San Sebastián – Santiago de Compostela, 38 nätter

Följ kusten och Camino del Norte ända till Santiago de Compostela

Den berömde pilgrimen och författaren Aymeric Picauds ansåg att det var viktigt att undvika barbariet i Navarra. Han liksom många andra pilgrimer valde därför att följa kusten eftersom den var den enda fredliga trakten på 1100-talet. Idag är Camino del Norte en av de alternativa vägarna till Santiago de Compostela.

Detta vandringspaket tar dig längs hela Camino del Norte och låter dig uppleva vackra sandstränder höga höjder och en genuin landsbygd. Utmanade kustvägar i Baskien övergår i robusta landsbygdsvägar i Asturien. Du upplever stora populära stränder, som den i San Sebastián, men också små undanskymda vikar som bara nås till forts. Större välkända städer blandas med små pittoreska byar. Med havet till höger vandrar du kanske den allra vackraste av vägar till Santiago de Compostela.

Pris

Priset för vandringen påverkas av hög- och lågsäsong. När säsongerna korsar varandra finns inte priset med under ”Se pris och boka”, kontakta oss då för pris.

San Sebastián – Santiago de Compostela, 38 nätter

Se pris och boka
San Sebastián – Santiago de Compostela 36 vandringsdagar Total sträcka 782 km Svårighetsgrad 3,3/5 Avresa dagligen 1 jan - 31 dec Från 34.455 :-
 • Berget Igueldo med utsikt över Biscayabukten och San Sebastián
 • Katedralerna i Santander och Mondoñedo
 • Byn Santillana de Mar
 • Dopp i undanskymda vikar
 • Imponerande kloster med lång historia
 • Monte do Gozo, varifrån du kan se Santiago de Compostela
 • Santiago de Compostela
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till San Sebastián
Dag 2: San Sebastián – Getaria, 25 km
Dag 3: Getaria – Deba, 18 km
Dag 4: Deba – Markina, 23km
Dag 5: Markina – Gernika, 24 km
Dag 6: Gernika – Lezama, 21 km
Dag 7: Lezama – Bilbao, 12 km
Dag 8: Bilbao – Portugalete, 19 km
Dag 9: Portugalete – Castro Urdiales, 28 km
Dag 10: Castro Urdiales – Liendo, 28 km
Dag 11: Liendo – Noja, 21 km + 1 km med färja
Dag 12: Noja – Santoña, Santoña – Galizano,  20 km
Dag 13: Galizano – Somo, Somo – Santander, 11 km + 5 km med färja
Dag 14: Transfer Santander – Ermita de la Virgen del Monte.Vandring till Santilllana del Mar, 21 km
Dag 15: Santillana del Mar – Comillas, 23 km
Dag 16: Comillas – San Vicente de la Barquera, 11 km
Dag 17: San Vicente de la Barquera – Bustio, 15 km
Dag 18: Bustio- Llanes, 24 km
Dag 19: Llanes – Ribadesella, 30 km
Dag 20: Ribadesella – Colunga, 21 km
Dag 21: Colunga – Villaviciosa, 17 km
Dag 22: Villaviciosa – Gijón, 29 km
Dag 23: Gijón – Avilés, 22 km
Dag 24: Avilés – Cudillero, 29 km
Dag 25: Cudillero – Ballota, 25 km
Dag 26: Ballota – Luarca, 28 km
Dag 27: Laurca – Navia, 20 km
Dag 28: Navia – Ribadeo, 31 km
Dag 29: Ribadeo – Villamartín Grande, 18 km. Transfer till Ribadeo för övernattning
Dag 30: Transfer Ribadeo – Villamartín Grande, vandring till Mondoñedo, 17 km
Dag 31: Mondoñedo – Abadin, 17 km. Transfer till Mondoñedo för övernattning.
Dag 32: Transfer Mondoñedo – Abadin, vandring till Vilalba, 19 km
Dag 33: Vilalba – Sta Leocadia, 28 km. Transfer till Parga för övernattning,
Dag 34: Transfer från Parga till Sta Leocadia för vandring till Sobrado dos Monxes, 33 km
Dag 35: Sobrado dos Monxes – Arzúa, 22 km
Dag 36: Arzúa – Rúa, 19 km
Dag 37: Rúa – Santiago de Compostela, 20 km
Dag 38: Santiago de Compostela
Dag 39: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 782-789 km

Det finns andra möjligheter att lägga upp vandringen. Har du egna önskemål kontakta oss för offert.

