Great Glen Way

En stillsam vandring längs en av Skottlands allra vackraste leder

Great Glen Way är en underbar vandring genom dalgångar, vackra skogar och längs kanaler som stillsamt flyter fram. Med sina 116 km tar den vandrare från Fort William i sydväst utmed kanalen till de stora sjöarna Loch Lochy och Loch Ness till Inverness i nordost. Kanalerna är en del av Caledonian Canals vattensystem och du kommer att få se många imponerande slussar under din vandring. Great Glen Way invigdes 2002 och följer den välkända dalen Great Glen. I skogarna i området finns goda möjligheter att se både fåglar och vilt. Du kommer att ha fin vy över Loch Ness så glöm inte att hålla utkik efter sjöodjuret Nessy.

Mer info

Sträcka 132-138 km
Pris från 11.495 :-

Sträcka 132-138 km
Pris från 9.995 :-

Livet på 1200-talet

Vid Drumnadrochit ligger ruinen efter slottet Urquhart Castle som byggdes på 1200-talet och som har haft en stor roll i Storbritanniens historia. Lev dig in i hur livet var på den tiden innan du dra dig tillbaka till ditt mysiga B&B för natten. Efter en veckas vandring når du Inverness, det skotska höglandets huvudstad. Här kan du njuta av att genomfört en av Skottlands allra vackraste vandringar – Great Glen Way!

Vandring längs Great Glen Way

Leden är lättvandrad och följer mindre vägar och stigar på sluttningar och utmed stränder. Leden bjuder både på storslagna naturupplevelser och möjligheten att äta gott i något av de samhällen som ligger utmed leden. Det ingår alltid bagagetransport mellan boendena medan du vandrar med lätt packning..

Referenser

Great Glen Way

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Great Glen Way, 11-18 september 2019

Har tidigare rest genom Vandra och alltid varit lika nöjd! Ni gör det så lätt för mig. Ni är helt fantastiska i ert arbete med att ge mig/oss den bästa upplevelsen. Tipsar alla som frågar om Er!

Appen för er samarbetsparner i Scotland, Macs Adventyre, med QR scannade kartor för varje dag var en tillgång. Men....mer än en gång var era kartor från Vandra mest korrekta.

Sagolikt vackert landskap att vandra i. Ganska "lättvandrat". Det finns platser o människor man aldrig glömmer - av olika anledningar. Allt som oftast positiva minnen. En stor del av tjusningen med vandring är de människor man kommer i kontakt med.

Tusen tack för ännu en underbar vandringsresa!

Barbro Jonasson

Great Glen Way, 13 – 20 september 2018

Vandra.se hjälpte mig att ordna min första resa på egen hand och jag tycker att allt fungerade väldigt smidigt.

Jag vandrade the Great Glen Way under 6 dagar. Leden är väl utmärkt och det var inga problem att följa leden som ensam nybörjare.

Inledde resan med en extra dag i Fort William. Hade tänkt bestiga Ben Nevis men pga att jag kom iväg sent och var dåligt påläst bestämde jag mig för att göra en annan kortare utflykt. Blev tipsad om att åka till Steall Falls vilket jag verkligen kan rekommendera. Väldigt vackert. Fort William var en trevlig stad att tillbringa en dag i tycker jag. En del shopping och många restauranger. Museet var trevligt.

De första dagarna av leden var terrängen väldigt platt. Gick i mina tunga vandringskängor men tror att lättare kängor (tom löparskor) hade fungerat lika väl.

Gairlochy – South Laggan: Clan Cameron Museum var intressant och värt omvägen! Andra halvan av sträckan var otroligt lång och enformig tyckte jag. Bjöd inte på någon spännande utsikt för den ensamma vandraren. Väl framme vid målet hade jag dessutom 1,5-2 timmars vandring till hotellet vilket jag inte uppfattat av instruktionerna och beställde därför en taxi.

Kan rekommendera the high route mellan Fort Augustus – Invermoriston + Invermoriston – Drumnadrochit. Väldigt pampigt utsikt!

