Gijón – Ribadeo, 7 nätter

En strävsam vandring med vackra vyer över landskapet och Biscayabukten

Den berömde pilgrimen och författaren Aymeric Picauds ansåg att det var viktigt att undvika barbariet i Navarra. Han liksom många andra pilgrimer valde därför att följa kusten eftersom den var den enda fredliga trakten på 1100-talet. Idag är Camino del Norte en av de alternativa vägarna till Santiago de Compostela. Det är få pilgrimer som väljer den men de som vandrat Camino del Norte anser den vara vackrast av dem alla.

Sträckan mellan Gijón och Ribadeo bjuder still stor del på ganska flack vandring men även toppar och dalar ska klaras av. Vissa etapper är lite längre så vandringen passar dig som vill göra en strävsam vandring. Ansträngningen belönas med vackra vyer över Biscayabukten och möjligheten till bad i havet. I slutet av vandringen lämnar du Asturien och vandrar in i Galicien.

Gijón – Ribadeo, 7 nätter

Se pris och boka
Gijón – Ribadeo 6 vandringsdagar Total sträcka 155 km Svårighetsgrad 3,7/5 Avresa dagligen 1 jan - 31 dec Från 6.295 :-
 • Avilés gamla del
 • Gröna väldoftande eukalyptusskogar och öppna ängar
 • Fiskebyn Cudillero
 • Bad i små undanskymda vikar
 • Vackra vyer över Biscayabukten
 • Villademoros som med sitt torn byggt av romarna
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Gijón
Dag 2: Gijón – Avilés, 22 km
Dag 3: Avilés – Cudillero, 29 km
Dag 4: Cudillero – Ballota, 25 km
Dag 5: Ballota – Luarca, 28 km
Dag 6: Laurca – Navia, 20 km
Dag 7: Navia – Ribadeo, 31 km
Dag 8: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 155 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Gijón

Du flyger lämpligen till Oviedo när du skall vandra den här delen av Camino del Norte. Från flygplatsen i Oviedo tar resan med flygbuss in till Gijón cirka 35 minuter. Du bor den första natten i de äldre delarna av Gijón och har du tid över rekommenderar vi en tur längs strandpromenaden och kanske ett besök i Katedralen och Iglesia de San Pedro.

Dag 2 – Gijón – Avilés

Början av vandringen är trafikerad men när du slutligen kommit bort från Gijón når du skogsområdet Areo som domineras av eukalyptusskogar och fridfullhet. Här får du möjlighet att njuta av den första utsikten över området och även få en bild av det som dominerar dagens vandring, en blandning av natur, små byar, trafik och industrier. Avilés är en av de mest betydelsefulla industristäderna i norra Spanien. Den bullrande industrin och trafiken byts dock plötsligt ut av lugn och fridfullhet när du når den gamla delen av Avilés.

Medel, 22 km, + 357 meter, – 365 meter

Dag 3 – Avilés – Cudillero

Idag har du en lång dags vandring framför dig med många backar såväl upp som ner. Landskapet är böljande och höjderna domineras av öppet jordbrukslandskap med utsikt över havet och dalar som är täckta av väldoftande eukalyptusskog. Leden går mestadels vid sidan av vägen med undantag för några kortare partier då den följer eller korsar en mindre trafikerad väg. I El Pito lämnar du leden och vandrar ner till den lilla byn Cudillero som vackert klamrar sig fast utmed bergssidorna. Den lilla fiskebyn har en väl skyddad hamn med ett torg och flera uteserveringar.

Utmanande, 29 km, + 705 meter, – 602 meter

Dag 4 – Cudillero – Ballota/Santa Marina

Väl uppe från Cudillero fortsätter du västerut genom ett landskap som växlar mellan öppna ängar och eukalyptusskogar. Efter en knapp timmes vandring når du den första av den här dagens två dalgångar. Efter den sista dalen planar det ut och du har en flack vandring framför dig. Leden följer här mest en asfalterad väg och trots att du passerar flera små byar så är det långt mellan caféerna. Du vandrar på drygt 100 meters höjd och vid din sida har du Biscayabukten som stundtals bjuder dig på storslagen utsikt. Ballota är en fin by som ligger i det öppna landskapet med havet nedanför sig.

Krävande, 25 km, + 1 086 meter, 1 111 meter

Dag 5 – Ballota/Santa Marina – Luarca

Efter Ballota lämnar leden vägen och gör en sväng ut mot havet och ner i en dal. Vid den lilla byn Tablizo är du åter uppe på cirka 100 meters höjd och bjuds på den fantastiska utsikten över havet. Leden följer här vägen fram till Cadavedo för att sedan åter göra en sväng ut mot havet och Villademoros som är värt ett besök. De öppna fälten dominerar och vandringen är mestadels flack och den följer till större del en asfalterad landsväg. Framåt eftermiddagen når du Luarca som ligger omgiven av berg fint vid havet.

