Brodick – Brodick

En vandring där du kan njuta av ölivet på Arran i fulla drag.

Ön Arran betraktas av många som ett Skottland i miniatyr. Norra delen av ön domineras av det skotska höglandets dramatiska natur med sina taggiga toppar, vindlande kammar, skrovliga glaciärnischer och djupa dalar. De södra delarna av ön representerar det skotska låglandet med sina hedar, böljande kullar och dalar, samt betesmark och lantbruk. Arrans kust erbjuder mjuka sandstränder, spektakulära grottor och mäktiga rasbranter. Runt denna skiftande ö slingrar sig leden ”Arran Costal Way”. Detta vandringspaket ger dig möjlighet att ta dig fram på ett bekvämt sätt. Vandringsdagarna är härligt  anpassningsbara då du kan kombinera vandringen med de väl fungerande lokalbussarna. En omväxlande vandring där du kan njuta av ölivet i fulla drag.

Brodick – Brodick

Se pris och boka
Arran Coastal Way 7 nätter Total sträcka 90 - 122 km Svårighetsgrad 2/5 Avresa dagligen 1 apr - 7 okt Från 13.875 :- 6 vandringsdagar
 • Brodick Castle med sin färgsprakande trädgård
 • Över 250 fågelarter
 • Goat Fell och den fantastiska utsikten från toppen
 • Hedar, taggiga bergstoppar och glaciärnischer
 • Grottan King’s Cave
 • De dramatiska platsen Black Cave

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Brodick, på ön Arran
Dag 2: Vandring Brodick – Corrie, 14 km
Dag 3: Vandring Corrie – Lochranza, 18 km
Dag 4: Vandring Lochranza – Blackwaterfoot, 31 km. Alternativt kombinera vandring med bussresor, 22/16 km
Dag 5: Vandring Blackwaterfoot – Lagg, 11 – 19 km
Dag 6: Lagg – Whiting Bay, 16/20 km
Dag 7: Whiting Bay – Brodick, 18/20 km
Dag 8: Hemresa

Total sträcka att vandra: 90 – 122 km beroende på val av vandringar.

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Brodick

För att ta dig till Brodick tar du dig lätt med tåg och färja från både Glasgow och Edinburgh. Tåget går ända fram till färjeläget i Ardrossan, därifrån tar du färjan och efter 55 minuter är du framme på ön Arran och Brodick. Kommer du tidigt på dagen finns självklart möjlighet till en utflykt.

Dag 2 – Brodick – Corrie

Den första vandringsdagen startar med att du lämnar Brodick och följer kusten fram till Brodick Castle med sin färgsprakande trädgård. Lite senare har du två vandringsalternativ att välja mellan.  Antingen fortsätter du den behagliga vandringen längs kusten till Corrie, eller så tar du leden via toppen av berget Goat Fell. Goat Fell rekommenderas varmt vid fint väder. Goat Fells topp ligger 875 möh och bjuder på magnifik utsikt över Arran. Vandringen från toppen är lätt ner till kusten där du ansluter till kustvägen och vandrar de sista kilometerna in till Corrie och ditt boende den här natten.

Lätt/Utmanande, 14 km / 16 km, + 244 / + 892 meter, – 250 / – 895 meter

Dag 3 – Corrie – Lochranza

Från Corrie har du en fin vandring till Lochranza. Leden följer stranden och du har här möjlighet att få se delfiner och senare på året brölar kronhjort på bergssidan. Efter att du passerat hamnen i Lagan kommer du till Rock Fall som vid högt tidvatten kan vara svårframkomlig, det finns alternativa vägar över berget med fantastisk utsikt.

Lätt, 18 km, + 135 meter, – 133 meter

Dag 4 – Lochranza – Pirnmill/Machrie – Blackwaterfoot

Efter en rejäl skotsk frukost är det åter dags att göra ett val. Du kan antingen vandra hela vägen till Blackwaterfoot, 31 km eller så kan du korta ner vandringen genom att ta dig fram med lokalbussen delar av sträckan. Ett trevligt alternativ är att vandra till Pirmill och därifrån ta lokalbuss till Kings Cave och vandra den sista biten fram till Blackwaterfoot. Blackwaterfoot ligger fint vid havet.

