Ticinos höjdpunkter

Möt våren tidigt i Schweiz sydligaste kanton Ticino

Att vandra i Ticino är en njutning för såväl själv som gom. Här är dalarna glest befolkade och vandringsvägarna bjuder på läckra panoramavyer. Städerna sjuder av liv och de många sjöarna glittrar i solen. Luganosjön är inget undantag! Kanske vill du krydda din vandringsresa med en båttur på sjön för att njuta av landskapet från en annan synvinkel. Ticino är Schweiz sydligaste kanton och också den solsäkraste. Hit kommer många schweizare, tyskar och andra turister för att möta våren tidigt. Längs vägen bjuds du många av de höjdpunkter Ticino kan erbjuda. Vandringen är ansträngande men belöningarna många!

Mer info

Sträcka 61 km
Pris från 8.940 :-

Ett Italien i miniatyr

Ticino är ett Italien i miniatyr. Här talas italienska som förstaspråk. Invånarna känner sig dock varken som schweizare eller italienare, utan de kallar sig helst ticinesare. Precis som italienarna uppskattar de god mat. Till maten kan du gärna passa på att smaka det vita Merlotvinet som görs i Ticino. Produktionen är inte så stor, så det exporteras sällan. Trots de starka italienska influenserna råder här tysk ordning. Även när det gäller lederna som är mycket tydligt markerade. Här är nämligen ledmarkeringen en högprioriterad statlig och regional angelägenhet.

Historiens vingslag

Att vandra i Ticino betyder inte bara god mat utan också ett nedslag i historien. I Bellinzona, startort för vandringen och huvudstad i kantonen, finns tre av Schweiz mest välbevarade medeltidsslott. Slotten, Castelgrande, Montebello och Sasso Corbaro, finns med på Unescos världsarvslista sedan år 2000. Dessutom kan du ge dig in i fossilernas och dinosauriernas värld på museet i Meride. Här finns många av fynden som har hittats i det intilliggande berget Monte San Giorgio, en plats som även den finns med på Unescos världsarvslista.

Livliga Lugano

Halvvägs in i vandringen bor du i Lugano och kan njuta av folklivet och de underbara omgivningarna. Vill du inte åka ut på sjön med båt, kan du ta bergbanan upp på berget San Salvatore. Från toppen är vyerna slående vackra över såväl stad som sjö.

Vandring i Ticino

Det ingår alltid bagagetransport mellan boendena medan du vandrar med lätt packning.

Referenser

Ticinos höjdpunkter, Bellinzona – Mendrisio

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!