Invermoriston- Drumnadrochit: Missa inte fiket på halva vägen, ”the pottery”

Drumnadrochit – Inverness: 3,2 mil. Otroligt lång vandring! Herregud vad långt det var. Ska man korta ner denna sträckan något så åk en bit från Drumnadrochit då man följer en stor landsväg de första kilometrarna. På höjden i slutet av sträckan när jag såg Inverness tänkte jag att jag bara hade ca 30 min kvar men då återstod det nästan 2 timmar! Om jag skulle göra om det hade jag beställt en taxi den sista biten också eftersom man går i förorten den sista sträckan och mina fötter gjorde otroligt ont…

Det här var några av mina synpunkter om the Great Glen Way. På det stora hela en väldigt bra vandringsresa tycker jag, speciellt andra halvan av leden som bjöd på mer ”vild” natur. Det var trevligt att få se några små samhällen i Skottland som jag säkert aldrig hade besökt annars. Jag bodde på väldigt fina BnB som bjöd på god (och mycket frukost). Transporten av bagaget fungerade jättebra. Har absolut fått mersmak av att vandra och kommer säkerligen att återvända till Skottland!

Carolin Andersson

Great Glen Way, 15-24 juni 2018

Mycket tacksam över att Vandra i programmet tipsade om restauranger och att boka dem i tid, under resans gång visade det sig vara en värdefull rekommendation som vi var glada över att ha följt. Drumnadrochit har dock flera bra restauranger, som behöver bokas, som vandra inte tipsade om utan istället skrev att man skulle be boendet om middag, så det kan ni uppdatera.
Fantastisk resa och väldigt väldigt bra arrangemang av Vandra! Jag kommer göra fler vandringsresor genom er, så enkelt och smidigt.

Jessika

Great Glen Way september 2017

Jag fick kontakt med Vandra via en mässa och har blivit trevligt och hjälpsamt bemött.

Jag hade uppskattat utförligare info om b&b som låg utanför samhället. Vi var trötta vissa dagar och hade en bra bit kvar att gå. Det kunde varit lite bättre info på svenska. Jag tyckte mycket om infon som följde med på engelska.

Faciliteterna under vandringen var bra förutom Fort Augustus som var en besvikelse, både boendet och samhället. Vi hann inte äta frukost sista morgonen, bussen gick till flyget 06.40 från Inverness, er rekommendation med buss hade inte fungerat.

Storheten i landskapet var bättre än jag hade väntat mig, människorna trevligare än jag föreställt mig.

Fort William – Inverness, 7 nätter, 10 – 17 juli 2017

Jag upplevde min kontakt med Vandra som mycket bra.

Pga. kraftig förkylning kortade vi av de senare etapperna och åkte buss vissa sträckor, vilket fungerade bra. Vi gjorde också en trevlig båttur på Loch Ness från Fort Augustus. Mycket bra och trevliga boenden. I Drumnadrochit kan vägbeskrivningen till Kilmore Farmhouse förtydligas eftersom Kilmore Farm ligger strax intill kyrkogården och kan förväxlas.

Mycket bra att vi fick förslag på restauranger som vi kunde förboka. Maten var mycket bra på alla platser vi var. I Fort Augustus kan Fish & Chips på Lock Inn rekommenderas (behöver inte bokas). I Fort William åt vi på Crannog (fiskrestaruang) och i Drumnadrochit på Lochness Inn.

Elisabet Falemo

Fort William – Inverness, 20 – 30 aug 2015

Alla boenden var bra, dock lite ojämn standard. Vissa boenden är vi extra nöjda med!
Vi hade lite svårt att förstå kartorna som stod i programmet. Särskilt svårt hade vi att förstå den till boendet i Fort William. Vi tyckte det var lättare att läsa den stora kartan över Great Glen Way som vi fått. Vi har haft en fantastisk resa och att boka via Vandra har både varit smidigt och tryggt då de var vår första vandringsresa. Vi blev absolut sugna på att vandra mer!

Malin Holmér

Great Glen Way, 10 – 20 juli 2015

Vill verkligen rekommendera de högre vägvalen som gick att göra vid två tillfällen under vandringen.
Rest med Vandra två gånger tidigare och blir lika förvånad varje gång över den utmärkta logistiken. Jag lovar att återkomma.

Agneta Johansson

Fort William – Inverness, 26 juli – 2 augusti 2012

Hej!

Jag hade noterat att ni på Vandra var intresserade av återkoppling på den vandringsresa till Skottland som vi kom hem ifrån för en dryg vecka sedan så här kommer några reflektioner.

