – 21 juni 2017

Alltid fint arrangemang via Vandra. Aldrig några problem skapa vandringsrutt enligt egna önskemål. Man får också alltid värdefulla tips och förslag av Stefan, som tålmodigt och engagerat ser till planera det allra bästa för mig!

Silvia Orstadius

Pamplona – Logroño, 26 sep – 1 okt 2015

Kontakten med Vandra var positiv, hjälpsam, snabb!

Ledbeskrivningen var utmärkt, men kunde kompletteras med sträckans underlag för att förstå vilka skor som krävs.

Det var strålande väder, otroligt fina byar, vacker natur och trevligt socialt umgänge på kvällarna tillsammans med andra vandrare från hela världen.

Vi bodde på två jättebra hotel, en natt i Estella och en natt i Logrono, de andra nätterna var hotellen helt ok.

Vi har använt oss av Vandra vid två tillfällen för vår vandring till Santiago de Campostella och är supernöjda med all information från Vandra och Stefan Krantz. Vi tänker fortsätta vår vandring med deras hjälp! Bon Camino

Gunnel och Jan Forslund

Pamplona – Logroño, 22 – 28 september 2011

Hej och Hola (på spanska)!

Nu har vi, jag och Agneta, kommit hem efter ytterligare en skön och nödvändig etapp på vår väg till Santiago de Campostela/Finistere.
Denna gång började vår vandring där vi avslutade förra året – på Hotel Eslava i Pamplona. Årets etapp var till Logroño i Rioja.
Men först och sist var vi i Madrid några dagar. En stad jag hade fördomar om innan, men de grusades omgående. – Trevlig flygplats, Barajas. – Bra kommunikationer in till city och järnvägsstationen Atocha. Bra hotell, och nära Atocha, bodde vi på i närheten av gamla staden, bra lunch och cafe på hotellet med mkt bra servering och mkt god apelsinjuice – de pressade själva!
Vi bodde nära de berömda museerna Prado och Rein Sofia, och nära det mesta! Caféer och Tapasställen överallt! Det fantastiska fotbollslaget Real Madrids hemmaplan – Santiago de Bernabeu – min pojkdröm fick en liten ”julafton” att gå på gräsmattan och vara inne i Zinidan Zidans omklädningsrum! Nu är Real Madrid ånyo mitt lag igen! (efter mycket prat och snack om oegentligheter genom åren …) Det var generöst, vänligt, välvilligt och trevligt överallt i Madrid!

När vi ånyo började vår vandring var det varmt, över 30 grader fram på mitt på dagen, och kalla/svala nätter (ca 10 grader) och mornar.
Vi tyckte det var lite mastigt att gå 4 dagar i sträck i ca 9 timmar/dag. Kände att det skulle ha varit skönare och mer avkopplande om vi hade tagit en en dags vila efter 2 gångdagar, för att upptäcka och se övernattningsstaden/byn lite närmare och själv komma ikapp efter allt vi sett, hört och mött under vandringen. Bl.a. var det en dag när vi mötte på en fåraherde och hans fina hund som vallade de fridsamma långhåriga fåren. Där hade vi velat vara en lång stund t.ex., se bif.bild.

Nästa etapp, nr 3, som vi ”drömmer” om att göra i vår(2012), i april, mellan Logroño och Burgos skulle vi vilja dela upp på 2 gångdagar – 1 vilodag – 2 gång – 1 vilodag samt 2 gångdagar och avsluta med 2 dagars upptäckande i Burgos.

Anslutning (kanske från Barcelona) t.o.r med flyg och tåg Barcelona-Logroño samt retur Burgos–Barcelona. Samt ha 2-3 dagar semester i Barcelona.

Lite synpunkter från hotell,mm:
– Hotellet i Puerto la Reina hade en mkt vacker restaurang i källaren! Men ”gnällig” personal. Dom påpekade hela tiden att dom var få och behövde mer personal!
– Annars hyfsad mat mm på alla övernattningshotel. Även om det inte var ”toppar” som på vägen till Pamplona.
– Serveringspersonalen i Estella trodde man var hämtad ur Pang i Bygget! John Clees medhjälpande spanjor t.ex.!
– Vägarna var bra markerade, förutom då vi kom till Rioja, där vi fick leta efter vägen ibland – men det stod det också om i den utomordentliga guideboken du skickade oss. Tack! Den var till stor hjälp och upplysande.
– Logroño var en pärla! Fantastisk stad – generös och vänlig. Gångavstånd till känd vingård – Bodega. Bra restauranger, caféer mm. Många kyrkor att titta på mm.
– Hotellet hyfsat även om det var lite stelt. Det var ju ändå ett 3 stjärnors hotell!

Ja nu rullar den mörka årstiden in men Agneta och jag värmer oss med drömmen om att göra vår tredje resa till vägen till Santiago.

Varma hälsningar
Agneta och Sven Andersson

Pamplona – Logroño, 3 – 8 september, 2011

Hej Stefan

Pilgrimsvandring 3-8 sept, 2011
Väl hemkomna efter en mycket innehållsrik och livsgivande vandring från Pamplona till Logrono vill vi tacka för det fina researrangemanget.
Allt har fungerat perfekt. Trevliga små hotell, härliga frukostar, fina kartor och goda råd inför resan. Stort tack, vi fortsätter vår vandring i vår.

Varma hälsningar
Ulla Olsson
Eva Bertilson
Gunilla Götestam

Pamplona – Logroño, 13 – 18/5 2009

Hej Stefan!

Jag och min vandrar kompis och namne vill bara berätta att vår vandring på Caminon från Pamplona till Logrõno fungerade helt perfekt. Allt klaffade från vädret, hotellen, maten, upplevelser, vänliga och hjälpsamma spanjorer. Det var verkligen en upplevelse att vandra i den vackra och skiftande miljön, naturens tystnad men också fågelsång. Hörde näktergal flera gånger. En stor skock canadensare som vandrade (och pratade, pratade) bitvis utan ryggsäck och åkte buss bitvis råkade bo på samma hotell som vi en natt och de var inte tysta.

Sista dagen gick vi 3 mil fram till Logrõno, tog 9 timmar och det var varmt, men jag var inte särskilt trött vid framkomsten mer törstig. Härlig känsla!
Vi vill i alla fall tacka dig så mycket för all vänlig hjälp och råd som vi fått och som gjorde vår resa så minnesrik och rolig. När vi kom hem till Sverige igen så konstaterade vi att vi får väl ta 10 mil nästa vår igen och om 7 år är vi framme i Santiago de Campostela.

Många vänliga hälsningar från
Birgitta R. och Birgitta H.

