Brodick – Brodick, 6 nätter

Upplev en härlig vandring runt en av Skottlands finaste öar. Vi kör bagaget medan du vandrar.

Ön Arran betraktas av många som ett Skottland i miniatyr. Norra delen av ön domineras av det skotska höglandets dramatiska natur med sina taggiga toppar, vindlande kammar, skrovliga glaciärnischer och djupa dalar. De södra delarna av ön representerar det skotska låglandet med sina hedar, böljande kullar och dalar, samt betesmark och lantbruk. Arrans kust erbjuder mjuka sandstränder, spektakulära grottor och mäktiga rasbranter. Runt denna skiftande ö slingrar sig leden ”Arran Costal Way”.  Den första vandringsdagen är lång, men när den är avklarad kan du njuta av lite enklare vandringar. Vandringsdagarna är anpassningsbara då du kan kombinera vandringen med de väl fungerande lokalbussarna.

Brodick – Brodick, 6 nätter

Se pris och boka
Brodick – Brodick 5 vandringsdagar Total sträcka 90 - 122 km Svårighetsgrad 2,4/5 Avresa dagligen 17 mar - 29 sep Från 8.345 :-
 • Brodick Castle med sin färgsprakande trädgård
 • Över 250 fågelarter
 • Goat Fell och den fantastiska utsikten från toppen
 • Hedar, taggiga bergstoppar och glaciärnischer
 • Grottan King’s Cave
 • De dramatiska platsen Black Cave
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Brodick, på ön Arran
Dag 2: Brodick – Lochranza, 29 – 32 km
Dag 3: Lochranza – Blackwaterfoot, 16 – 31 km
Dag 4: Blackwaterfoot – Lagg, 11 – 19 km
Dag 5: Lagg – Whiting Bay, 16 – 20 km
Dag 6: Whiting Bay – Brodick, 18 -20 km
Dag 7: Hemresa

Total sträcka att vandra: 90 -122 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Brodick

För att ta dig till Brodick tar du dig lätt med tåg och färja från både Glasgow och Edinburgh. Tåget går ända fram till färjeläget i Ardrossan, därifrån tar du färjan och efter 55 minuter är du framme på ön Arran och Brodick. Kommer du tidigt på dagen finns självklart möjlighet till en utflykt.

Dag 2 – Brodick – Lochranza

Idag lämnar du Brodick och följer kusten fram till Brodick Castle. Lite senare har du två vandringsalternativ att välja mellan. Antingen tar du den behagliga vandringen längs kusten, eller så tar du leden via toppen av berget Goat Fell. Goat Fell rekommenderas varmt vid fint väder. Vid Laggan Cottage gör du ett vägval. Du kan antingen lämna stranden och gå rakt över bergen eller så fortsätter du utmed stranden till ett parti med stora stenar som vid högt tidvatten kan vara svårframkomlig. Oavsett vilken väg du väljer når du Lochranza och båda vägarna bjuder på fantastiska vyer över den lilla byn som ligger inklämd mellan bergen.

Utmanande/Krävande, 29 km / 32 km, + 208 meter / + 977 meter, – 229 meter / – 986 meter

Dag 3 – Lochranza – Pirnmill/Machrie – Blackwaterfoot

Efter en rejäl skotsk frukost är det åter dags att göra ett val. Du kan antingen vandra hela vägen till Blackwaterfoot, 31 km eller så kan du korta ner vandringen genom att ta dig fram med lokalbussen delar av sträckan. Ett trevligt alternativ är att vandra till Pirmill och därifrån ta lokalbuss till Kings Cave och vandra den sista biten fram till Blackwaterfoot. Blackwaterfoot ligger fint vid havet.

Lätt – Utmanande, 16 km – 31 km, + 270 meter, – 262 meter (höjdmetrarna avser hela sträckan)

Dag 4 – Blackwaterfoot – Lagg

Tog du bussen från Machrie till övernattningen i Blackwaterfoot kan du börja dagen med att ta dig tillbaka åtta kilometer för att inte missa vandringen utmed stranden och den mäktiga grottan King’s Cave. Från Blackwaterfoot följer leden kusten och en bit av leden som bitvis är svår att komma fram på. Stora och små stenar samt buskar och ormbunkar gör framkomligheten lite trasslig. Ett alternativ den här delen av leden är att följa landsvägen eller ta bussen.

