Rota Vicentina

Algarve- och Alentejokusten i Portugal - milt klimat och fina vandringsleder

I sydvästra Portugal hittar du vandringsleden Rota Vincentina som går längs Alentejo- och Algarvekusten. Rota Vicentina består av två delar, the Fishermen’s Trail som följer kusten samt the Historical Way som främst går inåt landet. Den här delen av Portugal är fortfarande ganska orörd och således en stor naturupplevelse. Med över 300 soldagar per år, blir en vandringsresa längs Rota Vicentina ett självklart val för den som vill njuta av natur och hav under sin vandring. Vandringen går på stigar på klippor högt över havet, genom gamla fiskebyar, över öde vita stränder och genom korkeksskogar. På små skaldjursrestauranger kan du fylla på med energi för eftermiddagens eller nästa dags vandring. En vandringsupplevelse du aldrig kommer att glömma.

Mer info

Sträcka 165 - 203 km
Pris från 10.995 :-

Sträcka 75 - 88 km
Pris från 5.560 :-

Sträcka 90 - 115 km
Pris från 6.735 :-

The Fishermen’s Trail

En led som helt och hållet följer Portugals sydvästra kust, och som går längs de vägar som lokalbefolkningen följt och följer för att nå stränderna och de hetaste fiskeplatserna. Mycket vandring längs de karga klipporna, och du får möjlighet att nå sandstränder som inte kan nås på andra sätt än till fots. Att vandra längs kusten kan vara utmanande på grund av klipporna och havets vindar, men det ger också en obeskrivlig upplevelse med det vilda och mäktiga kustlandskapet.

The Historical Way

Den historiska vägen går igenom städer och byar längs vackra lantliga vägar, med flera århundradens historia bakom sig. Det är en härlig vandring på landsbygden, fullt tillgänglig för både vandrare och cyklister. Leden innehåller sträckor av korkträdsskog, bergskedjor, dalar, floder och bäckar. En sann tidsresa med lokal kultur och vackra naturstigar.

Vandring längs Rota Vicentina

Porto Covo till Odeceixe följer Fishermen´s Trail. Odeceixe till Cabo de San Vicente följer Historical Way, men ger möjlighet till avstickare och alternativa vägar längs Fishermen´s Trail. Eller varför inte vandra hela sträckan? Oavsett vilken av vandringarna du väljer transporterar vi ditt bagage mellan boendena medan du vandra med lätt packning.

Referenser

Rota Vicentina, Odeceixe – Cabo de San Vicente

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Odeceixe – Cabo San Vicente 9 - 15/3 2022

Bra, snabb och personlig respons på frågor. Bra upplägg med bagagetransport. Komplett kit med information och färdhandlingar. Det vore bra om ni la till lite om matmöjligheterna eftersom det ofta men inte alltid fanns restauranger och det ibland låg rätt långt från hotellet.

Ett tips är att Vandra aktivt föreslår att boka in extranätter för att kunna vandra till exempel looparna på Fishermans Trail.

Stor variation på boende, men allt funkade bra och lite spännande att inte veta om man skulle komma fram till jättefint hotell med stor våning, eller trångt rum på hotell.. Men alla vara ta på sitt sätt, möjligen undantag Aljezur som hade klara drag av Fawlty Towers :-). Hämtning sista dagen i Cabo St Vicente borde sättas tidigare, det är ju en kort dag att vandra bara.

Vi kommer tillbaka!

Staffan Wetterling

Odeceixe - Cabo de San Vicente, våren 2019

Varierande vandring med en ganska tuff start då det innebar vandring i djup sand. Men vilka vyer! Stavar, solhatt var värdefulla. Bra markerad led hela vägen.
Vill särskilt lyfta fram Herdade Monte do Sol vid Arrifana som var ett mysigt ställe. Bagagetransport och transfer fungerar som vanligt utmärkt.

Odeceixe - Cabo de San Vicente, 7 - 16 februari 2019

Rota vicentina är definitivt en vandring att rekommendera. Vi gick i mitten av februari, lågsäsong, men hade inga problem med restauranger el dyl. Trevligt bemötande på alla boenden, i alla små byar, påbarer och restauranger. När vi kom till Odeceixe blev vi hämtade av ägaren utan att vi hade ringt innan. Perfekt! Det ska nog rekommenderas eftersom bussen kommer då det redan är mörkt och det nog kan vara svårt att hitta rätt i lilla byn med sina uppförsbackar. Vilken överraskning att vakna upp i Odeciexe med den fantastiska utsikten! Ett fantastiskt vackert landskap. Omväxlande vandringar. Mycket bra boenden med hög klass. Bra frukostar. Även hotellet i Lissabon håller hög klass.