Restaurering av Katedralen i Santiago de Compostela

Notera att Katedralen i Santiago de Compostela håller på att restaureras. Arbetet påbörjades våren 2019 och beräknas vara klart Jubelåret 2021. Katedralen kommer att vara öppen för besökare men delar av den kommer att vara påverkad av byggnadsställningar och skynken. Under arbetet med restaureringen kommer Pilgrimsmässan att genomföras i kyrkan S.Francisco som ligger ca 350 meter från katedralen. Nattvardsceremonier genomförs i kyrkan Santa María Salomé som ligger på Rua Nova 31, cirka 400 meter från katedralen. Den jättelika metallkannan ”Botafumerion” (rökelsekärlet) kommer inte att svingas under restaureringen. Pilgrimsritualen kommer, med vissa undantag, att kunna genomföras under restaureringen. Undantag gäller under kortare perioder då restaurering genomförs i de delar som passeras under ritualen.

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till San Sebastián

Du flyger lämpligen till Bilbao när du skall starta din vandring i San Sebastián. Från Bilbao tar du flygbuss direkt till San Sebastián. En underbar stad med långa sandstränderna kantade av härliga strandpromenader. Kanske vill du avsluta dagen med ett dopp i havet.

Dag 2 – San Sebastián – Getaria

Du lämnar San Sebastián via den västra strandpromenaden. Du vandrar uppför och en bit in i landet till berget Igueldo. Väl uppe på toppen får du lön för mödan, utsikten över Biscayabukten och San Sebastián är bedövande. Du fortsätter genom en skog. Inåt landet ser du öppna fält, berg och en stor väg som slingrar sig fram genom det kuperade landskapet. I Zarautz når du åter havet och följer det längs en härlig strandpromenad och en väg fram till din nästa övernattning i Getaria.

Utmanande, 25 km, + 931 meter, – 887 meter

Dag 3 – Getaria – Deba

Du lämnar Getaria via strandpromenaden och lämnar åter kusten för att vandra en bit in i landet och upp i bergen. Du vandrar genom ett grönskande, böljande landskap. Odlingar, ängar och skog går in i varandra. Vid slutet av dagen når du Deba som ligger i en vik. Du har här möjlighet att avsluta dagen med ett svalkande dopp.

Medel, 18 km, + 699 meter, – 711 meter

Dag 4 – Deba – Markina Xemein

Efter tre dagar vid havet bär det nu av in i landet via strandpromenaden och över en liten flod. Den här dagen behöver du matsäck med dig, du passerar inte några byar där det går att äta lunch förrän du når Markina Xemein. Det går åter uppför och du når högsta höjd, 500 möh. Leden tar dig genom ett böljande landskap och skogar av eukalyptus och tall. När det åter går nerför öppnar sig landskapet och jordbruken dominerar. Markina Xemein är ett samhälle på landet omgivet av berg, ängar och lantbruk.

Utmanande, 23 km, + 1 035 meter, – 1 019 meter

Dag 5 – Markina-Xemein – Gernika

Du lämnar Markina-Xemein genom ett öppet landskap. I norr ser du berg med stora stenbrott. Det går till att börja med svagt uppför. Den första byn du når är Bolibar som är en mysig liten by med café och restaurang. Från Bolibar fortsätter det lite brantare uppför genom skog och gröna ängar. Det vänder strax nerför och du når nästa pittoreska by, Munitibar. Det fortsätter nerför och du når Gernika, staden som 1937 bombades och sedan blev motivet till Pablo Picassos antikrigsmålning Guernika.

Utmanande, 24 km, + 839 meter, – 900 meter

Dag 6 – Gernika – Lezama

Du lämnar Gernika med sin livliga trafik via huvudgatan och du är åter snart ute på landsbygden. Det går brant uppför genom ett böljande landskap och härliga vyer för att sedan vända av nerför. Den sista biten in till Lezama är flack.

Utmanande, 21 km, + 808 meter, – 759 meter

Dag 7 – Lezama – Bilbao

Den här vandringsdagen startar med flack vandring innan det åter går uppför. Du skall upp för ett av bergen som omgärdar Bilbao. Att du närmar dig en stor stad märks på många vis, såväl trafik, byggnader som mängden människor ökar. Sista biten in i Bilbao är mindre trevlig innan du till sist når den gamla delen där lugn och frid åter infinner sig. Här kan du flanera genom de trånga gatorna på kvällen, äta gott och bara iaktta lokalbefolkningen.

