Camiño dos Faros

En variationsrik vandring längs Dödens kust

Vandra längs Camiño dos Faros och få en otroligt variationsrik upplevelse utmed Costa da Morte, ”dödens kust”. Leder sträcker sig från Malpica i norr till Fisterra i söder, en vandring på totalt 200 km.

Mer info

Malpica – Fisterra

8 vandringsdagar
Pris från 11.850 :-

Laxe – Fisterra

5 vandringsdagar
Pris från 7.995 :-

Kustvandring

Leden, som skapades 2013, går förbi alla fyrtorn längs kusten och kopplar samman orterna Malpica i norr och Fisterra i söder. Vandringen leder dig till underbara små fiskebyar, den ena gemytligare än den andra. Närheten till Atlanten gör att du varje dag kommer att ha möjlighet att äta dagsfärska fiskar och skaldjur. Passa på att njuta av fisk och skaldjur när det är som allra bäst.

“Un paisaje en cada paso”

”Ett landskap vid varje steg” är en fras som ofta används när det pratas om Camiño dos Faros, och den sammanfattar leden alldeles perfekt. Du njuter av ett landskap när det plötsligt dyker upp ett nytt mitt framför ögonen på dig. Leden bjuder på fyrar, stränder, sanddyner, floder, klippor, skogar, flodmynningar och mycket mer. Den norra delen ger dig lite mer historia och ruiner, med bland annat Castro de Borneiro och Dolmen i Dombate.

Leden skapades 2013 och det hela startade med att 3 goda vänner satt och pratade en kväll. De kom på den, till en början, galna idén om att sammankoppla Malpica och Fisterra längs de gamla fiskestigarna längs kusten. Ett år och många kilometer senare kom vännerna fram till Fisterra och bestämde sig för att starta föreningen ”Association O Camiño dos Faros”.

Kombinera din vandringsresa med Santiago de Compostela

Närheten till Santiago de Compostela ger utmärkta förutsättningar att kombinera din vandringsresa till Camiño dos Faros med ett par dagar i den stora pilgrimsstaden. Du tar dig lätt med buss från Fisterra till Santiago de Compostela vandringen.

Vandring längs Camiño dos Faros

Det ingår alltid bagagetransport mellan boendena medan du vandrar med lätt packning.

Recensioner

Camiño dos Faros, Malpica – Fisterra

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Malpica - Fisterra, 24 juni - 4 juli 2019

Bagage och transfer mycket bra. Taxichaufförerna var noggranna och hjälpsamma. Boendestandarden varierade. Boendet i Ponteceso och boendet i Lire var dåliga. Övriga mycket bra. Boendet och maten i Ouste var fantastiskt - så mycket omsorg och hög kvalité. Knöligt i Malpica då det var krångel med middag och picknick. Teetravel ansträngde sig för att rätta till och kompensera - blev sådär.

På vissa ställen borde de gröna ledmarkeringarna varit fler, svårt att hitta rätt. Kartorna som visade hotellen var i missvisande skala.

De människor vi har mött under vandringen, professionella och ortsbefolkningen, har varit väldigt vänliga, måna om att hjälpa till och angelägna att underlätta. Den provinsiella stoltheten är en gåva vi fick dela med dem.

Hej,
Tack för återkoppling. Vi ska ta en titt på hotellkartorna och se vad som kan ha upplevts som missvisande.
Mvh, Emelie på Vandra

Camiño dos Faros, Laxe – Fisterra

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Laxe - Fisterra, juni 2023

Fantastisk vandring i en orörd natur med kritvita stränder och otroligt rent, klart vatten, massor av underbara sommar blommor, hortensior växte vilt överallt.

Toppen med GPX att ladda ner för vandring. Allt fungerade mycket bra med transporter. Vandringen Faros dos Faros var mycket vackrare än vi kunde föreställa oss. De enda, hur lång tid tar dagens vandring ( de förstod vi inte riktigt ). Vi tog kontakt med Vandras samarbetspartner, Teetravel och de hjälpte oss med taxitransport på en sträcka. Mycket vänliga! Vi hade kanske inte uppmärksammat att 18 km tog ca 5 / 6 timmar p g a olika underlag, smala stigar, stenar, stränder och upp och ner för höga kullar osv. Boken som ni skickade med läste vi sen och fick mer hum om hur lång tid varje vandring tar. Bagage transport mycket bra. Frukost OK, ungefär samma varje dag. Transfer bra. Hotell bra utom i Lires, de tyckte vi var för enkelt.

