Buckie – Aviemore

En behaglig vandring genom hjärtat av Skottlands maltwhiskyregion

Speyside Way är en fantastisk vandringsled som följer floden Spey rakt genom hjärtat av Skottlands maltwhiskyregion Speyside. Njut av naturen som vandringen bjuder på och häpna av de vackra utsikterna du kommer att få. Om du vill finns det goda möjligheter till att göra avstickare till flertalet whiskydestillerier för att få smaka på trakternas egna fina whiskysorter. I det här vandringsprogrammet har vi lagt till en natt i Boat of Garden för att den sista vandringsdagen ska bli kortare. Du får då extra tid att upptäcka den sprudlande staden Aviemore.

Här hittar du alla våra vandringsresor i Skottland.

Buckie – Aviemore

Se pris och boka
Speyside Way 7 nätter Total sträcka 110 km Svårighetsgrad 2,3/5 Avresa dagligen 1 apr - 4 okt Från 14.490 :- 6 vandringsdagar
 • Den magnifika floden Spey
 • Vidsträckt utsikt över Spey Valley och Boat o’ Brig
 • Grantown-on-Spey
 • Craigellache Hotel och dess kända whiskybar
 • Caringorm National Park
 • Möjlighet att besöka ett eller flera destillerier

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Buckie
Dag 2: Buckie – Fochabers, 18 km
Dag 3: Fochabers – Craigellache, 21 km
Dag 4: Craigellache – Ballindalloch, 20 km
Dag 5: Ballindalloch – Grantown, 23 km.
Dag 6: Grantown – Boat of Garten, 18 km
Dag 7: Boat of Garten – Aviemore, 10 km
Dag 8: Hemresa

Total sträcka att vandra: 110 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Buckie

Du kommer lättast till Buckie med en privat transfer från flygplatsen, eller via tåg och buss. Buckie är en liten fiskeby med cirka 8000 invånare. Staden är uppdelad i den övre och den nedre delen. I den övre delen hittar du stadens allmänna shoppinggata tillsammans med de flesta bostadsområdena, medan den nedre delen främst står för stadens kommersiella bitar med bland annat fiskmarknad, isfabrik och en livlig båthamn.

Dag 2 – Buckie – Fochabers

Efter starten i fiskebyn Buckie följer du först Spey Bay’s kustlinje förbi Portgordon, en by grundad 1797. Byn har varit en viktig fiskehamn för import av salt och kol, och export av korn och salt fisk. Strax härefter tar du av till vänster vid en nedlagd järnväg och du följer floden Spey fram till Fochabers.

Lätt, 16 km, + 80 meter, – 60 meter

Dag 3 – Fochabers – Craigellache

När du lämnar Fochabers går det först brant uppför. Väl uppe belönas du med en vidsträckt utsikt över Spey Valley och Boat o’ Brig. Efter en sträcka med blandskog och jordbrukslandskap når du fram till den lilla byn Craigellache. Craigellache Hotel är välkänt då du i dess bar kan välja mellan 550 olika sorters maltwhisky.

Medel, 21 km, + 487 meter, – 441 meter

Dag 4 – Craigellache – Ballindalloch

Du inleder dagens vandring genom att följa en vacker del längs med Spey. Du passerar mycket nära förbi Aberlour där du kanske vill göra en avstickare till stadens destilleri. En angenäm vandring förbi Carron och Tamdhu väntar därefter innan du så småningom når fram till dagens slutmål som är byn Ballindalloch.

Medel, 20 km, + 202 meter, – 142 meter

Dag 5 – Ballindalloch – Grantown

Detta är en tuffare sträcka som bjuder på en del utmaningar. Belöningen för utmaningarna är strålande utsikter och en underbar furuskog mellan Cromdale och Grantown. Grantown-on-Spey är en charmig by att tillbringa eftermiddagen i med sina 1500 invånare. Den andra torsdagen i augusti håller staden i en stor jordbruksfest, som lockar en hel del människor till Grantown. Idag är din sista dag inom Speysideområdet, då Grantown markerar slutet av Speyside och starten av Strathspey.

