Porto Covo – Odeceixe, 6 nätter

Vandra Fishermen's trail längs vackra Alentejokusten

Detta paket ger dig en unik vandring längs den vackra, men något vilda, kusten i sydvästra Portugal. Underbara panoramavyer över havet och naturen tillsammans med det milda klimatet bidrar till en vandringsupplevelse du aldrig kommer att glömma. Med över 300 soldagar per år, blir denna region ett självklart val för den som vill njuta av natur och hav under sin vandring.

Vandringspaketet ger dig fyra dagars vandring längs Fishermen’s trail. Alentejokustens klippor, gamla fiskebyar och flera idylliska stränder som enbart kan nås till fots är lite av det du upplever. Den femte dagen kan du välja att göra en cirkelvandring dels längs Odeceixes fantastiska strand samt en sträcka längs Historical Way.

Reseperioder

Under 2020 kan du starta din resa valfri dag inom följande perioder: 6 jan – 31 jul samt 1 sep – 30 nov
Bokningar med start 1 – 31 aug görs mot förfrågan av tillgänglighet och pris.

Notera att det kan bli mycket varmt vissa månader och det finns få möjligheter till skugga under vandringen. Se mer information under väderkalendern.

Porto Covo – Odeceixe, 6 nätter

Se pris och boka
Porto Covo – Odeceixe 4 - 5 vandringsdagar Total sträcka 75 - 88 km Svårighetsgrad 3,4/5 Avresa : se reseperioder Från 5.460 :-
 • Vackra bukter, färgglada sanddyner, klippor och små fiskebyar
 • Floden Mira
 • Fyren Cabo Sardão
 • Odeceixe strand
 • Panoramavyer över Atlanten
 • Vita storkar
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Porto Covo
Dag 2: Porto Covo – Vila Nova de Milfontes, 20 km
Dag 3: Vila Nova de Milfontes – Almograve, 15 km
Dag 4: Almograve – Zambujeira do Mar, 22 km
Dag 5: Zambujeira do Mar – Odeceixe, 18 km
Dag 6: Vilodag Odeceixe (valfri cirkelvandring längs Odeceixe strand samt en sträcka längs Historical Way, 13 km)
Dag 7: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 75 – 88 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Porto Covo

Du anländer till Porto Covo som är känt för sina stränder och anknytningar till havet. Ortsnamnet kommer ifrån ordet covo, vilket syftar till ett fiskenät som används till att fånga hummer och krabba.

Dag 2 – Porto Covo – Vila Nova de Milfontes

Efter frukost lämnar du Porto Covo längs den vidsträckta stranden som du följer tills du kommer fram till ett gammalt slott. Leden du följer går genom lös sand som bitvis är tung att vandra i så det är viktigt att du har gott om tid och ork. Du tar dig upp för klipporna och förbi Aivados och Malhão stränder. På vägen får du uppleva vackra bukter och kanske även en och annan vit stork som bor uppe på klipporna. Du når slutligen Vila Nova de Milfontes, och ditt boende för natten.

Utmanande, 20 km, + 167 meter, – 149 meter

Dag 3 – Vila Nova de Milfontes – Almograve

Du startar dagen genom att vandra över floden Mira. Du ser flodens mynning ut vid havet, de små byarna som ligger intill floden samt den härliga vegetationen som kantar floden och klippkanterna. Väl över på andra sidan fortsätter du din vandring längs Atlanten en bit innan du vänder inåt landet och korsar landsbygden. Du kommer fram till Longueira och Almograve samt ditt kommande övernattningsställe.

Medel, 15 km, + 88 meter, – 116 meter

Dag 4 – Almograve – Zambujeira do Mar

Du tar dig ut mot kustens klippor och kommer att vandra längs vackra, färgglada sanddyner och upptäcka små fiskebyar. Du tar dig förbi fyren Cabo Sardão, väl värt ett stopp. Du fortsätter några kilometer längs de höga klipporna och du kommer snart fram till orten Zambujeira do Mar, där du ska spendera natten på ytterligare ett charmigt boende.

Utmanande, 22 km, + 203 meter, – 193 meter

Dag 5 – Zambujeira do Mar – Odeceixe

Dagens vandring blir även denna mycket vacker. Du upptäcker små öde stränder, som knappt går att nå ens till fots. Vissa kan man nå genom att klättra ner för rep längs kanterna. Stigarna du vandrar på under dagen är de flesta skapade av de fiskemän som fångat fisk och skaldjur i vattnet intill under alla år. Du kommer få vackra vyer över Atlanten och Odeceixe strand, som faktiskt är känd för att vara den vackraste i hela Portugal. När du närmar dig Odeceixe korsar du den flod som separerar de två södra regionerna, Alentejo och Algarve.