Camino Francés, Logroño – Burgos

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Logrono - Burgos, 2 - 8 oktober 2022

Hej Stefan,
Vi skickar en liten resumé från en fantastisk vandringsvecka med er .
Vi började med en extra natt i Bilbao för att njuta av staden samt Guggenheims museet som var i världsklass.
Vandringen började sedan i Logrono och första stoppet var i Najera, det var inte så många caféer längst vägen och vi var lite slarviga så vattnet sinade, men då kom andra pilgrimer till vår räddning . Vi checkade sedan in på ett ljuvligt litet hotel vid kanten av berget, detta var en måndag och som tips till andra vandrare är att be hotellet boka bord på restaurang då mycket är stängt just måndagar.
Nästa dag Najera-Santo Domingo de la Calzada, en ganska lätt vandring med några små byar där vi kunde fylla på mat och dryck. Det var en vacker liten stad med ett klocktorn värt att klättra upp i för att njuta av utsikten. Den trevliga hotellägaren bokade bord på en fantastiskt restaurang för oss, vandringens bästa middag.
Santo Domingo de la Calzada - Belorado, även den en ganska flack och lätt vandring med stop längst vägen. Belorado var en dröm med det finaste lilla hotel och där gick vi i kyrkan och blev välsignade som de pilgrimer vi är . En fin upplevelse med en ny dimension av vandrandet för oss.
Belorado- San Juan de Ortega, denna vandringen gick delvis genom skogarna Gåsbergen som de kallas och förr utifrån var de farliga med rövare och banditer som härjade här . Detta var en otroligt vacker vandring med stora höjdskillnader, vi införde en ny ritual att sjunga oss fram gärna i marschtakt ex It’s a long way to Tipperary.. funkade fint då det var rätt få vandrare på sträckan Ha ha !!
I San Juan de Ortega bodde vi på ett litet hotell och hängde med de andra pilgrimerna , de flesta var pigga pensionärer från Canada och USA . Mycket trevliga människor möter man längst vandringen om man så vill .
Sista sträckan till Burgos var rätt lång men helt ok , flera små fina byar längst vägen.
Vad vi tar med oss från denna vandringen är; Fyll på ordentligt med vatten Två lager med strumpor och vaselin innan Tejpa vid skavsår Stanna och fika ofta Sjung mycket Njut av vandringen då det är vägen till målet som räknas .

Vidare så kan vi starkt rekommendera Vandras resebyrå , det är andra gången vi åker med dem och har flera vänner som på våra rekommendationer åkt med vandra, även de väldigt nöjda.
En sak som slår oss är att de alltid lyckas hitta de allra ljuvligaste små hotell i de gamla delarna av staden, precis där man vill ”hänga” som pilgrim då vi trots allt vandrat denna sträcka i tusen år.

Buen Camino och på återseende

Inger o Bengt Olsson

Logroño – Castrojeriz, vingårdsbesök Laguardia och San Sebastian, 4 – 13/9 2015

Hej Stefan,

Vi har haft en toppen resa! Bra väder och trevligt sällskap, en hit helt enkelt. Önskar att fler gjorde som vi mitt i karriärerna, laddar batterier lite.

Jag tänkte ge lite input på sådant som inte stod i enkäten. Vi upplevde att frukosten på de flesta ställen var alldeles för lite för att kunna vandra på, saknar t.ex. ett kokt ägg eller något lite mer proteinrikt. Vi blev upphämtade i Castrojeriz en timme för tidigt vilket gjorde vår morgon väldigt stressig, kastade i oss frukost och packade det sista med chauffören påhejandes, han verkade ha något annat inbokat för han höll i snitt 140km/h till Laguardia.

Det verkade som de inte var beredda på vår packning eftersom vi hade både resväska och ryggsäck, svårt att få plats i bilarna. Trevliga herrar som kör dock, väldigt ivriga och stolta över sitt område och berättar gärna (när språket tillåter förstår..)

Insåg också att i beskrivningen för att hitta till hotellen så måste man hålla sig till “huvudleden”. T.ex. fanns en alternativ väg in i Logrono för att slippa industriområdet, också märkt med symbolen för leden. Den tog vi men då stämde inte vägbeskrivningen till hotellet. Det kan vara bra att skriva det så att man klurar ut själv var man ska gå, bra kartor finns ju i guideboken bl.a.

Vår vinprovning var fantastisk, mycket beroende på en otroligt entusiastisk guide som fascinerade oss. Vi kommer definitivt att åka tillbaka. Boendet var också jättefint med allt att önska i närheten. I San Sebastian regnade det för första gången under veckan men det gjorde inte så mycket. Vi fick då tillfälle att vandra runt lite och hamnade på en Baskisk Ölfestival, mycket trevligt!

Jag tror du gjort en tankevurpa på avfärden från San Sebastian, det skulle ta 1tim och 45 min men tog bara 45min. Du hade i programmet skrivit avfärd 9 och framme 11.45 tror jag, Det är 2,5 timme.. Vi fick väldigt mycket tid på flygplatsen.. ?

På återhörande nästa år!

Hälsningar
Anneli Ahrén

Logroño – Burgos, 26 juni – 4 juli 2012

Hej Stefan!

Åter igen har vi vandrat, min fru och jag, på vägen till Santiago och längtan efter att få vandra och drömma om att ta atlantbåten till New York.
All den planering med boende, bagagetransporter, kartor, tidtabeller mm mm som du har skickat oss har tidigare alltid varit oss tillfyllest, tack än en gång!
Vår tredje etapp gick mellan Logrono och Burgos:Vi startade vår etapp med att vi flög till Barcelona och därefter tog vi tåget till Logroño och övernattning på hotellet du planerat, i den gamla delen av den lugna och vackra huvudstaden i Rioja.

Tips: Ät deras Rioja Cabello (torsk på riojans sätt) – fantastiskt gott med lite vitt vin och bröd. Det finns på många ställen i Logrono, men du kan ju göra det själv också! Googla och du finner läckerheten!
Dagen därpå började vi vandringen under stekande sol till vår första övernattning till Najera. En orm störde vår ankomst till Najera, men han ringlade snabbt över vandringsleden. Den verkade räddare än vi!
Hotellstandarden var det inget fel på, hotellet låg i gamla staden men frukosten med det usla kaffet var inte bra!
På vår vandring stötte vi ihop med ett mycket trevligt och älskvärt par i vår ålder från Trelleborg, vi stötte även på senare under vandringen.
Vi gick vidare till San Domingo Calzada, fortfarande mycket hett. Under vandringen, vid ett vattenställe stötte vi ihop med ensam tysk vandrare som berättade hela historien om Tysklands deltagande i de bägge världskrigen, Jag sade efter en stund, fast det var stekhett i solen, att vi skulle vandra vidare. Alltnog vi stötte på honom senare på en pub igen, innan förlusten för Tyskland mot Italien i EM i fotboll. Men det hade jag tippat innan, det sa jag till honom …

En mycket trevlig stad, med den välkända historien om tuppen som flög iväg och pojken som benådades!
Där stannade vi två nätter för vila och rekreation.

Bra hotell, där nunnorna skötte om administration och frukost samt middag. Bra!
Vår vandring gick vidare, nu med svalare väder, blandat sol och moln, efter 2 stekheta dagar på torra grusvägar och öppen åkermark.
Målet denna dag var Belrado, där vi bodde på ett Casal Rural (= bed & breakfast) som var genuint, generöst och en familj som var mycket trevliga! Inga bra matställen i Belrado!
Atapuerco var nästa anhalt, även där var det övernattning på Casal Rural, med en familj som skötte om stället men som inte sov över där! Endast hunden var kvar och var orolig! Frukosten var inget vidare, taskigt kaffe och bröd från dagen innan!

