San Sebastián – Bilbao, 7 nätter

Vandra i det vackra landskapet mellan matens San Sebastián och kulturens Bilbao

Den berömde pilgrimen och författaren Aymeric Picauds ansåg att det var viktigt att undvika barbariet i Navarra. Han liksom många andra pilgrimer valde därför att följa kusten eftersom den var den enda fredliga trakten på 1100-talet. Idag är Camino del Norte en av de alternativa vägarna till Santiago de Compostela. Det är få pilgrimer som väljer den men de som vandrat Camino del Norte anser den vara vackrast av dem alla.

Att vandra från San Sebastián genom den skiftande, gröna och kuperade naturen till Bilbao, innebär att du dessutom bitvis har det mäktiga havet vid din sida. Ett hav som erbjuder dig möjligheten att avsluta några av vandringsdagarna med ett kvällsdopp i Biscaya bukten. Vandringen är bitvis ganska ansträngande men med många belöningarna i form av vackra utsikter.

San Sebastián – Bilbao, 7 nätter

Se pris och boka
San Sebastián – Bilbao 6 vandringsdagar Total sträcka 123 km Svårighetsgrad 3,5/5 Avresa dagligen 1 jan - 31 dec Från 7.685 :-
 • San Sebastián och dess fina strand
 • Berget Igueldo med utsikt över Biscayabukten och San Sebastían
 • Det lilla mysiga samhället Getaria vid havet
 • Varierad natur med öppna fält, berg, stränder, ängar och skog
 • Små pittoreska byar
 • Bilbao med Guggenheimmuseet
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till San Sebastián
Dag 2: San Sebastián – Getaria, 25 km
Dag 3: Getaria – Deba, 18 km
Dag 4: Deba – Markina, 23km
Dag 5: Markina – Gernika, 24 km
Dag 6: Gernika – Lezama, 21 km
Dag 7: Lezama – Bilbao, 12 km
Dag 8: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 123 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till San Sebastián

Du flyger lämpligen till Bilbao när du skall starta din vandring i San Sebastián. Från Bilbao tar du flygbuss direkt till San Sebastián. En underbar stad med långa sandstränderna kantade av härliga strandpromenader. Kanske vill du avsluta dagen med ett dopp i havet.

Dag 2 – San Sebastián – Getaria

Du lämnar San Sebastián via den västra strandpromenaden. Du vandrar uppför och en bit in i landet till berget Igueldo. Väl uppe på toppen får du lön för mödan, utsikten över Biscayabukten och San Sebastián är bedövande. Du fortsätter genom en skog. Inåt landet ser du öppna fält, berg och en stor väg som slingrar sig fram genom det kuperade landskapet. I Zarautz når du åter havet och följer det längs en härlig strandpromenad och en väg fram till din nästa övernattning i Getaria.

Utmanande, 25 km, + 931 meter, – 887 meter

Dag 3 – Getaria – Deba

Du lämnar Getaria via strandpromenaden och lämnar åter kusten för att vandra en bit in i landet och upp i bergen. Du vandrar genom ett grönskande, böljande landskap. Odlingar, ängar och skog går in i varandra. Vid slutet av dagen når du Deba som ligger i en vik. Du har här möjlighet att avsluta dagen med ett svalkande dopp.

Medel, 18 km, + 699 meter, – 711 meter

Dag 4 – Deba – Markina Xemein

Efter tre dagar vid havet bär det nu av in i landet via strandpromenaden och över en liten flod. Den här dagen behöver du matsäck med dig, du passerar inte några byar där det går att äta lunch förrän du når Markina Xemein. Det går åter uppför och du når högsta höjd, 500 möh. Leden tar dig genom ett böljande landskap och skogar av eukalyptus och tall. När det åter går nerför öppnar sig landskapet och jordbruken dominerar. Markina Xemein är ett samhälle på landet omgivet av berg, ängar och lantbruk.

Utmanande, 23 km, + 1 035 meter, – 1 019 meter

Dag 5 – Markina-Xemein – Gernika

Du lämnar Markina-Xemein genom ett öppet landskap. I norr ser du berg med stora stenbrott. Det går till att börja med svagt uppför. Den första byn du når är Bolibar som är en mysig liten by med café och restaurang. Från Bolibar fortsätter det lite brantare uppför genom skog och gröna ängar. Det vänder strax nerför och du når nästa pittoreska by, Munitibar. Det fortsätter nerför och du når Gernika, staden som 1937 bombades och sedan blev motivet till Pablo Picassos antikrigsmålning Guernika.