Lätt, 12 km, + 387 meter, – 423 meter

Dag 8 – Bilbao – Portugalete

Leden tar dig uppför genom Bilbaos affärsområden men så småningom avlägsnar sig trafiken och stadens muller även om de kommer att finnas med under nästan hela dagen. Leden passerar ett fridfullt område och ett gammalt kapell innan leden åter går nerför till en förort med stort köpcenter. Leden slingrar sig fram bland bostäder och stora varuhus för att slutligen hitta tillbaka till floden Ria de Bilbao och staden Portugalete som är berömd för Biscayabron. Bron upptogs på UNESCO:s världsarvslista 2006.

Medel, 19 km, + 435 meter, – 497 meter

Dag 9 – Portugalete – Castro Urdiales

Du lämnar Portugalete och kusten för en sväng in i landet. Det går uppför och du har åter landsbygden nära dig. Idag lämnar du de stora städernas buller och vandringen blir fridfull. I söder har du bergen och du fortsätter åter ut mot havet i norr. Från den pittoreska byn Pobeña följer du den magiska kusten utan större avbrott hela vägen fram till Castro Urdiales. På vägen lämnar du även Baskien och vandrar in i Kantabrien.

Utmanande, 28 km, + 599 meter, – 686 meter

Dag 10 – Castro Urdiales – Liendo

Du lämnar Castro Urdiales via hamntorget och tar dig en liten bit in i landet för att sedan åter ansluta till den dramatiska kusten med sina klippor som står som en skrovlig mur mot det mörkblå Kantabriska havet. Strax efter den lilla byn Islares slingrar sig leden in i landet mot bergen och tar dig upp till bedövande utsikt bland skog och ängar för att åter ta dig vidare ner till dalen till Liendo.

Utmanande, 28 km, + 376 meter, – 342 meter

Dag 11 – Liendo – Noja

Väl uppe ur dalen tar du sikte mot Laredo som ligger fantastiskt vid en lång välkänd badstrand. Efter lunch fortsätter du vidare ett kort stycke fram till hamnen i Laredo. Härifrån går färden vidare med en liten passagerarbåt en kort bit över sundet till Santoña (båten går dagligen mellan 13/3 – 30/9, övrig tid vandrar du runt viken). Santoña ligger på en liten halvö med bebyggelse på den skyddande sydsidan in mot en fin vik. Du fortsätter längs kusten till Noja, där du kan avsluta dagen med ett härlig dopp i havet.

Medel, 21 km, + 271 meter, – 286 meter

Dag 12 – Noja – Galizano

Idag vandrar du inåt land genom jordbrukslandskap, gårdar och små byar som löser av varandra. Det blir en del vandring längs asfalterade vägar, och kortare sträckor längs grusvägar och mindre stigar. När du passerat Güemes viker leden åter ut mot kusten. Du spenderar natten i Galizano.

Medel, 20 km, + 320 meter, – 319 meter

Dag 13 – Galizano – Santander

Från Galizano vandrar du drygt en kilometer innan du når kusten. Du följer sedan små grusvägar, stigar och stranden fram till Somo och färjehamnen. Härifrån reser du med båt över till Santander, en båtresa som tar 20 minuter vid högvatten och några minuter längre vid lågvatten. Santander är en stor stad med katedral, badstränder och många butiker.

Mycket lätt, 11 km, + 116 meter, – 138 meter

Dag 14 – Transfer Santander – Ermita de la Virgen, vandring till Santillana de Mar

En transfer tar dig till Ermita de la Virgen där du startar din vandring. Vandring går genom ett öppet jordbrukslandskap med vägar och trafik. Det är inte den bästa vandringsdagen, men innan dagens slut har du tagit dig bort från trafiken. Dagen avslutas fint i den idylliska byn Santillana de Mar. Byn har en gammal del med trånga stenlagda gator, gamla stenhus och med ett Plaza Mayor som tar dig tillbaka till medeltiden.

Medel, 21 km, + 326 meter, – 290 meter

Dag 15 – Santillana del Mar – Comillas

Den här dagen passerar du flera små stillsamma byar, ofta med en kyrka och ett café. Naturen är böljande och skiftar mellan eukalyptusskogar i dalarna och öppna gröna ängar på höjderna. På höjderna har du stundtals utsikt över Biscayabukten och in i landet ser du bitvis i klart väder de Kantabriska bergen. Comillas är ett samhälle beläget på en höjd vid havet med en strand och klippbranter.

