Fort William – Inverness

En vacker vandring längs sjöar och vattendrag i Great Glen

Great Glen Way är en underbar vandring från Fort William genom Great Glen till Inverness. I Fort William startar vandringen vid Storbritanniens högsta berg, Ben Nevis. Leden fortsätter genom den vackra dalen och bjuder på spektakulära vyer. Under vandringen vandrar du längs sjöarna Loch Lochy och Loch Ness. Du följer Caledonian Canal via Neptunslussen till Gairlochy. Kanalerna används för trafik och det finns flera slussar. Historiska platser passeras, bl.a. Urquhart Castle, och djurlivet är rikt i området. Slutet av vandringen finns i det skotska höglandets huvudstad, Inverness.

I detta paket har vi delat upp den sista långa dagen i två etapper och lagt till en natt i Drumnadrochit. Det passar därför extra bra för dig som vill ta en ordentlig titt på Urquhart Castle.

Här hittar du alla våra vandringsresor i Skottland. 

Fort William – Inverness

Se pris och boka
Great Glen Way 8 nätter Total sträcka 132-138 km Svårighetsgrad 2,8/5 Avresa dagligen 22 mar - 14 okt Från 14.865 :- 7 vandringsdagar
 • Ben Nevis - Storbritanniens högsta berg
 • Caledonian Canal med sina slussar
 • Loch Oich, en av Skottlands vackraste sjöar
 • Loch Ness och myten om Nessy
 • Ett levande kulturlandskap
 • Slottet Urquhart

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Fort William
Dag 2: Fort William – Gairlochy/Spean Bridge, 17/24 km
Dag 3: Gairlochy/Spean Bridge– Invergarry/South Laggan, 19/33km
Dag 4: South Laggan – Fort Augustus, 17 km
Dag 5: Fort Augustus – Invermoriston, 13 km
Dag 6: Invermoriston – Drumnadrochit, 22/24 km
Dag 7: Transfer Drumnadrochit – Loch Laide. Vandring till Drumnadrochit, 11 km
Dag 8: Transfer Drumnadrochit – Loch Laide. Vandring till Inverness, 20 km
Dag 9: Hemresa

Total sträcka att vandra: 132-138 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Fort William

Efter ankomst till Fort William och incheckning på någon av våra övernattningar har du kanske tid över att upptäcka denna lilla stad vid foten av Ben Nevis. Ben Nevis är Storbritanniens högsta berg och därför är Fort William mycket populär bland vandrare och klättrare. Här kan du även besöka Ben Nevis Destilleri eller West Highland Museum om du har tid över.

Dag 2 – Fort William – Gairlochy/Spean Bridge

Från starten i utkanten av Fort William följer leden kanalen ”Caledonian Canal” och öster om leden har du floden Lochy. Efter Banavie följer leden en “pråmdragarstig” genom ett underbart kulturlandskap. Vid slutet av kanalen når du Gairlochy, där du viker av från leden för att vandra till samhället Spean Bridge som ligger 5 km öster om Gairlochy. Vandringen dit går utmed en lugn och fin väg med underbar utsikt. Om det är fullbokat i Garilochy, bokar vi in boende i Spean Bridge (cirka 7 km vandring). Vi ordnar då en transfer (extra kostnad) eller så åker du kollektivtrafik.

Medel, 17/24  km, + 231 meter, – 174 meter

Dag 3 – Gairlochy/Spean Bridge – South Laggan/Invergarry

Från Gairlochy följer du Loch Lochys stränder och en skogsstig genom en mark som ägs av klanen Cameron. Efter Clunes fortsätter leden på en stig ovanför Loch Lochy till South Laggan, där vi bokar rum i första hand. Men även i South Laggan kan det ibland vara fullbokat och då bokar vi dig i Invergarry som ligger väster om leden. Om du bott i Spean Bridge, startar du dagen med att vandra tillbaka till Gairlochy (7 km). Alternativ tar du kollektivtrafik eller så bokar vi in en transfer åt dig.

Utmanande, 19 km, + 511 meter, – 547 meter (Om boende i Invergarry: Utmanande-Krävande, 33 km, + 690 meter, – 690 meter)

Dag 4 – South Laggan/Invergarry – Fort Augustus

Din dag startar vid Laggan Bridge, vilken är den högsta punkten av Caledonian kanalen, 35 meter (106 feet) över havet. Till att börja med följer leden den östra stranden av Loch Oich, en av Skottlands vackraste skogar, vilken är full av fåglar och vilt. När du når slutet av Loch Oich vid bron Oich följer du Caledonian Canal och River Oich några kilometer fram till Fort Augustus och Loch Ness.

Lätt, 17 km, + 95 meter, – 110 meter (Om boende i Invergarry: Lätt, 13 km, + 204 meter, – 246 meter)

Dag 5 – Fort Augustus – Invermoriston

Idag väljer du mellan två vandringsalternativ. Low Route ger dig en mild skogsvandring på vältrampade stigar medan High Route är lite mer utmanande, samtidigt som ger dig mer öppna och vackra utsikter. Glöm inte att hålla utkik efter Loch Ness-odjuret. Du kan ha turen att få se henne. Den här natten bor du i Invermoriston.

