Milngavie – Fort William, 10 nätter

Vandra hela West Highland Way i behaglig takt

West Highland Way är en klassisk vandring som startar i Milngavie strax utanför Glasgow. Milngavie ligger vid Loch Lomond, Storbritanniens, till ytan, största sjö. Leden går från skotska låglandet till det karga och dramatiska höglandet. Från Milngavie går den vidare över den stämningsfulla Rannoch myren, genom det dramatiska Glencoe till Ben Nevis dalar vid Fort William. Vandringen börjar lite lättare i skotska låglandet för att blir tuffare mot slutet när du närmar dig Fort William. Du bor i mysiga byar där du kan äta gott på kvällen.

Detta längre vandringspaket tar dig längs ledens hela sträckning i behaglig takt.

Milngavie – Fort William, 10 nätter

Se pris och boka
Milngavie – Fort William 9 vandringsdagar Total sträcka 159 km Svårighetsgrad 2,6/5 Avresa dagligen 21 mar - 30 apr, 10 jun - 15 okt Från 13.885 :-
 • The Great Divide - gränsen mellan det skotska låg- och höglandet
 • Vyn över Loch Lomond
 • Utsikt mot Ben More, Stob Binnein och Buachaille Etive Mor
 • Rannoch Moor
 • Devil’s Staircase – den högsta punkten längs West Highland Way
 • ”Weeping Glen”
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Milngavie
Dag 2: Milngavie – Drymen, 20 km
Dag 3: Drymen – Balmaha, 12 km
Dag 4: Balmaha – Rowardennan, 12 km
Dag 5: Rowardennan – Inverarnan, 23 km
Dag 6: Inverarnan – Tyndrum, 20 km
Dag 7: Tyndrum – Inveroran, 16 km
Dag 8: Inveroran – Kingshouse, 16 km
Dag 9: Kingshouse –  Kinlochleven, 18 km
Dag 10: Kinlochleven – Fort William, 24 km
Dag 11: Hemresa

Total sträcka att vandra: 159 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Skottland och Milngavie

Efter ankomst till Skottland tar du dig på egen hand till Milngavie som ligger strax nordost om Glasgow. Övernattning på något mysigt Bed & Breakfast.

Dag 2 – Milngavie – Drymen

Denna första vandringsdag på West Highland Way går genom det gamla grevskapet Lennox mellan Campsie fells och Blane water. Leden följer fina stigar genom vackert landskap till Drymen som är en gammal marknadsplats.

Medel, 20 km, + 187 meter, – 188 meter

Dag 3 – Drymen – Balmaha

Du startar denna dags vandring med att vandra upp för Conic Hill. Du når ”The Great Divide” som är gränsen mellan det skotska låg- och höglandet. Vandringen är brant uppför men när du når toppen har du en fantastisk utsikt över Loch Lomond. Ner till Balmaha är det brant nerför och du når den lilla byn som ligger i en skyddad vik vid Loch Lomonds strand.

Lätt, 12 km, + 354 meter, – 374 meter

Dag 4 – Balmaha – Rowardennan

Från Rowardennan går den variationsrika vandringen genom ett underbart landskap. Leden går upp- och nerför ibland branta backar. Leden följer Loch Lomonds stränder, går över hedlandskap och in genom skogar. Området är känt för att husera många olika fågelarter.

Lätt, 12 km, + 241 meter, – 250 meter

Dag 5 – Rowardennan – Inverarnan

Från Rowardennan följer leden en skogsväg upp till en plats med fin utsikt över Loch Lomond och Arrochar Alps. Från Inversnaid till slutet av Loch Lomond är det en tuff vandring med många uppförs- och nerförsbackar, samt på ett knöligt underlag. De sista tre kilometerna fram till Inverarnan är leden fin och lätt att vandra.

Medel, 23 km, + 368 meter, – 382 meter

Dag 6 – Inverarnan – Tyndrum

Vandring är denna dag lätt och avkopplande i jämförelse med gårdagens vandring. Leden klättrar sakta uppför från Inverarnan genom Glen Falloch till Crianlarich. Du har en fantastisk utsikt mot Ben More och Stob Binnein och vyn bakåt mot Loch Lomond är sagolik. Efter Crianlarich får du njuta en stund av en fin skogsvandring innan leden återvänder till botten av dalen. Leden går genom odlad mark och du passerar jordbruk omgivna av höga berg fram till Tyndrum.

Medel, 20 km, + 507 meter, – 305 meter

Dag 7 – Tyndrum – Inveroran

Njut av underbara vyer och lätt vandring längs en gammal militärväg. Du följer dalen till Bridge of Orchy, en liten by som vi ibland använder för övernattning när det är fullt på de andra platserna. Vill du äta en tidig lunch finns här möjligheten att äta gott på byns hotell. När du lämnar Bridge of Orchy går leden brant uppför, vilket, enligt många skottar, belönas med Skottlands finaste utsikt. Dagen avslutas med en kort nerförsbacke till Inveroran.