Byn är känd från att min hittad den äldsta funna människan här.Vi gick vidare (våra dagsetapper pendlade mellen 20 km till över 30km. Tips: Vandringar över 25 km är slitsamma när det är så varmt som vi hade det, planera för max 25km vandring/dag då blir allting bättre! ) till vårt etappmål – Burgos.

Vandringen gick inget vidare! Vi gick fel, vi vandrade för länge på huvudvägen,ca 5km, så vi gick efter solen och vår intuition. Tips: Kolla vägsträckningen och camino utmärkningen med snäckskal!
Så kom vi då fram till vår övernattning på ett trevligt hotell vid busstation på den västra sidan om floden. Vi kunde dock se den berömda katedralen. Vi hade bokat 2 dagar i Burgos.
Värmen hade kommit tillbaka, det blev sena kvällar med Tapas och cervesa eller annat gott. Det var underbart att se människor i alla åldrar sitta ute och träffas – fika mm och bara umgås! Inget bråk, utan lugnt och mysigt!
Katedralen är verkligen värd all den tid det tar att besöka denna berömda katedral där bl.a. äventyrshjälten och korsriddaren El Cid ligger begraven samt har eget rum inne i katedralen.
Efter de två dagarna i Burgos reste vi med tåg till Barcelona. Staden med både fantastisk arkitekturen (Gaudi mfl) som bubblande och levande staden.

Underbara veckor som ger oss den energi som är så underbar att bära! Många fina möten både med människor och djur. På ett ställe följde 2 st hundar oss mellan 2 byar, en vandring på 5km!

Jättefina, vänliga och roliga!

Med förhoppning om flera etapper (äventyr) hälsar
Sven och Agneta Andersson

Logroño – Burgos, 7 – 13/7 2009

Hej Stefan!

Nu är vi tillbaks från vandringen i Spanien. Vill ge dig lite feed back på vår upplevelse.
Vårt helhetsintryck av resan är mycket bra och vi är väldigt glada över det vi fick vara med om.
För att vandra första gången var det en lagom lång vandring. Utmanande, men ändå inte för svårt för någon av oss.
Boendet var bra med extra plus för Santa Domingo och Atapuerca. Maten får dock knappt godkänt. Sämst var den i Belorado. Jag tänker då på middagen.

Tack för att du fixade resan så bra till oss.

Bästa hälsningar
Bengt

Camino Francés, Burgos – Léon

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Burgos – León, 7 – 16/8 2010

Hej Stefan,

Återigen vill jag säga tack för ett riktigt fint arrangemang! Jag gick i år Burgos-Leon och jag tycker att sträckan förtjänar mer och fler positiva omdömen, iallafall än de jag har hört! Det finns många små pärlor längs vägen och historiens vingslag är mycket påtagliga. Under många dagsetapper syns bergen i fjärran och ger en särskild inramning till vete- och solrosfälten. En speciellt trevlig ort på årets etapp var Calzadilla de la Cueza, en liten by med ca 100 invånare. Där finns ett härbärge och ett hostel och bägge drivs av en f d pilgrim. Han vet precis vad vad man behöver i form av bemötande, bekvämlighet (!), mat och dryck! Om Caminon hade sin egen Guide Michelin skulle hans restaurang i hostelet få 3 stjärnor! Helt fantastisk mat och trevlig servering.

Vi har ju haft lite otur med vädret de två tidigare åren, dvs ovanligt varmt för att inte säga stekande hetta. I år var det perfekt, ca 8-10 grader på morgonen och det var bara någon enda eftermiddag som temperaturen nådde 30-gradersstrecket. Det var skönt och gjorde att vi höll ett betydligt högre tempo än tidigare år. Det i sin tur gjorde att vi kom fram tidigare och kunde uppleva mer av de olika platserna vi passerade. Skandinaver var det väldigt ont om, vi träffade en norsk tjej och en svensktalande amerikan, i övrigt var det mest italienare (ofta på cykel), fransmän och spanjorer.

Vi åkte via Barcelona och den dag vi spenderade där på hemvägen blev jag av med i princip allt bagage, utom själva ryggsäcken. Det var en tråkig avslutning, men Barcelona är en sådan stad där sådant händer. Nu har jag iallafall kommit över det och kängorna hade jag på mig. Ingångna kängor är ju det man värderar högst!

En fundering har vi om järnvägsstationen i Burgos, dit vi kom med tåg. Vi hann inte reda ut vår undran under den korta tid vi var där, men den station vi kom till är inte den som är utmärkt på kartan. Om det inte finns fler stationer där tåget stannar i Burgos förstås. Ingen kunde hjälpa oss när vi blev tveksamma om vi skulle kliva av på stationen ”Burgos Rosa Lima” (eller något i den stilen) och den ligger en bra bit utanför Burgos.

Jag kommer att fortsätta nästa år och då vill jag gå till Santiago de Compostela!

Tack igen för din hjälp,
Hälsningar
Elisabeth

Camino Francés, O Cebreiro – Santiago de Compostela

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

O Cebreiro – Santiago de Compostela, 11 nätter, 2 – 13 september 2018

Hej Vandra

I torsdags kom vi hem från vår 8 dagars vandring mellan O Cebreiro och Santiago de Compostela. Vi var 3 par och alla vill tacka er för ett utmärkt arrangemang där allting klaffat perfekt. De transfers vi bokade genom er fungerade utmärkt, (en mindre väntan på taxin vid Pedrafita do Cebreiro som sedan Tee Travel snabbt löste efter ett tel-samtal) samt att alla bagagetransporter.

Boendena var genomgående bra till mycket bra och frukostarna var bättre än förväntat. Dock en kommentar till boendet i Portomarin som ligger för långt från leden. Etappen till Portomarin tyckte vi var den jobbigaste och när man äntligen kom till stan har man ytterligare en dryg kilometer, upp, ner och upp, innan man kommer fram till Santa Maria där vi var helt slut. Ingen orkade ens tänka tanken att gå tillbaka och titta på stan och starkt rekommendation om detta boende ändras till alternativ inne i staden. På morgonen var sedan hotellet hyggliga och körde oss utan kostnad till anslutning på leden.

På boendet i Palas de Rey fanns de trevligaste hotellvärdarna och det trädgårdsliknande boendet i Rua var en fullträff (synd bara att poolen, som var stängd, höll på att växa igen av alger).

Bra och centralt läge på hotellet i Santiago, särskilt efter som vi bodde där 2 nätter och hade bra med tid för att se staden och gå i pilgrimsmässan.

Sammanfattningsvis är vi mycket nöjda med resan och ert arrangemang och vi har redan nu funderingar på Amalfi kusten nästa höst.

