Santiago de Compostela – Muxia, 7 nätter

Se den fantastiska solnedgången i den obrutna horisonten

Efter pilgrimsvandringen till katedralen i Santiago de Compostela fortsatte pilgrimerna längs Camino Finisterre till Fisterra, ”världens ände”. Väl framme var det sed att pilgrimerna skulle bränna upp sina kläder som en reningsprocess och börja det nya livet. Man skulle också få tag i ett snäckskal att ta med sig hem från vandringen. Snäckan var inte bara ett minne från vandringen, den var också en symbol för död och uppståndelse och hade under medeltiden en särskild betydelse för pilgrimerna. Cap Fisterra ligger ca 85 kilometer från Santiago de Compostela. På galiciska säger man Fisterra och namnet härstammar från romarna som enligt en legend ansåg att området var slutet av världen, Finis-terrae.

I följande program får du även möjlighet att avsluta din tur med en härlig vandring till Muxia, som av många pilgrimer anses vara ett viktigt mål.

Santiago de Compostela – Muxia, 7 nätter

Se pris och boka
Santiago de Compostela – Muxia 6 vandringsdagar Total sträcka 113 km Svårighetsgrad 2,7/5 Avresa dagligen 1 jan - 31 dec Från 6.050 :-
 • Santiago de Compostela
 • Böljande odlingslandskap
 • Avnjuta färsk fisk på någon av restaurangerna i Cee
 • Fisterra med Fisterrauddens klippor
 • Facho berget (Penas Santas) med sin fantastiska utsikt
 • Muxia
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Spanien och Santiago de Compostela
Dag 2: Santiago de Compostela – Negreira, 22 km
Dag 3: Negreira – Olveiroa, 33 km med transfer 23 km
Dag 4: Olveiroa – Cee, 19 km
Dag 5: Cee – Fisterra, 12 km + 7 km vid vandring ut till fyrtornet och tillbaka
Dag 6: Fisterra – Lires, 14 km
Dag 7: Lires – Muxia, 16 km
Dag 8: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 113 km

Restaurering av Katedralen i Santiago de Compostela

Notera att Katedralen i Santiago de Compostela håller på att restaureras. Arbetet pågår hela 2019 och beräknas vara klart i början av 2020. Katedralen kommer att vara öppen för besökare men delar av den kommer att vara påverkad av byggnadsställningar och skynken. Under arbetet med restaureringen kommer Pilgrimsmässan att genomföras i kyrkan S.Francisco som ligger ca 350 meter från katedralen. Nattvardsceremonier genomförs i kyrkan Santa María Salomé som ligger på Rua Nova 31, cirka 400 meter från katedralen. Den jättelika metallkannan ”Botafumerion” (rökelsekärlet) kommer inte att svingas under restaureringen. Pilgrimsritualen kommer, med vissa undantag, att kunna genomföras under restaureringen. Undantag gäller under kortare perioder då restaurering genomförs i de delar som passeras under ritualen.

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Santiago de Compostela

Ankomst till staden som är en del av världsarvet enligt UNESCO. Att besöka Katedralen, Obradoiro, Quintana och Platerías torgen, Hospital of the Catholic Kins betraktas som ”måsten”.

Dag 2 – Santiago de Compostela – Negreira

Efter frukost tar du dig till Plaza del Obradoiro vilket är startplatsen för vandringen ut till Fisterra. Du lämnar Santiago de Compostela och vandrar genom förorter och når Ponte Sarela som efterföljs av mindre samhällen. Vandringen tar dig genom ett öppet landskap såväl som genom skuggande eukalyptus och barrskogar.Vägen är lättvandrad fram till Aguapasada där ett lång motlut som tar dig upp till Trasmonte tar vid. Från Pontemaceira fram till Negreira är vandringen flack.

Medel, 22 km, + 517 meter, – 629 meter

Dag 3 – Negreira – Olveiroa

Idag blir det en lång dags vandring om du inte väljer att korta ner den med transfer 10 km ut från Negreira. Från Negreira går det uppför och landsbygden breder ut sig. Du vandrar genom ett böljande odlingslandskap som bitvis är flackt fram till Monte Aro där det går brant uppför. Här uppe kan du njuta av utsikten över odlingslandskapet, innan du åter vandrar nerför. Den här kvällen får du vila dina sinnen och din kropp i byn Olveiroa.

Krävande, 33 km, + 654 meter, – 551 meter
Om transfer väljs till: Medel, 23 km, + 376 meter, – 321 meter

Dag 4 – Olveiroa och Cee

Du lämnar Olveiroa. Strax efter det att du korsat floden Logoso lämnar du odlingslandskapet och vandrar nerför genom en tallskog till Cee. Cee ligger i en fin vik, det finns dock en del aktiva industrier i utkanten av den lilla staden. Cee är en hamnstad och den här kvällen kan det att smaka gott med färsk fisk på någon av restaurangerna.

Medel, 19 km, + 238 meter, – 497 meter

Dag 5 – Cee – Fisterra

Vandringen går längs viken innan du viker av in genom landet efter samhället Corcubiòn. Du går genom gles tallskog på slingrande vägar och är strax åter vid havet som du följer fram till Fisterra. Vandringen fram till Fisterra är ljuvlig och vi rekommenderar dig att ta matsäck med för en picknick längs vägen i det fria. En perfekt avslutning på vandringen den här dagen blir en vandring ut fyrtornet, vid Fisterrauddens klippor, för att om möjligt se den fantastiska solnedgången. Vandringen ut till fyrtornet och tillbaka till Fisterra innebär 7 km extra vandring.