Lätt/Medel, 11 km – 19 km, + 132 meter, – 118 meter (höjdmetrarna avser hela sträckan)

Dag 5 – Lagg – Whiting Bay

Efter en stadig frukost lämnar du det idylliska Lagg och vandrar ner till stranden. Du följer den fram till Black Cave, en dramatisk plats med höga klippbranter och stora stenblock. Kombinationen med havet gör platsen spektakulär och vacker. Du passerar Kildonan Castle och kommer till Dippin Head. Såväl Black Cave som Dippin head kan vara utsatt vid tidvatten, så det är viktigt att du har planerat starten av din vandring. Ett alternativ om tidvattentiderna inte stämmer med dina planer är att du vandrar rakt över ön utmed en fin cykelled och skog ner till Whiting Bay.

Lätt/Medel, 16 km / 20 km, +33 meter / + 369 meter, – 32 meter / – 398 meter

Dag 6 – Whiting Bay – Brodick

En trevlig del av leden där du får fin utsikt till ”the Holy Isle” utanför kusten. Dessutom är det fin utsikt mot fastlandet. Föredrar du skogen kan du vandra ovanför kusten utmed en skogsstig fram till Lamlash där du åter ansluter till stranden. Den sista sträckan av din rundvandring bjuder på fantastiska vyer av Arrans norra berg. Väl framme i Brodick kan du avsluta vistelsen på Arran med en god middag på någon av restaurangerna.

Lätt / Medel,  18 km / 20 km, + 152 meter / + 305 meter, – 156 meter / + 300 meter

Dag 7 – Hemresa

Efter frukost är det så dags avresa med färjan tillbaka till fastlandet och hemresa eller vidare färd i Skottland.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 6 nätter inklusive frukost i Brodick, Lochranza, Blackwaterfoot, Lagg, Whiting Bay och Brodick
 • Resplan med anslutningstider och förteckning över boende
 • Karta över Arran, en uppsättning per rum
 • Guidebok över Arran, engelsk text, en uppsättning per rum
 • Busstidtabeller
 • Tider för ebb och flod
 • Praktisk information
 • Bagage transport mellan övernattningarna, max 15 kilo/person
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Resan från Skandinavien till Brodick t.o.r
 • Lokala transporter på Arran
 • Lunch och middag samtliga dagar
 • Personliga utgifter
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd

Tillval

Extra nätter

Extra nätter går att ordna enligt dina önskemål, kontakta oss för pris.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker. Kostnaden är 179:- per extra guidebok.

Buss- och tågbiljetter

Vill du ha hjälp med att förköpa buss- eller tågbiljetter kan vi på Vandra till viss del hjälpa till med bokningar.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda Bed & Breakfast/hotell/gästgiverier längs Arrans kust. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade övernattningsplatser, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfer kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Är ni ett större sällskap eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera Bed & Breakfast för att lösa boendet. Vid flera deltagare än 8 personer är det svårt att hitta boende.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad mellan 2,4/5 och 2,9/5 beroende på vilka val du gör.
 • Vandringen är lätt till krävande beroende på vilka vägval du gör. Alla vandringsdagar utom den första dagen har ett alternativ som är lätt. Väljer du det tuffaste vandringsalternativet är tre dagar medel och en dag utmanande och en dag krävande. Vandringen är således anpassningsbar.
 • Leden du följer är bitvis markerad och väl underhållen, samt bitvis dåligt markerad och lite svår framkomlig. En del av vandringen följer leden asfalterade vägar.
 • Total sträcka att vandra är 90 – 122 km fördelade på 6 vandringsdagar, beroende på vilka val du gör.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen/slutmål Brodick är:

 • Glasgow (52 km)
 • Edinburgh (138 km)

Buss -/ tåganslutning

Från/till Glasgow eller Edinburgh reser du tåg eller buss till Ardrossan och vidare med färja över till Arran.

Väderkalender

Tack vare sitt läge påverkas Skottlands klimat i hög utsträckning av Atlanten. Somrarna kännetecknas av många timmars dagsljus och en relativt hög procent soltimmar.

Östkusten har generellt mindre regn än övriga delar medan västkusten i regel har ett mildare klimat.

Juli och augusti är de varmaste månaderna följt av juni och september.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led