Armadale – Portree

En lagom utmanande vandringsvecka på den spektakulära ön Skye

Njut av det allra bästa som ön Skye har att erbjuda under en lagom utmanande vandringsvecka. Ön lockar vandrare från hela världen med sitt spektakulära landskap, sin inspirerande geologi och sin turbulenta historia som du kommer att få uppleva under denna givande vandring. Leden startar vid Armadales färjeläge på Sleat-halvön, med en otrolig utsikt över Black Cuillinberget. Under din vandring kommer du att gå längs lugna stigar genom övergivna byar och få en oförglömlig vandring genom hjärtat av Cuillinsbergen till välkända Sligachan. Du avslutar med två dagars vandring utmed den spektakulära kustlinjen längs Trotternish-halvön.  Ön är vacker året om men extra fint är det under hösten.

Minimum antal personer: För att genomföra denna vandring måste ni vara minst 2 personer som vandrar tillsammans. Det är således ej möjligt att solovandra på Isle of Skye.

Här hittar du alla våra vandringsresor i Skottland.

Armadale – Portree

Se pris och boka
Isle of Skye 7 nätter Total sträcka 91 km Svårighetsgrad 2,9/5 Avresa dagligen 13 apr - 18 okt Från 14.795 :- 5 vandringsdagar
 • Ett spektakulärt och historiskt landskap
 • Black Cuillinberget
 • Sligachan
 • The Storr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Armadale/Ardvasar
Dag 2: Armadale/Ardvasar – Achnacloich, 17 km. Transfer till Broadford
Dag 3: Transfer Broadford – Torrin. Vandring Torrin – Broadford, 18 km
Dag 4: Transfer Broadford – Kilmarie. Vandring Kilmarie – Sligachan, 17 km
Dag 5: Sligachan – Portree, 20 km.
Dag 6: Transfer Portree – The Storr. Vandring The Storr – Portree, 13 km
Dag 7: Fridag i Portree
Dag 8: Hemresa

Total sträcka att vandra: 91 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Armadale/Ardvasar

Det lättaste sättet att ta sig till Skye är via färjan från Mallaig. Till Mallaig tar du dig smidigast med tåg från Fort Williams. Du övernattar i Ardvasar som ligger ungefär 1 km ifrån färjeläget i Armadale.

Dag 2 – Armadale/Ardvasar – Achnacloich – Broadford

Du lämnar snabbt Ardvasar och slutligen också Armadales slott med sina vackra trädgårdar. Du tar dig uppför längs gröna slätter till den till synes ödsliga västkusten av Sleat. Du följer den rustika kusten till den pittoreska staden Tarskavaig, som är känd för sin underbara utsikt över Cuillinarmsbergen. Du vandrar till Achnacloich där en transfer väntar för att ta dig till dig till Broadford och ditt boende för natten.

Medel, 24 km, + 549 meter, – 557 meter

Dag 3 – Torrin – Broadford

En kort transfer tar dig till Torrin där vandringen startar. Leden tar dig över hedar till övergivna städer som Suisnish och Boreraig. Det blir ett skarpt uppvaknande då du får en insikt i den hårda verklighet som byborna upplevde under mitten av 1800-talet. Byarna rensades av Lord MacDonald för att göra plats för fåren. Byborna tvingades ut ur sina hem, som sedan brändes ner för att förhindra dem från att återvända. Leden går längs fina stigar och du njuter av vackra vyer över havet och de små öarna Rum och Eigg. Vandringen slutar vid ditt boende i Broadford där du bor en andra natt.

Lätt-Medel, 17 km, + 399 meter, – 425 meter

Dag 4 – Kilmarie – Sligachan

En kort resa med en förbokad transfer tar dig till Kilmarie. Här startar en härlig vandring mot Sligachan, Leden tar dig över hedlandet till stranden vid Camasunary Bay. Leden tar dig vidare över små bäckar och mellan bergen Bla Bheinn och Cullin. När du når Sligachan har du avverkat en av Skottlands finaste vandringar.

