Santander – Gijón, 10 nätter

Vandra i ett böljande landskap mitt emellan hav och berg

Den berömde pilgrimen och författaren Aymeric Picauds ansåg att det var viktigt att undvika barbariet i Navarra. Han liksom många andra pilgrimer valde därför att följa kusten eftersom den var den enda fredliga trakten på 1100-talet. Idag är Camino del Norte en av de alternativa vägarna till Santiago de Compostela. Det är få pilgrimer som väljer den men de som vandrat Camino del Norte anser den vara vackrast av dem alla.

Pilgrimsleden mellan Santander till Gijón börjar i ett platt och bördigt jordbrukslandskap och övergår snart till ett böljande landskap som växlar mellan lummiga eukalyptusskogar och öppna gröna ängar. Leden passerar många små pittoreska kustbyar med långa sandstränder. Vyerna är storslagna med det blå havet i norr och i söder den Kantabriska bergskedjan där kalkstensmassivet Picos de Europa med sina skarpa fjälltoppar dominerar.

Santander – Gijón, 10 nätter

Se pris och boka
Santander – Gijón 9 vandringsdagar Total sträcka 191 km Svårighetsgrad 3,2/5 Avresa dagligen 1 jan - 31 dec Från 9.295 :-
 • Katedralen i Santander
 • Byn Santillana de Mar som tar dig tillbaka till medeltiden
 • Små, mysiga byar
 • Avsluta vandringsdagarna med ett dopp i det svalkande havet
 • Eukalyptusskogar och öppna gröna ängar
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Santander
Dag 2: Transfer Santander – Ermita de la Virgen del Monte, vandring till Santilllana del Mar, 21 km
Dag 3: Santillana del Mar – Comillas, 23 km
Dag 4: Comillas – San Vicente de la Barquera, 11 km
Dag 5: San Vicente de la Barquera – Bustio, 15 km
Dag 6: Bustio- Llanes, 24 km
Dag 7: Llanes – Ribadesella, 30 km
Dag 8: Ribadesella – Colunga, 21 km
Dag 9: Colunga – Villaviciosa, 17 km
Dag 10: Villaviciosa – Gijón, 29 km
Dag 11: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 191 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Santander

I Santander bor du första natten i ett lugnt område som ligger lite utanför den stressiga innerstaden. Utanför hotellet har du en av de långa sandstränderna som är ypperlig för bad eller bara en lugn och fin promenad. Hamnstaden Santander är huvudstaden i regionen Kantabrien och den är utbredd över ett stort område. Vill du se mera av innerstaden och besöka katedralen innan du startar din vandring så kan du antingen följa den långa hamnpromenaden till fots eller ta en av de många lokalbussarna in till centrum.

Dag 2 – Transfer Santander – Ermita de la Virgen, vandring till Santillana de Mar

En transfer tar dig till Ermita de la Virgen där du startar din vandring. Vandring går genom ett öppet jordbrukslandskap med vägar och trafik. Det är inte den bästa vandringsdagen, men innan dagens slut har du tagit dig bort från trafiken. Dagen avslutas fint i den idylliska byn Santillana de Mar. Byn har en gammal del med trånga stenlagda gator, gamla stenhus och med ett Plaza Mayor som tar dig tillbaka till medeltiden.

Medel, 21 km, + 326 meter, – 290 meter

Dag 3 – Santillana del Mar – Comillas

Den här dagen passerar du flera små stillsamma byar, ofta med en kyrka och ett café. Naturen är böljande och skiftar mellan eukalyptusskogar i dalarna och öppna gröna ängar på höjderna. På höjderna har du stundtals utsikt över Biscayabukten och in i landet ser du bitvis i klart väder de Kantabriska bergen. Comillas är ett samhälle beläget på en höjd vid havet med en strand och klippbranter.

Medel, 23 km, + 450 meter, – 508 meter

Dag 4 – Comillas – San Vicente de la Barquera

Även om det är kuperad vandring idag så är den ganska behaglig då den är kort. Du lämnar Comillas via landsvägen och går in i landet över ett flodområde och vidare via lantbruk och ett par mindre byar. Strax innan San Vicente de la Barquera ser du åter havet och du korsar en vägbro för att komma in till kuststaden, som ligger vackert vid kusten och med det höga inlandet i bakgrunden. Som flera av kvällarna utmed den här delen leden kan du avsluta vandringen med ett dopp i det svalkande havet.

