Skottland

Klassiska vandringsleder, mysiga pubar och de vackra skotska hedarna

När ljungen blommar på de Skotska hedarna blir det tydligt hur oerhört vacker världen är.

Skottland är omväxlande

Den lila ljungen, de gröna kullarna, ett knallblått vattendrag – de klara färgerna slår emot oss där vi står mitt i naturen. En vandringsdag i Skottland är ofta variationsrik, både vad gäller årstider, väder och natur – det kan vara en dag med strålande sol och lätt vandring eller en krävande vandring kryddad med regn och blåst.

Skottland är trevligt

En vandringsresa till Skottland är således full av överraskningar! Förutom den fantastiska naturen finns här slott, gästgiverier och mysiga pubar. Förutsättningarna för en minnesvärd och lyckad vandring är alltså på plats – en härlig vandringstur avrundas med en god middag och något gott att dricka.

Som hemma men ändå inte

För oss nordbor är Skottland så likt men ändå så gränslöst olikt Skandinavien. Det vi har gemensamt är naturen och en stark vandringstradition. I Skottland finns det därför många leder att välja mellan. Karaktären på de olika lederna skiljer sig naturligtvis åt.

Flera olika leder

Vi har flera olika program längs nio olika leder vilka presenteras närmare nedan. Vill du ha råd när du ska välja vandringsresa till Skottland hjälper vi dig gärna!

Arran Coastal Way

En vandringsresa längs Arran Coastal Way är en tur runt ön Arran på den skotska Ostkusten. Du färdas i ett varierat landskap.

Fife Coastal Path

Fife Coastal Path är en kustvandring längs Skottlands sydöstra kust som tar dig genom vilda och spektakulära landskap.

Great Glen Way

Great Glen Way är en underbar vandring genom dalgångar, vackra skogar och längs kanaler som stillsamt flyter fram.

Isle of Skye

Upptäck den förtjusande ön Skye! Här möter du vandrare från hela världen som alla vill njuta av ett paradis för vandrare i Skottland.

Rob Roy Way

Många anser att Rob Roy Way är den vackraste vägen genom Skotska höglandet. Den natursköna vandringen tar dig förbi herrgårdar, gods, underbara trädgårdar och historiska lämningar.

Speyside Way

Den variationsrika vandringen följer floden Spey genom hjärtat av Skottlands maltwhiskyregion. En behaglig vandring i ett vackert skotsk landskap plus single malt.

St Cuthbert´s Way

En vandringsresa till St Cuthbert´s Way är en fascinerande vandring genom landskapet i Northumberland. Turen har historiska förtecken och går längs gränsen mellan England och Skottland.

West Highland Line

Upplev något av det bästa Skottlands högland har att erbjuda! West Highland Line erbjuder perfekt kombination av härlig vandring och vackra tågresor längs berg, insjöar och dalar.

West Highland Way

West Highland Way är en av de mest populära vandringslederna i Storbritannien. Det märks också på bokningsläget då säsongen 2024 till vissa delar redan (240226) är fullbokad. Det går dock fortfarande bra att boka vandringsresa från 1 juli och framåt, med undantag för första veckan i september.

Översikt leder

Skottland, Fife Coastal Path

Fina boenden, god frukost, gott bemötande och förflyttningen av väskor funkade perfekt! Sista boendet i Crail, The Hazelton, hade ett riktigt rart värdpar som lagade superfin frukost.

Camilla