Glasgow – Mallaig

Vandring och tåg i kombination - upplev det bästa av skotska höglandet!

West Highland Line erbjuda en perfekt kombination av härlig vandring och vackra tågresor längs berg, insjöar och dalar med fridfulla skogar. De behagliga vandringarna tar dig längs både West Highland Way och East Highland Way i hjärtat av det skotska höglandet. Du reser däremellan med tågen West Highland Line och Jacobite Steam Train, också känt som ”Hogwarts Express” från Harry Potter-filmerna. En vacker, bekväm och omväxlande tur, med möjlighet till ytterligare ett par dagars vandring inom paketet.

Tågresan med Jacobite Steam

En resa med Jacobite Steam är en upplevelse som många vill uppleva. Det gör att det är stor efterfrågan på Jacobites ångtåg under hela säsongen och biljetterna säljer slut långt före sommarmånaderna. Om det inte finns några biljetter tillgängliga för ditt önskade datum kommer du att få rabatt och bokas på en vanlig Scotrail-tur. Även detta är en upplevelse då tåget färdas på samma linje som Jacobite över den berömda Glenfinnan-viadukten.

Här hittar du alla våra vandringsresor längs West Highland Way. 

Glasgow – Mallaig

Se pris och boka
West Highland Line 7 nätter Total sträcka 56 km Svårighetsgrad 2,3/5 Avresa dagligen 1 apr - 30 sep Från 14.455 :- 3 - 5 vandringsdagar
 • Loch Lomond - Storbritanniens största sjö
 • Barrskogar, dalar, berg och insjöar
 • Tågresan med West Highland Line, vy över Rannochplatån
 • Ben Nevis - Storbritanniens högsta berg
 • Hogwarts Express
 • Glenfinnanviadukten med sina 21 valv

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Glasgow, tåg till Ardlui
Dag 2: Kort färjetur Ardlui – Ardleish. Vandring Ardleish – Crianlarich, 15 km
Dag 3: Vandring Crianlarich – Bridge of Orchy, 22 km
Dag 4: Valfri vandring i Bridge of Orchy’s närområde. Tåg Bridge of Orchy – Spean Bridge
Dag 5: Vandring Spean Bridge – Fort William, 19 km
Dag 6: Valfri vandring i Fort Williams närområde
Dag 7: Tåg, Jacobite Steam train (Hogwarts Express), Fort William – Mallaig
Dag 8: Hemresa

Total sträcka att vandra: 56 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Tåg Glasgow – Ardlui

Efter ankomst till Skottland startar äventyret direkt med tågresa från Glasgow. Från Queen Street tågstation tar du tåget West Highland Line västerut längs Clydes mynning, ett område tidigare känt för sina skeppsbyggen. Du kommer att få se Storbritanniens äldsta fäste, Dumbarton Castle, passera kuststaden Helensburgh och få en vacker vy över Gareloch och Loch Long. Väl framme i Ardlui, upptäcker du att du har kommit ordentligt in i höglandet.

Dag 2 – Vandring Ardlui – Crianlarich

Efter frukost börjar du med en kort färjetur från Ardlui till Ardleish, på andra sidan Loch Lomond. Du är nu på leden West Highland Way och startar din vandring norrut genom dalen Falloch. Har du tur kan du skymta både rådjur bland träden och kronhjort på bergen. Efter kraftigt regn forsar turbulenta vattenfall ner för bergssluttningarna, som lyser upp även de mest molniga och grå dagarna. Du vandrar genom barrskogar och kommer in i dalen Strath Fillan. Snart är du framme i Crianlarich och ditt boende för natten.

Lätt, 15 km, + 374 meter, – 150 meter

Dag 3 – Vandring Crianlarich – Bridge of Orchy

Dagen startar snällt i det grönskande Strath Fillan. Du vandrar genom Dalrigh och passerar ruinerna av St Fillans kapell. Ett trevligt lunchstopp kan du göra i Tyndrum, som till gaeliska översätts ”Huset på åsen”. Du fortsätter längs det mäktiga bergslandskapet med Beinn Odhars och Beinn Dorains toppar. Snart har du kommit ner till Bridge of Orchy, en perfekt plats att spendera din tredje natt.

Medel, 22 km, + 183 meter, – 254 meter

Dag 4 – Tåg Bridge of Orchy – Spean Bridge

Idag är det dags att åka tåg, men du kan välja att efter frukost ta en kortare rundvandring på 8 km. Du vandrar då till Loch Tulla’s stränder. Du hoppar ombord på tåget West Highland Line. Dagens tågresa bjuder på fantastiska vyer över Rannochplatån, 300m över havet. Det är ett vilt landskap av torvmossar, små insjöar och gamla skogar. Tåget passerar sjön Loch Treig och genom de grönskande dalarna Glen Spean och Great Glen. Du kommer snart fram till Spean Bridge och kan njuta av atmosfären omkring ditt boende för natten.

Dag 5 – Vandring Spean Bridge – Fort William

Du vandrar idag längs East Highland Way från Spean Bridge till Fort William. Dagen startar med vandring längs en stig genom de skotska skogarna. Håll utkik efter de röda ekorrarna, som är vanliga här. När landskapet öppnar upp sig mellan skogarna domineras din vy av utsikten mot Ben Nevis, Storbritanniens högsta berg med sina 1 344 meter. När du närmar dig Fort William har du Ben Nevis i sin fulla prakt vid din sida och du vandrar i dess skugga den sista biten in i ditt boende i Fort William.