Medel, 17 km, + 501 meter, – 525 meter

Dag 5 – Sligachan – Portree

Idag vandrar du från Sligachan till Braes, som är känt för slaget på 1880-talet, där de lokala torparna satte sig upp emot staten och polisen. De gjorde uppror mot hur orättvist de blev behandlade och vägrade betala den skatt staten bestämt. Du får under dagen dramatiska vyer när du tar dig bort till Raasay, och sedan vidare på en mindre väg till Varragill. Här ansluter du åter igen till en mindre stig som brukar bjuda på en härlig mångfald av fåglar som sjunger för dig under din vandring.

Medel, 20 km, + 421 meter, – 426 meter

Dag 6 – The Storr – Portree

Efter en god och stärkande frukost blir du upphämtad och körd till Storr Dam. Här har du möjlighet att uppleva ett av Skyes mest kända landmärke, The Storr, som markerar starten av the Trotternish Ridge. När du njutit av den märkliga klippformationen startar du din vandring mot Portree. Leden tar dig söderut och du följer till en början kustlinjen innan du vandrar upp på klippornas höjder varifrån du får otroliga utsikter. Kvällen avslutar du i Portree.

Medel, 13 km, + 513 meter, – 632 meter

Dag 7 – Fridag i Portree

Du har oändliga möjligheter att uppleva Portree och de fina vandringsstigarna runt omkring byn. Kanske du istället väljer en transport till någon annan del av Skye, eller hyr en bil för att få se så mycket som möjligt av denna uppslukande ö.

Dag 8 – Hemresa

Din vistelse har nu kommit till sitt slut, och det är dags att återvända hemåt eller mot vidare äventyr.

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Armadale/Ardvasar, Broadford (2 nätter), Sligachan och Portree (3 nätter)
 • Kartblad med ledbeskrivning, en uppsättning per rum, engelsk text
 • Tillgång till app med GPS för vandringen (engelska)
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Transfer enligt program
 • Praktisk information
 • Resplan inklusive förteckning över boendet och information om anslutningsresor
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Anslutningsresan från Skandinavien till Armadale och hem från Portree
 • Lokalbussresa Broadford – Torrin
 • Eventuell båtresa Loch Coruisk
 • Lunch och middag samtliga dagar
 • Personliga utgifter
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd

Tillval

Extra nätter

Extra nätter före och efter vandringen samt på övriga orter går att ordna efter dina önskemål. Kontakta oss för pris.

Extra uppsättning guidebok och karta

I vandringspaketet ingår en uppsättning guidebok och karta per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin uppsättning, kan ni välja att lägga till ytterligare uppsättningar. Kostnaden är 395:- per extra uppsättning.

Buss- och tågbiljetter

Vill du ha hjälp med att förköpa buss- eller tågbiljetter kan vi på Vandra lotsa dig rätt. Behöver du extra hjälp, kan vi sitta med (på telefon) när du själv bokar in biljetterna.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda Bed & Breakfast/hotell/gästgiverier. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade övernattningsplatser. Vi bokar då in dig i närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Är ni ett större sällskap eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera Bed & Breakfast för att lösa boendet.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,9 / 5
 • Vandringen är lätt till medel. En dag är lätt-medel och fyra är medel.
 • Leden du följer är inte markerad, så du bör vara någorlunda säker på att vandra med karta och kompass.
 • Total sträcka att vandra är 91 km, uppdelat på 5 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Armadale är:

 • Inverness (173 km)
 • Glasgow (236 km)
 • Edinburgh (325 km, via Glasgow)

Närmaste flygplatser till slutmålet Portree är:

 • Inverness (193 km)
 • Glasgow (333 km)
 • Edinburgh (421 km, via Glasgow)

Buss -/ tåganslutning

Från Edinburgh och Glasgow kan du ta bussen eller tåg till Fort William. Från Inverness reser du med buss till Fort William.

Från Fort William reser du vidare med tåg till Mallaig och slutligen med färjan över till Armadale.

Från Portree går det regelbundna bussar till Inverness (3h 20m) och Glasgow (6h 20m).

Väderkalender

Med närheten till Atlanten och höga berg har ön Skye har ett fuktigt klimat som växlar fort. Under en vecka på ön skall du räkna med alla vädertyper utom snö på sommaren.  Bergen och hela ön är ofta täckt av dimma, men när solen bryter igenom är det ett storslaget landskap som visar sig.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led