Med vänlig hälsning

Margareta o Håkan Granfors

PS I ert material skriver ni att strålarna på vägmusslorna i Galicien pekar åt motsatt håll jämfört med etapperna i början av Caminon, dvs åt för oss rätt håll mot Santiago. Helt rätt för de musslor man har på sin vänstra sida i gåriktningen, då alltså strålarna pekar åt samma håll som de gula pilarna. Står däremot musslan på höger sida om vägen vilket är nästan lika vanligt pekar strålarna åt motsatt håll, alltså bakåt, än vad gula pilen visar. Caminon är f ö väldigt väl skyltad (den sträcka vi gick) och det finns ingen risk att man går fel eller tappar bort sig.

O Cebreiro – Santiago de Compostela, 11 nätter, 20 – 31 juli 2017

Jag och min flickvän har pilgrimsvandrat i Spanien (Camino Francés) från O Cebreiro till Santiago de Compostela (11 nätter). Mitt helhetsomdöme av resan är att jag är mycket nöjd. Vandringen på drygt 16 mil genom den spanska landsbygden har varit underbar med många härliga vyer och platser. Liksom tidigare resor jag beställt från Vandra (detta var den tredje) har organisationen varit suverän. Trots att vi bott på ett tiotal olika hotell och fått våra resväskor transporterade dag efter dag har logistiken alltid fungerat utmärkt. God information (inkluderat en föredömlig reseguide) har bidragit till att gör resan behaglig att genomföra.

Vandras val av hotell har också genomgående varit bra. I de flesta fall har rummen varit mysiga och maten som serverats god. Ett tråkigt undantag utgörs emellertid av hotellet i Santiago de Compostela där vi tillbringade våra två sista dagar på resan. Vi bodde i ett källarrum som var kvavt och mörkt. Samtidigt var hotellets middagar förlagda till en fristående restaurang som arrangerade festmiddagar för stora sällskap. Båda kvällarna som vi åt på restaurangen fick vi sitta intryckta i ett hörn medan 100-150 spanjorer tog upp centralutrymmet och livat sjöng och hojtade. Mitt förslag är att Vandra ser över valet av hotellet/restaurangen för framtida resenärer. Denna plump i protokollet förändrar dock inte det goda helhetsintrycket av resan som jag ger betyget 5 av 5 möjliga. Jag kan starkt rekommendera Vandra och Camino Francés för den intresserade.

Bästa hälsningar Jonas Lindblom

Hej Jonas!

Tack för dina fina ord, det är alltid roligt att få höra att ni har haft en fin resa och är nöjda!

Tack också för att du låter oss veta att hotellet i Santiago inte uppnådde den standard vi erbjuder. Vi har kontaktat vår leverantör i Spanien för att säkerställa att det inte händer igen.

//Lotta

O´Cebreiro – Santiago de Compostela 16/9 – 25/9 – 2016

Hej på er

Sitter o inser att jag missat o återkoppla till er om min vandring.
Och som vanligt var allt helt klockrent.
Jag o dottern hade en helt underbar vistelse, det var riktigt roligt att göra detta med henne. Hon har sen vi kom hem blivit som hon själv säger ( lite pånyttfödd ). Vi träffade underbara människor längs vägen b.l.a 4 damer o 1 herre från Stockholms trakten dom reste för övrigt med vandra och vi bodde några nätter på samma ställe. Supertrevliga. Sen var det riktigt bra väder och det underlättar ju.

Detta var min andra resa och nu måste jag fundera på nästa resa. Det får bli antingen från Porto till SDC eller Ev från Norra leden till SDC

Det får bli nästa höst.

Stort tack för ert suveräna upplägg.

Återkommer

PS 2019 är siktet inställt på hela leden med 2 kollegor då vi fyller 55 allihop.

Roger o Karoline

O´Cebreiro – Santiago de Compostela 31/5 – 12/6 – 2015

Proffsigt och vänligt bemötande. Snabba återkopplingar. Tydliga och bra resedokument, kartor och info. Sammantaget en mycket god service. Dessutom en mycket trevlig resa. Jag har redan rekommenderat er för andra och ser fram emot att ev. kunna utnyttja era resor fler gånger. Tack!

Anders Lindholm

Triacastela – Santiago de Compostela, 24/5 – 1/6 2014

Hej Stefan.

Jag vill bara skicka en enkel återkoppling efter vår pilgrimsresa till Santiago.

Allt fungerade till belåtenhet och flera i gruppen uttryckte att man fick mycket för pengarna. Hotellen och maten var överlag mycket bra.

Det enda som blev förvirring omkring var kvällsmaten i Arzua. Det var den långa vandringsdagen (som slet hårt på några deltagare) och vi var inte framme förrän 19.10. Ett par i gruppen hade åkt buss och fick först besked att vi skulle äta mat på en ”närbelägen” restaurang vid 18.30. Gruppen som vandrade hade inte kommit fram då. Sedan följde olika tider för kvällsmat, så väl 20.00 som 20.30 nämndes. Väl på restaurangen fick vi reda på att vi borde varit där 18.30 och att nu hade de andra bokningar. De gjorde dock vad de kunde och vi fick bord vid 21.10. Det var lite olyckligt eftersom det var den dagen som flera var som tröttast. (Flera tyckte att 30km var för långt att gå på en dag).

Annars var som sagt många väldigt nöjda med mat och boende. Om något skall nämnas framför det andra så står sista kvällens middag ut som en mycket trevlig upplevelse vad gäller såväl mat som personal.
Mångas uppfattning var också att den första dagen (mellan Triacastela och Sarria) var en av de bästa dagarna. Klostret Samos naturligtvis men också det att det var påtagligt mycket färre pilgrimer på den sträckan. Många tyckte också att det var den vackraste sträckan att gå. Om jag får tillfälle att rekommendera några att gå till Santiago kommer jag definitivt att rekommendera att starta i Triacastela.
Vi hade också stor glädje av att det i broschyren stod att man i Sarria kunde hitta butiker som sålde vandringsutrustning. Detta eftersom ett par skor gick sönder under första dagens vandring samt ett par byxor hade spräckts. Detta kunde åtgärdas i Sarria. Flera inköpte också vandringsstavar som underlättade vandringen. Ett särskilt tack till att informationen om butiken fanns i broschyren.

Vi är mycket nöjda med din och Vandra´s bidrag till vår pilgrimsresa.

Med vänlig hälsning
Anders Hallberg (Värnamo pastorat)

O Cebreiro – Santiago de Compostela, 26/5 – 4/6 2013

Hej Stefan

Drygt en vecka efter avslutad vandring har vi landat någorlunda efter denna fantastiska upplevelse.
Ett stort TACK för ett fantastiskt arrangemang där allting fungerade utan problem. Bagaget fanns på plats varje em när vi kom fram, hotellen var över förväntan, allting fungerade superbra.
Vi är mer än nöjda med vår resa.