Medel, 23 km, + 450 meter, – 508 meter

Dag 16 – Comillas – San Vicente de la Barquera

Även om det är kuperad vandring idag så är den ganska behaglig då den är kort. Du lämnar Comillas via landsvägen och går in i landet över ett flodområde och vidare via lantbruk och ett par mindre byar. Strax innan San Vicente de la Barquera ser du åter havet och du korsar en vägbro för att komma in till kuststaden, som ligger vackert vid kusten och med det höga inlandet i bakgrunden. Som flera av kvällarna utmed den här delen leden kan du avsluta vandringen med ett dopp i det svalkande havet.

Lätt, 11 km, + 383 meter, – 365 meter

Dag 17 – San Vicente de la Barquera – Bustio

Leden lämnar åter havet och går in i landet som här domineras av jordbruk och fridfullhet. Det är liksom tidigare dagar böljande landskap och flera dalar som du skall ner i och åter upp ur. Du korsar under trafikerade vägar och når åter lugnet vid Unquera. Här lämnar du Kantabrien och vandrar in i Asturien. Du korsar floden Deve, lämnar leden och vandrar in i Bustio där du bor den här natten.

Lätt, 15 km, + 356 meter, – 382 meter

Dag 18 – Bustio – Llanes

Vandringen startar uppför utmed en snäll backe som bjuder dig på en fridfull utsikt över det böljande landskapet. Det är relativt lättvandrat fram till den sista biten strax innan Llanes. Där skall du upp över en liten kam på drygt 100 möh. Det är för övrigt bland de högsta höjderna på denna etapp. Bergen i söder är som tidigare betydligt högre. Llanes har en traditionell fiskehamn som fortfarande är aktiv och runt delar av staden ser du fortfarande delar av en gammal stadsmur från år 1206.

Utmanande, 24 km, + 782 meter, – 828 meter

Dag 19 – Llanes – Ribadesella

En lång vandringsdag väntar dig, så du bör starta i god tid. Du fortsätter genom ett böljande landskap fram till San Vicente de la Barquera. Dalarna är här inte så djupa som under tidigare etapper. Du passerar flera småbyar, några med möjligheter att äta lunch och vila. Havet och bergen vid sidan av leden följer dig hela dagen och väl framme i Ribadesella får du en fridfull avslutning på dagen med hav, strand och god mat.

Krävande, 30 km, + 727 meter, – 729 meter

Dag 20 – Ribadesella – Colunga

Åter en dag mellan hav och berg genom ett böljande landskap. Du följer lugna gator ut ur Ribadesella för att sedan följa leden genom en skog utmed en fin stig. Dagen bjuder på några backar i början för att sedan bjuda på en flack och lätt vandring fram till Colunga som ligger på en höjd. Collunga är ett landsortssamhälle en liten bit från havet.

Medel, 21 km, + 490 meter, – 491 meter

Dag 21 – Colunga – Villaviciosa

Leden viker av in i landet och det är till att börja med flack vandring. Du tar dig sedan över Priesca som är drygt 150 meter högt. Efter berget bär det åter av nerför och du har flack vandring fram till Villaviciosa. Den lilla staden är en typisk landsortstad, lite tråkig, men med några trevliga kvarter och restauranger.

Medel, 17 km, + 488 meter, – 494 meter

Dag 22 – Villaviciosa – Gijón

Den här vandringsdagen börjar med en snäll vandring genom ett flackt jordbrukslandskap. I Caquita delar sig leden och du vandrar rakt fram mot Gijón Du kommer strax till ett område med högre berg och djupare dalar. Skog tar över de öppna landskapen. Sista biten in till Gijón går fridfullt genom ett villaområde med höga staket och rejäla grindar. Väl framme i Gijón kan du lämna leden och följa den långa och härliga strandpromenaden fram till den gamla delen av staden.

Utmanande, 29 km, 777 meter, – 772 meter

Dag 23 – Gijón – Avilés

Början av vandringen är trafikerad men när du slutligen kommit bort från Gijón når du skogsområdet Areo som domineras av eukalyptusskogar och fridfullhet. Här får du möjlighet att njuta av den första utsikten över området och även få en bild av det som dominerar dagens vandring, en blandning av natur, små byar, trafik och industrier. Avilés är en av de mest betydelsefulla industristäderna i norra Spanien. Den bullrande industrin och trafiken byts dock plötsligt ut av lugn och fridfullhet när du når den gamla delen av Avilés.

