Granada, Capileira – Bérchules

Höga höjder och vitkalkade bergsbyar

Upplev Las Alpujarras, området som sträcker sig längs Sierra Nevadas sydsluttning och som fortfarande andas sin moriska historia. Du får både uppleva stadspulsen i Granada och lugnet och gemytligheten i de små vitmålade bergsbyarna under din vandring. På hög höjd bjuds du på mäktiga vyer över berg, dalar, terrassodlingar och gamla bevattningskanaler.  Den charmiga lokalbefolkningen i alla bergsbyar får dig att känna dig riktigt välkommen, och du har möjlighet att uppleva lokalt hantverk, lokala delikatesser och lokalt vin.

I detta paket kan du till viss del anpassa nivå på svårighetsgraden, beroende på vilka vandringar du väljer att genomföra.

Reseperioder

Du starta din resa valfri dag inom följande perioder: 15 mar – 24 jun, 1 sep – 22 dec

 

Granada, Capileira – Bérchules

Se pris och boka
Andalusien – Sierra Nevada 7 nätter Total sträcka 54-86 km Svårighetsgrad 3,5/5 Avresa : se reseperioder Från 7.925 :- 3-6 vandringsdagar
 • Granada och Alhambra
 • Mäktiga vyer från hög höjd
 • Nationalparken Sierra Nevada "Den snöklädda bergskedjan"
 • Boende i Spaniens högst belägna stad, Trévelez, 1 476 m.ö.h.
 • Vyer ända till Afrika vid klart väder

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Granada
Dag 2: Bussresa Granada – Capileira. Valfri vandring i Poqueira-dalen, 7 /10 km
Dag 3: Capileira – Mecina Fondales, 8 km
Dag 4: Mecina Fondales – Trevélez, 12/18 km
Dag 5: Valfri vandring i Trevélez-området, 14 – 18 km
Dag 6: Trevélez – Bérchules, 16 km
Dag 7: Valfri vandring i Bérchules-området, 10 km. Bussresa till Granada
Dag 8: Hemresa

Total sträcka att vandra: 54 – 82 km (beroende på vilka val av vandringar du gör)

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Granada

Du kommer till Granada med buss, och beroende på ankomsttid kanske du hinner uppleva delar av staden redan idag. Granada har mycket att erbjuda, både i de trånga gränderna och längs de större boulevarderna. Strax utanför centrum hittar du det välkända borg- och palatsområdet Alhambra. Ett besök rekommenderas starkt antingen idag eller när du kommer tillbaka efter din vandring. Kom ihåg att boka din entré-biljett i god tid, då de snabbt tar slut.

Dag 2 – Vandring i Poqueira-dalen

Efter en bussresa till Capileira, 1 436 m.ö.h, har du en möjlighet att vandra i Poqueira-flodens dal, där du passerar odlingsfält och antika tröskningscirklar. Du väljer själv om du vill vandra till Bubión (7,5 km) eller Pampaneira (10 km). Självklart är det även möjligt att enbart koppla av i Capileira denna dag, om du inte är sugen på att vandra.

Medel, 7,5 km, + 350 meter, – 350 meter (lättaste alternativet)

Dag 3 – Capileira – Mecina Fondales

Idag har du en kort vandring framför dig och du får möjlighet att njuta av några av de små härliga bergsbyarna i Las Alpujarras. Vandringen tar dig igenom Bubion och Pitres till Mecina Fondales Varierande landskap och vegetation, en medeltida steneksskog, tallplanteringar och bevattnade fält är något av det du får insupa under dagens vandring. Den sista delen av vandringen når du de gamla vattendistriktet ”Taha de Pitres”, en kvarleva från moriska tider.

Lätt, 7,9 km, + 315 meter, – 635 meter

Dag 4 – Mecina Fondales – Trévelez

Din vandring tar dig vidare genom ”Taha de Pitres” och du passerar byarna Atalbéitar och Pórtugos. Du vandrar genom Trevélez-flodens dal mot Trevélez, Las Alpujarras högst belägna by, på 1 476 meters höjd. Du vandrar förbi flertalet fantastiska utsiktsplatser som kommer att hänföra dig med sina vyer. Trevélez är troligtvis mest känt för sin populära skinka, Jamón Serrano. Byn är uppdelad i tre etage (bajo, medio och alto), varav det nedersta (bajo) är det mest turistiga med flest butiker, barer och hotell.

Utmanande, 12/18 km, + 1 050 meter, – 530 meter

Dag 5 – Vandring i Trévelez-området

Idag kan du välja mellan 3 vandringar med Trevélez som utgångspunkt. Behöver du en vilodag kan du välja att stanna kvar i Trevélez. Vandringarna du kan välja mellan är antingen lätt, medel eller krävande, vilket ger dig alla möjligheter att själv bestämma dagens ansträngning. Alla vandringarna bjuder på vackra vyer, vattendrag och rik växtlighet.

