Rob Roy Way

Kanske den vackraste vägen genom Skotska höglandet

Vem var mannen som fick en vandringsled uppkallad efter sig? Rob Roy MacGregor var en av Skottlands mest ökända fredlösa män under 1600- och 1700-talet. Rob Roy Way, följer de vägar som han använde på sina ”rövarstråt”. Många anser att detta är den vackraste vägen genom Skotska höglandet. Den natursköna vandringen tar dig förbi herrgårdar, gods, underbara trädgårdar och historiska lämningar. Leden går längs stränder, över hedar och genom skogar. Passa på att njuta av det vackra här i livet! En fördel med att vandra Skottland är de många mysiga pubarna där du efter en härlig vandringsdag kan njuta av en god öl eller kopp ”riktigt te”.

Mer info

Sträcka 132 km
Pris från 12.595 :-

Sträcka 132 km
Pris från 11.890 :-

Rob Roy MacGregor

Rob Roy MacGregor var inte bara en ökänd fredlös utan en del såg honom också som en hjälte, Skottlands egen Robin Hood. Han är är omskriven i många verk, vad som är sant och inte går säkerligen att diskutera. Populär verkar han dock ha varit och det är kanske då inte så konstigt att ha har fått en led uppkallad efter sig.

Vandring längs Rob Roy Way

Leden öppnades 2002 och är ca 127 km lång. Den korsar Highland Boundary Fault, dvs en förkastning där skotska höglandet möter skotska låglandet. Leden följer de gamla vägarna som Rob Roy använde under sina rövarstråt och går längs floder och sjöar. Leden går också över några bergspass där vandraren bjuds på underbara vyer över de omkringliggande bergen. Det finns många historiska lämningar i området, såsom fort, viadukter och stensättningar. Det ingår alltid bagagetransport mellan boendena medan du vandrar med lätt packning.

Referenser

Rob Roy Way

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Drymen - Pitlochry, 15 - 22 juli, 2019

Guideboken och Vandras info om hur man når boendena var utmärkta. (Sträckorna var något längre än angivet i alla etapper utom en.) Väldigt bra leder; bra markerat och väl hållna. På sina håll mycket långa raksträckor med asfalt - men totalt väldigt varierat och trevligt med olika "signaturer" på de olika etapperna. Trevligt!
Väldigt fina boenden! Skönt, eftersom vilan var välbehövlig...

Tack för att ni ordnat det så fint! Är nybörjare, men denna vandring har verkligen gett erfarenhet och mersmak!

Astrid

Drymen - Pitlochry, 22 - 29 april, 2019

Trevlig vandring i ett trevligt land. Vi hade tur med vädret, regnade bara en dag i Skottland. Fin natur och fina upplevelser. Fantastiskt fina B&B. Allt funkade helt perfekt. Fräscha boenden med vänliga människor.

Tack för en fin vandring, det blir nog fler hos er.

Nils Danred

Drymen – Pitlochry, 20 – 27/7 2015

Hej,

Nu har vi kommit hem från en härlig vandringsvecka i Skottland. Allt har fungerat väldigt bra och vi kikar redan i er katalog och funderar på nästa års utflykt, kanske Wales…

Vi har samlat på oss några kommentarer som vi hoppas kan vara till hjälp för att göra beskrivningen ännu bättre:

1) Det står att leden är omärkt, men den är (numera) till stora delar tydligt skyltad. Så här ser det ut vid nästan varje korsning eller där stigen inte är så tydlig.

2) På sträckan Killin – Ardtalnaig ska man enligt beskrivningen passera en ”second, higher mast”. Betongfundamentet finns kvar, så man förstår var masten en gång stod, men nu är den borta.

3) Öppettiderna för restaurangen på Ardeonaig hotel stämmer inte. Lite snopet om man tänkt sig en paus där.

4) I Aberfeldy ligger Rose Cottage på höger sida, inte vänster. Det är fel på Google maps och ålderdomshemmet på vänster sida är vana vid att folk knackar på där istället.

5) När man lämnar Aberfeldy ska man ”cross the open wasteland diagonally”. Här har man nog ändrat, för man går in på en stig som först följer vägen och sedan svänger ner mot floden. Det gör att den vägskylt man ser i stigens början pekar åt andra hållet än den på bilden.

6) På många ställen nämns ”stiles” som vi tolkar som stättor. I verkligheten är det grindar på så gott som alla ställen.

Vänliga hälsningar
Annika Ahnell