Medel, 21 km, + 476 meter, – 402 meter

Dag 6 – Grantown – Boat of Garten

Idag kommer du till Strathspeyområdet och utsikten på vänster hand kommer att domineras av Cairngormbergen. Det blir en lätt vandring genom jordbrukslandskap och längs med gamla järnvägsspår. Via Nethy Bridge tar du dig fram till Boat of Garten.

Lätt, 17 km, + 132 meter, – 133 meter

Dag 7 – Boat of Garten – Aviemore

Idag får du en kort och behaglig vandring från Boat of Garten. Leden går över ljunghedar och dagen bjuder på vackra vyer innan du når den sprudlande staden Aviemore som är ditt slutmål.

Mycket lätt, 10 km, + 54 meter, – 61 meter

Dag 8 – Hemresa

Dagen för hemresa eller vidare färd i Skottland har kommit.

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Buckie, Fochabers, Craigellache, Ballindalloch, Grantown, Boat of Garten och Aviemore
 • Guidebok med karta, en uppsättning per rum, engelsk text
 • Tillgång till app med GPS för vandringen (engelska)
 • Bagage transport mellan övernattningarna
 • Praktisk information
 • Resplan inklusive förteckning över boendet och information om anslutningsresor
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Anslutningsresan från Skandinavien till Buckie och hem från Aviemore.
 • Lunch och middag samtliga dagar
 • Personliga utgifter
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd

Tillval

Extra nätter

Extra nätter före och efter vandringen samt på övriga orter – kontakta oss för pris.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker. Kostnaden är 250:- per extra guidebok.

Buss- och tågbiljetter

Vill du ha hjälp med att förköpa buss- eller tågbiljetter kan vi på Vandra lotsa dig rätt. Behöver du extra hjälp, kan vi sitta med (på telefon) när du själv bokar in biljetterna.

Boende

Du bor på särskilt utvalda Bed and Breakfasts, värdshus och pensionat av hög kvalitet. Alla bjuder på ett varmt välkomnande.

Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men antalet hotell och Bed & Breakfast i direkt anslutning till leden är begränsat. Detta innebär att du någon eller några nätter kan komma att bo en bit från leden, dvs. på annan ort än de som anges i programmet. Om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transporten kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Är ni ett större sällskap eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera Bed & Breakfast för att lösa boendet.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,3 / 5
 • Vandringen är mycket lätt till medel. En dag är mycket lätt, två dagar är lätta, en dag är lätt-medel, och två dagar är medel.
 • Total vandringssträcka är 110 km uppdelat på 6 vandringsdagar

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Buckie är:

 • Inverness flygplats (76 km)
 • Aberdeen flygplats (92 km)
 • Edinburgh flygplats (287 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Aviemore är:

 • Inverness flygplats (59 km)
 • Aberdeen flygplats (143 km)
 • Edinburgh flygplats (199 km)

Flest flygförbindelser och närhet till leden har Aberdeens flygplats vilken rekommenderas om du inte har mycket tid över. En bra kombination är utresa till Aberdeen och hemresa från Edinburgh.

Buss -/ tåganslutning

Om du reser till Inverness eller Aberdeen, tar du tåget till Keith (1,5 – 2 h) och sedan buss till Buckie (35 min).

Du kan även flyga till Edinburgh, resan med tåg och buss tar cirka 5 – 6 timmar och för att lyckas med detta samma dag måste ditt flyg landa i Edinburgh på förmiddagen.

Från slutmålet Avimore reser du lämpligen med tåget till Inverness (30 min) eller till Edinburgh (1,5 h) Räknar du med att flyga hem samma dag som du reser från Avimore kan ditt flyg avgå tidigast på eftermiddagen.

Väderkalender

Tack vare sitt läge påverkas Skottlands klimat i hög utsträckning av Atlanten. Somrarna kännetecknas av många timmars dagsljus och en relativt hög procent soltimmar.

Östkusten har generellt mindre regn än övriga delar medan västkusten i regel har ett mildare klimat.

Juli och augusti är de varmaste månaderna följt av juni och september.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led