Bästa Hälsningar
Katarina Lebedev

O Cebreiro – Santiago de Compostela, 7– 18 september 2012

Hej Stefan

Vi vill tacka för ett mycket fint bemötande från dig o ett bra upplägg. Allting klaffade perfekt med flyg o buss o taxi. Överlag mycket bra hotell.
Jag har rest mycket i Europa o världen men har nog aldrig blivit så vänligt bemött som på Casa Benilde i Palas de Rei av detta otroligt trevliga par o service på frukosten av två damer som serverade allt vi fick bara sitta o njuta av en superb frukostbuffé´ tycker du ska sända ett mail om hur trevliga vi tyckte dom var. Det finaste var nog hotellet i Portomarin med en balkong stor som en dansbana.
Sedan lite negativt Det lilla Casa Do Acivro var verkligen underbart med en liten pool behövdes när det var 34 grader men maten på kvällen var under all kritik crêpesen två förbrända pannkakor o biffen var hårdstekt fläsk men vi hade roligt åt detta tillsammans med Irländare o Engelsmän o en Australiensk kvinna.

Blir det någon mer vandring så kommer vi att ta kontakt o även rekommendera er till andra o det gjorde vi även till flera svenska under vandringen.

El Camino
Med vänliga hälsningar
Åke Svahnberg o Berit Gustafsson

O Cebreiro – Santiago de Compostela, 4 – 14 juni 2012

Hej Stefan!

Vill ”bara” berätta att vi är så nöjda med vår vandring från O Cebreiro till Santiago. En fantastisk upplevelse och utmaning för såväl själ som kropp. Solen sken den första och den sista dagen och däremellan ibland.
För det mesta gråväder, men också någon gång rejält med regn. Bra vandringstemperatur.

Oj,, så mycket fint vi har sett och upplevt. Och många roliga och trevliga människor har vi pratat med, på alla möjliga språk. En stor fördel med vår ungdoms skoltid är ju definitivt att den tvingade på oss kunskaper i både tyska och franska (förutom engelska, förstås).

Den administrativa delen av resan, som vandra.se höll oss med i form av tidtabeller, vouchrar, informationsmaterial har varit till mycket stor belåtenhet. Allt, och vi menar verkligen allt, har fungerat perfekt. Vi är imponerade och sände dig många goda tankar under vandringen.

Här kommer några synpunkter, som ju vandra.se inte kan rå för, men vi vill ändå framföra dom, utifall att du har möjlighet att i din tur föra dem vidare.
Vi saknade information om de träkors som står uppställda efter leden och som är belamrade med hälsningar, fotografier, kläder m m. Vad hade hänt?
Samma gäller de minnestavlor i metall som står på en lång rad vid infarten till Melide (eller Melody som en canadensisk kvinna föredrog att uttala det Om det görs en ny upplaga av boken är det inte fel att nämna något om träkorsen och minnestavlorna.

Det var, tyvärr, väldigt skräpigt efter leden. Svårt att förstå att folk inte kan antingen ta med sig skräpet till närmaste papperskorg eller åtminstonde gömma undan det. Det ligger så mycket toapapper, tuggummipapper, bananskal m m precis vid leden. Onödigt!

Cyklister är inte alltid så duktiga på att ”tuta”. En del skriker Buen Camino på långt håll, andra däremot pressar sig tyst förbi oss vandrande pilgrimmer och ger oss nästan hjärtslag.
Vi blev besvikna på servicen i restauranten i O Cebreriro. Efter frukosten bad jag att få varmt vatten i termosen, varpå kvinnan bakom disken undrade varför vi inte kunde ha kranat i varmt vatten på hotellrummet och med en suck började hon själv krana varmvatten i min termos. När jag så hejdade henne och fick henne att begripa att det var hett vatten för te och kaffe, så räckte hon bara tillbaka termosen och sa att det kunde hon inte ordna.
Ingen annanstans stötte vi på denna oginhet+ – tvärtom, man begrep utan förklaringar vad slags vatten vi behövde.

A pro pos service, så är vi för övrigt mycket nöjda med servicen på de hotell vi sovit på. Vissa utmärkte sig speciellt och det var Casa Simon i Tricastela. Den unga hotellvärdinnan och vi skrattade gott tillsammans, hon var förtjusande. Likaså paret på hotellet i Palas de Rei. Vilka underbara människor! En härlig känsla att känna samhörighet så spontant med helt främmande människor.

Vi gladde andra vandrare med våra picknickar! De skrattade gott åt oss när vi satt i gräset utefter leden, tog av oss kängorna och luftade fötterna. Själva intog de barer och restauranter.
En engelsk dam, emellertid, hon stannade och tittade bekymrat på våra nakna fötter och frågade om hon kunde hjälpa till med något! Varpå Kicki och jag fick ett gott skratt.

Nu, till slut, åter, tack för ett fint planerat program. Vi kommer definitivt att rekommendera vandra.se och inte helt osannolikt hör vi av oss igen!

Hasta luego!
Marianne

O Cebreiro – Santiago de Compostela, 16 – 27 maj 2012

Hej Stefan,

jag vill tacka för att du hjälpte oss till en fantastisk upplevelse med vandringen från O Cebreiro till Santiago. Vi gick ju parallellt med en grupp från Danderyd, som du hade hjälpt med resan och mötte dem någon gång varje dag. Bussresan från Coruna med de bokade platserna 3 & 4 var första parkett på en sightseeing till O Cebreiro. Därefter taxin som väntade underbar start på en resa.
Dessutom att vi ”landade” och hade hela eftermiddagen på oss och fick se utsikten, ta in alla intryck, kyrkan, den fina kartan över vägar till Santiago, hinna gå upp till det höga korset med underbar utsikt.

Ja jag kan göra listan hur lång som helst under denna fantastiska vandring. Tack gör hjälpen, Stefan. Glad midsommar Ann-Katrine Eundberg

O Cebreiro – Santiago de Compostela, 1 – 12/5 2011

Hej Stefan Krantz!

Allt fungerade perfekt på vår vandring från Ocebreiro till Santiago.
Det enda var att bussen var fullsatt från La Coruna första dagen, som jag ringde till dig om. Men vi fick plats på nästa som gick vid 16-tiden.
På så vis fick vi titta ett par timmar på Coruna. Bagaget funkade helt strålande och det kändes skönt. Vädret var lagom för vandrare och hotellen var bra. Dom fem sista milen in mot Santiago var kanske dom minst intressanta på hela vandringen. Vi har ju gått från Le Puy en Valley i Frankrike. Den enkla maten vid luncherna, tycker vi var lite godare i Frankrike. Men vi blev väldigt förtjusta i härlig bläckfisk till middag i Spanien. Vi är jättenöjda.

Tack för ett bra arrangemang.
Hälsningar
Ann-Marie och Peter Almlöw samt Elisabet och Anders Bengtsson

Camino Francés, Sarria – Santiago de Compostela

Har du vandrat leden?

Det vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Camino Francés, Sarria-Santiago de Compostela, 8 n, 8 - 16 oktober

Kontakten med Vandra och den information vi erhåöll inför resan var mycket bra. Vi upplevde personalen professionell, kunnig och engagerad.