Lätt-Krävande, 12-18 km, + 285-1400 meter, – 285-1400 meter

Dag 6 – Trévelez – Bérchules

Under dagens vandring tar du dig dels fram längs smala nötkreatur-leder genom tallskog och betesmarker, men också längs asfalterade eller stenlagda vägar med vidsträckta vyer. Vid klart väder kan du se ända bort till Afrika från vandringens högsta punkt, El Portichuelo. Du kommer fram till Bérchules, en liten by som främst är känd för sin frukt, sitt vin och sin skinka.

Medel, 16 km, + 620 meter, – 880 meter

Dag 7 – Vandring i Bérchules-området

Idag ska du bege dig tillbaka till Granada, men du kan välja att göra en kort vandring genom Río Grande-dalen innan du hoppar ombord på bussen. Vandringen, som är 10 km lång, tar dig längs en bevattningskanal och förbi ruinerna av en morisk silkestvättsbyggnad från 1200-talet.

Väl tillbaka i Granada får du en andra chans att uppleva de delar av staden du inte hann med under ankomstdagen.

Mycket lätt, 10 km, + 170 meter, – 170 meter

Dag 8 – Hemresa

Efter frukost är det dags för hemfärd, om du inte väljer att stanna ytterligare några dagar i Spanien.

Vad ingår

 • Boende 7 nätter boende inklusive frukost i Granada (2 nätter), Capileira, Mecina Fondales, Trevélez (2 nätter) och Bérchules.
 • 3 middagar, 2 i Trevélez och 1 i Bérchules
 • Bagagetransport mellan övernattningarna Capileira-Bérchules (Du tar själv med ditt bagage på bussresorna från och till Granada).
 • Ledbeskrivning med kartor, engelsk text.
 • GPS filer för vandringen
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna.
 • Praktisk information.
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn.

Tillkommer

 • Resor mellan Skandinavien och Granada
 • Bussresor Granada-Capileira och Bérchules-Granada
 • Lunch varje dag
 • Middagarna i Granada,  Capileira och Mecina Fondales
 • Dryck till middagarna
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsförsäkring
 • Personliga utgifter
 • Lokala skatter

Tillval

Extra nätter

Extra nätter går att ordna enligt dina önskemål, kontakta oss för pris.

Transfer

Málaga flygplats till Granada (eller omvänt) 3 000:-/bil (max 4 pers)

Granada centrum – Granada flygplats (eller omvänt) 625:-/bil (max 4 pers)

Berchules – Málaga flygplats 4 150:-/bil (max 4 pers)

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell och B&B. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell. Vi bokar dig då på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transporten kan tillkomma.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: mellan 2 / 5 och 3,5 / 5 beroende på vilka val av vandringar du gör.
 • Vandringen är mycket lätt till krävande, 0-1 mycket lätta dagar, 0-1 lätt, 3-5 medel och 0-1 krävande.
 • Leden varierar mellan djurstigar, vanliga stigar och mindre vägar. Det är en hel del brant vandring uppför och nedför på löst, stenigt och ojämnt underlag.
 • Leden är markerad med gul/vita (PR-led) eller grön/vita (lokal led) stolpar, pilar och prickar. Någon sträcka är markerad med rött/vitt (GR-led). Vissa delar av leden är mindre bra markerad, då är det viktigt att följa med i ledbeskrivningen.
 • Total sträcka att vandra är 54-82 km fördelat på 3-6 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplats till startplats och slutmål Granada är:

 • Granada flygplats (20 km)
 • Málaga flygplats (136 km)

Buss -/ tåganslutning

Flyger du till Granada flygplats tar du dig in till centrum med buss eller taxi.

Flyger du till Málaga flygplats kan du ta dig in till Málaga centrum med buss/tåg eller taxi och sedan resa vidare till Granada med buss (ALSA). Alsa har även direktbussar mellan Málaga flygplats och Granada. Dessa går flera gånger om dagen.

Väderkalender

Klimatet i Alpujarras-området är ett typiskt medelhavsklimat. Somrarna är varma torra, vår och höst kommer med lite lägre temperaturer men fortfarande många soltimmar per dag och vintern är svalare med mer nederbörd. Det regnar väldigt sällan under sommaren. I inlandet kan det bli varmt, runt 20-26 grader, även under vår och höst då havsvinden inte svalkar. Nedan visas max och min temperatur under året. Tänk på att det kan bli både varmare och svalare än nedanstående beroende på vindar och om man befinner sig en bit inåt land eller är vid kusten.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led