St Cuthbert´s Way

Vandringen längs St Cuthbert's way ger dig såväl historia som variationsrik natur

En vandringsresa till St Cuthbert´s Way är en fascinerande vandring genom landskapet i Northumberland. Turen har historiska förtecken och går längs gränsen mellan England och Skottland. St Cuthbert var en anglosaxisk munk, biskop och eremit och har sedemera blivit norra Englands mest populära helgon. Han föddes år 634 och startade sin prästerliga verksamhet i den pittoreska staden Melrose. Under hela vandringen kan du njuta av en rik flora och fauna. Här hittar du blommande ljungmarker, ängsmark, ett böljande grönt landskap och undangömda dalar. Leden följer St Cuthbert’s liv från den pittoreska staden Melrose och går vidare till Lindisfarne och The Holy Island.

Mer info

Sträcka 105 km
Pris från 11.210 :-

Sträcka 105 km
Pris från 9.455 :-

Korsa gränsen

Vandringsdagen mellan Kirk Yetholm och Wooler vandrar du över gränsen från Skottland och in i England. Landskapet blir mera kuperat med underbara vyer när leden följer Cheviot Hills kam i Northumberland National Park. Leden korsar även den vackra dalen College Valley innan den når Wooler, en gammal handelsstad med anor från 1400 talet.

The Holy Island

Sista dagens vandring visar tydligt att naturen är starkare än människan då du måste anpassa din vandring efter tidvattnet för att kunna ta dig ut till The Holy Island. Väl där bör du besöka Priory, ruiner från 1300-talet och ett slott från 1600- talet. Här kan du mellan april och september besöka slottet som användes av Roman Polanski när filmerna ”Macbeth” och ”Cul-de-Sac” spelades in.

Vandra längs St Cuthbert´s Way

Det ingår alltid bagagetransport mellan boendena medan du vandrar med lätt packning.

Referenser

St Cuthbert’s Way

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

St Cuthberts Way, 7 n, 9 - 16 juli, 2019

Jag är mycket nöjd med min kontakt med Vandra! Snabba relevanta svar på mina mejlfrågor och trevligt bemötande. Uppskattar att jag fick flera programförslag efterhand som resan "växte fram" map justering av restider, för då blev det hela tiden tydligt att vi hade koll på hela processen.

Mycket bra och relevant information. Bra att det fanns information med telefonnummer till varje boende och även tips om man borde boka plats för middag. Tydligt och bra för mig som inte är van att planera vandringsresor själv! Bra karta. Vi upplevde dock något ställe att det verkade som att leden dragits om lite, på höglandet innan Wooler, där stämde inte kartan och märkningen av leden överens, men eftersom märkningen såg ganska ny ut (och kartan var från 2017) så misstänkte vi att den kanske justerats lite.

Bra boenden, trevliga värdar. Bagagetransporten fungerade utmärkt (även när vi vid ett tillfälle missat tiden för inlämning på morgonen, då blev vi kontaktade av receptionen, och bagage-killen inväntade oss). Busstransfer från Harestanes, här blev vi en del försenade och ringde First Taxi och meddelade detta, och det fungerade också bra.

Tack så mycket!
Tack vare Vandra så kunde vi göra en vandring i Skottland även om vi inte hade erfarenhet av detta sedan tidigare.
Eftersom vi fick hjälp med allt omkring (boende, bagagetransport, transfer) kunde vi fokusera på själva vandrandet, vilket passade oss bra!

Wenche Eriksen

St Cuthberts Way, 29 aug – 4 sep 2017

Jag har gått många av era och även andra vandringar i Skottland.

Alt praktiskt inför resan, kontakt med Vandra, avreseinformation mm fungerade mycket bra.

Den här var den vackraste då sträckte sig över berg och hedar täckta av ljung. Den var också den jobbigaste pga höjdskillnader och längden på några av vandringarna. Att gå över till, och vistas på Holy Island var magiskt.

Inger Karlsson

Melrose – Lindisfarne, 16 – 22 juli, 2011

Hejsan,

Vill bara skriva att vår vandring längs St Cuthberts väg i juli var helt otroligt fin och härlig, vi uppskattade verkligen semestern och hela upplägget!

Vi har dock några små kommentarer;
boendet i Melrose (Old Abbey School) var verkligen svårt att hitta eftersom de hade en mikroskopisk skylt vid grindstolpen och vi körde förbi den med bil flera gånger;
Stigen var översvämmad längs med Tweed (precis innan St Boswells) så vi fick trassla oss upp igenom skogen och ut på A68:an som var väldigt trafikerad för att sedan gå en annan väg och hitta tillbaka på stigen i byn Maxton;
Därutöver var skyltning betydligt sämre på engelska sidan än den skotska, vi gick vilse uppe i bergen innan Tom Tallon’s Crag, där skulle vi tagit vänster stig. Något tidigare på sträckan hade en ny Public footpath mot Yeavering Bell anlagts och vi råkade ta vänster där, vilket medförde mycket trassel och ”illegala” vandringar över privata fält och åkrar. Viktigt att det är ordentligt markerat varje gång stigen delar sig. Vi ankom dock Wooler före andra vandrare som också gick St Cuthberts, så något gott förde det med sig då det ösregnade den dagen! Ölen på puben var väldigt god den kvällen!
Känslan när vi nådde fram till Lindisfarne var enorm, vi blev upphämtade dagen efter av min syster som bor i Skottland och tillbringade ytterligare fyra underbara dagar hos henne innan vi reste åter till Stockholm.

På det hela taget en fantastisk upplevelse och vi kommer att ha vandringssemestrar ofta i framtiden, det här känns verkligen som vår melodi!

Bästa hälsningar
Suzanne o Jonas

St Cuthberts Way juli 2007

Hej Stefan och Vandra!

Vi har precis kommit hem från vår vandring i Skottland, S.t Cuthberts
Way. En fin och vacker vandring, där vi har haft tur med vädret, inget
regn!

Fantastiska övernattningar i B&B utefter vägen. God mat och en del
pubbar har vi också besökt. Mills House i Kirk Jetholm, något utöver
de vanliga.

Inga problem med transporter, bagagetransporter, inga oklarheter av
bokningar.

Ert sammarbete med reseagenten i Glasgow den bästa i Skottland enl. flera B&B värdar.

Ett stort tack för ert arrangemang!!!
Annika och Stig Karels