Schweiz

Ta tåget till din vandring mellan snötäcka alptoppar och kristallklara sjöar

Den som väljer att göra en vandringsresa till Schweiz har kommer inte att bli besviken. Ett besök i Schweiz är en ren och sann njutning för öga, själ och gom! Schweiz centrala läge i Europa skapar en härlig blandning av språk och kulturer inom landet. Här pratas lika gärna italienska, tyska eller franska som rätoromanska. Den italienska charmen blandas med den tyska ordningen. Lägg därtill god mat, goda viner, ett härligt klimat att vandra i och väl underhållna och markerade leder! Naturen är för det mesta alldeles utanför dörren, så en vandringsresa till Schweiz har alla förutsättningar att bli riktigt lyckad. Väljer du dessutom att ta tåget till vandringen så kan du njuta av det vackra landskapet redan innan du har börjat din vandring.

Schweiz karaktäriseras av tre stora landskapsområden. Alperna, som går i en båge tvärs över landet och tar upp mycket av landytan. Jurabergen sträcker sig från Genève till områdena runt Basel och Zürich. Mitt emellan ligger ett böljande område som går från Constancesjön till Genèvesjön. Alla tre områdena bjuder på många naturpärlor.

Den som trodde att Matterhorn var den enda “tobleronetoppen” i de Schweiziska alperna måste tänka om. Här finns massor med höga toppar och ånga är över 4000 meter höga. Detta innebär att du ser glaciärer och snötäckta toppar året om. På många ställen stupar bergen rakt ner i någon av de många vackra, kristallklara sjöarna.

En vandringsresa till Schweiz kan bli en utmaning, då terrängen är kuperad. Men så blir man också rikligt belönad med oerhört vackra vyer när toppen är nådd. Då smakar också maten extra bra. Besök gärna någon av de lokala tavernorna kallade Grottos som finns längs vägen. Här bjuds du lokal och genuin mat. Till det kanske ett glas vit Merlot, en specialitet från kantonen Ticino skulle smaka?

Våra vandringsresor till Schweiz går till Graubünden i öster och Ticino i söder. Båda områdena gränsar till Italien vilket märks på både kultur och språk. Nedan presenteras de olika vandringarna lite närmare.

Att vandra i Ticino är en njutning för såväl själv som gom. Här är dalarna glest befolkade och vandringsvägarna bjuder på läckra panoramavyer. Städerna sjuder av liv och de många sjöarna glittrar i solen. Luganosjön är inget undantag! Kanske vill du krydda din vandringsresa med en båttur på sjön för att njuta av landskapet från en annan synvinkel. Ticino är Schweiz sydligaste kanton och också den solsäkraste. Hit kommer många schweizare, tyskar och andra turister för att möta våren tidigt. Längs vägen bjuds du många av de höjdpunkter Ticino kan erbjuda. Vandringen är ansträngande men belöningarna många!

Att vandra längs Via Albula & Bernina i hjärtat av de Schweiziska alperna är en fantastisk upplevelse! Det är en utmaning som väntar, men också belöningar i form av slående vackra vyer. Att vandra längs Via Albula innebär också en vandring längs den Rätiska järnvägen. Både leden och järnvägen slingrar sig i det underbart vackra landskapet i kantonen Graubünden. Tågpass med fria resor längs vandringen ingår så klart i vandringspaketet!

Översikt leder