West Highland Line

Kombinera vandring med tåg i hjärtat av det skotska höglandet

Upplev något av det bästa Skottlands högland har att erbjuda! West Highland Line erbjuder perfekt kombination av härlig vandring och vackra tågresor längs berg, insjöar och dalar. Du vandrar längs såväl West Highland Way som East Highland Way. Båda är fina långsdistansleder som går i det spektakulära landskap som skotska höglandet erbjuder. Däremellan reser du med tågen West Highland Line och Jacobite Steam Train, också känt som ”Hogwarts Express”, från Harry Potter-filmerna. I Fort William, som är ett sant paradis för den som tycker om utomhusaktiviteter, befinner du dig granne med Ben Nevis, Storbritanniens högsta berg. Kanske känner du för att göra en tur upp på toppen?

Mer info

Sträcka 56 km
Pris från 12.495 :-

Vackraste delen av Skottska höglandet

Landskapet på Skottska höglandet lämnar få personer oberörda. Det är vilt och vackert. Många är överens om att sträckan mellan Bridge of Orchy och Kingshouse är den vackraste delen av dem alla.

West Highland Railway

Sedan 1800-talets senare hälft har West Highland Railway varit en viktigt länk mellan den livliga staden Glasgow och de mer avlägsna delarna av nordvästra Skottland. Tåglinjen går genom ett andlöst vackert landskap och visar upp den stora ingenjörskonsten som behövdes vid byggandet av järnvägen. Såväl person- som godstransporter gick med tågen och ibland behövdes dubbla lok för att orka dra tågsetet i det kuperade landskapet. På den tiden ånglok användes fanns även tid för en kopp te på stationen Crianlarich Upper, medan loken fyllde på vatten inför den fortsatta resan.

Jacobite Steam Train

Sträckan mellan Fort William och Mallaig trafikeras av Jacobite Steam Train. Tåget har blivit känt för en bred allmänhet från Harry Potter-filmerna, då som Hogwarth’s Express. Landskapet är spektakulärt och flera platser längs tågresan har använts som inspelningsplatser för filmer såsom Highlander och Local Hero. När resan når västkusten kan man vid klart väder se öarna Rum, Eigg, Muck, Canna och Skyes södra del. Inte undra på att sträckan, för några år sedan, blev vald till Greatest Railway Journey in the world.

Ben Nevis eller Great Glen Way

Fort William och dess närområde har mycket att erbjuda och därför stannar du två nätter där. Du har tid att bestiga Ben Nevis, Storbritanniens högsta berg 1 345 m.ö.h, om vädret och orken tillåter. Alternativt kan du vandra en bit i dalen längs Great Glen Way. Det finna även andra sevärdheter i staden om du inte vill vandra.

Referenser

West Highland Line, vandring och tåg

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Glasgow – Mallaig, 24 – 31 juli 2017

Hej Stefan,

Nu har vi landat hemma igen och vill bara ge dig en kort återkoppling på resan som har varit helt fantastisk! Allt har fungerat perfekt – visserligen ett tåg som gick sönder och äventyr med ersättningsbussar och ett evigt regnande mest hela tiden, men vi är ändå enliga om att detta är den bästa resa vi någonsin gjort som familj och det vill inte säga lite, för vi har rest väldigt mycket tillsammans. Ni kan tryggt rekommendera andra att vandra med sina tonåringar – åtminstone om barnen gillar lite utmaningar och är någorlunda uthålliga. En dag fick vi t ex hålla till godo med tre snickers som föda efter att ha tagit beslutet att inte gå de ca 7 km extra som krävdes för att nå det rekommenderade lunchstället i ösregnet.  Det vi uppskattade mest var att få njuta av den storslagna naturen och de många härliga städer och byar vi fick se, alla trevliga skottar som vi träffade och att få röra på oss tillsammans hela dagarna. Det var också roligt- och ibland lite klurigt – att följa Macs vandringsinstruktioner då allt de nämnde inte längre fanns kvar och naturen ändrat sig lite sedan instruktionerna skrevs och bilderna togs. Roligt att varva hotell med bed and breakfast-ställen och kul att få se så många olika byar/städer/platser under så kort tid. Sammantaget var allt toppen och vi kommer garanterat att höra av oss igen nästa gång det är dags för vandring! Vi har så klart en massa foton som vi kan skicka er om ni vill ha dem – inte så många som vanligt pga det eviga regnandet men förhoppningsvis en hel del som ger en bild av vår härliga resa.

Allt gott,

Familjen Mullaart