Utmanande, 18 km, + 263 meter, – 283 meter

Dag 6 – Vilodag i Odeceixe alternativt cirkelvandring i närområdet

Idag har du en hel dag att njuta av Odeceixe och dess underbara strand. Om du vill kan du välja att göra en cirkelvandring som tar dig både längs stranden men också en bit längs Rota Vicentinas andra markerade led, Historical Way. Detta blir en cirkelvandring på 13 km.

Medel, 13 km, + 104 meter, – 107 meter

Dag 7 – Hemresa

Dags för hemresa såvida du inte fortsätter dina äventyr i Portugal.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 6 nätter inklusive frukost i Porto Covo, Vila Nova de Milfontes, Almograve, Zambujeira do Mar och Odeceixe (2 nätter)
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Guidebok med kartor engelsk text, en bok per bokat rum
 • GPS-filer för vandringen
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resor mellan Skandinavien och Portugal
 • Resa till Porto Covo och från Odeceixe
 • Lunch och middagar alla dagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Extra nätter

Extranätter Odeceixe
Från 930 : -/person och natt i dubbelrum
Från 1 860: -/person och natt i enkelrum

Extra nätter går att även att ordna på andra orter, kontakta oss för pris.

Transfer, 1 – 4 personer

Från 2 995:-/bil, Faro flygplats – Porto Covo
Från 3 120:-/bil, Lissabon flygplats – Porto Covo
Från 2 490:-/bil, Odeceixe – Faro flygplats, restid cirka 1 tim och 30 min
Från 3 920:-/bil, Odeceixe – Lissabon flygplats, restid cirka 3 tim

Extra uppsättning guidebok och karta

I vandringspaketet ingår en uppsättning guidebok och karta per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin uppsättning, kan ni välja att lägga till ytterligare uppsättningar. Kostnaden är 250:- per extra uppsättning.

Boende

Du bor i på charmiga små hotell eller finare pensionat längs leden, alla med badrum på rummet.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell. Vi bokar dig då på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad 3,4 / 5 (utan avstickare)
 • Vandringen varierar från lätt till utmanande, 1 dag är lätt, 1 dag är medel och 3 dagar utmanande.
 • Du vandrar främst på klipporna längs kusten samt på små vandringsstigar och över sanddyner.
 • Vandringen över sanddynerna är bitvis tunga att vandra över. Detta har påverkat den svårighetsgrad som har satts för respektive dag. Med utgångspunkt enbart i sträckor och höjdskillnader är vandringen övervägande lätt.
 • Total sträcka att vandra är 75 – 88 km fördelat på 4-5 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Porto Covo är:

 • Faro (138 km)
 • Lissabon (170 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Odeceixe är:

 • Faro (123 km)
 • Lissabon (228 km)

Transfer från och till flygplatsen

Önskar du transfer från Lissabon eller Faro flygplats till Porto Covo, samt från Odeceixe tillbaka till Lissabon eller Faro titta in på vår hemsida för mer information www.vandra.se

Buss -/ tåganslutning utresan

Från Faro flygplats kan du resa med buss till Porto Covo, dock med ett byte i Lagos. Du kan också behöva en övernattning på vägen. Alternativt väljer du att lägga till en privat transfer från Faro flygplats direkt till Porto Covo.

Från Lissabon flygplats kan du ta dig till Porto Covo genom att först resa in till Lissabon med buss eller metro och sedan ta buss vidare till Porto Covo. Denna buss går en gång om dagen på vardagar och 4 gånger på helgen. Du kan behöva en övernattning i Lissabon innan du reser vidare till Porto Covo. Alternativt väljer du att lägga till en privat transfer från Lissabon flygplats direkt till Porto Covo.

Buss -/ tåganslutning hemresan

Från Odeceixe till Faro flygplats kan du resa med buss och tåg. Från Odeceixe tar du buss till Lagos och därifrån reser du vidare antingen med buss eller tåg till Faro flygplats. Alternativt väljer du att lägga till en privat transfer från Odeceixe direkt till Faro flygplats.

Från Odeceixe till Lissabon flygplats kan du resa med taxi och tåg. Från Odeceixe tar du en taxi till Santa Clara-Saboia (40 km) och därifrån tar du tåg till Lissabon. Till flygplatsen reser du sedan vidare med buss eller metro. I vissa fall kan det vara så att du inte hinner med ditt flyg samma dag, och du behöver då en extra övernattning i Lissabon. Alternativt väljer du att lägga till en privat transfer från Odeceixe direkt till Lissabon flygplats.

Väderkalender

Portugal har ett medelhavsklimat och är ett av de varmaste länderna i Europa. I Azorerna och Algarve varierar klimatet från subtropiskt till tropiskt, medan bergsområdena i norr har snö. Den årliga medeltemperaturen ligger på mellan 13 ºC och 18 ºC syd. Under juli och augusti månad är temperaturerna höga, och kan stiga upp till 40 ºC i inlandet och 45 ºC i syd. Vädret under höst och vinter är ofta regnigt och blåsigt.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led