Avreseinformationen och färdhandlingarna innehöll bra och tydlig information! Uppskattade även den generella informationen om Galicien historiskt och kulturellt. Verkligen bra att även få resan att ladda ner i Gaia - appen. Fungerade perfekt att använda på plats när det fanns två alternativa vägar att välja på.

Boendena var mycket bra och transporten av bagaget fungerade perfekt! Det var bra planerat att första natten var på ett fyrstjärnigt hotell och resan avslutades med två nätter på ett trestjärnigt hotell.

En underbar resa! Kändes så tryggt både med informationen innan resan och vetskapen om att support fanns tillgängligt vid behov. Rekommenderar verkligen andra att boka vandringsresor hos Vandra.se. Sannolikheten att vi kommer boka ytterligare resor med Vandra.se är mycket stor.

Tack ytterligare en gång för ett superbra arrangemang och en underbar resa!

/Lena Woin

Sarria - Santiago de Compostela, juli 2022

Hej Stefan!

Nu är vi hemkomna från vår vandring mellan Sarria – Santiago de Compostela.

Vi ÄLSKADE det!

Vi är supernöjda med hela arrangemanget, allt från val av hotell till transport av bagage 😊 Kommer rekommendera er till alla.

Nu börjar vi redan fundera på nästa vandring och självklart kommer vi då välja er som researrangör. Denna vandring vi gjorde passade oss som handen i handsken då vi uppskattade själva svårighetsgraden och klimatet men framförallt det täta söta små byarna med sina barer/restauranger! Var så perfekt placerade och alla ställen vi stannade till på var otroligt rena och trevliga. Perfekt för en kall dricka, lunch eller kisspaus och i princip alla tog faktisk kort som betalning.

/Sven-Erik & Anna

Sarria- Santiago de Compostela, juli 2022

Tack för ett fint ordnat arrangemang!

Det var en härlig upplevelse för oss! En extra dag i Santiago d C kan vi varmt rekommendera för staden har mycket att upptäcka. Dagsutflykten till Finisterre var superbra. Allt har fungerat mycket bra. Det enda vi saknade var en pool eftersom det var så varmt hälsar Kari och Gloria.

Sarria – Santiago de Compostela, maj 2022

Via en väninna fick jag tips om Vandra.

Allt har varit mycket bra. Personalen, informationen och hela arrangemanget. Allt fungerade perfekt! Bra boende, lätt att hitta mysiga ställen att fika/äta på längs vandringsleden. Vårt bagage levererades punktligt. Överhuvudtaget inget att klaga på, allt var över förväntan.

Vänliga hälsningar. Annica Willman

Sarria - Santiago de Compostela, april 2022

Vi har tidigare rest med Vandra och allt fungerade perfekt även denna gång. Vi hade 5 minuters duggregn under hela veckan. Bra hotell, bra sängar och pilgrimsmats står man ut med så klart. Alldeles för stora portioner till kvinnor. Jag kan gärna vara referent om någon frågar.

Rut Niska Säfström

Sarria - Santiago de Compostela, april 2022

Vi har tidigare rest med Vandra och allt, från transfer till bemötande och gästfrihet på boendena, fungerade fantastiskt bra även denna gång. Vi fick två mindre rum på ett av pensionaten varav det ena utan fönster och det andra var mycket litet!

Nu är vi i mål i Sarria och vi återkommer säkert för hjälp med nya spännande vandringar.

Sarria till Santiago de Compostela januari 2022

Hej "Vandra",

Vilken fantastisk vandring vi hade längs Camino Francés i mitten av januari. Vi var mer eller mindre själva på leden vilket verkligen blev kontemplativt. Alla hotell/B&B var bekväma och bjöd på god frukost i olika utförande. Eftersom vi vandrade i januari var vissa rum ganska kalla men med dubbla täcken/filtar blev vi varma och kunde somna gott. Vi valde en extra övernattning i Santiago vilket kan rekommenderas. Vilken vacker och trevlig stad.

De flesta kyrkor verkar hålla stängt under vintern eller så är det en Corona-effekt. Det gjorde inte så mycket eftersom naturen och den folktomma leden gjorde hela upplevelsen väldigt avkopplande. Många restauranger utanför städerna var också stängda nu men det går helt klart att hitta öppna restauranger på kvällarna. Till lunch köpte vi med oss gott bröd, lite pålägg och vatten från byns livsmedelsbutik.

Vädret kunde inte heller varit bättre. Vi var lite osäkra på om det skulle regna hela tiden eftersom januari är en månad med mycket regn. Men vi hade en otrolig tur - strålande vårsol med fågelkvitter, porlande bäckar, blommande mimosa och ginst.

Stefan, tack för att du fixade denna resa åt oss och att du uppmuntrade oss att resa i januari för vi fick en fantastisk vandring. Hälsningar//Sussi och Hans

Sarria - Santiago de Compostela, 8 - 15 oktober 2021

Ni är helt suveräna. Alltid service-minded. Alltid snabb och trevlig hjälp med ombokningar, förslag mm. Har redan rekommenderat er till ett halvt dussin kompisar.

Det enda som saknades (tips) när vi gick Compostela leden var att man måste fylla i en digital vandrarregistrering för att få en QR kod och därefter sitt pilgrimsbevis i Santiago de Compostela. Hade vi inte råkat se det på en annan webbsida så hade vi köat i en timme förgäves. Bra att lägga till och markera med fetstil i informationen.

Gaia appen är toppen. Även alla annan information. Allt fungerade klockrent.

jättebra rum, framförallt badrummen eftersom man gärna vill ta en lång dusch efter varje dags vandring. Det man kan ha synpunkter på (inte Vandras fel) är att i stort sett alla hotellen/härbärgen ligger 10 år efter Sverige avseende internetuppkoppling. Det kan vara värt att fråga boendena vilken hastighet de har eftersom det är en viktig fråga för många (t ex jag) som måste sköta jobbärenden ibland på kvällarna. Mobilnätet var väldigt svajigt och oftast dåligt 3G eller knappt ens det så det gick inte att lita på

Ni är outstanding, kommer definitivt att beställa resa av er igen.

Martin Lundin

Sarria - Santiago de Compostela, 12 - 19 september 2021

Hej Stefan,
Nu är vi hemma igen efter vår vandringsresa (Camino de Santiago de Compostela) och vill tacka Vandra of Sweden.
Vi känner oss mycket nöjda med arrangemanget som fungerat väl i alla delar. Tydlig information, bra hotel med fina frukostar och väskor som alltid hamnade rätt.
Vår enda anmärkning var hotellet i Portomarin som var lyhört med sina lövtunna väggar. I övrigt har vi absolut inget att klaga på.

Vi tackar och återkommer gärna!

Vänliga hälsningar
Elisabeth och Patricia

Sarria - Santiago de Compostela, 27 april - 4 maj 2019

Informationen inför resan var genomtänkt och välförberett. Viktig del för den höga kvalitetsupplevelsen.
Vi upplevde en högre kvalitet på faciliteter än vi förväntat. Mycket bra!