Lätt, 12 km, + 256 meter, – 247 meter
Om vandring ut till fyrtornet och tillbaka till Fisterra, Medel, 19 km

Dag 6 – Fisterra – Lires

En avkopplande vandring längs Playa del Rosuro väntar dig. Du har matsäck med dig och möjligheterna till stopp längs kusten är många.  Vinden kan vara frisk ifrån väst men solen visar sig oftare här än vid Santiago de Compostela. Denna del av vandringen tillhör de mest natursköna och det blir en dag att minnas. Du når framåt eftermiddagen den lilla byn Lires och här kan man inte undvika att njuta av fridfullheten långt från disco och uteliv.

Lätt, 14 km, + 328 meter, – 271 meter

Dag 7 – Lires – Muxia

Från byn Lires går leden genom gles tallskog och små byar. Vandringen går svagt uppför till Vilela där det avslutningsvis går rejält nerför till Muxia. Den vindpinade lilla fiskebyn som enligt legenden var platsen därifrån St Jakob lämnade Spanien när han skulle återvända till Jerusalem. Många anser att Muxia är av stor betydelse för pilgrimsvandringen. Denna avslutande kväll rekommenderar vi ett besök på någon av de små fiskerestaurangerna där du bland annat kan äta den pizzaliknande tonfiskempanadan.

Lätt, 16 km, + 400 meter, – 411 meter

Dag 8 – Hemresa

Efter tidig frukost denna morgon tar du den lokala bussen tillbaka till Santiago de Compostela. Resan tar närmare tre timmar så se till att ha gott om tid om du ska åka med flyget från Santiago de Compostela idag. En lugnare och trevligare avslutning är att du tar en extra natt i Santiago de Compostela innan det är dags för hemresa.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Santiago de Compostela, Negreira, Olveiroa, Cee, Fisterra, Lires och Muxia
 • Bagagetransport mellan övernattningarna, max 20 kilo/väska
 • Guidebok med kartor, en bok per rum, engelsk text
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan till Santiago de Compostela och återresan från Muxia
 • Eventuell transfer ut från Negreira
 • Lunch och middagar alla dagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

Sju tre-rättersmiddagar
Från 2 160:-/person

Extranätter

Extranätter Santiago de Compostela
Från 705: -/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 115: -/person och natt i enkelrum

Extranätter Fisterra
Från 590: -/ person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 905 : -/person och natt i enkelrum

Extranätter Muxia
Från 775: -/ person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 175: -/person och natt i enkelrum

Transfer,1-4 personer

Från 260: -/bil Negreira – Cornado (cirka 10 km utanför samhället)
Från 1 360: -/bil Muxia – Santiago de Compostelas flygplats
Från 1 575: -/bil Muxia – A Coruña flygplats
Från 575: -/bil Santiago de Compostela centrum – Santiago de Compostela flygplats, restid cirka 20 minuter
Från 1 435: -/bil Santiago de Compostela centrum – A Coruña flygplats, restid cirka 1 tim. 15 min

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker.
Kostnaden är 170:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell längs Camino Finisterre. Rummen har sängkläder, handduk och badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell då det även kan komma till transferkostnader.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,7 / 5 (med transfer från Negreira samt vandring ut till fyrtornet i Fisterra och tillbaka.)
 • Vandringen är lätt till medel om du inkluderar transfer ut från Negeria samt vandrar ut till fyrtornet i Finisterra och tillbaka. Två dagar är lätta och fyra dagar är medel. Väljer du istället att vandra hela vägen är den lätt till krävande. Två dagar är lätta, tre dagar är medel och en dag är krävande. Du kan även välja att inte vandra ut till fyrtornet i Fisterra, den dagens vandring blir då lätt.
 • Leden varierar från stigar (63 km) till byvägar (44 km) och mindre trafikerade vägar (6 km).
 • Att följa leden är enkelt då det finns blå skyltar med gula musslor som visar riktningen.
 • Total sträcka att vandra är 113 km fördelade på 6 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Santiago de Compostela är:
• Santiago de Compostela (15 km)
• La Coruña (68 km)
Närmaste flygplatser till slutmålet Muxia är:
• Santiago de Compostela (86 km)
• La Coruña (97 km)

Buss -/ tåganslutning utresan

Mellan Santiago de Compostela flygplatsen och centrum kan du resa med buss eller taxi, restid cirka 30 minuter.

Mellan A Coruña flygplats och Santiago de Compostela är det möjligt att resa med buss eller tåg från A Coruña centrum. Alternativet är privat transfer direkt från flygplatsen.

Buss -/ tåganslutning hemresan

Mellan Muxia och Santiago de Compostela kan du resa med buss som tar drygt 2 timmar och ibland längre tid, så du bör ha god marginal mellan buss och eventuell vidare resa från Santiago de Compostela. Alternativet är att resa med taxi.

Mellan Muxia och A Coruña finns bussförbindelse via Cee, restid inklusive byte cirka 3 timmar. Alternativet är taxitransfer.

Väderkalender

Tack vare sitt läge påverkas Galiciens klimat i hög utsträckning av Atlanten. Det regnar mer än övriga Spanien och medeltemperaturen är lägre.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led