Skottland

Klassiska vandringsleder, mysiga pubar och de vackra skotska hedarna

När ljungen blommar på de Skotska hedarna blir det tydligt hur oerhört vacker världen är! Den lila ljungen, de gröna kullarna, ett knallblått vattendrag – de klara färgerna slår emot oss där vi står mitt i naturen. En vandringsdag i Skottland är variationsrik, både vad gäller årstider och natur – det kan vara en dag med strålande sol och lätt vandring eller en krävande vandring kryddad med regn och blåst. En vandringsresa till Skottland är således full av överraskningar! Förutom den fantastiska naturen finns här slott, gästgiverier och mysiga pubar. Förutsättningarna för en minnesvärd och lyckad vandring är således på plats, nämligen att kunna kombinera en härlig vandringstur med en god middag och något gott att dricka.

För oss nordbor är Skottland så likt men ändå så gränslöst olikt Skandinavien. Det vi t.ex. har gemensamt är att vi tycker om naturen och att det finns en stark vandringstradition. I Skottland finns det därför många leder att välja mellan. Karaktären på de olika lederna skiljer sig åt. Vi har flera olika program längs nio olika leder vilka presenteras närmare nedan. Vill du ha råd när du ska välja vandringsresa till Skottland hjälper vi dig gärna!

En vandringsresa till Arran Coastal Way bjuder på en vandring runt hela ön Arran. Leden invigdes mars 2003 och går genom ett växlande landskap som kan liknas med hela Skottland i miniatyr. Från Brodick börjar leden med en sväng upp på öns högsta berg Goat Fell och fortsätter utmed kusten till Lochranza en liten pittoresk by omgiven av hav och höga berg. Utmed den västra delen av ön är det glest mellan byar och gårdar. Landskapet växlar från de karga höga bergen till böljande kullar den långa vägen fram till Blackwaterfoot som är en gammal fiskeby. Leden fortsätter till den lilla byn Lagg utmed en stenig strand omgiven av hav och branta klippor. Den når åter östkusten och semesterorten Whiting Bay.

Fife Coastal Path är en kustvandring längs Skottlands sydöstra kust som tar dig genom vilda och spektakulära landskap. Förbi pittoreska fiskebyar och längs långa sandstränder. Vandringen startar i North Queensferry, endast 20 minuters tågfärd från Edinburgh. Leden tar dig uppför kusten och du får chans att uppleva sanddyner med vilda blommor och fjärilar. På väg mot Elie kan den som önskar en extra utmaning göra en avstickare och vandra Elie Chain walk. Så småningom närmar dig St Andrews, “golfens hemstad”. Vandringsresan längs Fife Coastal Path avslutas i Newport-on-Tay. Vill du inte vandra hela leden väljer du sträckan Kirkaldy – Crail.

Great Glen Way är en underbar vandring genom dalgångar, vackra skogar och längs kanaler som stillsamt flyter fram. Med sina 116 km tar den vandrare från Fort William i sydväst utmed kanalen till de stora sjöarna Loch Lochy och Loch Ness till Inverness i nordost. Kanalerna är en del av Caledonian Canals vattensystem och du kommer att få se många imponerande slussar under din vandring. Great Glen Way invigdes 2002 och följer den välkända dalen Great Glen. I skogarna i området finns goda möjligheter att se både fåglar och vilt. Du kommer att ha fin vy över Loch Ness så glöm inte att hålla utkik efter sjöodjuret Nessy.

Upptäck den förtjusande ön Skye! Här kan du möta vandrare från hela världen som alla vill njuta av det allt som ön Skye har att erbjuda. Ön, som är den största ön i ögruppen Inre Hebriderna, är ca 8 mil lång.  Här finns spektakulära landskap, inspirerande geologi och en turbulent historia. Det finns också ett rikt djurliv på ön. Här kan du också få se den mäktiga synen av en vit havsörn som glider fram i skyn. Utöver havsörnen är det mycket möjligt att  få se utter, säl, val eller delfiner runt ön. Skye är således ett paradis för vandrare! Oavsett vandring kan du njuta av andlöst vackra vyer.

