Kranjska Gora – Solarie – Kranjska Gora, 6 nätter

En krävande vandring genom Slovenien som ger oförglömliga minnen

Din vandringsresa längs Alpe-Adria Trail genom Slovenien startar i Kranjska Gora. Många minns säkert byn från Ingemar Stenmarks glansdagar i slalombacken. Första vandringsdagen tar leden dig upp över Vršiĉ-passet. Strax efter passet ansluter leden den välkända floden Soča med sitt smaragdgröna vatten. Floden blir din följeslagare hela vägen till Tolmin. Du vandrar på historiska vägar genom ett imponerande landskap med små pittoreska byar med mycket atmosfär. Vandringen avslutas med en tur upp till bergskammen Kolovrat och vidare in i Italien vid Rifugio Solarie. En transfer tar dig tillbaka till Kranjska Gora där du kan njuta av en god måltid samtidigt som du smälter intrycken från din vandring.

Kranjska Gora – Solarie – Kranjska Gora, 6 nätter

Se pris och boka
Kranjska Gora – Kranjska Gora 5 vandringsdagar Total sträcka 85 - 95 km Svårighetsgrad 4/5 Avresa dagligen 8 maj - 30 okt Från 8.050 :-
 • Utsikten från Vršiĉ-passet, Kapellet Planica och Kolovrat
 • Floden Soča, med sitt smaragdgröna vatten
 • Historiska lämningar från framförallt första världskriget
 • Nationalparken Triglav och Julian Alps
 • Små pittoreska byar med en stillsam lunk
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst Slovenien och Kranjska Gora
Dag 2: Vandring / transfer Kranjska Gora – Ruska Kapelica / Vršiĉ passet – Trenta, 9 – 19 km. Transfer Trenta – Bovec.
Dag 3: Transfer Bovec – Trenta. Vandring Trent – Bovec, 21 km
Dag 4: Vandring Bovec – Drežnica, 23 km
Dag 5: Vandring Drežnica – Tolmin, 21 km
Dag 6: Vandring Tolmin – Rifugio Solarie, 11 km. Transfer Rifugio Solarie – Kranjska Gora
Dag 7: Hemresa

Total sträcka att vandra: 85 – 95 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Kranjska Gora

Efter ankomst till ditt hotell i Kranjska Gora har du möjlighet att utforska den lilla underbara alpbyn. Framåt eftermiddag och kväll möter vår lokala guide dig för en genomgång av den kommande vandringen. Du bestämmer då också när och var du vill starta vandringen nästföljande dag.

Dag 2 – Kranjska Gora – Ruska Kapelica/Vršiĉ Pass – Trenta – Bovec

Du startar din vandring uppför alternativt får du en transfer upp till passet Vršiĉ. Bergspasset Vršiĉ ligger på en höjd av 1611 meter och härifrån har du en härlig utsikt ner i dalen Suhapiśnica och de höga bergen i omgivningen. Floden Soča, (Isonzo på italienska), är ”själen” i de Julianska Alperna. Vattnet är kristallklart! Längre ner i dalen lämnar du leden över en kort hängbro. Efter bron passerar du en gammal smedja och följer landsvägen fram till Trenta. Här inväntar du chauffören för transfer till ditt boende i Bovec.

Krävande, 19/15/9 km, +1 032/+842/+245 meter, – 1 221 meter

Dag 3 – Bovec – Trenta – Bovec

En transfer tar dig ut till vandringens start. Du följer den här dagen en välmarkerad och fin stig med två avbrott för kortare sträckor längs grus- och asfaltväg. Större delen av dagen har du floden Soča vid din högra sida och du kommer att se flera fiskare som kämpar för att få den välkända Soča-laxöringen på kroken. Sträckan mellan Trenta och Bovec är en av Alpe-Adria Trail vackraste delar. Du går genom oförglömliga Soča-ravinen innan du åter är tillbaka i Bovec.

Medel, 21 km, + 367 meter, – 539 meter

Dag 4 – Bovec – Drežnica

Leden fortsätter sin väg längs floden Soča och passerar de vackra vattenfallen Virje och Boka. Boka-fallet är Sloveniens högsta vattenfall. Du fortsätter sedan över Soča och genom byn Log Ĉezoški och längs en fin liten skogsväg. Om vädret är fint så har du mäktig utsikt upp över en bergskam till vänster innan du når den fridfulla byn Drežnica. Byn domineras av det 56 meter höga kyrktornet. Nedanför det ser du ditt boende.

Medel, 23 km, + 558 meter, – 461 meter

Dag 5 – Drežnica – Tolmin

I dag har du en krävande vandringsdag framför dig. Det går brant uppför och du når den här dagens högsta höjd vid kapellet Planica 1 236 m.ö.h. Kapellet byggdes för italienska soldater under första världskriget. Leden passerar de höglänta betesmarkerna vid Kuhinja. Här finns gårdar där det bland annat tillverkas ost. Leden följer en skogsväg för att längre fortsätta längs en asfaltväg in till den lilla staden Tolmin.