Lätt, 19 km, + 189 meter, – 190 meter

Dag 6 – Valfri vandring i Fort Williams närområde

Då du har två övernattningar i Fort William har du möjlighet att själv välja din aktivitet för dagen. Ett alternativ är att utforska staden och vad den har att erbjuda. Ett mer fysiskt utmanande alternativ kan vara att ta en tur upp på Ben Nevis, där finns en så kallad ”Tourist Track” som du kan vandra längs. Du kan också välja att ta en vandring i dalen, Glen Nevis. En av de bästa och populäraste är en vandring längs ”The Rocky Path” genom ravinen till det forsande vattenfallet Steall Falls.

Dag 7 – Tåg, Hogwarts Express, Fort William – Mallaig

Idag är en resa i filmernas värld. Du reser med Jacobite Steam Train mellan Fort William och Mallaig. Det är med detta tåg som Harry Potter och hans vänner reser till sin trollkarlsskola Hogwarts. En höjdpunkt är viadukten Glenfinnan, ett vackert mästerverk inom byggkonsten med sina 21 valv. Det dramatiska landskapet fortsätter med omkringliggande höga bergstoppar. Framme vid den klippiga och karga västkusten uppenbarar sig ny underbara vyer. Slutligen kommer du fram till Mallaig, en gammal fiskehamn som fortfarande är i fullt bruk. Här finns möjlighet att ta en båttur till ön Skye för den som så önskar.

Dag 8 – Hemresa

Om du inte valt att lägga till någon extra natt i Mallaig eller någon annanstans är det dags att resa tillbaka till Glasgow eller Edinburgh för vidare resa hem.

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Ardlui, Crianlarich, Bridge of Orchy, Spean Bridge, Fort William (2), Mallaig
 • Resplan inklusive förteckning över boende och information om anslutningsresor
 • Tågresor i 2:a klass, dag 1, 4 och 7
 • Praktisk information
 • Karta, en uppsättning per rum
 • Tillgång till app med digitala kartor och GPX-filer (engelska)
 • Guidebok och ledbeskrivning, engelsk text, en uppsättning per rum
 • Bagagetransport mellan övernattningarna under vandringsdagarna, max 18 kilo/person
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Anslutningsresan mellan Skandinavien och Glasgow
 • Resa tillbaka från Mallaig
 • Färjeresa mellan Ardlui och Ardleish
 • Eventuellt boende i anslutning till resans start och slut
 • Bagagetransport, om önskad, mellan övernattningarna under tågresedagarna
 • Lunch och middag samtliga dagar
 • Personliga utgifter
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd

Tillval

Extra nätter

Önskar du boka extranätter kontakta oss för pris.

Uppgradering Jacobite Steam Train

Vill du uppgradera till 1:a klass under tågresan med Jacobite Steam Train kontakta oss för pris.

Extra uppsättning guideböcker och kartor

I vandringspaketet ingår en uppsättning guideböcker och kartor per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin uppsättning, kan ni välja att lägga till ytterligare uppsättningar.  Kostnaden är 550:- per extra uppsättning.

 

Boende

Du bor i första hand på små privatägda Bed & Breakfast/hotell/gästgiverier längs West Highland Way. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade övernattningsplatser, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Är ni ett större sällskap, fler än 8 personer eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera Bed & Breakfast för att lösa boendet.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,3 / 5
 • Vandringen är lätt till medel. Två vandringsdagar är lätta och en är medel.
 • Två dagar, dag 4 och dag 6, har du möjlighet att göra ytterligare vandringar. Du kan välja svårighetsgrad på dessa vandringar.
 • Under vandring längs West Highland Way är leden väl markerad, men under vandring längs East Highland Way är leden inte markerad. Du får ledbeskrivning med karta till denna sträcka. Du bör således vara trygg i att läsa karta och följa ledbeskrivningen.
 • Under framför allt senare delen av vandringen går leden bitvis på mindre vägar som inte går så långt från den stora landsvägen. Du får räkna med att höra ljud från trafiken och även se den stora landsvägen under din vandring.
 • Total sträcka att vandra är 56 km fördelade på 3 vandringsdagar enligt programmet.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Glasgow är:

 • Glasgow (15 km)
 • Edinburgh (33 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Mallaig är:

 • Glasgow (228 km)
 • Edinburgh (292 km)

 Buss -/ tåganslutning

Startplatsen Glasgow Queen Street tågstation når du lätt med flygbuss från Glasgow flygplats. Flyger du till Edinburgh flygplats kan du ta buss direkt från flygplatsen in till Glasgow, alternativt flygbuss till Edinburgh centrum och tåg till Glasgow.

Från slutdestinationen Mallaig tar du tåget till Glasgow/Edinburgh centrum och sedan flygbuss ut till respektive flygplats. Notera att det är en lång tågresa från Mallaig, cirka 5,5 timmar.

Väderkalender

Tack vare sitt läge påverkas Skottlands klimat i hög utsträckning av Atlanten. Somrarna kännetecknas av många timmars dagsljus och en relativt hög procent soltimmar.

Östkusten har generellt mindre regn än övriga delar medan västkusten i regel har ett mildare klimat.

Juli och augusti är de varmaste månaderna följt av juni och september.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led