VANDRA ordnade det vi önskade och mer därtill. Vi fick en fantastisk vandringsupplevelse, av hög kvalitet och helt utan problem. Detta gjorde att vi fick den vandring vi önskat, utan bekymmer och med möjlighet till rekreation och avslappning. Tack!

Thomas Hansson

Palas de Rei - Santiago de Compostela, 29 april - 4 maj 2019

Hej,
Vill bara tacka för ett välorganiserat arrangemang!

Allt fungerade perfekt. Sen att fötterna höll hela vägen är ett extra plus.

Måste dock skicka en extra varm eloge till det första hotellet - Casa Leopoldo. Bemötandet, renheten, service, inredning (ja, kanske inte min stil, men genomtänkt) och storytelling med de tre systrarna. De bjöd också på en galicisk specialitet till frukost med mosad potatis, tryffelolja, karamelliserad lök och pocherat ägg. Kanske inte det godaste jag ätit, men de ansträngde sig verkligen att bidra till helhetsupplevelsen och lyfta sin region.

Återigen - tack!
På återhörande!
Anita

Sarría – Santiago de Compostela, 12 – 20 juni 2017

Hej!
Ett stort tack för ett mycket väl genomfört samarbete kring vår Santiagoresa i veckan som gått.
Det blev ett minne för livet för våra konfirmander och vi hade det bara SÅ bra.
Allt fungerade toppen.
God mat, bra boende och vandringarna var precis lagom strapatser. Värmen gjorde såklart sitt till för att vi skulle få en del överflödig solbränna och skavsår men det hör också till:-) Om det är något vi ska anmärka på så var det enda att frukostmatsäcken på väg till morgonflighten hem uteblev. De ställde bara fram lite sockerkaka och kaffe och frukt, men vi fixade själva frukost på flygplatsen.
Vi återkommer gärna inför nästa sommar med en liknande vandring.
M v h Julia Bjerleus

Jättehärlig resa, där det mesta var till belåtenhet. Frukostarna kunde ha varit lite bättre.

Dock fick jag en mindre chock på morgonen när jag trots att resan var beställd flera månader i förväg hamnade på standby utan förklaring. Tydligen är det något Iberia har satt i system att överboka. Det var alltså ca 20 minuter av ovisshet, men det löste sig. Det som kan vara bra om ni bokar är att informera era resenärer är att man ska vara ute i god tid när man reser hem, vilket vi ändå var. Hamnade i lång kö även om vi var drygt 1 timme innan avgång.

Hej!

Vad roligt att höra att du har haft en bra resa!

Jag förstår din oro när du hamnade på stand-by-lista på flyget. Vi brukar alltid rekommendera våra kunder att vara på flygplatsen 2 timmar innan flyget avgår för att ha marginal för trassel som kan uppstå.

Tyvärr är det nog inte bara Iberia som arbetar med överbokningar, det är ett sätt att arbeta i flygbranschen. Detta eftersom de alltid får sena avbokningar. Det var skönt att det löste sig med din hemresa!

Lotta // Vandra

Sarria – Santiago de Compostela, 9 – 16/8 2015

Ett Stort Tack från oss i Östersunds församling och vårt projekt Hållplats!
Väl hemma med glömda blåsor och skoskav, utan ryggsäck och packning inser vi vilken fantastisk vandring vi varit med om.
Tack för all hjälp då vi saknade logi, hälsa särskilt till den/de som hjälpte oss då.

Vi kommer vandra igen – då med god erfarenhet av denna upplevelse!

Sarría – Santiago de Compostela, 25 april – 2 maj 2015

Allt på resan klaffade, inga som helst missöden under hela resan. Väskan var på plats på nya hotellet varje dag. Chauffören väntade på plats. Toppenhotell med kanonfrukost. Rent och fräscht, centralt belägna hotell. Verkligen inget att klaga på!

Lotta Jolanki

Sarría – Santiago de Compostela, 9 – 16 augusti 2014

Hej Emelie!

Är nu väl hemkomna från vår vandring i Spanien! Vi har haft det fantastiskt bra och alla arrangemang har fungerat perfekt! Stort tack för det! Sedan var det förstås otroligt roligt med alla intryck, all god mat (bläckfisk, bläckfisk, bläckfisk), gott vin och den underbart vackra naturen, alla trevliga människor, och att man faktiskt orkade så som man gjorde.
Ett stort tack till dig!

Vi rekommenderar er till alla vi känner!

Med vänlig hälsning
Carina Åstrand

Sarria – Santiago de Compostela, 20 – 27/9 2013

Hej Stefan,

Nu har vi varit hemma en vecka och hunnit smälta intrycken.
Vi vill bara tacka för ett otroligt bra upplägg, allt har varit kanonbra och fungerat till 100%
Tack också för all information som skickades innan resan, där fanns absolut inga oklarheter.

Ha en bra dag!
Vänliga hälsningar
Kristina Byberg med sällskap

Sarria – Santiago de Compostela, 24/9 – 2/10 2013

Hej Stefan!

Det var en härlig vandring som du har erbjudit oss.
Det är många minnesvärda stunder man har med sig efter denna resan och inte minst möten med andra människor.
Tack för all värdefull information inför resan och ett väl genomfört arrangemang

Med vänlig hälsning
Birgitta Stridh

Sarria – Santiago de Compostela, 13 – 21/9 2013

Hej Stefan,

Min vandring från Sarria till Santiago de Compostela gick bra. Tack för ett fint arrangemang dessutom spelade vädret med så regnkläderna blev inte använda.

Ett par noteringar vill jag dock framföra:
– Hotel Vilarino var inte bra. Dels var rummet litet, malsalen stängd på söndag em. och frukosten väldigt påver jämfört med de övriga hotellen/pensionerna.
– I Arzua ligger hotellet O Retiro innan man kommer in i stan. Det kanske skulle anges lite tydligare i vägbeskrivningen. Jag gick nämligen förbi och in i staden innan jag blev varse om att jag hade passerat det.
O Retiro ligger i ett småindustriområde ung 1 km innan man kommer in i själva staden. Man går uppför backen förbi den stora Repsol bensinstationen på höger sida därefter efter ung 150 meter tittar man vänster, en stor parkeringsplats framför hotellet O Retiro, som ligger lite indraget. Bra rum och bra frukost.

I Santiago de Campostela skall man försöka att komma med på en visning av taket över katedralen, biljetter i kassan under stora trappan. En intressant upplevelse att vandra omkring däruppe på det enorma granittaket. Det var endast en guidning på engelska under lördagen, så man fick ”tränga” sig in. Rundvandringen tar ung en timma. Rekommenderas.
Hotellet Casa de la Troya var trevligt. Mitt bagage hade inte kommit på eftermiddagen och när jag kom tillbaka vid 18:00 tiden var det fortfarande inte där. Med några tel samtal från receptionen återfanns väskan på ett annat hotell och efter 30 min var den på plats.

