Thusis – Tirano

Vandring i enastående vacker alpmiljö

Från Thusis, på ca 700 meters höjd, går turen över Berninapasset på ca 2300 meters höjd och ner igen till Tirano i Italien. Landskapet växlar mellan stilla skogar, alpängar och karga bergspass. De kristallklara vattendragen och alpsjöarna glittrar i naturen. Den här vandringen är som gjord för dig som tycker om mer utmanande vandringar i ett berglandskap, men även för dig som föredrar lite lättare vandringar. Att vandra längs Via Albula ger dig stora möjligheter att anpassa vandringen efter önskemål och smak. Vandringspaketet innehåller vissa kortare resor med tåg, men känner du för att åka fler eller längre sträckor med tåg är det bara att hoppa på tåget vid närmaste station. Tågpass med fria resor längs vandringen ingår så klart!

Vill du göra en kortare vandring väljer du mellan att vandra norra delen, Thusis – St Mortiz, eller södra delen, Morteratsch – Tirano. Kontakta oss för pris och information.

Gillar du maffiga berg och söker något lite mer okänt rekommenderar vi att du kikar på Rila- och Pirinbergen i Bulgarien. Du hittar vandringarna här.

Tycker din hund också om att vara ute i naturen? Så bra, för på den här vandringen kan du ta med din hund!

Thusis – Tirano

Se pris och boka
Via Albula & Bernina 7 nätter Total sträcka 105 km Svårighetsgrad 4,2/5 Avresa dagligen 18 jun - 25 sep Från 15.870 :- 6 vandringsdagar Vandra med hundMed hund
 • Varierad vandring i ett skiftade landskap
 • Mysiga karaktäristiska byar i Engadin och Grisons
 • Välmarkerad led där ledbeskrivning inte behövs
 • En härlig blandning av schweizisk ordning och italiensk charm
 • Kombinationen av vandring och tågresor där svårighetsgraden kan anpassas till önskad nivå

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Thusis
Dag 2: Vandring Thusis – Tiefencastel, 20 km.
Dag 3: Vandring Tiefencastel – Filisur – Bergün, 21 km.
Dag 4: Vandring Bergün – Preda – Albulapasset – Spinas, 18 km. Tåg Spinas – St Moritz.
Dag 5: Tåg St Moritz – Morteratsch. Vandring Morteratsch – Berninapasset – Alp Grüm, 16 km
Dag 6: Vandring Alp Grüm – Poschiavo, 10 km
Dag 7: Vandring Poschiavo – Tirano, 19 km
Dag 8: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 105 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Thusis

Du anländer till Zürichs flygplats och tar dig vidare till Thusis i sydöstra Schweiz med tåg. Redan under tågresan kommer du att upptäcka hur vackert landskapet är.

Dag 2 – Vandring Thusis – Tiefencastel

Vandringen ut från Thusis går från Domschleg genom den spektakulära Schinschluchtravinen. Albulafloden rinner djupt ner i den utkarvade ravinen. Då vandringen går i närheten av järnvägen kommer du att få se många fantastiska konstruktioner längs vägen, bland dessa Solisviadukten. Slutmålet för dagen, Tiefencastel, var förr i tiden en betydelsefull knutpunkt då två trafikerade rutter korsades här.

Utmanande, 20 km, + 925 meter, – 770 meter

Dag 3 – Vandring Tiefencastel – Bergün

Du startar dagen med att följa naturstigen genom skogen längs Albulafloden. . En av ledens höjdpunkter, den imponerande Landwasserviadukten. Du fortsätter till Filisur där du kan se tydliga influenser från Engadin som ligger på andra sidan Albulapasset. I Filisur kan du hoppa på tåget och åka den sista biten till Bergün om du känner att det räcker med vandring för idag. Annars fortsätter du till Bergün och dess vackert dekorerade hus.

Utmanande, 21 km, + 1035 meter, – 530 meter

Dag 4 – Vandring Bergün – Spinas, tåg till St. Moritz

En dag med ett dramatiskt bergslandskap väntar dig. Du vandrar längs Albulafloden till Preda och vidare upp mot den vackra Palpougnasjön. Därifrån går det uppför till passet Fourcla Alv på 2466 m.ö.h. Njut av den vackra utsikten innan du påbörjar den branta nedstigningen till Val Bever. Vandringen avslutas i Spinas varifrån du tar tåget till St. Mortiz.

Krävande, 19 km, + 1 320 meter, – 880 meter

Dag 5 – Tåg St Moritz – Morteratsch, vandring till Alp Grüm

En knapp halvtimmes tågresa tar dig från alpmetropolen St Mortiz till Morteratsch där dagens vandring börjar. Över hedar och alpängar, i ett allt öppnare landskap, går vandringen upp mot Berninapasset. Du går längs den vackra alpsjön Lago Bianco som fylls på med vatten från den närliggande glaciären. Du passerar också järnvägens högsta punkt på 2 330 m ö h innan du når slutmålet Alp Grüm.