Lätt – Utmanande, 16 km – 31 km, + 402 meter, – 411 meter (höjdmetrarna avser hela sträckan)

Dag 5 – Blackwaterfoot – Lagg

Tog du bussen från Machrie till övernattningen i Blackwaterfoot kan du börja dagen med att ta dig tillbaka åtta kilometer för att inte missa vandringen utmed stranden och den mäktiga grottan King’s Cave. Från Blackwaterfoot följer leden kusten och en bit av leden som bitvis är svår att komma fram på. Stora och små stenar samt buskar och ormbunkar gör framkomligheten lite trasslig. Ett alternativ den här delen av leden är att följa landsvägen eller ta bussen.

Lätt/Medel, 11 – 19 km, + 163 meter, – 149 meter (höjdmetrarna avser sträckan utan King’s Cave)

Dag 6 – Lagg – Whiting Bay

Efter en stadig frukost lämnar du det idylliska Lagg och vandrar ner till stranden. Du följer den fram till Black Cave, en dramatisk plats med höga klippbranter och stora stenblock. Kombinationen med havet gör platsen spektakulär och vacker. Du passerar Kildonan Castle och kommer till Dippin Head. Såväl Black Cave som Dippin head kan vara utsatt vid tidvatten, så det är viktigt att du har planerat starten av din vandring. Ett alternativ om tidvattentiderna inte stämmer med dina planer är att du vandrar rakt över ön utmed en fin cykelled och skog ner till Whiting Bay.

Lätt/Medel, 16 / 20 km, + 144 / + 423 meter, – 153 / – 440 meter

Dag 7 – Whiting Bay – Brodick

En trevlig del av leden där du får fin utsikt till ”the Holy Isle” utanför kusten. Dessutom är det fin utsikt mot fastlandet. Föredrar du skogen kan du vandra ovanför kusten utmed en skogsstig fram till Lamlash där du åter ansluter till stranden. Den sista sträckan av din rundvandring bjuder på fantastiska vyer av Arrans norra berg. Väl framme i Brodick kan du avsluta vistelsen på Arran med en god middag på någon av restaurangerna.

Lätt / Medel,  18 / 20 km, + 294 / + 399 meter, – 291 / + 393 meter

Dag 8 – Hemresa

Efter frukost är det så dags avresa med färjan tillbaka till fastlandet och hemresa eller vidare färd i Skottland.

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Brodick, Corrie, Lochranza, Blackwaterfoot, Lagg, Whiting Bay och Brodick
 • Resplan med anslutningstider och förteckning över boende
 • Karta över Arran, en uppsättning per rum
 • Guidebok över Arran, engelsk text, en uppsättning per rum
 • Tillgång till app med GPS-filer (engelska)
 • Tider för ebb och flod
 • Praktisk information
 • Bagage transport mellan övernattningarna, max 15 kilo/person
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Resan från Skandinavien till Brodick t.o.r
 • Lokala transporter på Arran
 • Lunch och middag samtliga dagar
 • Personliga utgifter
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd

Tillval

Extra nätter

Extra nätter går att ordna enligt dina önskemål, kontakta oss för pris.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker. Pris vid bokning.

 

Boende

Du bor i första hand på små privatägda Bed & Breakfast/hotell/gästgiverier längs Arrans kust. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade övernattningsplatser, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfer kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Är ni ett större sällskap eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera Bed & Breakfast för att lösa boendet. Vid flera deltagare än 8 personer är det svårt att hitta boende.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad mellan 2/5 och 2,9/5 beroende på vilka val du gör.
 • Vandringen är lätt till utmanande beroende på vilka vägval du gör. Alla vandringsdagar har ett alternativ som är lätt. Väljer du det tuffaste vandringsalternativet är en dag lätt, tre dagar medel och två dagar utmanande. Vandringsdagarna är således anpassningsbar.
 • Leden du följer är bitvis markerad och väl underhållen, samt bitvis dåligt markerad och lite svår framkomlig. En del av vandringen följer leden asfalterade vägar.
 • Total sträcka att vandra är 90 – 122 km fördelade på 6 vandringsdagar, beroende på vilka val du gör.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen/slutmål Brodick är:

 • Glasgow (52 km)
 • Edinburgh (138 km)

Buss -/ tåganslutning

Från/till Glasgow eller Edinburgh reser du tåg eller buss till Ardrossan och vidare med färja över till Arran.

Väderkalender

Tack vare sitt läge påverkas Skottlands klimat i hög utsträckning av Atlanten. Somrarna kännetecknas av många timmars dagsljus och en relativt hög procent soltimmar.

Östkusten har generellt mindre regn än övriga delar medan västkusten i regel har ett mildare klimat.

Juli och augusti är de varmaste månaderna följt av juni och september.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led