Lätt, 11 km, + 383 meter, – 365 meter

Dag 5 – San Vicente de la Barquera – Bustio

Leden lämnar åter havet och går in i landet som här domineras av jordbruk och fridfullhet. Det är liksom tidigare dagar böljande landskap och flera dalar som du skall ner i och åter upp ur. Du korsar under trafikerade vägar och når åter lugnet vid Unquera. Här lämnar du Kantabrien och vandrar in i Asturien. Du korsar floden Deve, lämnar leden och vandrar in i Bustio där du bor den här natten.

Lätt, 15 km, + 356 meter, – 382 meter

Dag 6 – Bustio – Llanes

Vandringen startar uppför utmed en snäll backe som bjuder dig på en fridfull utsikt över det böljande landskapet. Det är relativt lättvandrat fram till den sista biten strax innan Llanes. Där skall du upp över en liten kam på drygt 100 möh. Det är för övrigt bland de högsta höjderna på denna etapp. Bergen i söder är som tidigare betydligt högre. Llanes har en traditionell fiskehamn som fortfarande är aktiv och runt delar av staden ser du fortfarande delar av en gammal stadsmur från år 1206.

Utmanande, 24 km, + 782 meter, – 828 meter

Dag 7 – Llanes – Ribadesella

En lång vandringsdag väntar dig, så du bör starta i god tid. Du fortsätter genom ett böljande landskap fram till San Vicente de la Barquera. Dalarna är här inte så djupa som under tidigare etapper. Du passerar flera småbyar, några med möjligheter att äta lunch och vila. Havet och bergen vid sidan av leden följer dig hela dagen och väl framme i Ribadesella får du en fridfull avslutning på dagen med hav, strand och god mat.

Krävande, 30 km, + 727 meter, – 729 meter

Dag 8 – Ribadesella – Colunga

Åter en dag mellan hav och berg genom ett böljande landskap. Du följer lugna gator ut ur Ribadesella för att sedan följa leden genom en skog utmed en fin stig. Dagen bjuder på några backar i början för att sedan bjuda på en flack och lätt vandring fram till Colunga som ligger på en höjd. Collunga är ett landsortssamhälle en liten bit från havet.

Medel, 21 km, + 490 meter, – 491 meter

Dag 9 – Colunga – Villaviciosa

Leden viker av in i landet och det är till att börja med flack vandring. Du tar dig sedan över Priesca som är drygt 150 meter högt. Efter berget bär det åter av nerför och du har flack vandring fram till Villaviciosa. Den lilla staden är en typisk landsortstad, lite tråkig, men med några trevliga kvarter och restauranger.

Medel, 17 km, + 488 meter, – 494 meter

Dag 10 – Villaviciosa – Gijón

Den här vandringsdagen börjar med en snäll vandring genom ett flackt jordbrukslandskap. I Caquita delar sig leden och du vandrar rakt fram mot Gijón Du kommer strax till ett område med högre berg och djupare dalar. Skog tar över de öppna landskapen. Sista biten in till Gijón går fridfullt genom ett villaområde med höga staket och rejäla grindar. Väl framme i Gijón kan du lämna leden och följa den långa och härliga strandpromenaden fram till den gamla delen av staden.

Utmanande, 29 km, 777 meter, – 772 meter

Dag 11 – Hemresa

Har du inte möjlighet att stanna en extra natt i Gijón är det så är det dags för hemresa. Närmaste flygplats är Oviedo dit du kan resa med lokalbuss.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 10 nätter och 9 frukost i Santander, Santillana del Mar, Comillas, San Vicente de la Barquera, Bustio (frukost ingår inte), Llanes, Ribadesella, Colunga, Villaviciosa och Gijón
 • Övernattningar sker på hotell eller B&B. Rummen har dusch, WC, lakan, örngott och handdukar
 • Bagagetransport mellan övernattningarna, max 20 kilo/väska
 • Taxitransfer mellan Santander till Ermita de la Virgen del Monte
 • Guidebok med kartor engelsk text, en bok per bokat rum
 • Pilgrimspass
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Spanien
 • Resan till Santander och från Gijón
 • Luncher och middagar
 • Frukost i Bustio
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

Sju 3-rättersmiddagar, middag i Bustio, San Vicente och Gijón ej inkluderat
Från 2 190:-/person

Extranätter

Santander, från 815: -/person och natt i dubbelrum

Gijón, från 715: -/person och natt i dubbelrum

Extra nätter på andra orter går att ordna efter dina önskemål. Kontakta oss för pris.

