Slovenien

Upptäck det lilla landet med den storslagna naturen!

Njut av en vandringsresa till Slovenien, det lilla landet  med storslagen natur. Här finns nästan 1000 mil markerade vandringsleder. Slovenien har ett ovanligt brett utbud av livsmiljöer. I norra Slovenien finns Julian Alps, Karavank, Kamink Alperna och i söder Dinariska Alperna. I söder finns ett lite plattare område, slätten Pannonian. Lite längre sydväst finns ett område som domineras av Karst, rikt på flora och fauna. Slovenien är ett idealiskt land för en aktiv semester, så missa inte att åka på vandringsresa till Slovenien.

En vandringsresa i Slovenien innebär ofta att du vandrar över höga berg med strävsamma uppförs- och nerförsbackar, men de är mödan väl värda. För väl där upp på något pass eller grönskande vall har du storslagen utsikt över berg, smaragdgröna vattendrag och gemytliga byar. En av de många fina utgångsplatserna för en vandringsresa i Slovenien är Kranjska Gora. Den lilla alpbyn som för oss svenskar blev känt redan på sjuttiotalet när Ingemar Stenmark tog sig ner för backarna till vårt jubel.  Från Kranjska Gora kan du göra många fina vandringar i omgivningar som är storslagna.

Vår vandringsresa längs Alpe-Adria Trail i Slovenien bjuder på ett storslaget landskap, grönskande ängar och gemytliga byar. Leden kommer in i Slovenien från Österrike och första större ort som leden passerar genom är Kranjska Gora. Från Kranjska Gora till gränsen mot Italien är leden cirka 95 km och den följer till större del floden Soča. Floden Soča med sitt smaragdgröna vatten har sin källa i bergen strax sydväst om Kranjska Gora. Härifrån slingrar sig fram, med leden som följeslagare, ända till Tolmin. Vid Tolmin lämnar leden floden och går upp över bergen och in i Italien. Alpe-Adria Trail invigdes år 2012 och följer mestadels andra äldre leder, men dock med en enhetlig markering.

Översikt leder