Camino Finisterre

En vandring till Världens ände

Vill du vandra till världens ände? Då ska du vandra Camino Finisterre. Leden börjar i Santiago de Compostela och fortsätter ut mot havet till Fisterra, som på galiciska betyder just ”världens ände”. Cap Fisterra ligger ca 85 kilometer från Santiago de Compostela och vägen dit går genom ett böljande odlingslandskap. Att vandra Camino Finisterre ger inte bara ögat och själen njutning utan även gomen. Halvväg genom vandringen kommer du fram till Cee som där du bör passa på att smaka den färska fisken på någon av restaurangerna. Väl framme i Fisterra möts du av en dramatisk kustremsa och vyerna över havet och landskapet är hänförande.

Mer info

Sträcka 113 km
Pris från 6.100 :-

Sträcka 83 km
Pris från 4.355 :-

Offer till gudarna

Fisterra ligger på Costa da Morte – dödens kust. Här trodde dåtidens pilgrimer att solen dog och att offer till gudarna behövdes för att hålla dem tillfredsställda. Därför var det sed att pilgrimerna skulla bränna upp sina kläder som en reningsprocess och börja det nya livet.  Man skulle också få tag i ett snäckskal att ta med sig hem från vandringen. Snäckan var inte bara ett minne från vandringen, den var också en symbol för död och uppståndelse och hade under medeltiden en särskild betydelse för pilgrimerna. Traditionen med att bära ett snäckskal fastsatt på ryggsäcken lever fortfarande kvar. Snäckskalet används också som ledmarkering på flera leder.

Fortsätt till Muxia

Vill du fortsätt en bit till längs kusten kan du välja att fortsätta från Fisterra och vandra ytterligare en bit norrut till byn Muxia. Muxia ligger på en halvö med havet som granne både i öster och väster. Här tar vägen slut, så du kan verkligen känna att du har kommit fram till målet.

Vandra Camino Finisterre

Oavsett om du väljer Fisterra eller Muxia som slutmål för din vandring så transporterar vi ditt bagage mellan boendena medan du vandra med lätt packning.

Referenser

Camino Finisterre

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Santiago de Compostela – Muxia, 27 juni - 6 juli 2022

Vi hade en helt fantastisk vandring för några veckor sedan då vi vandrade från Santiago de Compostela till Fisterra och Muxia.
Allt ni hjälpt oss att boka fungerade helt perfekt (transfer, boenden, bagagetransport och middagar). Tack för all hjälp 😊
Vi hade dessutom fantastisk tur med vädret som var lagom varmt och inget regn.
Den här delen av Caminon har vacker natur, bra boenden med bra mat och såklart inte lika många vandrare.
Rekommenderar den varmt till andra vandrare 😊

Ett boende som var helt fantastisk och som jag gärna rekommenderar är Hotel Rustica Prada da Vina i Fisterra.
Ett enkelt trevligt hotell. Bra service och en fantastisk frukost med massor av olika färska frukter.
Använd gärna det när ni bokar gäster i Fisterra 😊

//Ulrika

Santiago de Compostela – Muxia, 29 september – 3 oktober 2021

Bra med Gaia och GPX fil i telefonen!

Mat från sådär till mycket bra. Husrum genomgående bra - saknar dock värmekälla/tork när man är där på höst - allt fuktigt blött hela tiden.

Allt fungerade perfekt. Saknade till gång till värmekälla/tork.

Eva H

Santiago de Compostela – Muxia, 29 september – 3 oktober 2021

Superbra på alla sätt. Både infon inför resan och om något skulle gå snett, vart vi skulle vända oss.
Mycket bra att kunna följa de handlingar som tex visade dag för dag på vår vandring.
Lite ojämt med mat och boende. Transfern fungerade felfritt.