Medel, 22 km, + 357 meter, – 365 meter

Dag 24 – Avilés – Cudillero

Idag har du en lång dags vandring framför dig med många backar såväl upp som ner. Landskapet är böljande och höjderna domineras av öppet jordbrukslandskap med utsikt över havet och dalar som är täckta av väldoftande eukalyptusskog. Leden går mestadels vid sidan av vägen med undantag för några kortare partier då den följer eller korsar en mindre trafikerad väg. I El Pito lämnar du leden och vandrar ner till den lilla byn Cudillero som vackert klamrar sig fast utmed bergssidorna. Den lilla fiskebyn har en väl skyddad hamn med ett torg och flera uteserveringar.

Utmanande, 29 km, + 705 meter, – 602 meter

Dag 25 – Cudillero – Ballota/Santa Marina

Väl uppe från Cudillero fortsätter du västerut genom ett landskap som växlar mellan öppna ängar och eukalyptusskogar. Efter en knapp timmes vandring når du den första av den här dagens två dalgångar. Efter den sista dalen planar det ut och du har en flack vandring framför dig. Leden följer här mest en asfalterad väg och trots att du passerar flera små byar så är det långt mellan caféerna. Du vandrar på drygt 100 meters höjd och vid din sida har du Biscayabukten som stundtals bjuder dig på storslagen utsikt. Ballota är en fin by som ligger i det öppna landskapet med havet nedanför sig.

Krävande, 25 km, + 1 086 meter, 1 111 meter

Dag 26 – Ballota/Santa Marina – Luarca

Efter Ballota lämnar leden vägen och gör en sväng ut mot havet och ner i en dal. Vid den lilla byn Tablizo är du åter uppe på cirka 100 meters höjd och bjuds på den fantastiska utsikten över havet. Leden följer här vägen fram till Cadavedo för att sedan åter göra en sväng ut mot havet och Villademoros som är värt ett besök. De öppna fälten dominerar och vandringen är mestadels flack och den följer till större del en asfalterad landsväg. Framåt eftermiddagen når du Luarca som ligger omgiven av berg fint vid havet.

Utmanande, 28 km, + 706 meter, – 723 meter

Dag 27 – Luarca – Navia

Efter frukost startar du dagens vandring med att ta dig upp från Luarca till högre höjder. Den här dagen är högsta höjd 190 meter över havet som du når vid byn Otur. Landskapet domineras till att börja med av öppna gröna fält men under dagen passerar du flera gröna väldoftande eukalyptusskogar. I norr har du det blå havet och i söder betydligt högre berg än de leden går över. Du passerar flera mindre byar. Efter Otur vänder det och går utför till knappt 100 meter över havet. Strax innan Navia går det åter nerför till havsnivå.

Medel, 20 km, + 552 meter, – 571 meter

Dag 28 – Navia – Ribadeo

Även om dagens vandring är flack och lättvandrad så bör du starta i god tid för det är lång väg att vandra. Ett alternativ är att du beställer transfer de första 7 kilometerna fram till La Caridad. Landskapet domineras av öppna fält som sluttar ner mot havet i norr och inåt landet i söder tonar betydligt högre berg upp sig, det är storslaget och vackert. Du lämnar Asturien och vandrar in i Galicien. Natten spenderar du i Ribadeo.

Med transfer: Medel, 24 km, + 303 meter, – 336 meter
Utan transfer: Utmanande, 31 km, + 526 meter, – 575 meter

Dag 29 – Vandring Ribadeo – Villamartin Grande, transfer tillbaka till Ribadeo

Efter frukost är det så dags lämna havet och vandra sydväst. Det går uppför när du kommer ut ur Ribadeo och sakta lämnar du havet bakom dig. Landskapet är böljande och växlar mellan öppna gröna fält till täta fina skogar. Byarna du kommer till är små utan möjligheter till lunchstopp, så du bör ha matsäck med dig under den här dagen. När du når Villamartín Grande är du uppe på den här dagens högsta höjd 325 möh. En transfer tar dig tillbaka till Ribadeo och ditt boende.

