Via Albula & Bernina

Kombinera vandring med tåg i hjärtat av Schweiziska alperna

Att vandra längs Via Albula & Bernina i hjärtat av de Schweiziska alperna är en fantastisk upplevelse! Det är en utmaning som väntar, men också belöningar i form av slående vackra vyer. Att vandra längs Via Albula innebär också en vandring längs den Rätiska järnvägen. Både leden och järnvägen slingrar sig i det underbart vackra landskapet i kantonen Graubünden. Tågpass med fria resor längs vandringen ingår så klart i vandringspaketet!

Mer info

Thusis – Tirano

6 vandringsdagar
Pris från 15.870 :-

Rätiska Järnvägen

Via Albula följer den Rätiska järnvägen på så nära håll som det är möjligt. Den mer än 100 år gamla järnvägen är ett mästerverk inom ingenjörskonsten! Ett kvitto på detta är den finns på UNESCO’s lista över världsarv. Vandringspaketet innehåller vissa kortare resor med tåg, men känner du för att åka fler eller längre sträckor med tåg är det bara att hoppa på tåget vid närmaste station.

Mysiga och genuina byar

Vandringen går i kantonen Graubünden genom Albuladalen via Fourcla Crap Alvpasset ner i Val Bever. Vidare genom regionen Engadins högplatå till St. Moritz. De sista fyra sektionerna av vandringen går över Berninapasset (2300 meters höjd) ner i dalen Val Poschiavo innan den når sista stoppet i Tirano i Italien, precis på andra sidan gränsen. Leden är väl markerad med gula skyltar med nummer 33, vilket är numret för vandringsleden. Njut av blandningen mellan Italiensk charm och tysk ordning!

Vandring längs Via Albula & Bernina

Det ingår alltid bagagetransport mellan boendena medan du vandrar med lätt packning.

Recensioner

Via Albula & Bernina

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Via Albula & Bernina, juli 2022

En fantastisk vecka med många fina vandringar och fina naturupplevelser.

Vi är mycket nöjda med kontakten med Vandra och all information/ledbeskrivningar vi fått. Det var dock inte helt lätt att förstå vilka dokument man skulle få nu respektive senare.

Det var också trevligt att kunna utnyttja tåget lite oplanerat. Vi gick tex till Ospizio Bernina - tog tåget tillbaka till Diavolezza för att åka cabinbana för att sen åka tillbaka till Ospizio för att fortsätta vandringen.

Vi är mycket nöjda med resan. Judit, Ulrich, Lena, Jan, Anna och Bo.

Via Albula & Bernina, 22 - 29 juni 2019

Vi behövde aldrig använda kartorna. Bra skyltat nästan hela vägen. Med hjälp av appen var det enkelt att kolla om man var på rätt väg.

Inför avresan fick jag information om att vandringen Bergun - Spinas inte var möjlig pga mycket snö. Det talades om 1-2 meter djup snö. Detta stämde inte. Fläckvis var det snö men inga problem att gå runt dessa områden.

Anders Lidman

Via Albula & Bernina, 7 - 14 juni

Har alltid drömt om att någon gång vandra i Schweiz. Därför tog jag chansen att vandra sträckan Thusis-Tirano när Vandra introducerade den i sitt program. Det som gör denna vandring speciell är att man kan ta tåget tillbaka till startpunkten och därmed få en fin tågresa genom tunnlar och över vackra broar. Närheten till järnvägen gör det också möjligt att hoppa över en del av vandringen om orken tryter, eller om väderförhållanden sätter stopp vid något ställe. Den, för juni, höga snötillgången gjorde att det på två ställen var stängt för vandrare.
Således kan det vara bra för den som skall vandra sträckan att kolla upp med Vandras personal på plats, eller hotellpersonal huruvida sträckningar är stängda eller inte.
Annars var förarbetet och servicen under vandringen, som vanligt, mycket bra.
Var medveten om att priserna i Schweiz är på en helt annan nivå än i övriga Europa.

Peter Nolinge