Krävande, 21 km, + 991 meter, – 1 343 meter

Dag 6 – Tolmin – Rifugio Solarie – Kranjska Gora

Efter en rejäl frukost lämnar du Tolmin längs stadsgatan nerför mot floden Soča. Kanske vill du ta dig ner till strandkanten för ett sista farväl till floden. Den har ju varit en trogen följeslagare från Julian Alps ovanför Trenta. Leden passerar genom byn Volĉe och fortsätter längs en mindre landsväg uppför.  Leden når bergskammen Kolovrat med en underbar utsikt mot de slovenska alperna i öster och i väster. Ta dig tid för att njuta av utsikten innan du vandrar nerför och passerar över gränsen till Italien och Rifugio Solarie. En transfer tar dig tillbaka till Kranjska Gora.

Utmanande, 11 km, + 949 meter, – 195 meter

Dag 7 – Hemresa

Efter frukost är det dags för hemresa eller kanske vidare färd i Slovenien. Reser du med flyg från Ljubljana tar du lokalbussen från Kranjska Gora till busstationen i Ljubljana där du byter buss för att komma vidare till flygplatsen.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende totalt 6 nätter inklusive frukost i Kranjska Gora, Bovec (2 natter), Drežnica, Tolmin och Kranjska Gora
 • Välkomstmöte med information om vandringen
 • Transfer Kranjska Gora – Ruska Kapelica eller Vršiĉ passet
 • Transfer Trenta – Bovec – Trenta
 • Transfer Rifugio Solarie – Cividale del Friuli
 • Bagagetransport mellan övernattningarna Kranjska Gora – Tolmin – Kranjska Gora
 • Resplan med anslutningstider och förteckning över boendet
 • Guidebok och karta, engelsk text, en uppsättning per bokat rum
 • GPS-filer för vandringen
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Anslutningsresan mellan Skandinavien Kranjska Gora
 • Eventuella extranätter i anslutning till resans start och slut
 • Lunch och middag samtliga dagar
 • Personliga utgifter
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd

Tillval

Extra nätter

Extranätter i Kranjska Gora, 8/5 – 18/6 och 12/9 – 30/10 2021
Från 770: -/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 075: -/person och natt i enkelrum

Extranätter i Kranjska Gora, 19/6 – 11/9 2021
Från 800: -/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 100: -/person och natt i enkelrum

Flygplatstransfer

Transfer 1 person
Från 1 790: -/person Ljubljana flygplats – Kranjska Gora, restid cirka 1 tim. 40 min
Från 1 720: -/person Klagenfurt flygplats – Kranjska Gora, restid cirka 1 tim.

Gemensam transfer 2 – 3 person
Från 935: -/person Ljubljana flygplats – Kranjska Gora, restid cirka 1 tim. 40 min
Från 760: -/person Klagenfurt flygplats – Kranjska Gora, restid cirka 1 tim.

Gemensam transfer 4 – 6 personer
Från 715: -/person Ljubljana flygplats – Kranjska Gora, restid cirka 1 tim. 40 min
Från 620: -/person Klagenfurt flygplats – Kranjska Gora, restid cirka 1 tim.

Kontakta oss för övriga transferpriser

Extra uppsättning guidebok och karta

I vandringspaketet ingår en uppsättning guidebok och karthäfte per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin uppsättning översiktskartor, kan ni välja att lägga till ytterligare en uppsättning. Kostnaden är 235:- per extra uppsättning guidebok och karthäfte.

Boende

Du bor på små gästgiverier och hotell. Vart rum har sängkläder och i de flesta fallen toalett och dusch på rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell. Vi bokar dig då på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transporten kan tillkomma.

Notera även att du får den slutliga hotellförteckningen cirka 5 veckor innan avresa. Det innebär att vår första bekräftelse kan komma att ändra sig, framförallt gällande boende i de större orterna vid sjöarna.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Är ni ett större sällskap eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera boenden för att lösa boendet.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 4 / 5
 • Vandringen är medel till krävande. Två vandringsdagar är medel, en är utmanande och två är krävande.
 • Bitvis bland bergen och i uppförsbackar kan det vara stenigt kortare sträckor. Vid regn kan delar av leden bli halkig.
 • Vandringsstavar rekommenderas i den branta terrängen.
 • Alpe-Adria Trail är till största del väl markerad och lätt att följa genom Slovenien. Undantag finns då det är viktigt att följa med i guideboken
 • Total sträcka att vandra 85 – 95 km, fördelade på 5 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Närmaste tågstation till startplatsen och slutmålet Kranjska Gora är Jesenice. Från Köpenhamn tar det cirka 17 – 21 timmar att resa med tåg till/från Jesenice.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Kranjska Gora är:

 • Klagenfurt flygplats, Österrike, 65 km
 • Ljubljana flygplats, Slovenien, 68 km

Buss -/ tåganslutning

Närmaste tågstation till Kranjska Gora är Jesenice. Till Jesenice kan du resa med tåg från Klagenfurt flygplats och övriga Europa.

Förutom tåg finns det möjlighet att resa med buss inom Slovenien. Det finns flera dagliga bussavgångar mellan Ljubljana/Jesenice och Kranjska Gora.

Väderkalender

Slovenien har medelhavsklimat vid kusten, alpint klimat i bergen och kontinentalt klimat med milda till varma somrar och kalla vintrar i platåerna och dalarna i öst. Medeltemperaturen är -2°C i januari och 21°C i juli. Medelnederbörden är 1000 mm vid kusten, upp till 3500 mm i Alperna, 800 mm i sydöst och 1400 mm i centrala delarna av landet.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led