Ticinos höjdpunkter

Möt våren tidigt i Schweiz sydligaste kanton Ticino

Att vandra i Ticino är en njutning för såväl själv som gom. Här är dalarna glest befolkade och vandringsvägarna bjuder på läckra panoramavyer. Städerna sjuder av liv och de många sjöarna glittrar i solen. Luganosjön är inget undantag! Kanske vill du krydda din vandringsresa med en båttur på sjön för att njuta av landskapet från en annan synvinkel. Ticino är Schweiz sydligaste kanton och också den solsäkraste. Hit kommer många schweizare, tyskar och andra turister för att möta våren tidigt. Längs vägen bjuds du många av de höjdpunkter Ticino kan erbjuda. Vandringen är ansträngande men belöningarna många!

Mer info

Sträcka 61 km
Pris från 9.695 :-

Ett Italien i miniatyr

Ticino är ett Italien i miniatyr. Här talas italienska som förstaspråk. Invånarna känner sig dock varken som schweizare eller italienare, utan de kallar sig helst ticinesare. Precis som italienarna uppskattar de god mat. Till maten kan du gärna passa på att smaka det vita Merlotvinet som görs i Ticino. Produktionen är inte så stor, så det exporteras sällan. Trots de starka italienska influenserna råder här tysk ordning. Även när det gäller lederna som är mycket tydligt markerade. Här är nämligen ledmarkeringen en högprioriterad statlig och regional angelägenhet.

Historiens vingslag

Att vandra i Ticino betyder inte bara god mat utan också ett nedslag i historien. I Bellinzona, startort för vandringen och huvudstad i kantonen, finns tre av Schweiz mest välbevarade medeltidsslott. Slotten, Castelgrande, Montebello och Sasso Corbaro, finns med på Unescos världsarvslista sedan år 2000. Dessutom kan du ge dig in i fossilernas och dinosauriernas värld på museet i Meride. Här finns många av fynden som har hittats i det intilliggande berget Monte San Giorgio, en plats som även den finns med på Unescos världsarvslista.

Livliga Lugano

Halvvägs in i vandringen bor du i Lugano och kan njuta av folklivet och de underbara omgivningarna. Vill du inte åka ut på sjön med båt, kan du ta bergbanan upp på berget San Salvatore. Från toppen är vyerna slående vackra över såväl stad som sjö.

Vandring i Ticino

Det ingår alltid bagagetransport mellan boendena medan du vandrar med lätt packning.

Referenser

Ticinos höjdpunkter, Bellinzona – Mendrisio

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Ticinos höjdpunkter, 6 nätter, 16 - 22 juli 2022

Kontakten med Vandra fungerar mycket bra med personlig kontakt när det behövs.
Färdhandlingarna var bra. Skulle möjligen önska att själva ledbeskrivningen var lite mer utförlig - vad ser man på vägen. Det var mest själva etappmålen som var beskrivna.
Själva resan fungerade utmärkt. Det var dock väldigt varmt vilket hotellen i några fall hade lite svårt med - lösa fläktar räcker inte som ersättning för AC. Hotellen i Bellinzona, Tesserete och Mendrisio utmärkta. De andra helt OK. Alla bra centralt placerade. Bra med ticinos guestcard som vi hade stor nytta av.

/ Torgny

Hej Torgny!
Vad roligt att höra att ni är nöjda med er resa!
Förekomsten av AC på hotellen varierar, på vissa finns det och andra inte, och det är inte ett krav från vår sida när vi väljer ut hotell som ska ingår i vandringspaketet. Det har varit väldigt varmt i Europa under den period du har rest, vilket är svårt att parera för. Vi hoppas ändå att ni har fått tillräckligt med sömn och känner er utvilade efter er vandring.
/Lotta, Vandra

Ticinos höjdpunkter, 6 nätter, 16 - 22 juli 2022

Bagagetransporterna fungerade utmärkt. Hotellens standard varierade stort liksom servicen. Tesserete var utomordentligt även om rummet var enkelt. Isone var mycket enkelt, ostädat när vi kom, minimal frukost. Personalen försökte rätta till men det var svårt. Det var mer vandring i brant bokskog än toppar, tyckte vi.

Jag skulle kanske ha tänkt på det själv innan jag reste men mitt mobilabonnemang gällde inte i Schweiz så jag brukade inte den fina gaia-kartan annat än med Wi-Fi , för att undvika dyra roamingavgifter. Kanske värt att informera framtida vandrare om att kontrollera sina abonnemang innan de reser.

Anna Toutin