Low Route: Lätt, 12 km, + 354 meter, – 321 meter
High Route: Medel, 13 km, + 596 meter, – 572 meter

Dag 6 – Invermoriston – Drumnadrochit

Även idag väljer du mellan två alternativa sträckor, en Low Route och en High Route. Oavsett vilket alternativ du väljer slutar du i Drumnadrochit, känd för närheten till slottet Urquhart. Här kan du även besöka ”Loch Ness Monster Visitors Centre” och lära mera historien om ”Nessie” och den välkända sjön Loch Ness.

Low Route: Utmanande, 24 km, + 814 meter, – 830 meter
High Route: Utmanande, 22 km, + 717 meter, – 737 meter

Dag 7 – Transfer Drumnadrochit – Loch Laide, vandring tillbaka till Drumnadrochit

Mellan Drumnadrochit och Inverness finns inte några möjligheter att bo, så för att korta ner denna dagens vandring kontaktar du vår chaufför och bestämmer tid för avfärd från Drumnadrochit. Från Drumnadrochit körs du upp till Loch Laide och vandrar tillbaka till Drumnadrochit och övernattning. Du får en fin dags vandring nerför och med hela Loch Ness framför dig. Sista biten följer du den trafikerade vägen A82.

Lätt, 11 km, + 192 meter, – 433 meter

Dag 8 – Transfer Drumnadrochit – Loch Laide, vandring till Inverness

Efter frukost hämtas du upp och körs åter upp till Loch Laide och din avslutande vandring på Great Glen Way till Inverness.
Från Blackfold går det nerför genom skogen mot Inverness och Moray Firth. En dryg kilometer innan slutet av leden ansluter du åter till Caledonian kanalen och River Ness in till Inverness centrum och Inverness Castle, vilken är slutet på din vandring genom en välkänd och vacker del av Skottland.

Lätt-Medel, 20 km, + 136 meter, – 394 meter

Dag 9 – Hemresa

Efter frukost är det dags för nya upptäckter av Skottland eller hemresa tillbaka till Skandinavien.

 

Vad ingår

 • Boende 8 nätter inklusive frukost i Fort William, Spean Bridge, South Laggan, Fort Augustus, Invermoriston, Drumnadrochit (2 nätter) och Inverness
 • Två transfer mellan Drumnadrochit och Loch Laide
 • Resplan inklusive förteckning över boende och information om anslutningsresor
 • Praktisk information
 • Guidebok med karta, engelsk text, en bok per rum
 • GPS-filer för vandringen
 • Bagage transport mellan övernattningarna, max 15 kilo/person
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Anslutningsresan mellan Skandinavien och Fort William/Inverness
 • Eventuellt boende i anslutning till resans start och slut
 • Lunch och middag samtliga dagar
 • Personliga utgifter
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd

Tillval

Extra nätter

Extra nätter i Fort William och Inverness: Kontakta oss för pris.

Extra nätter på övriga orter går att ordna efter dina önskemål. Kontakta oss för pris.

Extra uppsättning guidebok med karta

I vandringspaketet ingår en uppsättning guidebok med karta per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin uppsättning, kan ni välja att lägga till ytterligare uppsättningar. Kostnaden är 195:- per extra uppsättning.

Buss- och tågbiljetter

Vill du ha hjälp med att förköpa buss- eller tågbiljetter kan vi på Vandra lotsa och hjälpa dig när du bokar (till exempel sitta med på telefon medan du bokar din biljett).

Boende

Du bor i första hand på små privatägda Bed & Breakfast/hotell/gästgiverier längs Great Glen Way. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade övernattningsplatser, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Är ni ett större sällskap eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera Bed & Breakfast för att lösa boendet.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,8-3,0 / 5
 • Vandringen är lätt till utmanande-krävande. Dagarnas svårighetsgrad är beroende på vilka orter du bor i samt vilka val av vandringar du gör.
 • 2-3 dagar är lätt, 1 dag är lätt-medel, 1-2 dagar är medel, 1-2 dagar är utmanande och 0-1 dag är utmanande-krävande.
 • Leden du följer är väl markerad och väl underhållen.
 • Vandringen sker bitvis på asfalterade vägar.
 • Total sträcka att vandra är 132-138 km fördelade på 7 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Fort Williams är:

 • Glasgow (159 km)
 • Edinburgh (202 km)
 • Prestwick (218 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Inverness är:

 • Inverness (15 km)*
 • Glasgow flygplats (286 km)
 • Edinburgh flygplats (246 km)
 • Aberdeen (161 km)
 • Prestwick (324 km)

* Inverness är en liten flygplats med få avgångar, så det bästa brukar vara att flyga från någon av de större flygplatserna, Edinburgh eller Glasgow.

 Buss -/ tåganslutning

Till Fort William kan du resa med tåg eller buss. Tåg rekommenderas eftersom resvägen är vacker. Från Inverness kan du resa med tåg eller buss.

Väderkalender

Tack vare sitt läge påverkas Skottlands klimat i hög utsträckning av Atlanten. Somrarna kännetecknas av många timmars dagsljus och en relativt hög procent soltimmar.

Östkusten har generellt mindre regn än övriga delar medan västkusten i regel har ett mildare klimat.

Juli och augusti är de varmaste månaderna följt av juni och september.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led