Fife Coastal Path

Härlig kustvandring på skotska kusten, perfekt att kombinera med Edinburgh

Fife Coastal Path är en kustvandring längs Skottlands sydöstra kust som tar dig genom vilda och spektakulära landskap. Förbi pittoreska fiskebyar och längs långa sandstränder. Vandringen startar i North Queensferry, endast 20 minuters tågfärd från Edinburgh. Leden tar dig uppför kusten och du får chans att uppleva sanddyner med vilda blommor och fjärilar. På väg mot Elie kan den som önskar en extra utmaning göra en avstickare och vandra Elie Chain walk. Så småningom närmar dig St Andrews, “golfens hemstad”. Vandringsresan längs Fife Coastal Path avslutas i Newport-on-Tay. Vill du inte vandra hela leden väljer du sträckan Kirkaldy – Crail.

Mer info

Sträcka 130 km
Pris från 12.455 :-

Sträcka 130 km
Pris från 10.570 :-

Sträcka 48 km
Pris från 7.485 :-

Mysiga fiskehamnar

I North Queensferry har du möjlighet att besöka Deep Sea World med Europas största visningstunnel under vatten. I North Queensferry finns även Queensferry Light Tower som är den minsta i fyren världen som fortfarande används. Möjligheten att gå Elie Chain walk är en extra utmaning men inget för den höjdrädde.  Pittenweems fiskehamn kan det vara värt att göra ett extra stopp, kanske en glass kan smaka. Hamnen brukar även vara ett populärt motiv för den som gillar att fotografera. I mysiga Crail äter du gott och upplever den historiska fiskebyn.

Fore!

När du så småningom närmar dig St Andrews gäller det att se upp för golfbollar. St Andrews kallas för ”golfens hemstad” och i området finns det gott om golfbanor. När du inte spanar efter golfbollar kan du hålla utkik efter sälar och delfiner som, om man har tur, visar sig. Vandringen längs Fife Coastal Path avslutas i Newport-on-Tay.

Vandring längs Fife Coastal Path

Det ingår alltid bagagetransport mellan boendena medan du vandrar med lätt packning.

Referenser

Fife Coastal Path

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Kirkcaldy - Crail, 19 - 24 maj 2022

Hei Stefan

Vi kom hjem fra 6 fantastiske dager i Skottland i går kveld.

Vi vil bare takke for et meget godt opplegg fra deres side. Magiske overnattingssteder med god frokost og usedvanlig vennlig personale. Spesielt sjarmerende var Hazelton med ekteparet som hadde overtatt hotellet høsten 2020 og hadde 3 rom til utleie😊

Vandringen var også helt optimal. Så alt klaffet fullt ut.

Vi vil på det sterkeste anbefale dere videre.

Ha en fortsatt fin dag.

Vänliga hälsningar. Lars Vinje

Fife Coastal Path Skottland, maj 2022

Vi har tidigare rest genom Vandra som vi har mycket bra kontakt med och som ger mycket bra information.

Första stäckan Kirkcaldy-Leven var inte så rolig och många av byarna vi kom till var nästintill nedstängda. Svårt att få ta på något att äta då många restauranger stängt sina kök under covid.

Fantastiska värdpar i bland annat Leven och Crail där vi också fick mycket bra frukost. Hälsningar. Lotta Jolanki.

Svar från Vandra: Hej Lotta, vad roligt att du valde Fife Coastal Path denna gång. Ja, tyvärr har du fått uppleva en av baksidorna med pandemin och det är restauranger och boenden som stängt ner. Att vandra i Skottland är också klart annorlunda än till exempel Camino i Spanien. Skottland är mer öde och lite mer vilt. Vår rekommendation är att du som vandrare alltid beställer lunchpaket. Det blir mindre fritt vilket inte är så skoj men en får alltid mat i magen vilket ger energi för fortsatt vandring. Allt gott Sussi, Vandra

Kirkcaldy - Crail, 4 nätter, 18-22 september 2019

Kartorna var bra och beskrivningarna stämde väl med verkligheten, Ja fast verkligheten var nästan bättre då vädret var helt underbart strålande. :-)

Helt problemfritt med transfers och bagagetransport, supertrevliga och fräscha boenden.Frukost på boendena helt ok även för en vegetarian. Middagsställen fanns helt ok i varje by även om det var få ställen och ganska fullt i de minsta byarna.

Ja resan var en av de bästa organiserade resorna vi varit på utan att vara en gruppresa. Så enkelt att boka och smidigt med allt som var ordnat. Kommer alldeles säkert tillbaka till vandra.se!

Anna Brännström

Kirkcaldy - Crail, 4 nätter, 15 - 19 juli 2019

Hej igen!
Nu har vi kommit hem från vår Skottlandsresa!
Vill bara göra en återkoppling:
Allt var helt perfekt (tom vädret😊)
Vi är så grymt nöjda med allt! Boendena var perfekta, transfern klockren och framförallt all utförliga info vi fått från er.
Vi är grymt nöjda och imponerade!!
Service på väldigt hög nivå.

Tack och på återseende😊
Med vänlig hälsning,
Sofia, Karin, Camilla och Inga-lill

Kirkcaldy - Crail, 10-15 juni 2019

Det var et parti mellom Leven og Elie der man gikk lengs en høy klippekant som ikke var så tydelig beskrevet. Ved vått vær med gjørme og glatte steintrapp var det glatt og ikke noe geleide mellom vandrer og stup ned mot havet. Denne passagen var kort og ikke fysisk men klart psykisk krevende. Gåstaver er å anbefale. Det er mye asfalt og hard mark, hvis man går Fife skulle jeg også anbefale at ha joggesko med å bytte vandrersko/fjellsko mot joggesko når underlaget er hardt.

Fine B&B, god planlegging, super service, kommer anbefale vandra.se

Ulrika Larsson