Transfer

Önskar du lägga till transfer till och från vandringen kontakta oss för pris

Extra guidebok med karta

I vandringspaketet ingår en guidebok med karta per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker.
Kostnaden är 340:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på hotell längs leden. Rummen har sängkläder, handduk och badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig, i regel mot ett tillägg.

 Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,2 / 5
 • Vandringen är lätt till krävande. Två vandringsdagar är lätta, fyra är medel, två är utmanande och en är krävande.
 • Leden varierar från vanliga stigar till mindre vägar och kortare sträckor utmed trafikerade landsvägar.
 • Leden är väl markerad med gula musslor och pilar som visar vägen.
 • Total sträcka att vandra är 191 km fördelade på 9 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Santander är:
• Santander flygplats (6 km)
• Bilbao flygplats (110 km)
• Oviedo/Asturiens flygplats (215 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Gijón är:
• Oviedo/Asturiens flygplats (41 km)
• Santander flygplats (176 km)
• Bilbao flygplats (278 km)
• A Coruña flygplats (284 km)

Santander flygplats trafikeras av ett fåtal flyglinjer ett alternativ kan vara att flyga tur och retur till Oviedo/Asturiens flygplats eller utresa till Bilbao och hemresa från Oviedo/Asturiens flygplats.

Buss -/ tåganslutning utresan

Mellan Santander centrum och flygplatsen finns flygbuss som tar cirka 15 minuter.
Flyger du ut till Bilbao kan du ta flygbuss in till busstationen och vidare med buss till Santander. Restid inklusive flygbuss cirka 2 timmar och 30 minuter.
Mellan Oviedo/Asturiens flygplats och Santander finns direktbuss som tar cirka 4 timmar.

Buss -/ tåganslutning hemresan

Till Oviedo/Asturiens flygplats från Gijón finns bussförbindelser, restid cirka 45 minuter.
Mellan Gijón och Santander flygplats finns busslinje med ett fåtal avgångar. Restid cirka 3 – 4 timmar.
Mellan Gijón och Bilbao finns busslinje, restid 4 – 6 timmar. Från busstationen i Bilbao reser du vidare med flygbuss som tar cirka 45 minuter.
Mellan Gijón och A Coruña finns bussförbindelse som tar cirka 5 timmar.

Väderkalender

Kantabrien
På grund av det Kantabriska havet har Kantabrien ett fuktigt klimat med jämna temperaturer, liknande de som finns i Newfoundland och Labrador. Den årliga nederbörden vid kusten ligger på omkring 1 200 millimeter per år och är högre i inlandet. Medeltemperaturen är 14 ºC. I de högre delarna av landskapet förekommer snöfall mellan oktober och mars. I vissa delar av Picos de Europa, på över

2 500 meters höjd, finns glaciärer. De torraste månaderna är juli och augusti men det förekommer inte torka eftersom det ändå förekommer lite nederbörd och inte temperaturen är så hög.

Påverkan från bergen är huvudorsaken till de meteorologiska situationer som kallas suradas som orsakas av föhnvindar. De sydliga vindarna är starka och torra och gör att temperaturen ökar ju närmare kusten den når. Detta gör att luftfuktigheten och nederbörden minskar. I kontrast till detta står sydsluttningarna i bergsområdena, där vindarna är fuktigare och orsakar mer regn. Dessa situationer är vanligare på hösten och vintern, då temperaturen kan ibland nå upp till 20ºC.

Asturien
Asturiens klimat är liksom övriga nordvästra Spanien mer varierande än södra delen av landet. Somrarna är i allmänhet varma med hög luftfuktighet och oftast soliga. Vintrarna är relativt milda med både regn och sol, men det kan förekomma en del köldknäppar. Kylan finns framför allt i bergen där det finns snö mellan november och maj. Den årliga nederbörden uppgår till över 900 millimeter. Den är lägst vid kusten (Gijón, 971 mm) och ökar längre in i landet. Den högsta nederbörden finns i Picos de Europa (Amieva, 1800 mm).


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led