Vem var mannen som fick en vandringsled uppkallad efter sig? Rob Roy MacGregor var en av Skottlands mest ökända fredlösa män under 1600- och 1700-talet. Rob Roy Way, följer de vägar som han använde på sina ”rövarstråt”. Många anser att detta är den vackraste vägen genom Skotska höglandet. Den natursköna vandringen tar dig förbi herrgårdar, gods, underbara trädgårdar och historiska lämningar. Leden går längs stränder, över hedar och genom skogar. Passa på att njuta av det vackra här i livet! En fördel med att vandra Skottland är de många mysiga pubarna där du efter en härlig vandringsdag kan njuta av en god öl eller kopp ”riktigt te”.

Din vandringsresa till Speyside Way startar i Buckie, en liten fiskeby med ca 8 000 invånare. På din vandring kommer du i huvudsak att följa floden Spey genom hjärtat av Skottlands maltwhiskyregion. Vandringen är variationsrik med sträckor längs kusten och floden, genom skog och jordbrukslandskap. För dig som tycker om whisky finns det goda möjligheter besöka några whiskydestillerier under din vandring. En vandringsresa till Speyside way passar dock inte enbart den som gillar whisky, utan även dig som söker efter behaglig vandring i ett vackert skotsk landskap.

En vandringsresa till St Cuthbert´s Way är en fascinerande vandring genom landskapet i Northumberland. Turen har historiska förtecken och går längs gränsen mellan England och Skottland. St Cuthbert var en anglosaxisk munk, biskop och eremit och har sedemera blivit norra Englands mest populära helgon. Han föddes år 634 och startade sin prästerliga verksamhet i den pittoreska staden Melrose. Under hela vandringen kan du njuta av en rik flora och fauna. Här hittar du blommande ljungmarker, ängsmark, ett böljande grönt landskap och undangömda dalar. Leden följer St Cuthbert’s liv från den pittoreska staden Melrose och går vidare till Lindisfarne och The Holy Island.

Upplev något av det bästa Skottlands högland har att erbjuda! West Highland Line erbjuder perfekt kombination av härlig vandring och vackra tågresor längs berg, insjöar och dalar. Du vandrar längs såväl West Highland Way som East Highland Way. Båda är fina långsdistansleder som går i det spektakulära landskap som skotska höglandet erbjuder. Däremellan reser du med tågen West Highland Line och Jacobite Steam Train, också känt som ”Hogwarts Express”, från Harry Potter-filmerna. I Fort William, som är ett sant paradis för den som tycker om utomhusaktiviteter, befinner du dig granne med Ben Nevis, Storbritanniens högsta berg. Kanske känner du för att göra en tur upp på toppen?

Det är många vandrare som vill gå West Highland Way under juni – september 2023. Det är därför väldigt svårt att hitta rum längs leden. Vill du ändå försöka boka in dig under sommaren ber vi dig ha förståelse för att det kan tillkomma kostnader för såväl boende som transfer till närliggande ort. Är det Skottska höglandet som lockar snarare än just West Highland Way, vill vi tipsa om Great Glen Way eller Rob Roy Way.

Vandra West Highland Way och upplev ett spektakulärt landskap! Den härliga miljön är säkert en av anledningarna till att leden är den populäraste långdistansleden i Skottland. West Highland Way invigdes 1980 och med sina 153 km tar den vandrare från låglandet strax utanför Glasgow till det karga och spektakulära höglandet vid Fort William. Skog och öppna vidder, smala stigar och vägar, flackt landskap blandat med upp- och nerförsbackar följer dig längs vägen. Under vandringen kan du njuta av vyn över den mystiska Loch Lomond och över den stämningsfulla Rannochmyren. Det dramatiska landskapet vid Glencoe innan leden går förbi The Great Divide, gränsen mellan det skotska låg- och höglandet. Leden når till slut Fort William och de sköna dalarna.

Översikt leder