Utmanande, 24 km, + 839 meter, – 900 meter

Dag 6 – Gernika – Lezama

Du lämnar Gernika med sin livliga trafik via huvudgatan och du är åter snart ute på landsbygden. Det går brant uppför genom ett böljande landskap och härliga vyer för att sedan vända av nerför. Den sista biten in till Lezama är flack.

Utmanande, 21 km, + 808 meter, – 759 meter

Dag 7 – Lezama – Bilbao

Den här vandringsdagen startar med flack vandring innan det åter går uppför. Du skall upp för ett av bergen som omgärdar Bilbao. Att du närmar dig en stor stad märks på många vis, såväl trafik, byggnader som mängden människor ökar. Sista biten in i Bilbao är mindre trevlig innan du till sist når den gamla delen där lugn och frid åter infinner sig. Här kan du flanera genom de trånga gatorna på kvällen, äta gott och bara iaktta lokalbefolkningen.

Lätt, 12 km, + 387 meter, – 423 meter

Dag 8 – Bilbao och hemresa

Om ditt flyg avgår framåt eftermiddagen kanske du hinner med ett besök på Guggenheim museet som ligger i närheten av våra hotell i Bilbao. Eller så stannar du en extra natt för att hinna med att i lugn och ro utforska staden.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 7 nätter och 7 frukost i San Sebastián, Getaria, Deba, Markina, Gernika, Lezama och Bilbao
 • Övernattningar sker på hotell eller B&B. Rummen har dusch, WC, lakan, örngott och handdukar
 • Bagagetransport mellan övernattningarna, max 20 kilo/väska
 • Guidebok med kartor, engelsk text, en bok per bokat rum
 • Pilgrimspass
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Spanien
 • Resan till San Sebastián och från Bilbao
 • Luncher och middagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

Sex 3-rättersmiddagar
Från 2 160:-/person (middagen i Gernika ingår inte)

Extranätter

San Sebastián, från 1 190: -/person och natt i dubbelrum

Bilbao, från 790: -/person och natt i dubbelrum

Extra nätter på andra orter går att ordna efter dina önskemål. Kontakta oss för pris.

Extra guidebok med karta

I vandringspaketet ingår en guidebok med karta per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker.
Kostnaden är 340:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på hotell längs Den norra vägen. Rummen har sängkläder, handduk och badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,5 / 5
 • Vandringen är lätt till krävande. En vandringsdag är lätt, en är medel och fyran är utmanande.
 • Leden varierar från vanliga stigar till mindre vägar och kortare sträckor utmed trafikerade landsvägar.
 • Leden är väl markerad med gula musslor och pilar som visar vägen.
 •  Mellan San Sebastián och Bilbao är det bitvis kuperad terräng, högsta höjd är cirka 500 meter.
 • Total sträcka att vandra är 123 km fördelade på 6 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen San Sebastián är:
• San Sebastián (22 km)
• Bilbao flygplats (100 km)

Närmaste flygplats till slutmålet Bilbao är:
• Bilbao flygplats (15 km)

Det bästa är att flyga tur och retur till Bilbao. San Sebastián flygplatsen trafikeras av ett begränsat antal reguljära flyglinjer.

Buss -/ tåganslutning utresan

Mellan San Sebastiáns flygplats och centrum finns lokalbussar som tar cirka 35 minuter. Enklast är dock att resa med taxi den här sträckan.
Flyger du till Bilbao kan du ta direktbuss från flygplatsen till San Sebastián. Restid cirka 1 timme och 5 minuter.

Buss -/ tåganslutning hemresan

Från Bilbao centrum till Bilbao flygplats finns flygbuss. Restid cirka 45 minuter.

Väderkalender

Klimatet i Baskien milt året runt. Under sommaren är det aldrig lika varmt som i resten av landet och vintrarna är inte lika kalla som tex. i Madrid men de kan självklart inte heller jämföras med Medelhavskustens vinterklimat eftersom att det handlar om Atlantens kuster. Under vintern är genomsnittstemperaturen omkring 10 grader och under sommaren strax under 20 grader.

Statistiken säger att det regnar ofta i norra Spanien. Det är värt att lägga märke till att ofta inte betyder hela dagar. När det regnar i Baskien är det vanligt att den milda solen låter sig visas igen efter några timmar.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led