Denna gång fick vi en utmärkt karta samt en liten bok som beskrev vandringen. Själva leden var dessutom extremt väl märkt. Busenkelt att följa. Bra med boken som gav info om möjlighet till kaffe- och lunchstopp.

Tack för ytterligare en finfin resa vandring som har gett så många fina upplevelser och minnen!

Nästa gång blir det nog Porto-Tui ?

Med de allra bästa hälsningar
Kerstin Holmberg och Christina Jònsson Adrial

Vila Nova de Milfontes- Cabo San Vicente, 11 – 19 december 2017

Fantastiskt att vandra i december med 12-15 grader och sol nästa hela tiden. En regndag bara! December är lågsäsong med mycket stänga hotell, barer och restauranger men det fungerade trots detta bra med boende och mat! Som ofta tidigare hade ni funnit flera fantastiska boenden som varit svårt att finna själv!

Thomas & Christina Ohlsson

Odeceixe – Cabo San Vicente, 19 – 25 februari 2017

Vi har vandrat Rota Vicentina mellan Odeceixe och Cabo San Vicente. Det var perfekt att göra denna vandring i sltuet av februari. Vårblommor och 18-20 grader varmt under dagarna. Dessutom lågsäsong i området så att man inte behöver trängas.

Boendet längs leden var mycket bra och transfers punktliga, allt fungerade bra!

Anna-Lena Beckman & Dag Andersson

Rota Vicentina, Porto Covo – Cabo de San Vicente

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Porto Covo - Cabo de San Vicente, 16 - 28 februari 2019

Hej på er

Vilken upplevelse att gå en improviserad vandring, som kom till på 1 1/2 vecka, och vi fick färdhandlingarna samma dag som vi kom fram.
Ni anar inte så många minnen från varje hotell, bussresan, taxiresan osv. Och alla dessa fantastiskt vänliga Portugiser vi träffat.
Tillsammans med allt det fina, vi fått med oss på stigen.
Starten var mäktig som ja skrev på messenger, där vi delade naturens krafter med oss själva.

Tack Vandra med personal än en gång.

Kjell och Ros-Marie Eriksson

Rota Vicentina, Porto Covo – Odeceixe

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Porto Covo - Odeceixe, 26 februari - 6 mars, 2022

Hejsan
Vår vandringsresa på Rota Vicente på sportlovet är nu klar.

Tack för ett trevligt arrangemang - det var en mycket trevlig resa och allt avlöpte väl tack vare er detaljerade dokumentation och förberedelser. Ni svarar snabbt och informativt. Alla hotellincheckningar och bagagetransporter funkade som smort. Sol alla dagar utom en.
Andra resan med er och blir definitivt en tredje framöver!

MVH
Georg Henriksson

Porto Covo - Odeceixe, 19 - 26 april, 2019

Jag har rätt stora utmaningar med höjdrädsla och stigar nära stup och funderade på hur jag skulle klara denna vandring då det står att man inte ska gå den ifall man har Vertigo. Men vill bara informera att det gick alldeles utmärkt och jag klarade alla etapper utan problem. Eftersom man inte är "tvingad" mot klippkanten av någon bergsvägg eller liknande så kunde jag gå på mina villkor. Och eftersom man från Porto Covo startar med låga klippor för att sedan arbeta sig högre och högre upp så vande jag mig sakta men säkert med höjderna, så det är väldigt bra att gå i den riktningen. Oftast fanns det även upptrampade alternativa stigar några meter in, parallellt med den utmärkta stigen, vid de partier där det var väldigt brant. Men oftast behövde jag inte använda dem.

Förslag på Gaia appen med GPS filerna var jättebra. Använde bara den istället för kartor. Det enda jag saknade var GPS markering för den sista cirkelvandringen Beach Circuit i Odeceixe där vi hamnade lite på villovägar till en början.