Lätt-Medel, 16 km, + 321 meter, – 370  meter

Dag 8 – Inveroran –Kingshouse

Många anser att den här etappen är den vackraste delen av West Highland Way. Leden lämnar Inveroran och går runt Loch Tulla för att sedan åter ansluta till den gamla militärvägen. Leden går vidare över Rannoch Moor, en underbar lugn plats vilken en gång i tiden var täckt av glaciär och i dag täckt av mossa. Du når ditt boende som ligger vid leden i Kingshouse. Läget på ditt boende den här natten kan inte bli mycket bättre. Från hotellet har du utsikt över Buachaille Etive Mor, en av de mest fantastiska vyerna i hela Skottland.

Lätt, 16 km, + 352 meter, – 215 meter

Dag 9 – Kingshouse – Kinlochleven

Från Kingshouse fortsätter du din vandring på den gamla militärvägen till Altnafeadh. Under den här sträckan har du en fantastisk utsikt över den kända ”weeping glen”. Härifrån slingrar sig leden upp till Devil’s Staircase, den högsta punkten längs West Highland Way. Leden slingrar sig vidare ner till det fina lilla samhället Kinlochleven och slutet av denna härliga vandringsdag.

Medel, 18 km, + 408 meter, – 642 meter

Dag 10 – Kinlochleven – Fort William

Den första backen upp från Kinlochleven är värd besväret för du får åter en fantastisk utsikt. När du väl nått toppen följer du en fin dal mot Fort William. I stort sett halva dagen går du genom ett underbart landskap med skog. En smal slingrande väg tar dig vidare och in i Glen Nevis. I dalen, med Ben Nevis som granne, når du ditt slutmål Fort William.

Medel, 24 km, + 655 meter, – 660 meter

Dag 11 – Hemresa

Efter frukost är det så dags för hemresa om du inte stannar någon extra dag. Från Fort William kan du ta en tur upp på Storbritanniens högsta berg Ben Nevis. Från Fort William reser du lätt vidare med buss eller tåg.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 10 nätter inklusive frukost i Milngavie, Drymen, Balmaha, Rowardennan, Inverarnan, Tyndrum, Inveroran, Kingshouse, Kinlochleven och Fort William
 • Resplan inklusive förteckning över boende och information om anslutningsresor
 • Praktisk information
 • Karta, en uppsättning per rum
 • GPS-filer för vandringen
 • Guidebok, engelsk text, en uppsättning per rum
 • Bagage transport mellan övernattningarna, max 15 kilo/person
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Anslutningsresan mellan Skandinavien och Milngavie/Fort William
 • Eventuellt boende i anslutning till resans start och slut
 • Lunch och middag samtliga dagar
 • Personliga utgifter
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd

Tillval

Extra nätter

Extra nätter på övriga orter samt i Edinburgh och Glasgow – kontakta oss för pris

Extra uppsättning guidebok och karta

I vandringspaketet ingår en uppsättning guidebok och karta per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin uppsättning, kan ni välja att lägga till ytterligare uppsättningar.
Kostnaden är 305:- per extra uppsättning.

Buss- och tågbiljetter

Vill du ha hjälp med att förköpa buss- eller tågbiljetter kan vi på Vandra till viss del hjälpa till med bokningar.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda Bed & Breakfast/hotell/gästgiverier längs West Highland Way. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade övernattningsplatser, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Är ni ett större sällskap eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera Bed & Breakfast för att lösa boendet.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,6 / 5
 • Vandringen är lätt till medel. Tre vandringsdagar är lätta, en lätt-medel och fem är medel.
 • Leden ni följer är väl markerad och väl underhållen.
 • Total sträcka att vandra är 159 km fördelade på 9 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Milngavie är:

 • Glasgow (20 km)
 • Edinburgh (73 km)
 • Prestwick (63 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Fort William är:

 • Glasgow (159 km)
 • Edinburgh (202 km)
 • Prestwick (218 km)

Buss -/ tåganslutning

Startplatsen Milngavie är en förort till Glasgow och du kan resa med både lokalbuss och lokaltåg. Till Glasgow reser du med tåg eller buss.
Från slutdestinationen Fort William kan du välja mellan att resa vidare med tåg eller buss.

Notera att det är en lång resa mellan Fort William och Edinburgh, du är där tidigast framme vid lunch.

Väderkalender

Tack vare sitt läge påverkas Skottlands klimat i hög utsträckning av Atlanten. Somrarna kännetecknas av många timmars dagsljus och en relativt hög procent soltimmar.

Östkusten har generellt mindre regn än övriga delar medan västkusten i regel har ett mildare klimat.

Juli och augusti är de varmaste månaderna följt av juni och september.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led