Vi hittade Vandra genom att vi letade efter vandrings resa och valde mellan Vandra och Spain is morse. Jätteglad att vi valde ert vandrings arrangemang.

Att komma längst ut vid fyren i Finisterra var också en fantastisk upplevelse. Vi kommer aldrig att glömma denna vandringen. Tack, återkommer nästa år med ny vandring.

Laxe - Fisterra, 14-20 september 2019

Fantastisk vandring i karg, ödslig men vacker terräng, man hörde havet hela tiden. Viktigt att ha med egen matsäck och dricka, finns inget att köpa efter vägen. Ibland ganska svår framkomligt pga sticksiga buskar men funkade ändå.

Bagagetransporten och transfern fungerade perfekt. Det är iofs ok med enkla hotell det var rent och snyggt, det var mest två och en stjärniga men frukost och matsäck var i povraste laget. Första hotellet i Laxe var ok, där hade dom kokta ägg men sedan var det bara vitt bröd och bakverk och picknicken typ formfranska med ost och skinka. Vi hade vissa dagar långa vandringar, typ 10 timmar i kuperad terräng så hade önskat bättre färdkost även om vi såklart hade med oss nötter och annat.

Fantastisk vacker vandringsled, vi kunde tom bada vid några tillfällen. Vi blev vänligt bemötta överallt. Väldigt goda skaldjur och vin i de vindpinade byar vi kom till.

Sara Forsberg

Laxe - Fisterra, 6 nätter, 14-20 september 2019

Några frukostar var lite mindre bra, endast vitt bröd o marmelad. I Fisterre var det typ kakfrukost Inget för svenskar. Kaffet är alltid bra men på något ställe hade de moderniserat sig o skaffat kaffemaskin som gör allt, inte bra .

Naturen var helt oslagbar. Vattnet badbart för vissa av oss och människorna vänliga och hjälpsamma. Maten helt underbar. Härligt med den ödslighet som var på dagarna. Vi såg inte många människor efter leden. Boendena var enkla men mycket trevliga ,väldigt Spanska. Härligt att slippa Ikea möbler på hotellen (som var vanligt på Mallorca)

Ulla Eberstål

Laxe - Fisterra, 5 - 12 juli 2019

En fantastisk stor naturupplevelse men vissa stigpartier var krävande och inte så upptrampade. Mycket vild natur. Vi hade tur att det inte regnade för vissa partier skulle då ha blivit halkiga. Teetravels bedömda tid för respektive avsnitt var väl optimistisk. Kartorna var tydliga men i vissa lägen var markeringarna för leden i naturen otydliga men då hade vi stöd av gps-filerna.

Mycket bra boende med bra frukostar. Transfer och bagagetransporter fungerade utmärkt. Transfer från Arou till Laxe vår första vandringsdag kl 15 är inte möjlig att kunna passa. Vi gick hela dagen med endast ett kort kaffestopp men kunde inte hinna fram till Arou till kl 15. Vi hade kommit överens om med taxichauffören (som körde oss från flygplatsen) om att ringa när vi kom fram till en speciell plats så skulle han skicka en bil.

Detta är en fantastisk vandringstur i en orörd miljö. Den ena dagen var inte den andra lik. Det var inget problem för oss, 68 respektive 70 år, att genomföra den med Vandras utsökta kartmaterial men den är tuff jämfört med att pilgrimsvandra för stigar är inte så upptrampade och det finns i princip ingen förplägnad längs leden. Leden är inte så välbesökt av turister vilket gör att man kan gå en hel dag utan att möta någon annan vilket har en inbyggd risk. Under vår tur gick ytterligare 8 personer parallellt. Vi känner oss mycket privilegierade att vi har haft denna fantastiska vandringsupplevelse.

Anna Nilsson och Sören Sandquist