Ribadeo – Santiago de Compostela

Genom den stilla naturen till Santiago de Compostela

Den berömde pilgrimen och författaren Aymeric Picauds ansåg att det var viktigt att undvika barbariet i Navarra. Han liksom många andra pilgrimer valde därför att följa kusten eftersom den var den enda fredliga trakten på 1100-talet. Idag är Camino del Norte en av de alternativa vägarna till Santiago de Compostela. Det är få pilgrimer som väljer den men de som vandrat Camino del Norte anser den vara vackrast av dem alla.

Från Ribadeo lämnar leden havet och går in genom det bergiga Galicien. Landskapet är still och fridfull och det är långt mellan byarna och faciliteterna. Längs denna sträcka äter du din medhavda lunch i naturen. Kanske sätter du dig i skuggan av ett eukalyptus- eller kastanjeträd. I den böljande terrängen bryter skogarna av de öppna fälten. I slutet av vandringen hägrar Santiago de Compostela med sin majestätiska katedral.

Vill du vandra hela Camino Norte – ta en titt här. 

Ribadeo – Santiago de Compostela

Se pris och boka
Camino del Norte 11 nätter Total sträcka 193 km Svårighetsgrad 3,3/5 Avresa dagligen 1 jan - 31 dec Från 12.735 :- 9 vandringsdagar
 • Klostret San Salvador de Lourenzá
 • Mondoñedo, med sin katedral och biskopssäte
 • Levande men fridfull landsbygd
 • Klostret Santa María de Sobrado dos Monxes
 • Santa Irene och det lilla kapellet från 1700-talet
 • Monte do Gozo, varifrån du kan se Santiago de Compostela
 • Santiago de Compostela

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Ribadeo
Dag 2: Ribadeo – Villamartín Grande, 18 km. Transfer till Ribadeo för övernattning
Dag 3: Transfer Ribadeo – Villamartín Grande, vandring till Mondoñedo, 17 km
Dag 4: Mondoñedo – Abadin, 17 km. Transfer till Mondoñedo för övernattning.
Dag 5: Transfer Mondoñedo – Abadin, vandring till Vilalba, 19 km
Dag 6: Vilalba – Seixón, 30 km. Transfer till Regüela för övernattning,
Dag 7: Transfer från Regüela till Seixón för vandring till Sobrado dos Monxes, 30 km
Dag 8: Sobrado dos Monxes för vandring till Arzúa, 22 km
Dag 9: Arzúa – Rúa, 19 km
Dag 10: Rúa – Santiago de Compostela, 20 km
Dag 11: Santiago de Compostela
Dag 12: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 193 km

 

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Ribadeo

Du flyger lämpligen till Oviedo/Asturias när du skall vandra den här delen av Camino del Norte. Från flygplatsen tar du lokalbuss till Ribadeo, en tur som tar cirka 4 timmar. Ribadeo är en lugn hamnstad som blommar upp när någon av de årligen återkommande festivalerna firas.

Dag 2 – Vandring Ribadeo – Villamartin Grande, transfer tillbaka till Ribadeo

Efter frukost är det så dags lämna havet och vandra sydväst. Det går uppför när du kommer ut ur Ribadeo och sakta lämnar du havet bakom dig. Landskapet är böljande och växlar mellan öppna gröna fält till täta fina skogar. Byarna du kommer till är små utan möjligheter till lunchstopp, så du bör ha matsäck med dig under den här dagen. När du når Villamartín Grande är du uppe på den här dagens högsta höjd 325 möh. En transfer tar dig tillbaka till Ribadeo och ditt boende.

Medel, 18 km, + 749 meter, – 499 meter

Dag 3 – Transfer Ribadeo – Villamartin Grande, vandring till Mondoñedo

En transfer tar dig till Villamartin Grande där du fortsätter din vandring. Dagen börjar med att du skall ta dig nerför till de små byarna Gondán och San Xusto. I samhället Lourenzá kan det vara lagom med lunch och att se dig om bland de historiska gatorna och kanske göra ett besök i Benediktklostret San Salvador de Lourenzá från år 969. Efter lunch är bär det av genom det gröna landskapet som här domineras av öppna fält och jordbruk. Framåt eftermiddagen når du nästa historiska plats, Mondoñedo, där du stanna för natten.

Utmanande, 17 km, + 669 meter, – 877 meter

Dag 4 – Vandring Mondoñedo – Abadin, transfer tillbaka till Mondoñedo

Åter en dag i naturen där avståndet mellan byarna blir påtaglig, så lunchpaket är idag ett måste. Det går uppför genom det levande landskapet som växlar från åker med boskap till skogar av eukalyptus, kastanj, ek och tall. Du passerar några få hus som ofta är sädesmagasin med typiska skiffertak. I slutet av dagens etapp når du den här dagens högsta höjd som är 525 möh. Dagens slutmål är Abadín med sin medeltida kyrka Santa María de Abadín. En transfer tar dig tillbaka till Monoñedo och ditt boende.