Medel, 16 km, + 680 meter, – 435 meter

Dag 6 – Vandring Alp Grüm – Poschiavo

Du vaknar till den vidsträckta utsikten över dalen Val Poschiavo. Via serpentinstigar vandrar du ner i dalen. I den lilla byn Cavaglia har du klarat av 400 höjdmeter neråt och dagen fortsätter i samma anda. Sträckan var en gång i tiden en viktig handelsled mellan Venedig och Chur och du ser spår från forna tider. Du har nu kommit in i den italiendominerade delen av Schweiz, vilket märks tydligt på både arkitektur och språk.

Krävande, 10 km, + 30 meter, – 1155 meter

Dag 7 – Vandring Poschiavo – Tirano

Idag vandrar du in i Italien. På vägen passerar du flera trevliga byar, bl.a. Le Prese. Byn ligger mellan de branta bergssluttningarna vid sjön Lago di Poschiavo. Känner du för ett bad så här i slutet av veckan kan du passa på. Vandringen går genom fruktodlingar, kastanjeodlingar och vingårdar i Veltlindalen (Valtellina på italienska).

Utmanande, 19 km, + 380 meter, – 950 meter

Dag 8 – Hemresa

En vecka med utmanande vandring har nått sitt slut. Vi rekommenderar att du tar tåget Berninaexpressen tillbaka till Thusis. Det är en oerhört vacker och fascinerande tågresa där du följer din vandringsväg tillbaka till starten.

 

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Thusis, Tiefencastel, Bergün, St. Moritz, Alp Grüm, Poschiavo och Tirano
 • Övernattningar sker på små hotell eller B&B. Rummen har dusch, WC, lakan, örngott och handdukar
 • Utskriven ledbeskrivning (på engelska) med kartor, en per rum. Kan väljas bort, se ”Tillval” nedan
 • Tillgång till navigeringsapp med ledbeskrivning, kartor och information rörande vandringen
 • Bagagetransport (1 väska/person, max 20 kilo/väska)
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Tågpass för valfria resor längs sträckan Thusis – Tirano med Berninaexpressen. Tågpasset är även giltigt för återresan om den sker inom 10 dagar från startdag.
 • Entré till Albula museet i Bergün
 • 1-års prenumeration SwitzerlandMobility-Plus App
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Schweiz
 • Resan till och från Thusis (alt Tirano om återresa från Tirano ej görs inom 10 dagar från startdag)
 • Luncher och middagar
 • Lokal turistskatt, ca CHF 2,50 – 3,00/natt och person. Skatten måste betalas direkt på plats.
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Extranätter Thusis

Från 1 310:-/person i dubbelrum
Från 1 935:-/person i enkelrum

Extranätter Tirano

Från 730:-/person i dubbelrum
Från 980:-/person i enkelrum

Transfer i samband med ankomst till Zürichs flygplats

Transfer från Zürichs flygplats till Thusis kan beställas. Resväg ca 150 km, restid ca 2 timmar.
Kontakta oss för pris och information.

Välj bort utskriven ledbeskrivning och få prisavdrag

Du kan göra ett bra val för miljön och välja bort den printade ledbeskrivningen. Ledbeskrivningen, kartor och övrig information finns i navigeringsappen som du får tillgång till. Prisavdrag 300 kr per bokat rum.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell och B&B. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell. Vi bokar dig då på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transporten kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trebäddsrum bokar vi er i första hand efter era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trebäddsrum bokar vi in er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 4,2 / 5
 • En vandringsdag klassificeras som medel, tre som utmanande och två som krävande.
 • Vandringen går att göra mycket lättare, både avseende längd och höjdmeter, genom att ta tåget längre/flera sträckor än de nämnda i beskrivningen ovan. Tågpass ingår i priset så det är bara att hoppa på tåget vid närmsta station. Ingen platsreservation behövs.
 • Du vandrar i princip uteslutande på naturstigar och grusvägar. Endast kortare sträckor i byarna går på asfalt.
 • Det är en hel del brant vandring uppför och nedför på löst, stenigt och ojämnt underlag. Det kan bitvis vara halt om det är regnigt.
 • Vandringsstavar rekommenderas starkt för de mer krävande sträckorna.
 • Längs vandringen finns partier som kan upplevas som hissnande. För att undvika dessa tar du tåget förbi sektionen.
 • Du följer statlig och regionalt markerade leder. Lederna är enhetligt och väl markerade samt väl underhållna. Varje led har ett nummer som klart framgår på markeringen

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Startorten Thusis når du enklast via flyg till Zürich och därifrån tåg. Från Zürich är det en tågresa på ca 2,5 timme. Återresan går lämpligast med tåget Berninaexpressen tillbaka från Tirano till Thusis och vidare till Zürich. Tågbiljett för återresan till Thusis ingår om hemresa sker inom 10 dagar från startdag.

Väderkalender

Vädret i Schweiz kännetecknas av ett antal regelbundna vädermönster. De sträcker sig från snöfall under våren, till en köldknäpp i juni och sedan sol och värme under sommaren som fortsätter in på hösten.

 

Se pris och boka

Översikt led