Andalusien – Cabo de Gata

Med sol i blick genom orörd natur - njutvandra i Andalusien!

I Andalusiens sydöstra hörn hittar du naturparken Cabo de Gata-Níjar. Cabo de Gata bjuder på en vandring genom såväl kargt och torrt inlandslandskap som längs det glittrande Medelhavet. Det vackra landskapet har vulkanursprung vilket visar sig i taggiga klippor, exotiska växter, palmer och stränder med såväl vit som svart sand. Byarna, med sina vitkalkade hus, pryder landskapet. Här är det för det mesta soligt och varmt, men havsbrisen svalkar skönt. Fina, undanskymda vikar med mjuka sandstränder, inbjuder till bad. Här är perfekt att vandra när det inte är sommar i Sverige.

Mer info

Sträcka 102,5 - 105 km
Pris från 8.415 :-

Cabo de Gata-Níjar naturreservat

Vandringsområdet är ett naturreservat och en skyddad biosfär. Cabo de Gata-Níjar naturreservat är det största skyddade området på den spanska medelhavskusten. I den södra delen av reservatet finns det saltmyrar, vilket har skapat goda förutsättningar för ett rikt fågelliv.

Flora och fauna

De salthaltiga träskmarkerna ger en god livsmiljö för många flyttfåglar, bl.a. flamingo, vadarfåglar och måsar. Många inhemska växtarter trivs också i området, såsom olika ginst- och ljungarter. Även havet är rikt på arter såsom drakhuvudfisk och abborre, men även musslor och skaldjur.

Gastronomi

Under efterkrigstidens knapphet formades det som idag utgör gastronomin i området. Maten är välsmakande och varierad. Det finns tydliga arabiska inslag, såsom honung, ris, spenat, auberginer och torkad frukt, vilka kombineras med grönsaker som tomat, paprika och potatis. Många specialiteter baseras på fläskkött. Ett ”måste” är att prova ”Carne al ajillo” (gryta med mandlar och kryddor av moriskt ursprung), ”Arroz caldúo” (ris kokt i fiskbuljong med grönsaker och skaldjur) eller ”Cuajadera de pescado” (ugnsbakad lokal fisk med grönsaker och kryddor). Inte heller ”tapas” bör missas, gärna med lokalt producerat vin därtill för den som så önskar.

Referenser

Cabo de Gata

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!