Rent allmänt är vi mycket nöjda. Allt fungerade väl och Skottland var precis så fantastiskt som vi hade hoppats. Jag hade aldrig vandrat där tidigare men Great Glen Way motsvarade sannerligen förväntningarna. Vi får nog dessutom säga att vi hade tur med vädret. Bortsett från rejält regn när vi startade i Fort William var det perfekt vandringsväder med en del sol och bra temperatur.

De B&B vi var bokade på höll generellt hög klass. Fyra av de sju boendena förtjänar högsta betyg: Guisachan House i Fort William, Glen Albyn Lodge i Invergarry, Bracarina House i Invermoriston och Tramps i Drumnadrochit. B&B är ett suveränt sätt att bo på när man gör en sådan här resa och när man får värdar som på dessa fyra ställen kan man inte vara annat än nöjd. Övriga tre övernattningar var helt OK men lyckades inte riktigt lika bra.

Informationen vi fick från Vandra var bra och resplanen innehöll det vi behövde veta dag för dag. Den längd på etapperna som anges stämde inte alltid med de uppgifter vi fick från vår GPS. I vissa fall berodde det säkert på att vårt boende inte låg precis vid leden. Vad gäller programmet för lördagen när vi tog oss till Invergarry fanns det ett par tveksamheter i resplanen. Där stod att The Eagle Inn skulle ligga vid Laggan Swing Bridge, men eftersom den låg i South Laggan så missade vi den. Vägbeskrivningen till Glen Albyn Lodge stämde tyvärr inte alls och vår genomtrevliga värd Dennis kom och hämtade oss när vi ringde för att försäkra oss om att vi var på rätt väg vilket det visade sig att vi inte var. När jag översatte den beskrivning vi hade fått kände han inte igen sig i den.

Vi flög till Edinburgh med Norwegian och var inne i stan och vände innan vi tog buss via Glasgow till Fort William. När vi satt på bussen funderade vi på om man kan ta sig direkt till Glasgow från flygplatsen. Det hade sparat tid och vi kunde kanske kommit lite tidigare till Fort William. På vägen hem tog vi morgonflyget från Inverness till Gatwick och därifrån Norwegian till Arlanda. Det blev en tidig start men funkade mycket bra. Vår värd var omtänksam och ordnade frukost för oss att ta med och beställde en taxi vilket kostade oss ca £20. Helt klart värt att lägga några extra pund på taxi för att slippa ta oss till flygbussen i arla morgonstund.
Bagagetransporten fungerade mycket bra. Kändes lyxigt att komma fram och se väskorna stå och vänta.

Vi är som sagt synnerligen belåtna med vår resa.

Bästa hälsningar
Göran Mellin & Martina Lorentsson

Fort William – Inverness, 18-24 juni 2012

Hej,

Tack för goda råd och tips inför vandringen, helt ovärderliga för en nybörjare som jag! Vandringen gick genom fantastiskt vacker och varierad natur med många fina utsiktspunkter – en upplevelse som kommer att leva kvar länge, länge… Hade hyfsad tur med vädret också, både regnkläder och solkrämen fick tas fram men inget heldagsregn som tur var.

Allt det praktiska var otroligt välorganiserat, inbokade övernattningar och bagagetransport fungerade perfekt – bara att koncentrera sig på vandringen, härligt! Fina rum med sköna sängar på alla B&B – kändes extra bra för en trött vandrare. Bästa utsikten Guisachan House i Fort William och Bacarina House i Invermoriston, bästa frukosten på Distant Hill i Spean Bridge (man får absolut inte missa blåbärspannkakorna!) och Glen Albyn Lodge i Invergarry, lyxigaste badrummet The Tramps i Drumnardrochit. Överallt otroligt vänligt bemötande som gjorde intryck.

Den extra vandringen från Gairlochy till övernattningen i Spean Bridge är värd mödan tack vare fina vyer hela vägen mot bergen (med lite snö på), men man får se upp för trafiken som inte tar hänsyn till fotgängare! Vandringsalternativet Invergarry link från Laggan till Aberchalder kan du gärna rekommendera: fin skog och utsiktspunkt över Invergarry slottsruin. Skulle gärna stannat en extranatt i Drumnadrochit för att hinna titta närmare på Urquhart Castle och Loch Ness centret.