Ingrid Lundell

Santiago de Compostela – Muxia, 29 september – 3 oktober 2021

Har inte haft personlig kontakt, men våra reseledare har ju haft en utmärkt kontakt med er
Gillar broschyren "Bra att veta" Allt annat också informativt och bra

Elinor Borgas

Santiago de Compostela – Muxia, 29 september – 3 oktober 2021

Santiago de Compostela – Muxia, 29 september – 3 oktober 2021
Fantastiskt trevliga ställen. Bra mat.
Supernöjd👍🥾

Anne Hjelte

Santiago de Compostela – Muxia, 29 september – 3 oktober 2021

Mycket positivt och trevligt bemötande i kontakt med Vandra!

Mycket bra och tydlig information!

Boende var riktigt bra, men maten var ingen höjdare på en del ställen. Speciellt i Olveiroa (där vi bodde på två olika ställen) Maten på Casa Manola var väl ok, men vinet var rena rävgiftet. Hade förmodligen varit bättre att äta på Bar-Pension Rustica as Pias (där var det jättegod o fin frukost). Pilgrimsmenyerna är lite väl enkla. Vi är en resenärsgrupp som kanske inte är så priskänslig, så om resan hade kostat något lite mer hade det nog varit ok, så får man en trevlig upplevelse av både vandring, hotell, mat och dryck :-)

Christina

Camino Finisterre, Santiago - Fisterra, 23-29 juli 2019

Oavsett ambitionsnivå på boendet höll det bra standard.

Vi har gjort den här typen av vandringar tidigare. I jämförelse står Vandra verkligen ut med sin förmåga att kombinera sin praktiska erfarenhet med mina som kunds ibland komplicerade behov och förväntningar. Bra planeringsarbete av er under mkt snäva tidsförhållanden. Kombinationen av proffsighet och personligt engagemang i vår resa är svårslagen.

Nästa resa går med självklarhet i Vandras regi.

Svante Borg

Camino Finisterre, Santiago - Muxia, juni 2019

Genomgående mycket hög klass på boendet. Överallt bra frukostar, med undantag för Finisterre där de startade 8.30, med påföljd att hela hotellet stod på kö och den ensamma kvinna som servade inte hann fylla på. Så det blev en sen avfärd. Överallt fantastisk mat, även på de enklaste ställen. Man vandrar uteslutande på någon form av väg, till skillnad från våra vandringar i Dolomiterna, Mallorca, Skottland, England och Wales - men det var bra den här gången eftersom det regnade och på en väg så blir det ju inte halt.

Ni ger bra service och arrangerar de speciallösningar som behövs. Vi gillar även GPX-filen.

Camino Finisterre, Santiago - Muxia

Kartorna delvis otydliga. Hotellet i Santiago fick jag söka hjälp för att hitta. (Vederbörande skrattade åt min karta och uttryckte att den inte fungerade)

Dag två var ju lång men i efterhand tycker jag att uppdelningen av distansen var bra. (Jag klarade det ju nästan 80 år gammal!)

Boendet genomgående bra och mycket trevligt mottagande och personal. Överraskande god mat t.ex. i Olveiroa med "mamma" i köket. Rummet i Finistere hotell Rustico Prado da Vinna luktade surt från toaletten. Trevligt för övrigt. Transport av bagage fungerade perfekt. Mycket skön avslutning i A Coruna med härligt rum med utsikt. Tack för det förslaget.

Leif Lindblad

Hej Leif,
Tack för din feedback. Vi ska titta på kartan du fick över Santiago de Compostela, och försöka göra den tydligare.
Mvh Emelie, Vandra

Santiago de Compostela – Fisterra, 5 – 10 april 2017

Det här var första gången jag vandrade. Det var fantastiska vyer och natur som vi passerade igenom.Vädret var kanonbra vilket ju gör väldigt mycket. Bagaget var alltid på plats när vi kom fram och det var rent och fräscht på alla hotellrum.

Avreseinformationen och färdhandlingarna var bra, men vi tycker att kartorna kunde ha varit lite mer detaljerade.