En morgonpromenad till de närliggande lokala saluhallarna och marknaden är intressant om man gillar kött, fisk, frukt och grönsaker.
Jag hade en vecka med många intryck och upplevelser och fötter och ben fungerade utan problem. Lite trött ibland men då får man slå av på. takten ett tag eller vila.
Det lokala vattnet kan man dricka överallt vilket var skönt att slippa bära på och inhandla dricksvatten. Barer och restauranger fyller gärna på om man ber om det.

Sammanfattningsvis så är jag mycket nöjd.
Bon Camino

Bästa hälsningar
Arne Sörstedt

Sarria – Santiago de Compostela, 28/5 – 6/6 2013

Hej!

Nu är vi tillbaka och alla är välbehållna
Det började med lite trassel med försenat flyg som du vet
Vi fick mycket bra service från Veuling med hotell mat och frukost
Tyvärr var flyget försenat nästa dag också så vi kom lite för sent till
La Coruna. Men vi hade en trevlig chaufför som väntade på oss
och som körde oss till Sarria. Tyvärr talade han bara spanska så han hade
problem med att förstå var han skulle köra oss i Sarria, men han var mycket tålmodig
och körde fram och tillbaka tills vi slutligen hittade ett ställe som hade pilgrimspass
Då var det så sent att vi insåg att vi skulle inte komma fram när det var ljust om vi
skulle vandra 1 mil, så vi bad honom köra oss direkt till Porto Marin. Det ösregnade dessutom så vi var glada att få åka taxi. Vi fick betala 50 Euro för hans extrabesvär men vi tyckte vi hade inget annat val.

Så första vandringsdagen försvann för oss, men sedan började vi vandra dag 2 en lång dagsetapp. Väl framme kom en taxi och skulle hämta oss, men han hade bara uppdrag att hämta mig och blev förskräckt när vi var 7 st. Han talade också bara spanska så vi bad honom ringa Beatrix på Travel och sedan ordnade det sig. Samma sak hände nästa dag när vi skulle tillbaka. Då kom det bara en taxi och han trodde också att det bara var en som skulle hämtas. Samma procedur med Beatrix och det kom ännu en taxi.

Efter det löpte allt som smort. Bagagetransporten fungerade och hotellen var över all förväntan.

Fräscha och fina med super fina badrum och bra sängar. Frukosten var också mycket bättre än vad vi väntat oss. Kaffe, färskpressad juice. yoghurt, bröd, skinka, ost, marmelad.
Hotellet i Santiago var väldigt speciellt med stenväggar, mycket mysigt. Det hade väldigt bra läge nära pilgrimsvägen till katedralen
Alla hälsar att vi är super nöjda med ditt arrangemang och vi kommer att rekommendera er varmt till andra och även använda oss av er för framtida vandringar

Med vänliga hälsningar
Ingela Eriksson Tibro och övriga 6 vandrare

Sarria – Santiago de Compostela, 19 – 28 september 2012

Hej, Stefan!!

Nu har vi varit hemma en vecka o hunnit smälta alla intryck vi fick under pilgrimsvandringen fr Sarria till Santiago de Compostella!
Vi är mycket nöjda med vandringen ; dagsetapperna var inte för långa,hotellen var bättre än förväntat,vädret var blandat o vi var ju beredda på en del regn!!!! Det var också bra att vi fick 2 nätter o en hel dag i Santiago-mycket trevlig stad o minnet fr mässan är mycket starkt!

Vi vill gärna ändå påpeka ett par saker:
Hotellet i Palas de Rei låg vid en tungt trafikerad genomfartsväg o baren var välbesökt av högljudda o sena gäster så det blev lite väl bullrigt.
Det hade också varit bra att veta att bagaget hämtades kl 9(ca) för vidare transport! Vi höll på att missa att lämna ner det i tid!!!
Leden var ju väl utmärkt o inga problem att hitta bortsett fr Ru’a som vi passerade o fick vända tillbaka till,men det kanske var vårt eget fel,lite ouppmärksamma!

Vi vill tacka för ett trevligt arrangemang o hoppas få återkomma när det suger i ”vandrartarmen” igen !!!

Med vänlig hälsning,
Helena Cederberg o Ewa Rolfsson

Sarria – Santiago de Compostela, 17 – 24 september 2012

Hej Stefan

Tack för ett mycket bra arrangemang.
Allt har fungerat bra, hotellen, bagaget och maten har varit jätte bra.
Det var första vandringen för oss båda två men säkert inte den sista.
Det kändes tryggt med så bra instruktioner från dig.

Med vänliga hälsningar Ann-Helen Thyni och Monica Lundqvist-Renström

Sarria – Santiago de Compostela, 22 – 30 juli 2012

Hej

Nu har jag gjort min vandring Sarria-Santiago de Compostela som du hjälpte mig att boka en dag i februari. Jag är mer än nöjd, trots att det var jobbigare än jag trodde och värmen var intensiv (över 30) de tre första dagarna så är jag helnöjd och hade en härlig vecka. Även om man träffar fler pilgrimer på härbärgen är jag nöjd med min ”lyx” att ha ett eget hotellrum varje dag. Jag flög till A Coruna och åkte buss till Sarria, det blev en ganska overksam dag där i Sarria och jag hade faktiskt kunnat börja vandringen samma dag, det är det enda förändringen jag har tänkt på. Annars är jag som jag sagt mycket nöjd.

Hej och tack
Anna Karin Hedborg-Ekeblad

Sarria – Santiago de Compostela, 11 – 19 maj 2012

Hej Stefan!

Det var den bästa resan i mitt 62 åriga liv!
Omväxlande boende, vacker natur, tusenårig vandringsväg, härliga människor och inte minst vandringen och målet!
Vandringsboken var bra, och bra med namn, karta mm på övernattningarna.

Tack!
Kerstin

Sarria – Santiago de Compostela, 14 – 22 maj 2012

Hej Stefan!

Vi är nu hemkomna från vår första vandring och har så smått börjat smälta intrycken.
Stort tack för ett fantastiskt arrangemang! Vi är verkligen nöjda med all information före och inför vandringen.
Allt har fungerat u a. Fina boenden på alla ställen och väsktransporten skedde smidigt och bra!

Vi hade lite svårt att hitta vårt boende i Rua. Det hade tre engelsmän också, så vi slog följe med dem. Det blev en liten omväg. De hade också arrangören Tee Travel, vilken de hade mycket att anmärka på. Till skillnad från oss, som var mycket nöjda.

Vi har haft roligt med mycket skratt. Vi har tömt våra hjärnor, nåja lite är väl kvar hoppas vi, mött en del trevliga människor och blivit en upplevelse rikare. Fötterna har hållit bra tack vare Compeed.
Första dagen blev 3-4 km längre då vi missat ett avtag mot slutet. När vi kom fram till Portomarin var det gott att slänga sig på var sin säng, in i duschen och sedan gå ner i matsalen med trevlig personal, god mat och gott vin! .På varje ställe har vi mötts av trevlig personal.

Sammantaget, två helnöjda nybörjare som fått mersmak!

Stort tack!
Margaretha och Margaretha