Medel, 18 km, + 749 meter, – 499 meter

Dag 30 – Transfer Ribadeo – Villamartin Grande, vandring till Mondoñedo

En transfer tar dig till Villamartin Grande där du fortsätter din vandring. Dagen börjar med att du skall ta dig nerför till de små byarna Gondán och San Xusto. I samhället Lourenzá kan det vara lagom med lunch och att se dig om bland de historiska gatorna och kanske göra ett besök i Benediktklostret San Salvador de Lourenzá från år 969. Efter lunch är bär det av genom det gröna landskapet som här domineras av öppna fält och jordbruk. Framåt eftermiddagen når du nästa historiska plats, Mondoñedo, där du stanna för natten.

Utmanande, 17 km, + 669 meter, – 877 meter

Dag 31 – Vandring Mondoñedo – Abadin, transfer tillbaka till Mondoñedo

Åter en dag i naturen där avståndet mellan byarna blir påtaglig, så lunchpaket är idag ett måste. Det går uppför genom det levande landskapet som växlar från åker med boskap till skogar av eukalyptus, kastanj, ek och tall. Du passerar några få hus som ofta är sädesmagasin med typiska skiffertak. I slutet av dagens etapp når du den här dagens högsta höjd som är 525 möh. Dagens slutmål är Abadín med sin medeltida kyrka Santa María de Abadín. En transfer tar dig tillbaka till Monoñedo och ditt boende.

Medel, 17 km, 672 meter, – 303 meter

Dag 32 – Transfer till Abadin, vandring till Vilalba

En transfer tar dig till vandrings start i Abadin. Idag har du en härlig dags vandring på cirka 500 meters höjd utan några större höjdskillnader. På galiciska kallas denna flacka vandring på hög höjd ”Terra Cha”. Landskapet växlar som tidigare mellan mindre jordbruk, härliga skogar och mycket natur. Du passerar inte några större byar, så medhavd matsäck är ett måste. Staden Vilalba är mest känd för sina tuppar och den rökta osten San Simón.

Lätt, 19 km, + 293 meter, – 313 meter

Dag 33 – Vilalba – Santa Leocadia, transfer till Parga

Strax utanför Vilalba ser du en avståndsskylt som visar att du har 120 km och 999 meter kvar att vandra till Santiago de Compostela. Vandringen är liksom gårdagen flack och behaglig på hög höjd. Landskapet är växlande men domineras av skog. Det är mycket glest mellan de små byarna så det blir åter en dag med matsäck. Det är först mot slutet av dagens vandring som du har möjlighet att hitta ett café i Baamonde. Fram till Santa Leocadia är det nu en kort bits vandring. Härifrån körs du den korta biten till Parga.

Utmanande, 28 km, + 415 meter, – 453 meter

Dag 34 – Transfer Parga –  Santa Leocadia, vandring till Sobrado dos Monxes

Efter frukost körs du den korta biten åter till leden i Santa Leocadia. Idag är det viktigt att du startar tidigt och att du har matsäck med dig i ryggsäcken, det är en lång väg att vandra och det är glest mellan byar med faciliteter. Även om landskapet växlar mellan små ängar och skog så är det tallskogen som dominerar på den ljungklädda sandjorden. Du tar dig uppåt och utsikten strax efter Muradelo cirka 3 km innan Sobrado dos Monxes är enastående. Du avslutar dagen med att vandra in i samhället med det välkända klostret Santa María de Sobrado dos Monxes som är värd ett besök.

Krävande, 33 km, + 604 meter, – 528 meter

Dag 35 – Sobrado dos Monxes – Arzúa

Dagens vandring blir betydligt lättare än den föregående dagen. Det börjar visserligen med en bit uppför men efter byn Castro går det utför i stort sett hela dagen fram till Arzúa. I Arzúa ansluter Camino del Norte till Camino Francés, vilket du märker genom att det plötsligt är många fler vandrare i rörelse och det finns fler caféer, restauranger och hotell. Arzúa är ett litet samhälle där bland annat det före detta klostret La Magdalena finns. Arzúa är mest känt för traktens utsökta ost.

Medel, 22 km, + 231 meter, – 316 meter

Dag 36 – Arzúa – Rúa

Den här dagen går vandringen genom grönsaksodlingar och ek-, pinje- och eukalyptusskog. På vägen passerar du Santa Irene som är väl värt ett besök Kkapellet från 1700-talet tillägnades den portugisiska martyren Santa Irene. Den lilla byn Rúa är slutmålet på din vandring den här dagen.