Jenny Lundqvist

Porto Covo – Odeceixe 17 – 28 september 2018

Vi upplevde att första vandringsdagen var mycket arbetsam i sanden som vi tidigare fått information om att det kunde vara. Vi förkortade vandringen vid tre tillfällen med taxi. Canal till Vila de Milfontes, Entrada daBarca till Zambueira do Mar och Odeceixes strand till Casa Vicentina.

I Vila Nova de Milfontes serverades frukosten i en restaurang ca 10min gångväg från boendet. inte svårt att hitta. Ett förslag är att informera om att det inte finns någon restaurang i Casa Vicentina. Personalen hade därför lagat mat åt oss om vi önskade äta på kvällen även på följande kväll. Alternativet är att äta middagen i Odeceixe innan man går till boendet. Det var svårt att få tag i en taxi fr Casa Vicentina till Odeceixe busshållplats på morgonen.Biljettkontoret var inte lätt att hitta taxi chauffören hjälpte oss.

Vi är mycket nöjda med vandringen och kan tänka oss återvända till Portugal för att utforska andra delar av landet och då gärna med mindre sand. Bagagetransporterna fungerade utmärkt. Fina boende, varierande goda frukostar och trevligt bemötande. Vackert väder varje dag härliga salta bad. Vacker storslagen natur. Avstånden var enligt vår förmåga lite långa följde råden i guide boken och avkortade vandringen med taxi de tre-4 sista km vid tre tillfällen. Ring gärna om jag uttryckt mig kryptiskt. Det är svårt att se vad som skrivits i fälten ovanför. Tack för en uppskattad välplanerad resa.

Ingrid och Göran Holmberg

Hej Ingrid och Göran!
Tack för infon angående middag vid boende på Casa Vicentina. Jag skriver in detta i vår hotellinformation så att kommande vandrare får veta det innan de kommer dit. Toppen, tack! /Emelie

Porto Covo – Sagres, 2018

Vi är väldigt nöjda med resan och kan varmt rekommendera att vandra längs rota vicentia. Mycket smidigt att få sitt bagage transporterat och slippa bära tungt. Lagom dagsetapper med möjlighet att lägga till extra vandring om benen är pigga. Allt har fungerat utmärkt!

Varierande kvalitet på boende. Flera mycket fina och trevliga ställen, några lite enklare. Över lag mkt bra! Bagagetransporten fungerade utmärkt.

Kerstin

Porto Covo – Odexeice, februari 2018

Lite varierad nivå på boenden, från bra i Almograve och Zambujeira till mycket bra på övriga platser. Lite kallt och ganska basic frukost på bra ställena. Bättre värme och mycket bra frukost på övriga.

Kan verkligen rekommendera denna fantastiskt vackra kustvandring. Vecka 8 är det vinter i Portugal så man ska vara beredd på kalla nätter och kalla hotell. Samtidigt är det perfekt vandringsväder ca 18 grader på dagarna.

Porto Covo-Sangres, 23 juni – 4 juli 2017

Vandras bemötande känns personligt och engagerat.

Ledbeskrivningen anger svårighetsgrad på varje sträcka. Den graderingen verkar inte alls ta hänsyn till underlaget. En kortare etapp i lös sand kan vara svårare än en längre sträcka på grusväg.

Trevliga boenden. Fungerade perfekt med bagagetransporten. Den enda “plumpen i protokollet” var boendet i Carrapateira. Ett torftigt rum utan eget badrum. Det stämmer inte med beskrivningen av hur boendena ska vara, och är inte vad jag anser mig ha bokat och betalat för. Övriga boenden var bra och några av dem väldigt fina.

Vi kommer tillbaka till Vandra! Ser fram mot nästa års katalog och eventuella nyheter där. Vi hoppas på Kroatien eller Polens bergstrakter.

Annika Ahnell

Hej Annika!

Tack för att du berättar för oss om boendet i ska kontrollera boendet i Carrapateria. Vi vill så klart att våra boenden ska hålla likvärdig standard, så vi beklagar att detta boende inte lever upp till standarden på övriga boenden.

Vi är i full färd med arbetet med nästa års nya vandringspaket. Tyvärr för din del blir det varken Kroatien eller Polen, men däremot alpvandringar i södra Tyskland, Österrike och även i Slovenien. Hoppas att någon av dessa vandringar kan locka er!

//Lotta