Medel, 17 km, 672 meter, – 303 meter

Dag 5 – Transfer till Abadin, vandring till Vilalba

En transfer tar dig till vandrings start i Abadin. Idag har du en härlig dags vandring på cirka 500 meters höjd utan några större höjdskillnader. På galiciska kallas denna flacka vandring på hög höjd ”Terra Cha”. Landskapet växlar som tidigare mellan mindre jordbruk, härliga skogar och mycket natur. Du passerar inte några större byar, så medhavd matsäck är ett måste. Staden Vilalba är mest känd för sina tuppar och den rökta osten San Simón.

Lätt, 19 km, + 293 meter, – 313 meter

Dag 5 – Vilalba – Seixón, transfer till Regüela

Strax utanför Vilalba ser du en avståndsskylt som visar att du har 120 km och 999 meter kvar att vandra till Santiago de Compostela. Vandringen är liksom gårdagen flack och behaglig på hög höjd. Landskapet är växlande men domineras av skog. Det är mycket glest mellan de små byarna så det blir åter en dag med matsäck. Det är först mot slutet av dagens vandring som du har möjlighet att hitta ett café i Baamonde. Härifrån är det knappt en mil till Seixón.  Härifrån körs du den korta biten till Regüela för övernattning.

Utmanande, 30 km, + 415 meter, – 453 meter

Dag 6 – Transfer Regüela – Seixón. Vandring till Sobrado dos Monxes

Efter frukost körs du den korta biten åter till leden i Seixón. Idag är det viktigt att du startar tidigt och att du har matsäck med dig i ryggsäcken, det är en lång väg att vandra och det är glest mellan byar med faciliteter. Även om landskapet växlar mellan små ängar och skog så är det tallskogen som dominerar på den ljungklädda sandjorden. Du tar dig uppåt och utsikten strax efter Muradelo cirka 3 km innan Sobrado dos Monxes är enastående. Du avslutar dagen med att vandra in i samhället med det välkända klostret Santa María de Sobrado dos Monxes som är värd ett besök.

Krävande, 30 km, + 604 meter, – 528 meter

Dag 7 – Sobrado dos Monxes och vandring till Arzúa

Dagens vandring blir betydligt lättare än den föregående dagen. Det börjar visserligen med en bit uppför men efter byn Castro går det utför i stort sett hela dagen fram till Arzúa. I Arzúa ansluter Camino del Norte till Camino Francés, vilket du märker genom att det plötsligt är många fler vandrare i rörelse och det finns fler caféer, restauranger och hotell. Arzúa är ett litet samhälle där bland annat det före detta klostret La Magdalena finns. Arzúa är mest känt för traktens utsökta ost.

Medel, 22 km, + 231 meter, – 316 meter

Dag 8 – Arzúa – Rúa

Den här dagen går vandringen genom grönsaksodlingar och ek-, pinje- och eukalyptusskog. På vägen passerar du Santa Irene som är väl värt ett besök Kkapellet från 1700-talet tillägnades den portugisiska martyren Santa Irene. Den lilla byn Rúa är slutmålet på din vandring den här dagen.

Medel, 19 km, + 356 meter, – 468 meter

Dag 9 – Rúa – Santiago de Compostela

Pilgrimsleden går runt spetsen av Arca och fortsätter nedför en gata som snart övergår i en övervuxen lövad stig. Du passerar den lilla byn San Marcos, nära toppen av Monte do Gozo, från vilken du kan se Santiago de Compostela. När du kommit fram till Santiago de Compostela går du till pilgrimskontoret där du lämnar passet med dina stämplar och får ditt Compostela. För troende förr i tiden berättigade La Compostela till ett avdrag på halva tiden i skärselden.

Medel, 20 km, + 437 meter, – 428 meter

Dag 10 – Santiago de Compostela

Denna dag tillbringar du i Santiago de Compostela, staden som, enligt UNESCO, är del av världsarvet. Att besöka katedralen Obradoiro, Quintana, Plateríastorgen samt Hospital of the Catholic Kins betraktas mer eller mindre som ”måsten”. Ett tips är därför att du stannar flera nätter i Santiago de Compostela för att även hinna upptäcka dess kaféer, dess marknader och andra sevärdheter. Om du har tid rekommenderar vi dig att göra en utflykt till Fisterra som ligger  vid kusten och av många anses vara det rätta slutmålet på en pilgrimsvandring.

Dag 11 – Hemresa

Om du inte valt att stanna flera nätter i Santiago de Compostela är det nu dags för hemresa eller vidare resa i Spanien.