Tack Vandra för hjälpen med bokningen! Resan överträffade alla förväntningar. Allt fungerade perfekt. Vi återkommer och bokar ny vandringar med er.

Marie Åhman

September 2016

Vi vandrade från Santiago till Finisterre i september 2016. En otroligt positiv upplevelse och allt klaffade perfekt med arrangemanget, boende, bagagetransport och transfer från och till flygplatsen. Sista natten i Santiago hade det blivit en miss med middagen och det löste ni och TeeTravel förnämligt så vi fick en fantastisk middag på en annan restaurang, inkl taxi fram och tillbaka. Vi hade också god nytta av boken ni skickade innan, mycket detaljerad. När vi var där var det rekordvärme i Spanien, 37 grader, det var svettigt, som tur var hade vi Resorb med oss. Tack för ett bra arrangemang, jag återkommer ett annat år!

Santiago de Compostela – Fisterra, 1 – 7 juni 2015

Detta var vår första vandring och vi hade fyra fantastiska dagar i fyra olika vandringsmiljöer. Vi fick mycket bra information innan avresan som hjälpte oss på många olika sätt. Vi tog verkligen till oss att ha ombyteskläder med, bra och nödvändigt, torra strumpor var lycka för fötterna! Bagagetransporterna fungerade jättebra. Vi konstaterade efter dag fyra..är det redan slut, en tomhet infann sig. Vi hade önskat att vandringen hade varit ytterligare ett antal dagar. Det tog några dagar att komma in i hur vi bäst ville disponera dagarna. Vi hade ibland lite kämpig vandring men otroligt roligt. Träffade också många andra vandrare men inga svenska! Kan varmt rekommendera att anlita Vandra.Tack för ett jättebra arrangemang och på återseende!
Hälsningar Eva Lindquist

Santiago de Compostela – Fisterra, 14 – 20 juni 2011

Hej Stefan!

Jag och Marianne vill tacka för ett fint arrangemang när det gäller bokning av hotell och transport av bagage.
Vi vill ge en extra eloge till hotell MV Algalia i Santiago, där de tog emot oss med stor gästvänlighet och hjälpte till med bokning av taxi och andra saker på ett mycket generöst sätt. Vi vill också skicka en hälsning till Tee Travel som så snabbt löste ett missförstånd angående datum för leverans av våra väskor till Negreira.

Allt har fungerat jättefint och vi tvekar inte att kontakta er igen när vi blir sugna på att vandra till Muxía – för det blir vi – förr eller senare!

Hälsningar
Marianne Hedberg
Christine Sandström

Santiago de Compostela – Fisterra, 3 – 11/5 2010

Hej igen!

Vill återigen ge många rosor för vår vandring Santiago de Compostela – Fisterra. Allt funkade jättebra, ok hotell m m. Bara en liten detalj:
Busstabellen ställde till det för oss på vår hemresa. Den körde och körde och till slut insåg vi att vi kommer missa vårt flyg! Fick hoppa av och kasta oss in i en taxi som körde FORT. Vi hann pga. att vårt flyg var lite försenat, puh! Hade lite otur med vädret, kallt men ljuvlig vandring!M V H Katarina.

O Cebreiro – Santiago de Compostela och Fisterra – Muxia, 30/5 – 12/6, 2009

Hej!

Vill bara tacka för en av de bästa semestrarna i mitt liv! Tillsammans med en väninna genomförde vi i början av juni en vandring från O Cebreiro till Santiago + att vi sedan vandrade från Fisterre till Muxia. Fantastiskt, boende, transfers allt fungerade perfekt, bara boendet i Fisterre var något sämre men det kan ha berott på vädret och vår inre känsla av att vår resa närmade sig sitt slut.

Nu har jag en förhoppning om att få med min man nästa år och då lutar det åt att vandra i Nationalparken, om denna möjlighet finns 2010 också.

Än en gång stort Tack!

Hälsningar
Lena Sandberg