Medel, 19 km, + 356 meter, – 468 meter

Dag 37 – Rúa – Santiago de Compostela

Pilgrimsleden går runt spetsen av Arca och fortsätter nedför en gata som snart övergår i en övervuxen lövad stig. Du passerar den lilla byn San Marcos, nära toppen av Monte do Gozo, från vilken du kan se Santiago de Compostela. När du kommit fram till Santiago de Compostela går du till pilgrimskontoret där du lämnar passet med dina stämplar och får ditt Compostela. För troende förr i tiden berättigade La Compostela till ett avdrag på halva tiden i skärselden.

Medel, 20 km, + 437 meter, – 428 meter

Dag 38 – Santiago de Compostela

Denna dag tillbringar du i Santiago de Compostela, staden som, enligt UNESCO, är del av världsarvet. Att besöka katedralen Obradoiro, Quintana, Plateríastorgen samt Hospital of the Catholic Kins betraktas mer eller mindre som ”måsten”. Ett tips är därför att du stannar flera nätter i Santiago de Compostela för att även hinna upptäcka dess kaféer, dess marknader och andra sevärdheter. Om du har tid rekommenderar vi dig att göra en utflykt till Fisterra som ligger  vid kusten och av många anses vara det rätta slutmålet på en pilgrimsvandring.

Dag 39 – Hemresa

Om du inte valt att stanna flera nätter i Santiago de Compostela är det nu dags för hemresa eller vidare resa i Spanien.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende totalt 38 nätter inklusive frukost enligt ovan nämnda program
 • Övernattningar sker på hotell eller B&B. Rummen har dusch, WC, lakan, örngott och handdukar
 • Bagagetransport mellan övernattningarna, max 20 kilo/väska
 • Taxitransfer mellan Santander till Ermita de la Virgen del Monte
 • Transfer tur och retur Villamartin Grande – Ribadeo
 • Transfer tur och retur Abadín – Mondoñedo
 • Transfer tur och retur Sta Leocadia – Parga
 • Guidebok med kartor, engelsk text
 • Pilgrimspass
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan till San Sebastián och från Santiago de Compostela
 • Resan med passagerarbåt mellan Laredo och Santoña
 • Resan med färja mellan Somo och Santander
 • Eventuell taxitransfer Navia – La Caridad
 • Resan med lokalbuss mellan färjeläget och hotellet i Santander
 • Frukost i Bustio
 • Luncher och middagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Extra nätter

San Sebastián, från 1 190: -/person och natt i dubbelrum

Bilbao, från 755: -/person och natt i dubbelrum

Santander, från 770: -/person och natt i dubbelrum

Gijón, från 715: -/person och natt i dubbelrum

Ribadeo, från 745: -/person och natt i dubbelrum

Santiago de Compostela, från 705: -/person och natt i dubbelrum

Extra nätter på andra orter går att ordna efter dina önskemål. Kontakta oss för pris.

Dagsutflykt till Fisterra, 15/4 – 15/10 2021

Avsluta din vandring med en dagsutflykt till Fisterra. Under ledning av guider kommer du upptäcka spektakulära platser längs den dramatiska och robusta kusten. Pittoreska fiskebyar som Muros, natursköna landskap med vattenfallet Ezaro och berget Pindo, magiska platser som Muxia och smakfull gastronomi väntar på dig. Bussen avgår från Santiago kl 09:00 och gör stopp i Muxía, Fisterra, Ézaro och Muros. Till Muros ankommer bussen kl 14:00 och här har du tid att äta lunch innan bussen avgår kl 16:00 för att vara åter i Santiago kl 17:30.

Pris från 430:-/person. I priset ingår transport och guide, dagliga turer under perioden 15/4 – 15/10 2021

Boende

Du bor i första hand på hotell längs Den norra vägen. Rummen har sängkläder, handduk och badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,3 / 5
 • Vandringen är mycket lätt till krävande. 1 vandringsdag är mycket lätt, 4 är lätta, 15-16 är medel, 11-12 är utmanande och 3 är krävande.
 • Leden varierar från vanliga stigar till mindre vägar och kortare sträckor utmed trafikerade landsvägar.
 • Leden är väl markerad med gula musslor och pilar som visar vägen.
 • Mellan San Sebastián och Bilbao är det bitvis kuperad terräng, högsta höjdskillnad är cirka 500 meter.
 • Genom Galicien, efter Ribadeo, innebär att du skall vandra över flera höga berg och det är glest mellan byarna utmed den norra vägen i Galicien
 • Total sträcka att vandra är 782-789 km fördelade på 36 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen San Sebastián är:
• San Sebastián (22 km)
• Bilbao flygplats (100 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Santiago de Compostela är:
• Santiago de Compostela (15 km)
• A Coruña (68 km)
• Vigo (95 km)
• Porto (234 km)
• Madrid (614 km)