Vad ingår

 • Boende 11 nätter inklusive frukost i Ribadeo (2 nätter), Mondoñedo (2 nätter), Vilalba, Regüela,  Sobrado dos Monxes, Arzúa, Rúa och Santiago de Compostela (2 nätter)
 • Övernattningar sker på hotell eller B&B. Rummen har dusch, WC, lakan, örngott och handdukar
 • Bagagetransport mellan övernattningarna, max 20 kilo/väska
 • Transfer enligt program
 • Guidebok med kartor engelsk text, en bok per bokat rum
 • Pilgrimspass
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Spanien
 • Resan till Ribadeo och från Santiago de Compostela
 • Luncher och middagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

Tio middagar (Middag sista nätterna i Santiago ingår ej). Från 3 235:-/person

Extranätter

Extranätter Ribadeo
Från 745:-/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 190:-/person och natt i enkelrum

Extranätter Santiago de Compostela
Från 890:-/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 475:-/person och natt i enkelrum

Extra nätter på andra orter går att ordna efter dina önskemål. Kontakta oss för pris.

Transfer, 1-4 personer

Från 750: -/bil Santiago de Compostela centrum – Santiago de Compostela flygplats, restid cirka 20 minuter.
Från 1 825: -/bil Santiago de Compostela centrum – A Coruña flygplats, restid cirka 1 tim

Dagsutflykt till Fisterra, 15/4 – 31/10

Avsluta din vandring med en dagsutflykt till Fisterra. Tillsammans med erfarna guider upptäcker du spektakulära platser längs den dramatiska kusten. Bussen avgår från Santiago kl 09:00 och gör stopp i charmiga byar som Muros och Fisterra, natursköna platser som vattenfallet Ezaro och Cape Fisterra samt kulturella sevärdheter som byn Muxia och Ponte Maceira. I Fisterra får du tid att äta lunch på egen hand. Du är tillbaka i Santiago cirka kl 18.30.

Pris från 625:-/person. I priset ingår transport och guide.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker. Kostnaden är 420:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på hotell längs Den norra vägen. Rummen har sängkläder, handduk och badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,3 / 5
 • Vandringen är lätt till krävande. En vandringsdag är lätt, fem är medel, två är utmanande och en är krävande.
 • Leden varierar från vanliga stigar till mindre vägar och kortare sträckor utmed trafikerade landsvägar.
 • Den norra vägen genom Galicien innebär att du skall vandra över flera höga berg
 • Det är glest mellan byarna utmed den norra vägen i Galicien
 • Leden är väl markerad med gula musslor och pilar som visar vägen.
 • Total sträcka att vandra är 193 km fördelade på 9 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplats till startplatsen Ribadeo är:
• Oviedo/Asturias flygplats (96 km)
• A Coruña flygplats (157 km)
• Santiago de Compostela flygplats (174 km)
• Bilbao flygplats (402 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Santiago de Compostela är:
• Santiago de Compostela (15 km)
• A Coruña (68 km)
• Vigo (95 km)
• Porto (234 km)
• Madrid (614 km)

Lämpligt alternativ är att flyga ut till Oviedo/Asturias flygplats och hem från Santiago de Compostela flygplats.

Buss -/ tåganslutning utresan

Från Oviedo/Asturias flygplats kan du resa med flygbuss till Oviedo centrum, restid 45 minuter och vidare buss till Ribadeo, restid cirka 3 timmar.
Från A Coruña flygplats tar du lokalbuss eller taxi till busstationen och sedan vidare med buss till Ribadeo, restid cirka 3 timmar. Notera dock att det finns endast ett fåtal avgångar per dag.
Från Santiago de Compostela flygplats kan du resa med flygbuss in till busstationen och sedan vidare med buss till Ribadeo, restid cirka 3 timmar. Notera dock att det endast finns ett fåtal avgångar per dag.
Mellan Bilbao och Ribadeo är det en lång bussresa, restid med buss 7 – 9 timmar och endast ett fåtal avgångar per dag.

Buss-/tåganslutning hemresan

Från Santiago de Compostela centrum kan du ta flygbuss till Santiago de Compostela flygplats, restid cirka 20 minuter. Alternativet är taxi eller förbeställd taxitransfer.

Från Santiago de Compostela centrum kan du resa till
• A Coruña busstation/tågstation med buss eller tåg, restid cirka 35 – 55 minuter. Från busstation/tågstation i A Coruña tar du lämpligen taxi till flygplats.
• Vigo med buss eller tåg,restid cirka 2 timmar och vidare därifrån med taxi eller lokalbuss till flygplasten.
• Porto flygplats med buss, restid dryga 3 timmar.
• Madrid med tåg eller buss, restid 8 – 9 timmar.

Väderkalender

Tack vare sitt läge påverkas Galiciens klimat i hög utsträckning av Atlanten. Det regnar mer än övriga Spanien och medeltemperaturen är lägre.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led