Tack för råd och bokningar av extranätter i Inverness, Glasgow och Edinburgh. Holiday Inn låg verkligen centralt, bra standard till ett väldigt bra pris. Alla tre städerna är värda ett stopp, men blev särskilt förtjust i Glasgow.

Har tidigare rest i högländerna och visste hur vackert det är, men att vandra var en mycket starkare upplevelse. Jag återkommer utan tvekan för fler vandringar i det härliga Skottland!

Kerstin

Fort William – Inverness, 8 – 14 maj 2012

Hej Stefan!

Vill tacka för ett jättefint arrangemang som vi nu har kommit hem från.
Allting fungerade perfekt. Bra boende och enastående värdar.
Ett par saker kanske kan ändras i prospektet som i övrigt är jättebra.
Invergarry: Glen Albyn Lodge syns inte från bensinstationen utan man
måste gå ca 1/2 km ytterligare efter den hårt trafikerade vägen innan
man kommer fram. Det är nog bättre att gå vidare efter leden ut ur byn
och ta av ner mot stället, ca 200 m, där Dennis hängt upp röd/vita snitslar.
Invermorriston: Vi missuppfattade instruktionen och letade Craik na
Dav efter vägen i samhället. Jag skulle vilja trycka på att man
fortsätter LEDEN uppför backen för att hitta stället.
Jag tycker inte att det finns skäl att rekommendera Hotell Central i
Edinburgh.
Rummet var slitet och trasigt och frukostbuffen fick vi betala själva.

Återigen tack för en trevlig semester hälsar Lars Falkeström

Fort William – Inverness, 8 – 20 juli, 2011

Hej!

ville bara tacka för hjälpen med Great Glen Way i juli. Vi hade en underbar vandring, bekvämt och soligt med bara 2 tim regn på en vecka. Vackert!! Avslutade med en resa från Inverness till Orkney, det skall man inte missa! Även där finns det fina vandringar.

Tack återigen för perfekt hjälp!
Sigyn och Göran

Fort William – Inverness, 26 juni – 4 juli, 2011

Hej Stefan!

Vi, fyra av dina resenärer, har just återupplivat trevliga minnen från vår
vandring i Skottland denna sommar. Arrangemanget fungerade alldeles utmärkt med väsktranspoter,
boende, information och din reselitteratur. Alla B&B var mycket bra, framförallt Dalcomera och The Tramps.
Stryk dock hotellet i Edinburg Tailors Hall från din rekomendationslista,
rummen var nergågna och sunkiga.

Vi återkommer gärna för nya vandringsäventyr.

Hälsningar från fyra nöjda Knivstavandrare
Gunnel och Leif Fredriksson
Ma och Bosse Engdahl

Fort William – Inverness, 5 – 12 juli 2011

Hej Stefan!

Så var vi hemma igen, efter en skön vecka.

Får tacka för hjälpen med bokning och planering, allt gick mycket bra och de B & B vi bokats in på var alla till belåtenhet. Speciellt sista dagens B & B i Inverness (7 Ness Bank) tackar vi för att den låg så nära målet, vi var rätt slut i benen…

Det enda som inte gick enligt plan var boendet på Glen Albyn Logde i Invergarry, där en hastigt insjuknad gäst gjort att stället blivit överbokat. Dennis såg dock till att boka om oss till ett annat boende hos en liten dam i närheten och han såg även till att fixa bagaget så det trots ändringen funkade med transporten.

En anmärkning när det gäller vägbeskrivningen från Gairlochy till Spean Bridge och Distant Hills: jag kan inte rekommendera någon att gå från Gairlochy. Vägen ner till Commando Memorial är ganska smal och även om trafiken är förhållandevis gles så mötte vi ganska mycket tung trafik som inte körde speciellt sakta heller. Från Commando Memorial går mycket riktigt en (natur)-stig men det är en omväg på drygt två miles. Bättre då följa gångbanan som leder rakt in i Spean Bridge (tror att det var den som faktiskt menades). Jag kan för övrigt varmt rekommendera Distant Hills, ett av de bästa B & B vi bodde på.

Än en gång, tack för hjälpen. Kommer med glädje att rekommendera Vandra till vänner och bekanta och blir det aktuellt med fler resor för vår del lovar jag återkomma!

Mvh
Magnus