Lämpligt är att flyga ut till Bilbao och hem från Santiago de Compostela

Buss -/ tåganslutning utresan

Mellan San Sebastiáns flygplats och centrum finns lokalbussar som tar cirka 35 minuter. Enklast är dock att resa med taxi den här sträckan.
Flyger du till Bilbao kan du ta direktbuss från flygplatsen till San Sebastián. Restid cirka 1 timme och 5 minuter.

Buss-/tåganslutning hemresan

Från Santiago de Compostela centrum kan du ta flygbuss till Santiago de Compostela flygplats, restid cirka 20 minuter. Alternativet är taxi eller förbeställd taxitransfer.

Från Santiago de Compostela centrum kan du resa till
• A Coruña busstation/tågstation med buss eller tåg, restid cirka 35 – 55 minuter. Från busstation/tågstation i A Coruña tar du lämpligen taxi till flygplats.
• Vigo med buss eller tåg,restid cirka 2 timmar och vidare därifrån med taxi eller lokalbuss till flygplasten.
• Porto flygplats med buss, restid dryga 3 timmar.
• Madrid med tåg eller buss, restid 8 – 9 timmar.

Väderkalender

Baskien
Klimatet i Baskien milt året runt. Under sommaren är det aldrig lika varmt som i resten av landet och vintrarna är inte lika kalla som tex. i Madrid men de kan självklart inte heller jämföras med Medelhavskustens vinterklimat eftersom att det handlar om Atlantens kuster. Under vintern är genomsnittstemperaturen omkring 10 grader och under sommaren strax under 20 grader.

Statistiken säger att det regnar ofta i norra Spanien. Det är värt att lägga märke till att ofta inte betyder hela dagar. När det regnar i Baskien är det vanligt att den milda solen låter sig visas igen efter några timmar.

Kantabrien
På grund av det Kantabriska havet har Kantabrien ett fuktigt klimat med jämna temperaturer, liknande de som finns i Newfoundland och Labrador. Den årliga nederbörden vid kusten ligger på omkring 1 200 millimeter per år och är högre i inlandet. Medeltemperaturen är 14 ºC. I de högre delarna av landskapet förekommer snöfall mellan oktober och mars. I vissa delar av Picos de Europa, på över

2 500 meters höjd, finns glaciärer. De torraste månaderna är juli och augusti men det förekommer inte torka eftersom det ändå förekommer lite nederbörd och inte temperaturen är så hög.

Påverkan från bergen är huvudorsaken till de meteorologiska situationer som kallas suradas som orsakas av föhnvindar. De sydliga vindarna är starka och torra och gör att temperaturen ökar ju närmare kusten den når. Detta gör att luftfuktigheten och nederbörden minskar. I kontrast till detta står sydsluttningarna i bergsområdena, där vindarna är fuktigare och orsakar mer regn. Dessa situationer är vanligare på hösten och vintern, då temperaturen kan ibland nå upp till 20ºC.

Asturien
Asturiens klimat är liksom övriga nordvästra Spanien mer varierande än södra delen av landet. Somrarna är i allmänhet varma med hög luftfuktighet och oftast soliga. Vintrarna är relativt milda med både regn och sol, men det kan förekomma en del köldknäppar. Kylan finns framför allt i bergen där det finns snö mellan november och maj. Den årliga nederbörden uppgår till över 900 millimeter. Den är lägst vid kusten (Gijón, 971 mm) och ökar längre in i landet. Den högsta nederbörden finns i Picos de Europa (Amieva, 1800 mm).

Galicien
Vädret i Galicien är atlantiskt med mild temperatur hela året. Santiago de Compostela har i genomsnitt 100 dagar regn om året. Inlandet, speciellt de bergiga delarna i Ourense och Lugo har kallt och snö under vintermånaderna. På sommaren leder de varma temperaturerna i kombination med de tätbevuxna skogarna, till skogsbränder. Skogsbränderna under sommaren 2006 var speciellt svåra, då hundratals hektar skog brann ner.

Väderkalender Bilbao

Väderkalender Santiago de Compostela


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led