Utmanande, 28 km, + 706 meter, – 723 meter

Dag 6 – Luarca – Navia

Efter frukost startar du dagens vandring med att ta dig upp från Luarca till högre höjder. Den här dagen är högsta höjd 190 meter över havet som du når vid byn Otur. Landskapet domineras till att börja med av öppna gröna fält men under dagen passerar du flera gröna väldoftande eukalyptusskogar. I norr har du det blå havet och i söder betydligt högre berg än de leden går över. Du passerar flera mindre byar. Efter Otur vänder det och går utför till knappt 100 meter över havet. Strax innan Navia går det åter nerför till havsnivå.

Medel, 20 km, + 552 meter, – 571 meter

Dag 7 – Navia – Ribadeo

Även om dagens vandring är flack och lättvandrad så bör du starta i god tid för det är lång väg att vandra. Ett alternativ är att du beställer transfer de första 7 kilometerna fram till La Caridad. Landskapet domineras av öppna fält som sluttar ner mot havet i norr och inåt landet i söder tonar betydligt högre berg upp sig, det är storslaget och vackert. Du lämnar Asturien och vandrar in i Galicien. Natten spenderar du i Ribadeo.

Med transfer: Medel, 24 km, + 303 meter, – 336 meter
Utan transfer: Utmanande, 31 km, + 526 meter, – 575 meter

Dag 8 – Hemresa

Dags för hemresa eller kanske vidare vandring ner mot Santiago de Compostela.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Gijón, Avilés, Cudillero, Ballota, Luarca, Navia och Ribadeo
 • Övernattningar sker på hotell eller B&B. Rummen har dusch, WC, lakan, örngott och handdukar
 • Bagagetransport mellan övernattningarna, max 20 kilo/väska
 • Guidebok med kartor engelsk text, en bok per bokat rum
 • Pilgrimspass
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Spanien
 • Resan till Gijón och från Ribadeo
 • Luncher och middagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

Fyra 3-rättersmiddagar (Middag i Gijón, Cudillero och Luarca ingår ej)
Från 1 045:-/person

Extranätter

Gijón, från 715: -/person och natt i dubbelrum

Ribadeo, från 745: -/person och natt i dubbelrum

Extra nätter på andra orter går att ordna efter dina önskemål. Kontakta oss för pris.

Transfer, 1-4 personer

Navia – La Caridad, 7 km, från 200:-/bil
Oviedo-/Asturias flygplats, 43 km, från 975:-/bil

Extra guidebok med karta

I vandringspaketet ingår en guidebok med karta per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker.
Kostnaden är 340:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på hotell längs Den norra vägen. Rummen har sängkläder, handduk och badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig, i regel mot ett tillägg.

 Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,7 / 5
 • Vandringen är medel till krävande. Tre vandringsdagar är medel, två dagar är utmanande och och är krävande.
 • Leden varierar från vanliga stigar till mindre vägar och kortare sträckor utmed trafikerade landsvägar.
 • Leden är väl markerad med gula musslor och pilar som visar vägen.
 • Total sträcka att vandra är 155 km fördelade på 6 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplats till startplatsen Gijón är:
• Oviedo/Asturias flygplats (40 km)
• Bilbao flygplats (275 km)
• A Coruña flygplats (284 km)

Närmaste flygplats till slutmålet Ribadeo är:
• Oviedo/Asturias flygplats (96 km)
• A Coruña flygplats (157 km)
• Santiago de Compostela flygplats (174 km)
• Bilbao flygplats (402 km)

Buss -/ tåganslutning utresan

Du reser från Oviedo/Asturias flygplats till Gijón centrum med flygbuss, restid cirka 45 minuter.
Från Bilbao flygplats reser du med flygbuss till busstationen och sedan vidare med buss till Gijón, restid 4 – 6 timmar.
Mellan A Coruña och Gijón finns bussförbindelse som tar cirka 5 timmar.

Buss -/ tåganslutning hemresan

 • Från Ribadeo kan du resa med buss till Oviedo, restid cirka 3 timmar. Från Oviedo tar du flygbuss till flygplatsen, restid 45 minuter. Det går även att resa med buss till Gijón, restid 3 – 4 timmar och därifrån ta flygbuss till Oviedo/Asturias flygplats, restid 45 minuter.
 • Från Ribadeo till A Coruña busstation kan du resa med buss och vidare med lokalbuss/taxi till A Coruña flygplats, restid cirka 3 timmar. Notera dock att det finns endast ett fåtal avgångar per dag.
 • Från Ribadeo kan du även resa med buss till Santiago de Compostela, restid cirka 3 timmar. Notera dock att det endast finns ett fåtal avgångar per dag.
 • Från Ribadeo till Bilbao är det en lång bussresa, restid med buss 7 – 9 timmar och endast ett fåtal avgångar per dag.

Väderkalender

Asturiens klimat är liksom övriga nordvästra Spanien mer varierande än södra delen av landet. Somrarna är i allmänhet varma med hög luftfuktighet och oftast soliga. Vintrarna är relativt milda med både regn och sol, men det kan förekomma en del köldknäppar. Kylan finns framför allt i bergen där det finns snö mellan november och maj. Den årliga nederbörden uppgår till över 900 millimeter. Den är lägst vid kusten (Gijón, 971 mm) och ökar längre in i landet. Den högsta nederbörden finns i Picos de Europa (Amieva, 1800 mm).


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led